Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Отивам naRiba
naRiba.com

Форум

Риболов около Смолян
Модератор: Кърцата
-
- кандидат преподавател
Re: Риболов около Смолян
Тъй като никой нищо не пише тук,е ,след 10 дни пак ще пиша аз.Днес,в страшната жега,от разсъмване се бях наместил под една постоянна /поне до към 17 часа/шарена сянка в района преди с.Вехтино.Слаб риболов -пробвах на дъно,на пиявица -нищо.На плувка със стръв какавида ,кълвяха кротушки,на торен и бял червеи извадих за почти цял ден / от 05.45 до 19.15 / общо 6 хубави мрени и 3 уклея.В този участък пробите на спининг завършиха с нулев резултат,само с едно бегло почукване от риба на една от блесните.На връщане към Смолян,малко след Ляска,слязох на около един час на реката само със спининга и там на блесна поне извадих два прилични кефала-между 28 и 35 см всеки.Направо се скапах -на връщане към Смолян в 21.15 часа външната температура беше 26 градуса над нулата.Ще трябва да завали як дъжд,та след него може и да се нормализира риболова...
-
- научил се да хвърля
Как е тези дни Арда, някой ходил ли е? На 27 ще ходя на Рудозем за 4-5 дни и мисля да я пробвам. 

-
- кандидат преподавател
Ходят... мои приятели,но в тези високи температури не можеш да разчиташ на кой знае какво клъвкане около Рудозем.Освен,ако не жертваш ранните сутрешни часове /от 05.15 до 10.30 /или /и вечерните /от 18.45 до 21.15/например.
-
- научил се да хвърля
Благодаря, колега! 

Търси рибата в най-дебелите бързеи, щото реката е станала вадичка в това жегаво и сушаво време.
-
- кандидат преподавател
Днес -29.07.,прекарах на река Арда -от 05.30 до 17.00 на сянка преди с.Вехтино,а след 17.40 до 20.30 в посока Смолян под въжения мост след с.Ляска.Горещо,водата е много топла,рибата кълве едва-едва и на рядко.С всички чалъми и мурафети,за цял ден хванах 9 мрени,6 уклея и доста кротушки.Със спининга само сутринта на воблер удари един кефал в нормата,след това само "малчовци".За стръв използвах какавида,торен и бял червей.Радващо е,че в реката има много малки рибки-на няколко пъти откачах от куката при риболова на плувка малки морунажи,ще ми се да вярвам,че този вид риба ще се задържи в реката с масово присъствие и по-нагоре от Стоянов мост.
-
- кандидат преподавател
Никога не съм хвърлял въдица в този участък,тъй като никога не съм предполагал,че може да "държи"толкова риба!Жалко за умрелите риби!
Иначе никакво разследване не може да помогне,не са намерени от специализирания орган никакви остатъци от т.нар."оксидант";не е възможно с оглед възможностите на нашия процесуален закон да се докаже за назад във времето авторството и причинната връзка между конкретно действие на автора и измирането на рибата като резултат.Във всяко лошо нещо има по нещо хубаво-в случая,хубавото е че този мор е ограничен само в участък от р.Черна с дължина около 300 метра.
Иначе никакво разследване не може да помогне,не са намерени от специализирания орган никакви остатъци от т.нар."оксидант";не е възможно с оглед възможностите на нашия процесуален закон да се докаже за назад във времето авторството и причинната връзка между конкретно действие на автора и измирането на рибата като резултат.Във всяко лошо нещо има по нещо хубаво-в случая,хубавото е че този мор е ограничен само в участък от р.Черна с дължина около 300 метра.
-
- кандидат преподавател
В подкрепа на горното ми мнение,ще продължа да ходя на риба и по Черна,и по Арда надолу-както направих това в неделя-12.08.,за времето от 06.00 сутринта в дъжд до 20.35 при залязващо слънце,за да не се повтарям,вижте фрагменти от мнението ми в "Хищни риби","Риболов на кефал...,а за вас,интересуващите се от Смолянския регион,уточнявам,че от 06.00 сутринта до 17.00 часа бях в зоната от 200 метра преди големия завой пред с.Вехтино,а от 17.30 до 20.45 бях под въжения мост след с.Ляска в посока Смолян.
-
- новобранец
Колеги, лоша работа. Езерото в началото на Смолян, близо до "Рибката" е катастрофално. Риба има, но не приема нито захранки, нито каквато и да е стръв. Едни колеги до мен ловяха 2 денонощия и за толкова време изкараха само 5 каракуди и няколко червеноперки. Изтървали 1 шаран по техните думи и това е. Да не говорим за Силажа, не съм ходил там тази година, но не ми се вярва да е много различно от лани. Лагера вече е на стандартния билет - общината го взела от ловно-рибарското дружество. За рибарника до Смилян питах по телефона жената, която го пазеше, а тя ми отговори, че е затворен. За реките още не знам, но видях някоя пъстърва в река Черна под кръстовището в края на Райково. Чух, че шаранчета имало след разклона за Мадан. Ще го видя онова място, пък ще ви кажа как е... Наслука!
-
- кандидат преподавател
petio77712,откъде се пръкна,бе батьов ?
За езерата се знае от сума ти години,че рибата в тях е рядко щастие /същото се отнася и за язовир "Лагера"/.Във всички тези водоеми има дребни бабушки и костурченца,в "Рибката"има и уклеи,както и по някой оцелял шаран от минали времена.Пъстървите,които си забелязал в Черна в края на Райково,ако са били наистина пъстърви,са дошли от прелелия рибарник на затворническото общежитие в Герзовица след последния проливен дъжд .По вероятно е да са били мрени,каквито си има в градската част на Черна,ама там водата е обикновено толкова плитка,че..."След разклона за Мадан"-вероятно имаш пред вид водоемчето за платен риболов до бившата хижа на "Хевея ким".Освен шаранчета,има и пъстърви,и канални сомчета.Но е платен водоем,в който няма как да не хванеш и съответно да си платиш.За реките,може да четеш по-предните мнения ,в които пише къде какво се е случвало...Много успешни риболовни излети ти пожелавам,жив и здрав и 

-
- новобранец
Да, аз разбрах, че е платен. Каза ме го един рибар на "Рибката". Но шарани ловят ли се добре в този водоем? Много ми се лови шаран, но тук няма къде. Сега съм в Смолян до края на месеца и търся хубави места. За река Черна, рибките бяха доста едри за мренки - чисто пъстърва. Може и да си прав за Герзовица, защото само веднъж ги видях тези риби - повече и една не се вести, а всяка вече попоглеждам реката...
-
- кандидат преподавател
Разбрах,наистина,точно в този месец няма къде другаде да хвърляш конкретно за шаран,освен ако не ти се пътува до Ягнево-ако се интересуваш от тази платена бетонирана локва,пиши ми,за да ти посоча маршрута,но е доста по-далеч от водоема при хижата над "Хевея Ким".И на двете места обаче има риск,както си хвърляш за шаран,на царевичките ти ,да клъвне голяма пъстърва или канален сом -рибите в такива водоеми бързо развиват всеядност.
-
- новобранец
Добре, ясно. А някакъв монтаж да препоръчваш? Предполагам плувка с лежаща на дъното стръв..? Горе-долу дебелина на влакното? Не знам защо, но като си купих едно черно основно влакно, един мой приятел каза, че цветът му бил зле за основно??? Питам просто.
-
- кандидат преподавател
Никакъв специален монтаж -точно на каквато и да е плувка,като нагласяш наистина стръвта да лежи на дъното /така е по-малък шанса да удари пъстърва/.Дебелината на влакното и неговия цвят,също не са от значение -нагласи си аванса на макарата предварително и ползвай кеп за изваждането.Успех -аз там преди няколко години,когат ми трябваше шаран,на първата си древна пръчка тук в Смолян /3 метров телескопичен прът "Фишерман клуб",10-30г;макара "ДАМ"за 40 лева от 2004г.;влакно 0,16,повод 0,12 и кука № 10/,на два бели червея ,си хванах шаран 2,2 кг и ми мина мерака за риболов по такива места.