Болест по рибата

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Болест по рибата

Мнение от SUPER MARIO »

Колеги, някой знае ли какъв е този паразит по рибата, опасен ли е за човека и дали се лекува, че 90% от шараните в селския гьол са болни.Благодаря ви предварително.

Изображение

Изображение
Бързай бавно.
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч

Re: Болест по рибата

Мнение от Ivo_Ivanov »

Казва се червенка.....липса на кислород. :drinkers: :drinkers: :drinkers: не е опасна за живота на хората.
Изображение
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Колега мисля, че не е червенка! При червенката не се забелязват червейчета доколкото знам.
naiden
новобранец
новобранец

Мнение от naiden »

Според мен е лернеоза-паразитно раче. В един момент от развитието си се захваща за рибата. Образуваните рани понякога се инфектират, но обикновено след време заздравяват.
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Точно паразит е. Не е опасен за рибата среща се често при застояли водоеми.
Нападнатите водопеми се третират с негасена вар или пепелина.

Изображение

Изображение
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Да , това е ларнея , не е опасна за хората,но е хубаво да се лекува... При хваната риба може да се махнат с пинцети и мястото да се натърка със сол и се оправят , но когато става дума за цял язовир се слага както горе се спомена вар и заедно с храната се дават антибиотици,ама често ефекта е временен и пак ги лепва ... Абе ако е гьол над 30-40 декара и има риба вътре доволно , не му мърдат 500 лева на собственика за 1 доза антибиотик...
Danchobor
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Danchobor »

Колеги и аз да се оплача , преди около 7-8 дни посетих река лесновска направими впечатление ,че по рибите имаше едни черни петна по цялото тяло значи петната са под кожата на рибите не се маха лесно според мен е някакъв паразит имаше риби без такива петна .петната ги има ше и на мренките , гулешите и на няколко кленчета . посещението ми беше повече разходка и да проверя какво има още по реката . това беше на няколко вирчета дребни рибки и много такива петна . моля накой да поясни възможно е и да е опасно .
Аватар
Rex Hunt_2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rex Hunt_2 »

Здравейте!
Колега Danchuber,
Това, което ти описваш според мен не е паразит. Аз също съм виждал такива черни петна по рибите в някои наши реки. Според мен причината за появата на петната е замърсяване на реката с петролни продукти (мазут, масло, греси и т.н.). Рибата в реката ги поглъща, а после организма им ги отделя като чуждо тяло под формата на петна по тялото. При консумация на такива риби с петна се усеща вкуса на петролните гнусотии. :evil:
Аз лично не ти препоръчвам да консумираш такива риби.

P.S. За съжаление реки замърсени с нефтени продукти им е необходимо доста време (около 10 години) да си очистят по естествен път коритото, а от там и рибата, която я обитава.
Поздрави,
Rex Hunt_2
Аватар
gupata_riba
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от gupata_riba »

Rex Hunt_2 написа:Здравейте!
Колега Danchuber,
Това, което ти описваш според мен не е паразит. Аз също съм виждал такива черни петна по рибите в някои наши реки. Според мен причината за появата на петната е замърсяване на реката с петролни продукти (мазут, масло, греси и т.н.). Рибата в реката ги поглъща, а после организма им ги отделя като чуждо тяло под формата на петна по тялото. При консумация на такива риби с петна се усеща вкуса на петролните гнусотии. :evil:
Аз лично не ти препоръчвам да консумираш такива риби.

P.S. За съжаление реки замърсени с нефтени продукти им е необходимо доста време (около 10 години) да си очистят по естествен път коритото, а от там и рибата, която я обитава.
:lol: :lol: :lol:
На къса плувка ,в репея
dodurov
новобранец
новобранец

Мнение от dodurov »

Здравейте,язовира ми е 270 дка. , заразен е с Ларнея и шаранова въшка.Какво можем да направим по въпроса ако има лечение какво е лекарството и каква е дозата за 1 дк.СПЕШНО
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”