Дължина на повода при монтажи за болонезе

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

sloncho
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Дължина на повода при монтажи за болонезе

Мнение от sloncho »

Здравейте колеги, ако желаете може да споделите, кой каква дължина на повода оставя и какъв вирбел ползва единичен, двоен, троен.Много ще се радвам всеки да даде мнение свързно с неговия опит по реки и други водоеми.
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Дължина на повода при монтажи за болонезе

Мнение от петър власев »

Винаги с микро вирбел,а повода е според сезона ,каква риба ще ловя и в какво течение ще изтичам...За мряна и кефал слагам минимум 25 см.повод..
я чувствась себя очен хорошо
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

sloncho написа:Здравейте колеги, ако желаете може да споделите, кой каква дължина на повода оставя и какъв вирбел ползва единичен, двоен, троен.Много ще се радвам всеки да даде мнение свързно с неговия опит по реки и други водоеми.
Колега, правилото гласи, колкото е по-бистра водата, толкова по-дълъг повод (от 15 до 50 см). Но с дължината на повода се намалява и чувствителността на линията. Това особено важи за риболова на скобар. От тук следва, че ако ловиш скобар трябва да задържаш линията повечко, така че повода с куката да изпреварват плувката и да имаш максимална чувствителност. Трепне ли плувката засичаш със скоростта на светлината :D . При другите риби, като мряна, морунаж, клен, може и да не задържаш толкова много, че те си поемат сигурно стръвта и имаш достатъчно време да засечеш.
Колкото до вирбела, ползвай възможно най-малкият (единичен).
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

аз на струма слагам 1 педя + 5 см т.с 26-8 см до мах 30 ловя мрени и скобари предмимно и кленове в началото на сезона
qgoar
новобранец
новобранец

Мнение от qgoar »

Всичко зависи от конкретния водоем.Бърза ли е водата бавна ли е бистра ли е мътна ли е и най важното каква риба ще ловим.Всеки път е различно,
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Колега, правилото гласи, колкото е по-бистра водата, толкова по-дълъг повод (от 15 до 50 см
Tуй пък правило от къде го нагласи... :lol:
Ако и да е бистра водата като сълза и има дълбок метър и повече бързей с въртопи,познай при повод 50 см ,на кво китайско писмо ще заприлича.
Аз там съм пораснал...
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

bobo_33333 написа:
Колега, правилото гласи, колкото е по-бистра водата, толкова по-дълъг повод (от 15 до 50 см
Tуй пък правило от къде го нагласи... :lol:
Ако и да е бистра водата като сълза и има дълбок метър и повече бързей с въртопи,познай при повод 50 см ,на кво китайско писмо ще заприлича.
Точно в такива случаи дългият повод е за предпочитане. Слага се само една оливетка до вирбела, плувка поне 4 грама, повече задържане и рибата е там. Не знам кое му е странното :D .
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Няма написани правила,всичко се прави по усет и собствен опит.Като се пробвате няколко пъти на дебел бързей /на нашата скобарска река дебел бързей означава дълбочина около 70-90 см/при сравнително бистра вода с повод по-дълъг от 15-25 см ,при всяко мигновенно задържане на плувката и засичане,ще имате т.нар."фитка",а не риба.Изобщо при плитки води дългия повод при монтажа на болонезе по-скоро пречи,а не повишава ефективността на риболова.Много рядко скобарите кълват като сомове или пъстърви,с плавни дълги повличания заради вашия дълъг повод.
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Аз правя от 20-30см.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
mojiganga
новобранец
новобранец

Мнение от mojiganga »

Късам 40-50 см. като вържа кукичката и горе като направя клюп, нямам представа колко остават сиурно 30-40см.
За сега така ловя успешно клен, морунаж, уклей.
Дълбочината на вира, на който ходя най- често е 2-3 метра, течението не е особено силно.
Аватар
petko_dimitrov_81
фен клуб-скобар

Мнение от petko_dimitrov_81 »

TRAP написа:Аз правя от 20-30см.
И аз слагам повод 25-35 см за река Тунджа , и много добре си стои и поведението му си е нормално във водата :) !!! :drinkers:
ИзображениеНяма големи и малки...Има хванати и изтървани !!!
mouzes1
новобранец
новобранец

Мнение от mouzes1 »

аз от една седмица ходя всеки ден на марица на 6тия и съм със боло 4м 3г. перо 016мм.влакно на изтичане повод 010мм 10 кукичка .и макар че марица всеки ден пада си ловкам мрени по 250.300г.даже един колега които цял ден беше на марица прибра всичките прибори за ловене ха ха и вика отивам да правя нови такъми и се връщам.за вас не знам но аз съм доволен.
mouzes1
новобранец
новобранец

Мнение от mouzes1 »

а между другото повод 25см. на мартеница и естествено подавам със прашката
mouzes1
новобранец
новобранец

Мнение от mouzes1 »

искам да попитам в пловдивско няма ли някъде състезания за непрофесионалисти или няма кои да ги организира
chokoboy
фен клуб-скобар

Мнение от chokoboy »

Дължината на повода има значение разбира се зависи от условията,ама аз никога не съм ловил на 50см.Доста често по бързеите дълбочината на която ловя е под 50см.На последния излет дълбочина около метър ,течение средно,водата сълза.Бях с някакъв повод 18см другите около мен взеха да вадят по някоя риба при мен неще-веднага вързах нов повод 27-30см и риболова тръгна.Ама ако нямаше колеги за коректив щех да проклинам съдбата вместо да се вгледам в такъма.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”