Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Дължина на повода при монтажи за болонезе
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- вече хвърля и на тежко
Дължина на повода при монтажи за болонезе
Здравейте колеги, ако желаете може да споделите, кой каква дължина на повода оставя и какъв вирбел ползва единичен, двоен, троен.Много ще се радвам всеки да даде мнение свързно с неговия опит по реки и други водоеми.
- петър власев
- разбира нещата
Re: Дължина на повода при монтажи за болонезе
Винаги с микро вирбел,а повода е според сезона ,каква риба ще ловя и в какво течение ще изтичам...За мряна и кефал слагам минимум 25 см.повод..
я чувствась себя очен хорошо
-
- научил се да хвърля
Колега, правилото гласи, колкото е по-бистра водата, толкова по-дълъг повод (от 15 до 50 см). Но с дължината на повода се намалява и чувствителността на линията. Това особено важи за риболова на скобар. От тук следва, че ако ловиш скобар трябва да задържаш линията повечко, така че повода с куката да изпреварват плувката и да имаш максимална чувствителност. Трепне ли плувката засичаш със скоростта на светлинатаsloncho написа:Здравейте колеги, ако желаете може да споделите, кой каква дължина на повода оставя и какъв вирбел ползва единичен, двоен, троен.Много ще се радвам всеки да даде мнение свързно с неговия опит по реки и други водоеми.

Колкото до вирбела, ползвай възможно най-малкият (единичен).
- prodigy666
- разбира нещата
аз на струма слагам 1 педя + 5 см т.с 26-8 см до мах 30 ловя мрени и скобари предмимно и кленове в началото на сезона
Всичко зависи от конкретния водоем.Бърза ли е водата бавна ли е бистра ли е мътна ли е и най важното каква риба ще ловим.Всеки път е различно,
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Tуй пък правило от къде го нагласи...Колега, правилото гласи, колкото е по-бистра водата, толкова по-дълъг повод (от 15 до 50 см

Ако и да е бистра водата като сълза и има дълбок метър и повече бързей с въртопи,познай при повод 50 см ,на кво китайско писмо ще заприлича.
Аз там съм пораснал...
-
- научил се да хвърля
Точно в такива случаи дългият повод е за предпочитане. Слага се само една оливетка до вирбела, плувка поне 4 грама, повече задържане и рибата е там. Не знам кое му е страннотоbobo_33333 написа:Tуй пък правило от къде го нагласи...Колега, правилото гласи, колкото е по-бистра водата, толкова по-дълъг повод (от 15 до 50 см![]()
Ако и да е бистра водата като сълза и има дълбок метър и повече бързей с въртопи,познай при повод 50 см ,на кво китайско писмо ще заприлича.

-
- кандидат преподавател
Няма написани правила,всичко се прави по усет и собствен опит.Като се пробвате няколко пъти на дебел бързей /на нашата скобарска река дебел бързей означава дълбочина около 70-90 см/при сравнително бистра вода с повод по-дълъг от 15-25 см ,при всяко мигновенно задържане на плувката и засичане,ще имате т.нар."фитка",а не риба.Изобщо при плитки води дългия повод при монтажа на болонезе по-скоро пречи,а не повишава ефективността на риболова.Много рядко скобарите кълват като сомове или пъстърви,с плавни дълги повличания заради вашия дълъг повод.
- TRAP
- ще става разбирач
Аз правя от 20-30см.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
Късам 40-50 см. като вържа кукичката и горе като направя клюп, нямам представа колко остават сиурно 30-40см.
За сега така ловя успешно клен, морунаж, уклей.
Дълбочината на вира, на който ходя най- често е 2-3 метра, течението не е особено силно.
За сега така ловя успешно клен, морунаж, уклей.
Дълбочината на вира, на който ходя най- често е 2-3 метра, течението не е особено силно.
- petko_dimitrov_81
- фен клуб-скобар
И аз слагам повод 25-35 см за река Тунджа , и много добре си стои и поведението му си е нормално във водатаTRAP написа:Аз правя от 20-30см.

аз от една седмица ходя всеки ден на марица на 6тия и съм със боло 4м 3г. перо 016мм.влакно на изтичане повод 010мм 10 кукичка .и макар че марица всеки ден пада си ловкам мрени по 250.300г.даже един колега които цял ден беше на марица прибра всичките прибори за ловене ха ха и вика отивам да правя нови такъми и се връщам.за вас не знам но аз съм доволен.
а между другото повод 25см. на мартеница и естествено подавам със прашката
искам да попитам в пловдивско няма ли някъде състезания за непрофесионалисти или няма кои да ги организира
Дължината на повода има значение разбира се зависи от условията,ама аз никога не съм ловил на 50см.Доста често по бързеите дълбочината на която ловя е под 50см.На последния излет дълбочина около метър ,течение средно,водата сълза.Бях с някакъв повод 18см другите около мен взеха да вадят по някоя риба при мен неще-веднага вързах нов повод 27-30см и риболова тръгна.Ама ако нямаше колеги за коректив щех да проклинам съдбата вместо да се вгледам в такъма.