Рибарник

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

stoqn_yon4ev
новобранец
новобранец

Рибарник

Мнение от stoqn_yon4ev »

Добър ден!

Това ми е първата тема в форума и бих искал да попитам за няколко съвета относно Рибарник, който е почти готов и е с размери 2000 квадрата и е дълбок около 2 метра. Но проблема ми е че след копаенето излезе чист фин пясък на дъното, който много ме притеснява дали няма да се просмуква водата прекалено бързо? Прочетох повечето теми за този проблем и разбрах, че може да стане с найлон и чакъл, както и с глина, но за найлон и чакъл не съм сигурен дали ще е подходящо за зимуване на рибата, а за глина си нямам и на идея от къде може да се вземе такова количество. Така че ако има някои с други идеи ще се радвам да ги чуя или по точно да ги прочета :)

Поздрави!
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: Рибарник

Мнение от dantho.mihov »

Колега, каквото и да е дъното, то попива водата до степен на насищане и едва тогава ще започне да се пълни водоема.Мисля, че естественото състояние на дъното е по-добро решение за презимуване на рибите, но ми се струва, че е малка дълбочината от 2 м.? Дори р.Дунав през изминалата зима замръзна.
Последно промяна от dantho.mihov на Вто Авг 28, 2012 1:28 pm, променено общо 1 път.
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Здрасти колега , що не биеш една сонда да провериш дали няма вода под пясъка/
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Глина моеш да си набавиш ама няма смисал изкопай го поне 5 метра дълбок пълни го докат си поеме водата определено количество и пускай шараниии :)
Риболова е хоби.Наслука :)
stoqn_yon4ev
новобранец
новобранец

Мнение от stoqn_yon4ev »

Еми то има набита сонда, но мисля че е поне на 5 метра от нея мисля да поддържам нивото на водата. А за копането ме е страх на толкова дълбоко поради факта че назад във времето е изхвърляна някаква руда, която не е много здравословна въпреки и че сега го има тоя проблем с замърсяване на водата. Мисля след като се напълни да занеса проби за изследване, въпреки че не знам точно къде трябва да се носят де, но ще разпитам тук там :). Другия проблем ми е с рибата дали ще е удачно да пусна сега на есен шарани между 300 гр. и 600 гр. или трябва зарибителния материал да е по голям? Другият вид риба който мисля да пусна с шарана е бял амур, но значително по малко бройки поради факта че има много растителност в басейна. Ако някои има идеи за още някои вид риба, които може да живее добре с тези двата моля да сподели.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

По-вероятно са изхвърляли хвоста, а не рудата.А хвоста обикновено е със съдържание на химикали, с които е обработвана рудата.Ако е така, химикалите ще преминат във водата след като се напълни водоемчето.Затова, първо вземи почвени проби за изследване, но на дълбочина около 2м. от сегашното ниво на дъното.Най-добри резултати от изследването на пробите ще получиш в Институт "Пушкаров". Също всяка регионална лаборатория на ХЕИ може да провери за наличие на химични съединения.
stoqn_yon4ev
новобранец
новобранец

Мнение от stoqn_yon4ev »

Благодаря за съвета. Мисля още днес да се заема с тази задача. Преди водоема беше пълен с вода и беше на дълбочина около 1 и нещо метра зарибен с каракуда която живя поне две години в него и не беше пораснала повече от 150-200 гр. Бяха пуснати 800 бр. каракуди, които се хранеха само първите две седмици и след това бяха оставени на произвола на съдбата ( бяха се превърнали в пирани дори и на гола кука можеше да се хванат :Д). След като изследвам почвата и ако всичко е наред и се стигне до зарибяване моята идея е да пусна във водоема: около 150 шарана (200-600 гр.), 50 бял амур (може и по- малко бройки), както и някоя друга каракуда. Дали това количество риба ще живее добре в този 2 декара водоем според Вас?
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Ще се чувстват комфортно, но зимата ако е по-люта, ще се нуждаят от по-дълбочки места, за да оцелеят.
Аватар
6tukara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от 6tukara »

Трябва да имаш постоянен приток на прясна вода. За това пък ти трябва разрешително за водоползване. Копни с един багер шурф и виж каква е геологията на по голяма дълбочина да не се окаже че водата си филтрира яко и няма напълване.
АКО ИМА РИБА И НА БАСТУН, ЧЕ СЕ ХВАНЕ
Аватар
Wild Carp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Wild Carp »

Здравей колега,развълнува ме тази тема и я проследих мнение по мнение(може да съм в грешка)но не видях някой да дава мнение за зарибителния материал,така че бих искал и аз да споделя нещичко....Та ако целта ти е да имаш шарани които да живеят в естествена среда и да се увеличава популацията му за напред задължително трябва да пуснеш и някой и друг толостолоб освен амурите и каракудите!!! Шарана най добре се развива в такава среда защото толупа филтрира всичко във водата а амура си пасе и така се поддържа една естествена среда за шарана но по нататък ще трябва да наблюдаваш до каква степен се е размножил толупа и там вече ще прецениш ти щото много толостолоб не е на добре!!! В никакъв случай не пускай сомове ако решиш внезапно че това ще бъде добре,след време ще имаш големи неволи,надявам се да съм бил полезен :wink:
"Затуй напредваме кат рак с таквизи патриоти и дето стъпи техний крак-там никнат идиоти!" Петко Р. Славейков
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

stoqn_yon4ev написа:Благодаря за съвета. Мисля още днес да се заема с тази задача. Преди водоема беше пълен с вода и беше на дълбочина около 1 и нещо метра зарибен с каракуда която живя поне две години в него и не беше пораснала повече от 150-200 гр. Бяха пуснати 800 бр. каракуди, които се хранеха само първите две седмици и след това бяха оставени на произвола на съдбата ( бяха се превърнали в пирани дори и на гола кука можеше да се хванат :Д). След като изследвам почвата и ако всичко е наред и се стигне до зарибяване моята идея е да пусна във водоема: около 150 шарана (200-600 гр.), 50 бял амур (може и по- малко бройки), както и някоя друга каракуда. Дали това количество риба ще живее добре в този 2 декара водоем според Вас?
каракудки недей пускай ;) , в близки рибарници хората се оплакват че въпреки пресушаването на басеините за поне няколко седмици, догодина каракудите пак се въдят без никой да ги пуска.
Междодругото толостолопа размножавали се в нашите услоия? :roll:
кьоркефали
Аватар
Wild Carp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Wild Carp »

Размножава се и то успешно :wink:
"Затуй напредваме кат рак с таквизи патриоти и дето стъпи техний крак-там никнат идиоти!" Петко Р. Славейков
hanzara
новобранец
новобранец

Мнение от hanzara »

Wild Carp написа:Размножава се и то успешно :wink:
Толостолопа не е ли хибрид.Ако не се бъркам
гр.Аксаково
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Не е. Но се храни с планктон и няма как да му осигуриш храната хвърляйки във водоема отсевки.
Аватар
Anton Tashev
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Anton Tashev »

Здравей колега!Значи първото нещо което трябва да направиш е да биеш сонда и да видиш имаш ли изобщо глина под леглото на езерцето която минимум да е 50% иначе почваш да губиш водата рано или късно.До сега ако езерото не е губило вода е поради малката дълбочина от 1м. 2-ро на тази дълбочина от 2м при тежка зима(замръзване) имаш голяма вероятност да изгубиш стоката ,ще трябва да поизкопаеш езерото смисъл да го направиш полегато като от единия краи на езерото да започва от дълбочината от която имаш 2м и в другия краи поне 4м мисля че ще са достатачни за нашите Зимни условия за да може рибата да оцелее поне първите 2 зими.Има много много стъпки който да следваш при гледането на тези видове риба.Надявам се че съм ти помогнал с нещичко.Успех
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”