Как да изберем спинингова пръчка.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Как да изберем спинингова пръчка.

Мнение от nabeden ribar »

stancom написа:Аз пък съм любопитен как се определя чувствителност с тръскане :roll:
Според мен с тръскане може да се определи по-скоро строя. Чувствителността определям като хвана пръчката и съвсем леко докосвам върха в нещо твърдо и се опитвам да доловя вибрацията при дръжката. Ако доловя и най-лекото докосване оценявам пръчката като "много добра чувствителност" и съответно кандидат за покупка. Аз не мога да си позволя скъпа пръчка и не знам при тях как се определя чувствителността. Нека колегите да кажат. Странното е че не е задължително пръчката да бъде твърда или бърза за да е чувствителна, ако се ползва гореописания начин ...
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

stancom написа:Аз пък съм любопитен как се определя чувствителност с тръскане :roll:
А със цена ? :roll: :roll: :roll:
Изображение
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

stich написа:
А със цена ? :roll: :roll: :roll:
Въпросът на колегата беше как се определя ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД. :lol:
nabeden ribar написа:...може ли от пръв поглед да се отдели чувствителната от нечувствителната...
От пръв поглед може да се определи само ПО ЦЕНАТА.
В по-скъпата въдица се очаква да са вложени по-качествени материали и се предполага да е по-добре изработена и съответно по-чувствителна, защото това е основната цел при конструирането на спининговите въдици.

Иначе с "повече погледи" става като се четат риболовни форуми - български и чужди.
Като например ТАЗИ статия
nafplio
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nafplio »

sestrata написа: ... Някои японски производители /Daiko/ вместо "moderate" използват думата "regular".
Павел Иванов написа: За какво иде реч ? Примерно докато при класическият УЛ имаме възможноста да работиме практически със почти всички примамки до 5 гр. то във вариацийте се стига до една купчина крайности . Примерно в диапазона айриа УЛ ( да се разбира нещо от типа на макс модерейт УЛ или нещо като отрицателният полюс на екстра фаст УЛ )
Искам да попитам тези които евентуално ползват/ли модела DAIKO Elzarle : http://www.plat.co.jp/shop/catalog/prod ... zs-60.html
, та дори и които ловят с УЛ бланки - какви мислите че са моделите , в смисъл дали е "стриим" или "айриа" - питанката ми е за ELZS-60 съпоставена с ELZS-57 PLUGGING :roll:
С малкото ми познания които вече имам от толкова писания на компетентни хора из форумите , съм наясно че за определянето на точна вариация ( XUL/SUL/UL ) играят роля и други показатели тест на влакно/примамка , но все пак - като какви бихте ги определили ?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега, аз ползвам варианта за руския пазар "Федъруейт". Моята обаче е 7 фута 0.4-4.0 гр. Не се наемам да определя дали е "стрийм" или "ейреа" - въдицата работи без забележки с примамки в горния край на тестовия диапазон в бърза и силна вода. Ловил съм едри кефали със сериозни воблери - "Иматетра" и "Иматетра Ди' без проблем, независимо от привидната деликатност. Строя е параболик(или както още го определят "регулар"), което позволява натоварването да се разпределя по цялата дължина на бланката. По-късите варианти са по-стегнати. "Дайко Федъруейт" беше избора на А.Шанин на световното първенство по спининг през 2012г., което в известна степен е показател за това, дали е подходяща за бърза вода.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
nafplio
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nafplio »

Точно за това питам , дали ELZS-60 който е 'регулар' би се справил с бързи води . За ELZS-57 PLUGGING съм почти сигурен че не би имал проблем (ама станах и аз един разбирко :lol: ) . Presso -то (Iprimi 59L-S) което взех ми се стори много 'лигава' (ма доколкото разбрах серията е AREA , та.. ) , та да не направя пак някоя грешка :oops: .
'Съмненията' които имам за ELZS-60 са точно за това , докато при ELZS-57 са да не е тип 'колче' (ако изобщо може УЛ да се представи за такава :D ) - по принцип съм за по късата (че имам една на 64 и на моменти ми е длъжка :oops: )

п.п. тези Руски модели намират ли се лесно ?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Според мен за примамки, съобразени с теста, пръчката не би имало проблем, но уточнявам, че говорим за скъпи такъми и грешките тук са болезнени(доколкото човек може да сгреши, ако си купи "Дайко", "ЮФМ" и прочие култови марки). Строя "регулар" е много благодатен, защото въдиците трудно се претоварват(коментирахме по-горе), за разлика от твърдите, при който разликата между максимално работно и критично натоварване е минимална. Ето и линк към сайта на руския представител:
http://www.moscanella.ru/daiko/products ... m?cat=8172
Пазаруването от Русия е тегаво и става с приятели, но фирмата "Пантун 21" от известно време има стабилен и коректен представител в България.

п.с. Виждал съм дайвата за която говориш - тези въдици действително са меки, но и не толкова бързи(дайкото за сравнение е като оса), може би оттам идва и неудовлетвореността ти от поведението на въдицата. Сред руските колеги обаче са популярни заради високата си чувствителност и ги ползват дори за микроджиг(между другото, и аз ползвам дайкото за това - чувствителността е слабо казано перфектна). Лично мисля, че би била жестока за микроклатушки и дребни въртящи блесни - не знам защо ще се разделяш с нея, ако не си на зор.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
nafplio
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nafplio »

Мунчо , единствената рекичка коя ми е по-близа (120+ километра) е тясна и бърза (не че няма и вирчета ) , но като цяло не мога с 'макарон' да облавям района - а да нося две пръчки - смятам не е никак удобно :wink: . Колкото до Пресото , пробвах -тук не ми върши работа , почистих и го изтрелях към БГ . Сега украсява подфорумите "Продава" (не ми никакъв зор дали ще я вземат - но, по-добре да и се радва някой отколкото да стой в гардероба :wink: ).

В крайна сметка, ELZS-60 няма да е като Дайвата - това е добре :wink: Ще видим какво ще 'сънувам' до окончателния избор :D

Поздрави и Благодаря
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”