Ретро спининг-ремонт,освежаване и питания.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Ретро спининг-ремонт,освежаване и питания.

Мнение от antivik »

Petur60 написа:Абе тея дънарки що ги наричата спининг ? Някой ще преведе ли и моята мисъл към тези мисловни висоти ?
И някой ще ми обясни ли, как така аджеба, само в гедере са се правили "спининги" , а в сесесере - не.
А за тези " спининг макари " направете отделна тема . те поне не са от гедере...
Ми вероятно що по онова време нямаше такова голямо деление на сопите и всичко на кое се връзваше спининг макара/също само 1 чешит/ се водеше спининг, независимо дали ще го ползваш за плувка, дъно или с блесни. Деленето беше основно с водачи и без водачи. За мухарките не говоря, те и тогава си бяха отделна бира.
Имаше и сесесер-ски сопи/размахвах една метална известно време /ставаше само за дъно(много тежка бе :cry: )/, но през студентството ми бе задигната и не мога да я фрасна тук при антиквариата :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Petur60,в ГДР още през периода 1965-1968 год.,е било поставено производството на пръчки за всякакъв вид риболов,като особено е подчертано производството на спининг-пръчки.Пред вид на многобройните реки,канали и езера,пълни с щуки,костури,сомове и бели риби,това е повече от логично.Няма как на пръчка-дънарка да пише "до 15 грама"-къде си виждал такива съвременни дънни въдици?На моята,преди да попрочета някои работи,и аз направих една проба да я ползвам за риболов "на дъно"-с хранилка-кошничка 40 грама,подведен от малката дължина и наличието на две части.Резултатът беше смехотворен -пръчката така се огъваше,че на практика не можеше да се хвърли такъма във водата.
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колега, подобни общообразователни разсъждения са доста далеч от действителността.
Нали не намекваш, че стъклопластовите въдици са се появили за първи път в окупираната част на Германия ? Не за друго, ами ако това наистина беше така, то целият " социалистически блок " би имал самочувствието да се провикне " Може и без план "Маршал" .
Инак, то и на мачовете си пише , че са за тежести от 15 гр. , ама то тогава мачов риболов практикувал ли се е не зная.
Изкривяванията на социализЪма са безкрайно много, като например : в бг се правеха кари, но хората ги купуваха заради метала в тях, без да ги вълнува съществено изделието.
А ние пък купувахме "спинингите".
И това
...езера,пълни с щуки,костури,сомове и бели риби...
откъде ти хрумна, се чудя. Освен ако не преполагаш, че "социалистическата " индустрия е безотпадъчна индустрия и пречистването на отпадъците е висше благо, достъпно само за социализЪма...примерно.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нищо не ми е хрумвало,всичко е прочетено навремето където е трябвало.Не ми отговаряш на въпроса къде си виждал дънарка до 15 грама?Идеологическите постановки за социализъма ги остави на...има си хора и за това,а и за съответните места.Ако това 60-ти е набора,виж ми личните данни,близки набори сме,та е имало на времето къде да четеш за ГДР.Колкото и грешни да са били,това са германци,а не българи,не случайно и Ангела Меркел- в момента премиер-министър,е с произход от Източна Германия.Моята пръчка,освен всичко друго,поне четири години вече по десетина пъти в годината,съм я пробвал за спининг-първите две години,съвсем безсмислено,че бях много зле по спининг-въпросите, и пак имах инцидентно хванати кефали на блесна,да ама следващите две години-тактически далеч по-смислено -само за обрасли и прекалено чукарести-скалисти терени покрай реките /не ме разбирай криво,това ми е една от четирите налични спининг-пръчки до тази дата /.
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колеги, правете си с тези "пръчки" каквото искате, те са ваши, пишете каквото ви вълнува и всичко друго , което се сетите.
Само не очаквайте, че ако използвате една въдица за даден вид риболов, то тя е "такава".
Не е "такава".
Не е апликацията това, което прави една въдица мач или дънарка,
Например :
Колегата има "спининг", но от 4 години, понеже тогава започнал да практикува риболов с изкуствени прмамки.
Преди това е имал същата въдица, но за "друго".
И така ... 30(примерно) години.
А от асоциациите с рождени дати и години до асоциациите "спининг" и ГДР разликата е една малка крачка, поне аз се убедих вече в това, а и то като си го има човек...
Няма да питам какво доказва рожденното място на канцлера на Германия.
Няма да питам и кое е това родно място, че да не влизаме в друг филм.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Petur60 написа:Колеги, правете си с тези "пръчки" каквото искате, те са ваши, пишете каквото ви вълнува и всичко друго , което се сетите.
От поста ти колега трябваше да напишеш само по горния цитат и това е.
Petur60 написа:Само не очаквайте, че ако използвате една въдица за даден вид риболов, то тя е "такава". Не е "такава".........да не влизаме в друг филм.
Пробвай филма : въдица за фидер да я използваш за изкусттвени примамки или за чепаре примерно :P Хората си проектират въдици и макари за специализиран вид риболов от поне вече 40 години ;)

Аз не знам защо се палиш толкова :) Преди 30 години, по обясними причини, хората не само от България са имали ограничен достъп до доста хубави неща произведени "на запад". Каквото се сетиш : видео и аудио техника,облекла,обувки ако щеш и шоколадови яйца даже :lol: . Всеки успял да се докопа например до някаква въдица я е взимал без да се замисли за какъв вид риболов е предназначена тя и естествено я е използвал не по предназначение според мен.
Тази въдица, която се опитвам да освежа и ъпгрейдна (ако си прочел по горните ми постове) е била предназначена именно за спинингов риболов на дребни риби. Баща ми я е купил навремето за доста пари, в комплект (се оказа в последствие) с Рьобито именно за такъв риболов, но в последствие се е отказал от този вид риболов и я е използвал за както казвате "дънарка" с леки олова до 25 грама, на което рекцията ми беше WTF :shock:

Така сега по темата ще карам.

Днес отидох с въдицата в един рибарски магазин да й взема водачи.Реших,че ще са 4 броя. Причината да са 4 е , че при опън на влакното, между връхния и 2рия водач вместо да се извие заедно с дъгата на въдицата, то стои в права линия и някак си не ми харесва това положение на влакното. Малко ме подразниха приказките на магазинерите, че не си заслужавало да се прави тая въдичка, защото видиш ли ей там на щанда имало по-хубави и модерни. Да ма и цената им е хубава и модерна :lol: Като ми изръси сравнението продавача, че ремонта на въдицата ми едва ли не, било представлявало тунинговане Москвич или Лада :finga: щях да припадна!!! Та той аджеба виждал ли е тунингован Москал или Лада, които оставят готини Поршета Карера да им дишат прахоляка :lol: отзаде ! Да ама като сглоби въдичката и усети колко е лекичка и като я тръсна спря да ми мрънка, ама после пак си нави грамофонната плоча за новите му въдици :lol:
Избрах си водачи Сик с 2 краченца, който ми струваха 6лв. :
Изображение

Ще ги закрепя с черен капрон, който ще го лакирам. Чудя се откъде и с каква смола да ги залея после, та да станат като модерните заляти водачи на спининговите въдици :) Пък дали си струва смола да слагам, това ще каже моето портмоне :lol: ...е ако пък стане здрав и красиво с капрона няма да заливам смоли.
Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Понеже не обичам да говоря без документация, ще ви пусна две статийки от едновремешните рибарски книги, да видят по-младите какво се пишеше за прътите по онова време и с каква терминология се работеше.
Който не иска да не чете, негова си работа.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Споровете са излишни, такова беше времето и възможностите. "Всичко тече, всичко се променя", нормално е и риболовната техника и такъми да се променят.
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Ретроспекциите на "едно време " надявам се завършиха, а и не намерин нещо, което да науча от вас в тази област въпреки назидателния тон.
Според както чета, не сте надскочили нивото на разбиранията на бащите си.
И определно не е липсата на "нещата от запад" това, които ви пречи.
В главата е то, и по-специално - в мозъчната кухина.
И след като това е така :
...Всеки успял да се докопа например до някаква въдица я е взимал без да се замисли за какъв вид риболов е предназначена тя и естествено я е използвал не по предназначение според мен.
някой няма ли най-сетне да ми отговори:
...Абе тея дънарки що ги наричата спининг ?
.

пп. тези водачи са от хубавите, малко са скъпички, но който иска сик е така :lol:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Petur60 написа:................................................................
...Абе тея дънарки що ги наричата спининг ?
.
..................................................................... :lol:
Какво да ти кажа..............,
че точно за това съм постнал горе цитатите с подчертаното в червено....
който има очи да чете.....,
който има мозък да мисли и възприема..... :?
Аватар
mandy73
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mandy73 »

Колега, ако си докосвал посочената в началото Джермина с дължина 165 см, и още твърдиш че това е дънарка, не мисля че всеки един спор от тук нататък би бил конструктивен
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

mandy73 написа:Колега, ако си докосвал посочената в началото Джермина с дължина 165 см, и още твърдиш че това е дънарка, не мисля че всеки един спор от тук нататък би бил конструктивен

+1

Има и модели с по голяма дължина и по голям тест които са си дънарки :D

Малко добронамерени съвети към колегата JettroniX:

Водачите не са много подходящи най малкото си си създал много работа с тия две
крачета на водач :D

С капрон става малко грубо по-добре по дебело плетено влакно.

Като за начало смолата не е много удачен вариант просто докато се втвърдява пос-
тояно трябва да се върти(има приспособения за това)Евтин вариант за начало безц-
ветен лак за нокти :D

Потърси в нета Родбилдинг има доста интересни неща за това с което си се захванал

Успех :D
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

bobopeli написа:

Потърси в нета Родбилдинг има доста интересни неща за това с което си се захванал
http://akulata.com/art73.html
http://akulata.com/art74.html
http://akulata.com/art75.html
http://akulata.com/art76.html
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

bobopeli написа:
bobopeli написа:

http://akulata.com/art73.html
http://akulata.com/art74.html
http://akulata.com/art75.html
http://akulata.com/art76.html
Благодарско за съветите и тая яка информация !

antivik имаш готини книжки :!:
Изображение
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Е няма ли най-накрая някой някой разбирател да ми отговори ясно и разбираемо ?

АБЕ ЩО ГИ НАРИЧАТЕ СПИНИНГИ ТЕЗИ ДЪНАРКИ ?

Изображение

пп1. после ще ви питам и за металните "спининги" от "библията" ви :mrgreen:
пп2. позоваването на подобна литература единствено потвърждава, че в познанието си доста от вас не надвишават нивото познание на родителите си. за пример мога да посоча разсъждението " ако е наричана тогава ( 1974 год.) така, то тя е такава и сега, и за напред ".
много хитро, ама много , признавам :mrgreen:
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Petur60 написа:Е няма ли най-накрая някой някой разбирател да ми отговори ясно и разбираемо ?

АБЕ ЩО ГИ НАРИЧАТЕ СПИНИНГИ ТЕЗИ ДЪНАРКИ ?
Тук малце поразчистих . П.И.

....Това, че е използвана не по предназначение едно време, не ти дава правото да пишеш тия шитни по-горе :idea: ...

И тук също , пак П.И.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”