МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнение от starlight »

Ехааа, скри ни шапките, да знаеш. Не случайно я носиш тази червена шапка :mrgreen:
Свръхтайната река ти пожелавам да си остане такава и рибките да станат по-големи!!!

Кеф голям, аз мъча тук едни кефали, а този репортаж ме пренесе на друго място.
Все едно съм бил там.
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

pitcha написа: Случи се и нещо интересно. Преди три години бях хванал една около 40 санта на едно място – в един як подмол. Гергана се казва! Тая година я пробвах в течението и не се излъга. После цопнах в подмола и ме пое. Засякох без да я чакам – яко дърпане и се откачи. Пробвах отново – дръпна втори път и пак откачи. И повече не щя. Нещо е нахитряла и не моем я излъга лесно.
Димо само мога да кажа едно голямо евала за прекрасния риболов, който си направил! Всяка една дума и снимка те пренася до тези прекрасни кътчета! Истинска магия си е това, не самият риболов на пъстърва, а магията да го усетим докато четем от мониторите!

Здравейте колеги,

След кратка телефонна справка се уговорихме с Алън да преслушаме един участък от България с цел хем разузнаване, хем да починем от големия град! Уговорихме се за мястото на срещата и в 6.30 ч вече бяхме на линия и двамата! Натоварихме си и газ към дестинацията, а всеки един от нас ръцете го сърбят да хване по някоя петниста красавица! Тъй като не познаваме мястото го карахме на налучкване и опити! Перспективни места за пъстърви, но никой не знае има ли ги все пак! Стигнахме до един перспективен участък, в която хем водата студена, надморска височина (пъстърварска), места страхотни, но в продължение на 1 - 1,5 ч. нищо! Човешко присъствие в този район се забелязваше, следи от ботуши, но следа от риби не, дори и малки! Предварително разгледали картата се отправихме към нова място на десетина километра от първото! Реката видимо по-голяма и викаме си да опитаме във втория участък! А реката много красива и какви места само се и направила!
Изображение
Спуснахме се към един вир! Алън застана от дясната част, а аз дръпнах леко в ляво! Замятах, замятах на какво ли не, но нищо отново! След малко поглеждам председателя, а той ми свирка да отида при него!
Изображение
Доближавам го, а той с усмивка ми казва, че хванал балканка около 35 см на блесна, която върнал бързо във водата! Не успял да я снима, но важна индикация, че сме на място, където може да се очаква изненада, а и вече имаме разписана риба!
Изображение

Придвижвахме се по реката срещу течението! Замятахме в продължение на близо час, но друга риба не се обади! Викам му дай да се спуснем отново на вира, където той закачи пъстървата! Алън ми каза "Там ще хванеш и ти риба"! Стигаме до мястото, а аз този път решавам да сложа дълбоко газищ воблер, тъй като блесната се носи само в горните слоеве! Закачих го на линията и запознах да облавям мястото, където се закачи преди час пъстървата! На 7-8 замятане в посока диагонално срещу течението последва не силен удар, но с хубав отпор от другата страна! Рибата се дигна бързо от дълбочината, за да й видим очертанията, а тя не искаше да се предава! Наляво надясно! Виждам я, риба около 50 см! Веднага едно ровене за кепа на Димо! Само където не се обесих с него (трябва друга система за закачане да измисля)! Рибата започна да приближава и ИЗНЕНАДАТА НА ДЕНЯ! Рибата се оказа не пъстърва, както очаквах , а щука! Бре спогледахме се и двамата и не можем да си обясним как в едно и също място се обитава едновременно от пъстърва и щука! Срещна малко трудност с откачането на безконтрения воблер, който беше хванала и за двете тройки! Сложих я във водата обърната към течението и за моя изненада веднага пое към дълбокото с поривисти движения въпреки лошата закачка и дългата манипулация! Рибата около 45-50 см, щука на петна, но не от червеникавите, за които бяхме тръгнали!
Изображение

Изображение

Последните две снимки не отговарят на темата, но ги пускам нарочно, заради мястото, което се обитава и от балканска пъстърва и от друг вид хищник - щука! Как ли съжителстват незнам!

Похвърляхме още малко и решихме за оставащото време от около 2-3 часа да отидем до друго място! Натоварихме се и след около 30-40 мин. бяхме вече там! Реката мъничка, но все пак с образували се вирчета! Спуснахме се до нея,а тя една красива! Точно реките, на които човек изпитва магията! Още на първото образувало се вирче от падащата вода нямах реализиран удар, но като се изправих видях как 4 сенки да прибягат в опит за укритие! Значи рибите са тук! Продължихме нагоре срещу течението, като се редувахме в хвърлянето на блесните! Аз успях да закача две маломерни балканки и имах удари на поне десетина! Във всяко едно вирче имаше риба две, които успявах да виждам! Алан имаше няколко почуквания и той, но като цяло останахме с две уловени риби! Не съм ги снимал! Не всяка риба трябва да се снима на 100%! Хубавото чувство, с което оставихме мястото, което кипеше от живот е по-хубавото! Както Димо се изразява, зад всеки камък риба се индикираше! Ако беше с нас сигурно щеше да го потвърди! Заредени емоционално и уморени физически се отправихме към големия град!

Поздрави и наслука :D
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

:)
Прекрасно както винаги Павка.
Мерси за репортажа. Аз се навирах из едни джунгли да търся големите кефали тези дни, но уви.
С тези снимки все едно съм бил за пъстърва.

ПС. За кепа трябва да си вземеш магнит и го окачаш на гърба. Много е удобно.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Да споделя накратно излета си от вчера.
Отново си бих шута от работа и с Борката Харампиев, който си взе отпуска, отлетяхме да потърсим малко петнисти красавици. Първата река се представи доста прилично от към вода, но рибките бяха ужасно нарядко. За 4 часа и отгоре успяхме да си хванем по една рибка.
Борката не успя да снима неговата, но аз се записах със снимка. Голяма работа е това кепа :mrgreen:

Изображение

Решихме да местих. Пристигнахме на твората река. Оказа се обаче, че участъка беше в лекинко след границите на парка...
Ясно беше, че не може да си ловкаме рибки, но така и така бяхме там, решихме да отидем до реката и да я видим.

Загубих ума и дума!!! НЯМА такова място...
Ето ви малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Ето и малко под водата:

Изображение

Изображение

Изображение

За пореден път се убеждавам, че България е ужасно красиво място.
За съжаление обаче, доста малко са хората, които се стараят да опазим природата чиста.

Дано ви хареса репортажа :mrgreen:
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

Мариянски пъстървите ти ми прави впечатление, че са винаги много красиви и с интересна окраска, а репортажите ти са повече от страхотни! Тези подводните снимки ме накефиха много :)

Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Красота и магия !
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Уф. Ха сега де – нова беля!
Така като гледам, ще трябва да си купувам нов фотоапарат – за подводни снимки и клипове.
А тъкмо се чудех дали да не пенсионирам Стария Боец /поне откъм спининг/ и да го заменя с некое пръчле гари лумис или тем подобно. А и кьорав кеп не ми остана...
Тая младеж само ме набутва у разходи. Спрете се бре!!!

Обаче подводните снимки стават страхотни! Браво Мариане!
Само си представям какви клипове могат да стават с пускането на риби.

P.S.
Споко бе – вече имам чисто нов кеп. Доста по-готин от вашите. С чисто нова магнитна закачалка. Остава само да го разработя, което не е никъв проблем.
Paviljon написа:Мариянски пъстървите ти ми прави впечатление, че са винаги много красиви и с интересна окраска,
P.P.S.
Тия „неговите” пъстърви са си мои! Все ми ги ловка и не моем фана нищо от него. Още ме е яд за оная – златната, с която изпробва новия си кеп. Дип че беше тъмно, та не я скивах и не разбрах че е Тя. А тъкмо имах три желания. Нищо особено - скромни, но много добре замислени и напълно изпълними за една Златна Рибка.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

pitcha написа:Уф. Ха сега де – нова беля!
Така като гледам, ще трябва да си купувам нов фотоапарат – за подводни снимки и клипове.
А тъкмо се чудех дали да не пенсионирам Стария Боец /поне откъм спининг/ и да го заменя с некое пръчле гари лумис или тем подобно. А и кьорав кеп не ми остана...
Тая младеж само ме набутва у разходи. Спрете се бре!!!
Ще те уредим споко. Има и други въдички, които не са за пренебрегване :)
pitcha написа:Обаче подводните снимки стават страхотни! Браво Мариане!
Само си представям какви клипове могат да стават с пускането на риби.
Мечтата ми е да направя снимката като тази:

Изображение

и до камъка да седи една 40-50 сантиметрова красавица :mrgreen:

ПС. Димо ти ще трябва задължително първо да смениш фотото, че това твоето, не се оправя много добре с клиповете :)
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

Мариянски вдигна стила на риболовната фотография с подводните снимки и това ми харесва :)! Започнах вече да обмислям и композиции при бъдещи успешни риболови на пъстърва :) Ще ми трябва и неговата асистенция ;)
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Репортаж от събота.
Лъчо, Мишо и Моя Милост.
Прекрасен ден за риболов. Облачно, със слаби превалявания от време на време. Реките леко вдигнати и размътени от нощен дъждец. Въобще – идеални условия.

Първо – на голяма река. Много красива и с чудесна вода:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

.....ноооо - световно известна. Метод – спининг. Тримцата заедно направо я разорахме с всички възможни примамки.
Резултат - НЕМА кьорава риба. Дори съмнения за подгонване НЯМА.

Главните герои.

Изображение

Още красоти от реката:

Изображение

Изображение

Изображение

Стандартна сцена в пъстървовия риболов. Лъчо се мъчи да премине непреодолимо препятствие над дълбок вир:

Изображение

Помъчих се да бъда креативен, изразявайки увереност, че няма да мине, ама кой да те слуша.
Десетина минути напразни опити в стил „Па де Дьо ла Скала/ударение на последното А/” - ала Лъчо. Последвани от достойно оттегляне под овациите на публиката в мое лице:

Извинявам се за клатенето на картината, обаче в момента умирах от смях.

Сменихме реката с друга - малко по-малка, но още по-хубава.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Както си карах колата, изведнъж ги усетих рибите. Тръгнах да спирам, обаче другите викат – я дай по-нагоре. Викам тука е рибата бре, те – не и не. Дадох по-нагоре и като спрях още ги имаше, обаче бяха на свършване. Първите сто метра Мишо фана две три риби по 18 – 20 санта и после изчезнаха генерално.
Обаче имаше красоти от които сърцето ти спира да бие:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Те ви и некоя рибка:

Изображение

Изображение

Тая последната рибка ми напръска фотото с вода и повече снимки няма.

Преместихме на друга река, като сменихме района. Тоя път спрях без да ги питам и викам на Мишо – бегай долу и фащай. Първото вирче имаше седем осем риби от двайсетина санта до ръба на размера. Той фана две.
Нагоре реката вреше от рибки. И Лъчо фана една към двайсе и пет – седем санта, доста дебела, а Мишо – още три четири под размера. Изглежда са го понаучили тоя риболов.

Що се отнася до гордия автор на тази невесела хроника – той се задоволи с четири пет кълванета и нито една фаната??? ......?
Дори се наложи да изслушам няколко ценни съвета – например къде да цопна, или пък – да съм засичал по-здраво! Тия неща не ги знаех и не съм сигурен, че са верни. Обаче за всеки случай опитах всичко и пробвах всеки съвет. И ПАК нищо не фанах. Бях решил да им кажа, че ша мааме гащи докато фана и аз, обаче взе да притъмнява и се отказах. На светло не можах, та на тъмно .....
Сега си ближа душевните рани.

Тръгнахме си доволни, че все пак има рекички с много живот, дори и в регион, който е обезрибяван систематично и безмилостно от много години.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Прекрасен репортаж.
Цял ден го чаках :)

ПС. Рано или късно, ще започнеш да ги ловиш :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

И аз чаках с нетърпение репортажа, защото знаех, че ще има такъв!

Поздрави за хубавия такъв и наслука :)
vikuser
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vikuser »

Еми репортажа пак е много добър и актьорите ги бива, искам и аз да отида на такава река. Вчера на карстовата река хванах 2 хубавки, едната едвам я свестих, сугурно 10-15 мин., в крайна сметка ще растат. От другия сезон ще започна да мачкам контрите..
Магическото в онази река е може би цвета на водата :). Уф още 2 уикенда остват само.
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

vikuser написа: От другия сезон ще започна да мачкам контрите..
Привет Викторе,

Бравос за хванатите риби на голямата река! Контрите на тройките е хубаво да се премачкват, защото щадят доста повече пъстървите, които сме решили да пускаме! Не мога да кажа, че откачанията на рибите при вадене се е увеличило след като контрите са премахнати, но все пак е важно, че рибата се е закачила! Дали ще бъде снимана и докосната не е задължително! В кодекса на клуба също е записано за контрите на тройките! Това разбира се важи за членовете на клуб "Балканка"! Не е правило за останалите риболовци, които пишат в темата! Макар, че за риболовците практикуващи "Хвани и Пусни" е хубаво да се премачкват контрите, заради по-малките поражения върху рибите!

Риболов със спининг
- На всички видове примамки за спининг /блесни, силиконови и др./ , с изключение на воблерите,се допуска използването само на една кука, която може да бъде и тройна.
- В случаите на използване на тройна кука – контрите задължително трябва да са премахнати.
- За воблерите се допуска използването на не повече от две тройни куки, като на едната от тях /независимо коя – по избор/ освен контрите са премахнати и върховете на куките.

starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Павката е много прав.
Всъщност сега като се замисля, би трябвало всеки член на клуба да спазва кодекса, тоест трябва задължително да мачка контрите. Аз имам само един единствен пъстървов излет с контри и това беше преди да стана член на клуба. От тогава нямам блесна с контри. Друго голямо предимство е, че по-лесно се откача блесната от мрежата на кепа :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”