Оплитане на повода към основното влакно.

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
guspata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Оплитане на повода към основното влакно.

Мнение от guspata »

Здравейте от скоро използвам метода "на косъм" и ми направи впечатление, че когато си вадя въдицата поводът ми се е увил около основното влакно и се питам дали когато вадя въдицата се заплита така или още по време на летенето на оловото преди да падне във водата се случва това. Връзката между повода и основното влакно сам го направил със вирбел а повода ми е дълъг около 20см.
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Re: Оплитане на повода към основното влакно.

Мнение от stefan4etoo »

Заплита ти се още при хвърлянето,значи слагаш 1 метър лидкор,вкарваш клипса за оловото ,слагаш вирбела и застопоряваш клипса към вирбела.Преди да вържеш повода вкарваш една противоусукваща тръбичка,връзваш повода изтегляш нагоре тръбичката да влезе във вирбела(има и вирбел с бърза връзка за бърза смяна на повода),закачаш си оловото , мяташ и няма да имаш проблем със заплитането.Дано си ме разбрал ,че само как го обясних :lol: :lol: Поздрави и много шарани :drinkers:
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Според мен риска от оплитане си остава, макар и в по-малка степен.При полет и приводняване на монтажа, оловото се движи преди повода. При твърде меко влакно и по-дълъг повод и при този монтаж може да се получи.
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

dantho.mihov написа:Според мен риска от оплитане си остава, макар и в по-малка степен.При полет и приводняване на монтажа, оловото се движи преди повода. При твърде меко влакно и по-дълъг повод и при този монтаж може да се получи.
Писал съм лидкор което хич не е меко влакно,слагам повод около 20 см.и с тръбичка и си меткам на воля без да имам проблеми.Не казвам, че не е възможно но е сведено до минимум
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Прав си колега. А аз имах предвид ако питащия колега поставя твърде меко влакно на повода.Нагледал съм се на колеги, които дори не ползват специалните за повод влакна, а каквото има по-евтино.
checho_58
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от checho_58 »

guspata написа:Здравейте от скоро използвам метода "на косъм" и ми направи впечатление, че когато си вадя въдицата поводът ми се е увил около основното влакно и се питам дали когато вадя въдицата се заплита така или още по време на летенето на оловото преди да падне във водата се случва това. Връзката между повода и основното влакно сам го направил със вирбел а повода ми е дълъг около 20см.
Пробвай да затвориш бигела на макарата, малко преди тежестта да влезе във водата!
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Ами като се има предвид ,че колегата работи с "косъм" отскоро може и така да е ,въпреки че и аз съм мятал с по тънко влакно и с малко по дълга тръбичка и пак нямам много оплитания.Поздрави и много шарани и на теб :drinkers:
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

checho_58 написа:
guspata написа:Здравейте от скоро използвам метода "на косъм" и ми направи впечатление, че когато си вадя въдицата поводът ми се е увил около основното влакно и се питам дали когато вадя въдицата се заплита така или още по време на летенето на оловото преди да падне във водата се случва това. Връзката между повода и основното влакно сам го направил със вирбел а повода ми е дълъг около 20см.
Пробвай да затвориш бигела на макарата, малко преди тежестта да влезе във водата!
Да и това става ,само че аз спирам кордата с ръка.По лесно и бързо ми се струва :drinkers: :drinkers:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

В 99% от случаите полетът на монтажа се следи с око!Чечо го е написал по горе!Оплитанията са или от дребосък на петното,от неподходящи такъми или от неправилно построена линия,предразполагаща към пресукване или оплитане! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
guspata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от guspata »

и аз се усъмних че нещо не съм направил точно при монтажа :) иначе съм доволен всички шарковци бяха закачени на долната устна и досега нямам изтърван. Мерси за наставленията. Поводът ми е на jaxon pro carp 25lb.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”