Как се избира щека?! :)

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

f0rt
новобранец
новобранец

Как се избира щека?! :)

Мнение от f0rt »

Привет,
От известно време разглеждам щеки в онлайн магазини - Ето примерно този тук - http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... erby=&dir=& . Има около 10 модела на Maver и за мен, като любител рибар основна разлика остава само цената :rolleyes: Имам следните въпроси:
1. Какво се гледа когато си избираш щека?
2. Дължината на щеките варира. Най-често се срещат тези по 13м. Защо?
3. Защо всички се борят щеката да остане 13м без удължител?
4. Щеки от една и съща марка (примерно тези от горния линк) варират между 700 и 2800лв. Защо?
Ще се радвам на всякаква информация по въпроса.

Мерси предвариетлно!!!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Как се избира щека?! :)

Мнение от chirusa_bg »

Трудна работа, но все пак да опитам.

Когато избираш гледаш щеката да отговаря на нуждите ти.
Търсените качества са ниско тегло, добър баланс и висока твърдост.
Ако ловиш предимно шарани едно, ако си падаш по дребна риба на реки, друго. Когато знаеш, за какво ти трябва щеката, вече е лесно. Едни търсят минимално тегло и голяма твърдост, други искат по-здрава щека и се примиряват с по-тежки въдици, трети им стигат и 11м. Като за първа щека ти препоръчвам 13м нещо по-здравичко и по-евтино. Ще ти позволи да правиш грешки без да се чупи всеки път :)
13м е стандарта за Европа. Това е и разрешената дължина за състезания. В Англия няма ограничение на дължината на състезания и масово са по 16м, по-дълга става почти невъзможно да я управляваш.
Удължителя променя въдицата драстично. Нямаш представа, какви поразии прави това късо парченце. :D С удължителя щеките стават по-тежки, по лигави и с по-лош баланс. Аз моя съм го изхвърлил и не го нося изобщо.
Цената често следва качеството. По-евтините щеки са по-тежки, по-меки и с по-лош баланс, но често са доста по-здрави от скъпите модели.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
f0rt
новобранец
новобранец

Мнение от f0rt »

Мерси много за информацията. Продължавам с въпросите :P
Аз имам уип Middy 8m и долу горе му свикнах. Затова съм се запалил по щеките :)
- Голяма ли е разликата с щека 13м?
- Какво е евтина щека? Гледам че има такива за под 1000 и такива за около 6000.
- Може ли да се работи със щека ако нямаш платформа? Аз имам столче и магаренце :)
- Ще ловя основно каракуда и червеноперка (<1кг). Каква щека трябва да търся?
- Как разбирам на коя щека какъв ластик/влакно трябва да сложа така че те да се скъсат преди да се счупи щеката?

Мерси предварително!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Разликата 8-13м е огромна по отношение на багажа. Без платформа и ролер няма да се справиш. Поне една малка платформа ще ти трябва. Ролера пък трябва да е висок и стабилен, парчето, коетто виси отзад, вече е бая дълго и с ниско магаренце става само за равен бряг и пак трудно.
Кое е евтино и кое скъпо всеки сам решава.
Щеките имат показател "elastic rating", оказва максималната дебелина на ластика.
С тези риби ще се справи всяка щека, спокойно може да търсиш най-леката и хубава, която можеш да си позволиш.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
f0rt
новобранец
новобранец

Мнение от f0rt »

Мерси колега! Много ценна информация. Имам още няколко въпроса за топ сетовете:
- Какво е Power top set
- Какво е Top set 4 и Top set 5
Кой кога се използва?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Power top set е топ сет за големи риби. По-здрав е и позволява да се ползват по-дебели влакна и ластици.
Топ 3-4-5 -- числото показва от колко части е топ сета. Топ 3 е от 3 части, Топ 4 включва и 4то коляно. Топ 5 са първите 5 колена.
f0rt
новобранец
новобранец

Мнение от f0rt »

Правилно ли разбирам, че по-големите (4-5) топ сетове се използват за по-дълбоки места?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Правилно. И са по-скъпи.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
set_koen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от set_koen »

Нека и аз да се включа в темичката ти и дано да съм ти в помощ. На всеки отговор който си задал, колегите са ти отговорили точно и без излишни разтяганици.
От 3г ловя с щека и съм сменил 3 до сега - минал съм от тежка шаранска щека, през all-round на 16м, та до сегашната ми Мавър 481 - която е наистина великолепна щека отговаряща на всяка търсена от мен риба без да се притеснявам ( независимо дали става дума за риболов на червеноперки и каракуди или шарани и амури). С това исках да те насоча че първото нещо когато си избираш каква щека искаш е да знаеш каква риба ще ловиш и къде ще ги ловиш (затворен водоем или река), просто няма смисъл за риби до 1кг да използваш тежка щека, в която в края на риболова ще изпитваш дискомфорт а не удоволствие от излета. И аз като теб исках от началото хубава, скъпа щека, но за щастие не се получи така и съм благодарен. Ще си кажеш " я па го тоя" .. но понеже нямаш отработени движения и навици за боравене с щеката от началото е неминуемо ще станат грешки и нещо ще се пукне или счупи, и за да не съжаляваш вземи си по-евтина първа щека ( има прекалено много хубави модели ((визирам специално марката към която си се насочил)) които ще ти паснат много добре) . От начало се съсредоточи повече върху хубава и стабилна платформа, която един път наместена на брега няма да се нуждае от поправки в положението и през целия риболов и ролер, голям стабилен, не падащ от най-лекия полъх на вятъра барабар с щеката ( което си е потенциална възможност щеката да бъде пукната или счупена).

това е за сега, като се сетя друго ще пиша.

Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”