запитване

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
iiivvvoo
новобранец
новобранец

запитване

Мнение от iiivvvoo »

здравейте имам един въпрос: разрешено ли е риболова с рачило по реките поради факта че гледам риболовци по реката се разхождат с тях.А доколкото знам че са забранени и ако са какво трябва да се направи.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: запитване

Мнение от bobo_33333 »

Да гледаш ,да не те фанат :wink:
Аз там съм пораснал...
iiivvvoo
новобранец
новобранец

Мнение от iiivvvoo »

Аз не го използвам това колега въпросът е че хора ги използват и то посред бял ден а мен това ме дразни защото аз си плащам билети и такъми и всичко и накрая няма риба .
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

iiivvvoo написа:Аз не го използвам това колега въпросът е че хора ги използват и то посред бял ден а мен това ме дразни защото аз си плащам билети и такъми и всичко и накрая няма риба .
Ми и аз го ползвам,посред бял ден.
За дребни рибки за стръв ,за кефал и костур,щука.
Сега се запасявам ,че като замръзне оди ги търси под леда.
А и тези дето ги продават за стръв в магазините,дават ли касов ордер,че са ги земали от развъдник.
Мина времето дето ловях щуки на хелери (ДЕКОРАТИВНИ РИБКИ)
Аз там съм пораснал...
iiivvvoo
новобранец
новобранец

Мнение от iiivvvoo »

ахам ясно колега значи е възможно използването им
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

iiivvvoo написа:ахам ясно колега значи е възможно използването им
Забранено,не значи невъзможно.
Аз там съм пораснал...
Аватар
pala4a82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pala4a82 »

iiivvvoo написа:Аз не го използвам това колега въпросът е че хора ги използват и то посред бял ден а мен това ме дразни защото аз си плащам билети и такъми и всичко и накрая няма риба .
стига си драматизирал едвали рачилото ти е виновно за слабата популация на рибата това че си изкарал пет рибки за страв немисля че ште навреди на порулацията аза билета смятам всеки които фаресва това хоби(риболов) си го плашта
риболова е болест която не се лекува само се задълбочява
fillcarp
новобранец
новобранец

Мнение от fillcarp »

pala4a82 написа:
стига си драматизирал едвали рачилото ти е виновно за слабата популация на рибата това че си изкарал пет рибки за страв немисля че ште навреди на порулацията аза билета смятам всеки които фаресва това хоби(риболов) си го плашта
Правилно!Дори и да си вземеш рибата за кулинарни изкушения ти също НЕ и пречиш по никакъв начин, но ако си съвестен рибар колко риба можеш да вземеш 2-5 рибета-това не е никакъв проблем.Проблшма е когато тези който ходят с ТОК, мрежи и всякакви други български тъпотий изтребващи и поколението на рибата
iiivvvoo
новобранец
новобранец

Мнение от iiivvvoo »

fillcarp написа:
pala4a82 написа:
Правилно!Дори и да си вземеш рибата за кулинарни изкушения ти също НЕ и пречиш по никакъв начин, но ако си съвестен рибар колко риба можеш да вземеш 2-5 рибета-това не е никакъв проблем.Проблшма е когато тези който ходят с ТОК, мрежи и всякакви други български тъпотий изтребващи и поколението на рибата
така е колега не го успорвам аз билет вадя всяка година риболова си ми е хоби имам си такъми въдици всичко
iiivvvoo
новобранец
новобранец

Мнение от iiivvvoo »

въпроса го зададох поради факта че днес мярнах на реката един колега който ловеше рачило а то в участъка на реката в града няма вода а да не говорим за риба която е страшно дребна
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Уловът на риба по всякакъв друг начин, освен с въдица, е забранен. Забранено е даже да се лови с ръце. Законите са такива и следва да се спазват. Неспазването на законите дори за "дребни неща", като нощния риболов и улова на стръв с рачило, води до обезмислянето им и до по-сериозни нарушения от други лица, на други места.
Доколкото за това, дали може да се повлияе популацята на рибата при улов на малки рибки с рачило, ще разкажа една случка. Преди време, намерих на един водоем отрязана туба от 10-ина литра, в която имаше доволно количество умрели рибки, оставени от някой. След като се вгледах, установих, че рибките са малки сулки(бели рибки) и бях доста потресен. Много вероятно е, човекът, който ги е ловил да не е знаел, че са такива и да ги е ловил, защото по-опитен колега му е казал, че "може", както май се случва в тази тема.

Разбира се, изниква въпросът, откъде тогава ловящите на жива стръв да си намират рибки? Ами не знам, тяхна си работа, аз ловя само на изкуствени примамки :lol: Шегата настрана, но купувайки рибки, все пак има вероятност да са от развъдник или най-малкото, със сигурност ще са плевелни. А и не нарушаваме закона.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
vlado_takuma97
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_takuma97 »

Незнам какво толкова ви кефи да ловите с тези рачела..Никаква тръпка от риболова, само гледаш да хванеш колкото се може повече за да не останеш гладен..Такива парашутки, мрежи рачела най ги мраза..
Аватар
pala4a82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pala4a82 »

franky написа:Уловът на риба по всякакъв друг начин, освен с въдица, е забранен. Забранено е даже да се лови с ръце. Законите са такива и следва да се спазват. Неспазването на законите дори за "дребни неща", като нощния риболов и улова на стръв с рачило, води до обезмислянето им и до по-сериозни нарушения от други лица, на други места.
Доколкото за това, дали може да се повлияе популацята на рибата при улов на малки рибки с рачило, ще разкажа една случка. Преди време, намерих на един водоем отрязана туба от 10-ина литра, в която имаше доволно количество умрели рибки, оставени от някой. След като се вгледах, установих, че рибките са малки сулки(бели рибки) и бях доста потресен. Много вероятно е, човекът, който ги е ловил да не е знаел, че са такива и да ги е ловил, защото по-опитен колега му е казал, че "може", както май се случва в тази тема.

Разбира се, изниква въпросът, откъде тогава ловящите на жива стръв да си намират рибки? Ами не знам, тяхна си работа, аз ловя само на изкуствени примамки :lol: Шегата настрана, но купувайки рибки, все пак има вероятност да са от развъдник или най-малкото, със сигурност ще са плевелни. А и не нарушаваме закона.
съгласен сам колега за страв се взема само плевела ама няма ништо лошо в това да си го шванеш лично
риболова е болест която не се лекува само се задълбочява
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Рачила,парашути,серкмета,слепи винтери,"телевизори"-всичко това е забранено за ползване за улов на каквито и да било рибки- и няма никакво значение дали е в язовир,езеро,река,блато,канал и пр.,пък всеки да си прави сметката как и откъде ще се снабдява със стръв "живи рибки" и те така :)
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

vlado_takuma97 написа:Незнам какво толкова ви кефи да ловите с тези рачела..Никаква тръпка от риболова, само гледаш да хванеш колкото се може повече за да не останеш гладен..Такива парашутки, мрежи рачела най ги мраза..
Купи си в село Горно надолнище,рибки за стръв :lol:
А който не може да си фане за ядене,фаща с рачило,ама надали и с него ще може.
И аз скоро имах една случка...
Идва един бабабит с парашут,от лево фърга,от десно,нема ,покрай плувеца ,фърга,пак нема.
-Ей,(вика)как ги фащаш тез риби?
Викам му:
-Пробвай с стръв,със черъв пробвай,може и да стане :lol:
Аз там съм пораснал...
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”