Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Захранка и приготвяне
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- новобранец
Re: Захранка и приготвяне
В затворени водоеми захранката за мен е задължителна без значение какво ще ловим(друг е въпроса за рецептата). Без нея не ходя и на реката,но последно време търся каракуди и там вече идва обратния ефект.Три излета имам на едно място(напипах ги),перфектен риболов,поддържам огъня само с царевица(по 10-тина зрънца през 30-40 мин.),като последните два излета си правя експеримент. Единият ден сутрин само с царевица (да спася капото),след обед с храна ,познайте!? Вчера стартирах с храна ,пак познайте,до два часа си бърках в носа(даже спах под едно дърво),от тогава до вечерта яко дране и оправяне на головата разлика,пак само с царвичак.Та както казаха по-нагоре колеги много ама много зависи от условията!То за това е интересен риболова де!
КОТУИ, ТАКОЗ"
Я и аз да хвърля малко захранка в темата
.
Понеже на няколко места прочетох в темата мнения, че е по-опасно да се захрани неправилно от колкото да не се захрани, та ми възникна и моят въпрос или по-точно "Къде пак сбърках?". За две седмици направих три риболова на Панчаревското езеро. Два от тях бяха на стената, а последния навътре по язовира. И трите пъти заложих на захранка ВДЕ за бабушка, бял червей и жито за стръв, които присъстваха и в захранката. Понеже знам, че обикновено бабушката кълве близо до дъното и на дълбоко на първия ми излет там и захраних. Дълбочина около 6 м., на около 20м. от брега, но се оказа, че рибата не е там, а кълве на 10 метра от брега и не е нужно да се мери дъното, а дълбочината на монтажа да е около 2 метра. Бях направил захранката стегната, но при така развилите се обстоятелства реших да я стискам съвсем малко и като пада да прави облак, а не да се завира между камъните на стената и риболов стана. Говоря за първите два излета. На ден имах по около 100 бабушки. За моите стандарти е добре.
На последния ми излет реших да потърся спокойствие, защото на стената си е лудница в събота и рано-рано си намерих едно закътано местенце и то само за мен. Подходих по-подобен начин. Пробвах се с мача на дистанция, оказа се, че е дълбоко около 5 метра, захраних там и за два часа хванах две малки бабушки и нищо повече, докато не приложих тактиката за 2 м. дълбочина и 10 дистанция и без захранка хванах няколко риби за нулавреме, ОБАЧЕ като захраних по горе описания начин риболова спря. Хвърлих на незахранено място - риба има и така облавях и захранвах с експерименти, но останах очуден защо тази пущина бяга от захранката? И къде сбърках?
Дано не съм станал досаден. Поздрави и наслука на всички.

Понеже на няколко места прочетох в темата мнения, че е по-опасно да се захрани неправилно от колкото да не се захрани, та ми възникна и моят въпрос или по-точно "Къде пак сбърках?". За две седмици направих три риболова на Панчаревското езеро. Два от тях бяха на стената, а последния навътре по язовира. И трите пъти заложих на захранка ВДЕ за бабушка, бял червей и жито за стръв, които присъстваха и в захранката. Понеже знам, че обикновено бабушката кълве близо до дъното и на дълбоко на първия ми излет там и захраних. Дълбочина около 6 м., на около 20м. от брега, но се оказа, че рибата не е там, а кълве на 10 метра от брега и не е нужно да се мери дъното, а дълбочината на монтажа да е около 2 метра. Бях направил захранката стегната, но при така развилите се обстоятелства реших да я стискам съвсем малко и като пада да прави облак, а не да се завира между камъните на стената и риболов стана. Говоря за първите два излета. На ден имах по около 100 бабушки. За моите стандарти е добре.
На последния ми излет реших да потърся спокойствие, защото на стената си е лудница в събота и рано-рано си намерих едно закътано местенце и то само за мен. Подходих по-подобен начин. Пробвах се с мача на дистанция, оказа се, че е дълбоко около 5 метра, захраних там и за два часа хванах две малки бабушки и нищо повече, докато не приложих тактиката за 2 м. дълбочина и 10 дистанция и без захранка хванах няколко риби за нулавреме, ОБАЧЕ като захраних по горе описания начин риболова спря. Хвърлих на незахранено място - риба има и така облавях и захранвах с експерименти, но останах очуден защо тази пущина бяга от захранката? И къде сбърках?
Дано не съм станал досаден. Поздрави и наслука на всички.
-
- Модератор
И на мен ми се е случвало след подаване на малко захранка риболова да спре. Затова ми е любопитно да науча от по-опитните възможните причини за това явление.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Дали бабушките просто не са последвали храната на дъното, докато ти ги търсиш нейде в висините?miro253 написа:ОБАЧЕ като захраних по горе описания начин риболова спря. Хвърлих на незахранено място - риба има и така облавях и захранвах с експерименти, но останах очуден защо тази пущина бяга от захранката? И къде сбърках?
Друг вариант е ако има течение, храната да ти се е отваряла високо и течението да е отнасяло частиците, а с тях и рибите.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Пробвах и на старото петно и на дъното на новото. Рибата все едно беше свършила. Може би ВЕЦ-а нещо направи, защото водата беше студена.
-
- научил се да хвърля
Бутник,хайде намери малко(и не чак толкова малко)време,че сезона се преполови...butnik написа:Терзиев,при първа възможност ще доразвия темата...

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Добре си се ориентирал. Последните години Панчарево се затлачи много и обема му намаля драстично. Сега, когато пуснат ВЕЦа, в язовира влиза много студена вода и стига чак до стената. Настанява се на дъното и рибите се качват горе. Пролетно време, когато всичката вода е студена, ефекта не се забелязва, но лятото рибите се качват над термоклина. За съжаление риболова там зависи изклячително много от ВЕЦа, а не толкова от риболовеца.
След месец нещата ще се оправят, водата па повърхността ще изстине и на стената ще тръгнат рибите на мач и фидер.
След месец нещата ще се оправят, водата па повърхността ще изстине и на стената ще тръгнат рибите на мач и фидер.
miro253 написа: За две седмици направих три риболова на Панчаревското езеро. Два от тях бяха на стената, а последния навътре по язовира. И трите пъти заложих на захранка ВДЕ за бабушка, бял червей и жито за стръв, които присъстваха и в захранката. Понеже знам, че обикновено бабушката кълве близо до дъното и на дълбоко на първия ми излет там и захраних. Дълбочина около 6 м., на около 20м. от брега, но се оказа, че рибата не е там, а кълве на 10 метра от брега и не е нужно да се мери дъното, а дълбочината на монтажа да е около 2 метра.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Честно казано този водоем бях го задраскал, но пак взе да ми харесва
. Рибата е доста наплашена /кану-каяци, лодки, водни колела, ВЕЦ, джетове, рибари, риболовци и т.н./ в него и повечето хора си мислят, че я няма, но тя просто е на определени места. Това ми го доказа колега със сонар, а по темата: миналата седмица пак ми се случи по подобен начин - хвърлям захранка и там риба няма иначе на 2 метра отпред отзад, от ляво, от дясно се появява. Спрях да храня и започнах да стрелям само червей. Бабушката пощуря е и дребните костурчета
, но резултата внушително се подобри, а захранката ми беше някаква специална на ВДЕ за бабушка. Според мен тя ще работи перфектно есента и зимата. Цвета и е точно като на тинята в Панчарево
.

- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Така, айде и аз да споделя скромният ми опит.
Аз ползвам някаква, явно местна захранка тук във Видинският край, ванилия с коноп, кюспе, някаква смеска за шаран и каракуда, която мирише на ванилия, жито, царевица, хляб и червеи бели. Омесвам тази така богата храна , нема сито нема миксери , но задължително я претривам с длани поне 20/тина пъти. Споменах жито, слагам по много малко в захранката , колкото да я залъжа рибата и царевица. Тук е момента да споделя, че хляба го прибавям под формата на трохи. След като съм овлажнил храната тогава.Царевицата и житото също после както и елите червеи а по някога дори и не си копувам а разчитам само на насъщния, който не ме е подвел до сега един единствен път. Та омесвам храната и почвам да си оправям такъмите. и като се знам какъв съм поврътлив, значиии има немааа 1 час седи храната после пак я претривам ако ми се стори суха и слагам вода и 2/3 от нея се озовава на дъното на водоема .Послеее у напреднала фаза на занятието наречено риболов си подхвъргам едни орехи ама през определено време а не хаотично и така.
Сега, аз да питам и да помисля малко на глас. Ицо каза, че ако замесиш храната още от вечерта и я оставиш да преседи логично е тя да е попила достатъчно от водата и всички вещества съдържайки храната да са попили достатъчно вода, което прави храната тежка и плътна, и по трудно се разтваря според мен във водата. Сега Ице, директно към теб въпроса, щото можеби си забелязъл , незнам, но ако направим така да оставим храната , тоест да я направим от вечерта и я ползваме едва на другата сутрин, когато метнем топките във водата от това, че те са се напоили достатъчно с вода няма ли да проработят в по късен етап или иначе зададен въпроса , няма ли да заработят по бавно, от колкото една храна приготвена примерно 40 мин преди да почнеш същинският риболов. А и моето мнениее е , че храната требва да е като пепел направо като брашно, защо, защото ако е с едри частици рибата се храни с нея, а не това ни е целта а да я задържим на петното като постоянно в еднакво темпо подаваме я пелети я царевица я други лакомствя но не прекалявайки. По тоя начин храната събужда апетита , но рибата не може да се насити с нея и прибягва до царевицата или това което ти поднасяш с прашката и съответно на куката. Ти как мислисш ?
Аз ползвам някаква, явно местна захранка тук във Видинският край, ванилия с коноп, кюспе, някаква смеска за шаран и каракуда, която мирише на ванилия, жито, царевица, хляб и червеи бели. Омесвам тази така богата храна , нема сито нема миксери , но задължително я претривам с длани поне 20/тина пъти. Споменах жито, слагам по много малко в захранката , колкото да я залъжа рибата и царевица. Тук е момента да споделя, че хляба го прибавям под формата на трохи. След като съм овлажнил храната тогава.Царевицата и житото също после както и елите червеи а по някога дори и не си копувам а разчитам само на насъщния, който не ме е подвел до сега един единствен път. Та омесвам храната и почвам да си оправям такъмите. и като се знам какъв съм поврътлив, значиии има немааа 1 час седи храната после пак я претривам ако ми се стори суха и слагам вода и 2/3 от нея се озовава на дъното на водоема .Послеее у напреднала фаза на занятието наречено риболов си подхвъргам едни орехи ама през определено време а не хаотично и така.
Сега, аз да питам и да помисля малко на глас. Ицо каза, че ако замесиш храната още от вечерта и я оставиш да преседи логично е тя да е попила достатъчно от водата и всички вещества съдържайки храната да са попили достатъчно вода, което прави храната тежка и плътна, и по трудно се разтваря според мен във водата. Сега Ице, директно към теб въпроса, щото можеби си забелязъл , незнам, но ако направим така да оставим храната , тоест да я направим от вечерта и я ползваме едва на другата сутрин, когато метнем топките във водата от това, че те са се напоили достатъчно с вода няма ли да проработят в по късен етап или иначе зададен въпроса , няма ли да заработят по бавно, от колкото една храна приготвена примерно 40 мин преди да почнеш същинският риболов. А и моето мнениее е , че храната требва да е като пепел направо като брашно, защо, защото ако е с едри частици рибата се храни с нея, а не това ни е целта а да я задържим на петното като постоянно в еднакво темпо подаваме я пелети я царевица я други лакомствя но не прекалявайки. По тоя начин храната събужда апетита , но рибата не може да се насити с нея и прибягва до царевицата или това което ти поднасяш с прашката и съответно на куката. Ти как мислисш ?
Ето от мене една шаранджийска рецепта.
Взимам 1 кг. пшенично брашно и го запичам във фурната до като покафенее. След като изтине към него прибавям 200гр. белен слънчоглед, 200гр. смляно кюспе, 200гр. овесени трици (или смлени овесени ядки), 5 яйца, 3 лъжици захар, една лъжица сол, две кубчета мая за хляб, 200-300мл. прясно мляко и вода до като се получи тесто като за хляб. За аромат слагам 5-6 ванилии (всеки според вкуса си). Това тесто като втаса го пека като питка
. На водоема тая погача я накисвам с вода и добавям още семена или ядки по избор (аз слагам още слънчоглед, кюспе и малко коноп). Ако не се получи желаната консистенция може да се добави малко готова захранка, но с не по-различен аромат от основния. В рецептата липсва царевичния привкус и именно в това е тайната
. Работи перфектно в тихи и обрасли с растителност води. Няма да ви притесняват бабите и перките гаранция
.
Взимам 1 кг. пшенично брашно и го запичам във фурната до като покафенее. След като изтине към него прибавям 200гр. белен слънчоглед, 200гр. смляно кюспе, 200гр. овесени трици (или смлени овесени ядки), 5 яйца, 3 лъжици захар, една лъжица сол, две кубчета мая за хляб, 200-300мл. прясно мляко и вода до като се получи тесто като за хляб. За аромат слагам 5-6 ванилии (всеки според вкуса си). Това тесто като втаса го пека като питка

Изхвърляйте си боклуците след риболова
-
- Модератор
Това си е погача за хапване. Като тесто трябва да го поставиш или на пружина или на инлайн хранилка.
Естествено
, и за фидер става. Като се запече брашното, то свързващите му свойства намаляват и захранката става по-рехава и с тъмен цвят. Аз правя повече такива (и подобни), когато ходя за Шаро при дълъг излет. Тогава повечето ги суша на сухар и винаги имам в излишък. Хубавото е, че игнорира повечето плевелни риби и събира каракудата и шарана. От опит знам, че навърти ли се перката шаран няма да уловиш
.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Бих поспорил малко върху твърдението ти.Винаги на захранката идват първо дребните риби,а завърти ли се едра риба дребосъка им отстъпва.georg77 написа: От опит знам, че навърти ли се перката шаран няма да уловиш.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Така е, но завърти ли се перката ще се завърти и костура (или друг хищник) и ще настане движение около петното. Шарана не обича много да му шават около негоВинаги на захранката идват първо дребните риби