Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

мултипликатор за спининг ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
мултипликатор за спининг ?
Здравейте ! Решил съм скоро да си купя хубава пръчка за спининг , че от две седмици се зарибих да мятам блесни и воблери и дори имам резултати , но въдицата ми е най най обикновена ... та гледах , гледах по интернет магазините и прочие и не можах да разбера едно нещо ... тея мултипликатори добри ли са за спининг риболов на щука например ии какавто и да е спининг риболов въобще?
Благодаря предварително
Благодаря предварително

- Vid
- кандидат преподавател
Re: мултипликатор за спининг ?
Не и за нашите условия и риби.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
и аз от скоро се запалих по спининга
относно въдицата, трябва да си наясно какви риби ще ловиш, защото ако ще лових костур и кефал ти трябва по лайт вариант, ако ще ловиш щука или сом въдица с хеви акция. Макарата се определя също от вида риба, които ще ловиш. Няма как да вземеш вариант за всички видове риба :Д Влакната за лайт риболов са монофилни, за хеви-плетени. Мултипликатор както каза колегата не е за нашите условия. Ползват се главно за много големи риби като Сом от бг риболовците и до колкото знам не са добри за далечен кастинг

ами за щука ми трябва като цяло , а иначе гледах мултипликатори че нещо по така модерно ми изглеждат :Д и викам може да са нещо по добрии а у и за това питам
вземи си въдица с 20-60 акция 2.4м, която става и за риболов на сом, макарата аз лично съм фен на PENN, просто най-добрите макари за мен.
Това колега съвсем не е такаJoshua написа:..Влакната за лайт риболов са монофилни, за хеви-плетени...

Поздрави !
- eroucma
- разбира нещата
Колега желанието ти да помогнеш е похвално.
Обаче...
То и аз практикувам от не много време, обаче се хвърлям чак в такива подробни обяснения за неща, които хич не са ми ясни.
От твоите думи трябва да съдя че:
Аз понеже ловя с плетено сигурно не трябва да имам и един удар на кефал и костур досега щото съм излязъл от нормата "Влакната за лайт риболов са монофилни, за хеви-плетени"
Сигурен ли си че е така?
Или откъде измисли това - "Мултипликатор колкото знам не са добри за далечен кастинг" - като според моите скромни познания е точно обратното.
И защо да не е за нашите условия- у големи язовири си имаме, и море и реки Дунав, Марица и Искър си имаме, само желание да имаш става.
Няма да коментирам другото ти мнение, в което твърдо държиш на точно определен размер пръчка, ще оставя това на колегите- тъй като сом с мултипликатор не съм лови и незнам каква пръчка се ползва.
Обаче...
Май май от всичко което си написал само това може да се каже, че е на 100% вярно.Joshua написа:и аз от скоро се запалих по спининга
То и аз практикувам от не много време, обаче се хвърлям чак в такива подробни обяснения за неща, които хич не са ми ясни.
От твоите думи трябва да съдя че:
Аз понеже ловя с плетено сигурно не трябва да имам и един удар на кефал и костур досега щото съм излязъл от нормата "Влакната за лайт риболов са монофилни, за хеви-плетени"
Сигурен ли си че е така?
Или откъде измисли това - "Мултипликатор колкото знам не са добри за далечен кастинг" - като според моите скромни познания е точно обратното.
И защо да не е за нашите условия- у големи язовири си имаме, и море и реки Дунав, Марица и Искър си имаме, само желание да имаш става.
Няма да коментирам другото ти мнение, в което твърдо държиш на точно определен размер пръчка, ще оставя това на колегите- тъй като сом с мултипликатор не съм лови и незнам каква пръчка се ползва.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
-
- научил се да хвърля
Пич, това е за арапайми и сомове над 50 кила 

Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Баси що глюпости сте написали докът цел ден съм рибоуловствал
Тъй , по ред .
Това че байткаста е сал за сом не е баш тъй . Има го в различни варианти както и при безинерционните макари . Примерно е едно 155 грамово бижу :
DAIWA STEEZ 103HA

При кастинговите мултита самият кастинг е доста по-дълъг от как при безинерционните . Неподходящ за нашите условия
Много ми е интересно кои са "наши" и кои "ваши" условия
Друг е въпроса че като прохождащ в спининга аз лично не бих ти препоръчал да си взимаш мулти особено ако ловиш основно от брега . Във вариант от проходилка , лодка и пр. как си лови cronos39 , е удачно , но от брега , не особено . Друг е въпроса че докато свикнеш с него , особено ако се сдобиеш с некой дръгел за без пари , ще изхвърлиш сума си влакно и ще си образуваш доста нерви .
Това брейд само за хеви риболов също уби всичко детско в мен
Вярно че на УЛ ловя основно с читав , наистина читав монофил , но доста често си мяткам с от 4 до 8 либров плетеняк , невероятно тънък и с перфектни кастинг и чуствителност .

Тъй , по ред .
Това че байткаста е сал за сом не е баш тъй . Има го в различни варианти както и при безинерционните макари . Примерно е едно 155 грамово бижу :
DAIWA STEEZ 103HA

При кастинговите мултита самият кастинг е доста по-дълъг от как при безинерционните . Неподходящ за нашите условия

Това брейд само за хеви риболов също уби всичко детско в мен

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Много добре обяснено от колегата Иванов. Искам да добава ,че при риболов на JIG ползвам само флуорокарбон с различни диаметри и с кастинга нямам проблеми.Поради твърдоста в по големи диаметри със спиннинг не става. 

- Прикачени файлове
-
- dsc00599n.jpg (205.99 KiB) Преглеждано 5312 пъти
И аз бих изказал едно скромно мнение.
Имам мулти на Абу от февруари месец и имам вече 20-на излета с него. Пробвах го и с монофил и с плетеняк. Като схванеш как се работи с него след доста гледане на филмчета, спокойно можеш да си ловиш от брега и от лодка, както щуки така и кефали. Все още се уча но кастига си е равен с безинерционите макари а дори в някой случаи и по добър
Колега в YouTube има доста клипчета. Виж някой и реши сам
http://www.youtube.com/watch?v=0Df7P_P_ ... re=related
Има и уроци там
Имам мулти на Абу от февруари месец и имам вече 20-на излета с него. Пробвах го и с монофил и с плетеняк. Като схванеш как се работи с него след доста гледане на филмчета, спокойно можеш да си ловиш от брега и от лодка, както щуки така и кефали. Все още се уча но кастига си е равен с безинерционите макари а дори в някой случаи и по добър

Колега в YouTube има доста клипчета. Виж някой и реши сам
http://www.youtube.com/watch?v=0Df7P_P_ ... re=related
Има и уроци там

- Vid
- кандидат преподавател
Разбира се при риболова на джиг мултито има едно голямо предимство - това че влакното ти е между пръстите и се усеща всяко мимолетно кълване.... Ама за риболов на щука???, смятам че е по лесно с безинерционна макара. Отделно риболова с мулти предполага и специфична кастингова въдица и пр. и пр. От друга страна виждам, че колегата stil92 е начинаещ в този риболов и не смятам за нужно да го вкарваме в ненужни разходи и тъпотии.....cronos39 написа:Много добре обяснено от колегата Иванов. Искам да добава ,че при риболов на JIG ползвам само флуорокарбон с различни диаметри и с кастинга нямам проблеми.Поради твърдоста в по големи диаметри със спиннинг не става.
п.п. Мнението ми е хипотетично, защото съм ловил 2-3 пъти с мулти и това не е моята макара. Като единия път беше в океана и това беше моята макара...
В крайна сметка истината е една - кефа цена няма и кой кВото го кефи

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Ето едно едукативно видео от 1957 год,тогава баиткастерите не са имали магнитни и центруфужни спирачки както актуалните ,контролът е бил изцяло с пръст.http://www.youtube.com/watch?v=YVKLHVeNOy0
такаа значи това което разбрах е че не ми трябва мултипликатор ;д а ми трябва някаква добра макара за спининг
ако имате предложения като марка казвайте
става въпрос за лов на щуки
благодаря предварително отново

благодаря предварително отново