Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Интересна находка...
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- ще става разбирач
Интересна находка...
И така колеги, ровейки в мазето намерих този котлон:
http://www.snimka.bg/?album;aid=671664
Произведен е в Украйна през далечната 1974 година. В ръководството за експлоатация пише интересни неща:
За гориво използва "керосин за горене"
И по данни на производителя пише че завира 2 литра вода за 15 минути, също така че с един резервоар гориво може да работи 3,5 часа /при вместимост на резервоара литър литър и половина по моя преценка/. Описаните възможности ми харесват, но не съм наясно дали ще може да се намери по магазините гореспоменатото гориво за котлона, или някакъв заместител на този керосин. Освен това пише че не могат да се използват силнозапалими течности.
Въпроса ми към вас е следния:
Ако някой е използвал такъв котлон, или знае повече за него моля да сподели в темата или на лични?
http://www.snimka.bg/?album;aid=671664
Произведен е в Украйна през далечната 1974 година. В ръководството за експлоатация пише интересни неща:
За гориво използва "керосин за горене"
И по данни на производителя пише че завира 2 литра вода за 15 минути, също така че с един резервоар гориво може да работи 3,5 часа /при вместимост на резервоара литър литър и половина по моя преценка/. Описаните възможности ми харесват, но не съм наясно дали ще може да се намери по магазините гореспоменатото гориво за котлона, или някакъв заместител на този керосин. Освен това пише че не могат да се използват силнозапалими течности.
Въпроса ми към вас е следния:
Ако някой е използвал такъв котлон, или знае повече за него моля да сподели в темата или на лични?
-
- Модератор
Re: Интересна находка...
Пробвай с газ за горене. Имах подобна горелка, но от типа на бензиновите за загряване на метални части. Просто керосин за населението няма.
-
- научил се да хвърля
Палил съм подобен с керосин, както и газовия фенер работи идеално с това гориво, само трябва да си намериш.
ГАЗ за осветление(горене)=Керосин-100 %
-
- ще става разбирач
Течна газ за горене колега .Много добра машинка ,но от време на време
трябва да почистваш дюзата за горене ,защото се задръства
трябва да почистваш дюзата за горене ,защото се задръства

Колега това се пали като петромакса.
На снимката там където е стрелката в лигенчето сипваш спирта.
В кюмбето сипваш газ за горене и помпаш да вдигне налягане.
1-во палиш спирта за да подгрее дюзата като поизгори спирта пускаш от крана малко газ да се запали и си имаш газов котлон.
На снимката там където е стрелката в лигенчето сипваш спирта.
В кюмбето сипваш газ за горене и помпаш да вдигне налягане.
1-во палиш спирта за да подгрее дюзата като поизгори спирта пускаш от крана малко газ да се запали и си имаш газов котлон.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
И рибар съм и ловец съм:):):) От тая риба не мое да си платим парното:):):):)
Супер си е примуса. На времето ползвахме подобни, щото нямаше с втечнена газ /пропан-бутан/. Неудобството е миризмата на горивото.
-
- ще става разбирач
Благодаря за информацията. От любопитство ще се пробва машинката па и да видя дали е толкова ефективна колкото пише в упътването...
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Със тая машинка си е разправия..ако си намериш със пропан бутан котлонче тва го захвърли щото си е набутвация..1 литър газ е към 3-4 лева..и спирт и т.н докато подгрее
и то заминало половин кило..Имам и аз едно такова чудо и то си гори сериозно да ти кажа..
и то заминало половин кило..Имам и аз едно такова чудо и то си гори сериозно да ти кажа..

-
- разбира нещата
тука да уточня за керосина:това е гориво за реактивни самолети,безцветно и няма особена миризма,трудно възпламеним (не като бензина),нещо като дизелово гориво,но без парафинени добавки.понеже съм служил във ВВС,и имаше случай когато един колега (стар войник) си зареждаше МАЗ-(цистерна,) с керосин резервоара (за да не чака на опашка пред гсм-а),след известно време му изгърмя ГНП ,точно по тая причина ,че няма смазващи добавки в горивото.carp1961 написа:ГАЗ за осветление(горене)=Керосин-100 %
мазните дрехи и ръце сме си ги мили в керосин,че даже и печките палихме .
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Съгласен съм с Ribololvcho, само че да си запазиш находчицата за реликва, щото колкото повече живее, толкова по ценна става, едно хубаво място в апартамента и готово, взимаш си нещо подобно http://www.izgodnobg.com/ceni/991260-Ga ... -Trail.php , даже 100% има и доста по-евтини втора ръка, по сайтовете и си ти 

Трябва да се спре продажбата на мрежи и всичко бракониерско със закон!
-
- новобранец
Са да отбележиме че този примус е съветска техника и в студените полярни зими всички пропан бутанови котлончета ще замръзнат и няма да кипнат нищоribolovcho написа:Със тая машинка си е разправия..ако си намериш със пропан бутан котлонче тва го захвърли щото си е набутвация..1 литър газ е към 3-4 лева..и спирт и т.н докато подгрее

- rockeagle35
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Браво, бе, мислех, че са изчезнали вече тези реликви. За нашите условия наистина предложението на колегата vastak ще ти върши работа. Това на снимката горе е немско военно производство, мисля, поне моето беше такова.
Пишете на кирилица ! Не е едно и също "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."!