Звуков (саунд) кльонк

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Звуков (саунд) кльонк

Мнение от GODzillata »

Всичко започва от :arrow: тази тема :idea:

Прототипът е направен от високоговорител от телевизор, вкаран в оранжевата тръба, отгоре има вата и капаче, след това оранжевата тръба е снадена със сивата.
Звукът на саунд кльонка и на обикновения кльонк, се чуват еднакво под водата на дълбочина около 1,5 м.

Когато си сложа ръката под тръбата, се усещат вибрациите на звука.
Мисля обаче, че системата има нужда от ъпгрейд, може би по-силен високоговорител, може би по-дълга тръба.... :roll: .......или пък маркуч, който да слиза по линията на въдицата малко над стръвта.... :roll: .......кофтито е, че между говорителя в тръбата и водата, се получава въздушен джоб, който донякъде убива звука и вибрациите.

Най-добър ефект сигурно би се получил, ако самият говорител е под водата и там вече да се насочи в посока стръвта или право към дъното.
За съжаление този тип говорители са скъпи, та дайте да развием идеята как да го направим непромокаем и да го вкараме под вода? :roll:

Друго, което обмислихме с kirovd, е едно У, в двата горни края да има два мощни говорителя, които да вкарват звука в общата тръба на У-то, но пак си остава проблема с въздушния джоб.

Уредът действа, но само ако наблизо има нещо, което да отрази звука - колона на мост, може би някой по-дълбокогазещ кораб... :roll:

Жалко, че хубавото време свършва, но пък зимата е пред нас, за да измислим решение на проблема и да ъпгрейднем системата.

Някой някакви идеи? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Re: Звуков (саунд) кльонк

Мнение от pachosz »

Кире, нямам против развитието на какъвто и да било метод за ловене, ама не е ли по-лесно да си носим дръвчетата и с тях да си бучкаме :)
Иначе ако ефекта е повече вдигнати и респективно хванати риби, то тогава и аз бих се присъединил към електро саунда. Ако ли не, оставам си на аналоговия вариант ;)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Това е идеята....той да вдига, а ти да си пиеш бирата. :wink:
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Какво става, когато вкараш половината от тръ6ата във водата ?
и опитвал ли си да е с извивка и пред извивката да сложиш плочка метална, която играе ролята на тоя дефенс на моста дето е отразавало, или отразяваща звука плочка. Тру6ата един вид е резонанстна и ефекта който постигаш ти е един вид 6андпас. Ако тръ6ата е във водата и говорителя по някакъв начин възпроизвежда и ниски честоти, той изстласква въздух който по някакав начин придава леки ви6рации на тръ6ата, но не достатъчни, в следствие на това , че този въздух няма от каде да излезе, но все пак говорим за говорител от телевизор, който има едва 2 вата я има я няма.
другият вариант е да си згло6иш тонколонка еднолентова или с един говорител трилентов 6ас среда пищялка и да му измислиш кутия непромокаема в която да я сложиш. Тоест да замениш тръ6ата с кутия. така вкарваш говоритела под вода. Може да се видим в понеделник при те6 в цеха и да ти покажа за какво става дума с твои материали подръчни .
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Иво Вълов написа:Какво става, когато вкараш половината от тръ6ата във водата ?
и опитвал ли си да е с извивка и пред извивката да сложиш плочка метална, която играе ролята на тоя дефенс на моста дето е отразавало, или отразяваща звука плочка. Тру6ата един вид е резонанстна и ефекта който постигаш ти е един вид 6андпас. Ако тръ6ата е във водата и говорителя по някакъв начин възпроизвежда и ниски честоти, той изстласква въздух който по някакав начин придава леки ви6рации на тръ6ата, но не достатъчни, в следствие на това , че този въздух няма от каде да излезе, но все пак говорим за говорител от телевизор, който има едва 2 вата я има я няма.
другият вариант е да си згло6иш тонколонка еднолентова или с един говорител трилентов 6ас среда пищялка и да му измислиш кутия непромокаема в която да я сложиш. Тоест да замениш тръ6ата с кутия. така вкарваш говоритела под вода. Може да се видим в понеделник при те6 в цеха и да ти покажа за какво става дума с твои материали подръчни .
Утре в 9 ще съм в цеха!
Аватар
hristoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hristoogi »

Казваш ,трябва ти препятствие (мост, стена и т.н.) .Пробвай с дъно с дупки .Може да усили звука и вибрациите .Едно капаче на тръбата с различни отвори .
kirovd
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kirovd »

Още една идея- скъси тръбата и скожи отпред мембрана , може и пезерватив.
Е, добре е и стойка някаква да и се измисли отстрани на борда.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

kirovd написа:Още една идея- скъси тръбата и скожи отпред мембрана , може и пезерватив.
:mrgreen: То тогава и женската аудитория ще се заинтригува.....вибрации, презерватив... :lol:
Дали обаче тръбата не концентрира звука, докато кльонка може би го разпространява навсякъде? :roll:
На около 1,5 м. под лодката и двата бяха с еднакво звучене, но какво ли става на 10 м.? :roll:
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

EВАла за изобретателството, но аз съм малко(всъщност много) скептичен, че звука( както и да го поднасяш) ще докара във водата силата на вибрацията от удара на кльонка, а май това е по-важното :idea:

Сещам се за един виц за поручик Ржевски, които влиза в офицерския клуб и вижда как хусарите са разкрачили една дама върху билярдната маса и се опитват да вкарат в п.....а й билярни топки.
" Господа, а не лекше ли просто поебат :?: "

А темата от препратката е много свежа!!! :lol:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

naskobo написа:...аз съм малко(всъщност много) скептичен, че звука( както и да го поднасяш) ще докара във водата силата на вибрацията от удара на кльонка, а май това е по-важното :idea:
Това е въпроса - дали вибрацията е важна или звука? Или и двете взети заедно? :roll:
Но де факто звуковите вълни пораждат вибрации....на концерт вътрешностите на човек чак вибрират.
Интересно обаче, че под лодката и двата звука звучаха някак си приглушено.... :roll: ....което ме хвърля в размисъл дали звукът трябва да е под или над водата.
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

http://www.outdoorproshop.com/Biosonix- ... -rf300.htm

Това нещо го намерих преди няколко години но не можах да намеря точната страница сега.Подводния говорител,който се предлага за резервна част беше с цена 20 долара.Американците твърдят че събира хищните риби и даваха гаранция,че ако не ти хареса как работи ти връщат парите.Другия уред който намерих се казва Magnabait доста по евтин е и върши същата работа но звука е различен,затова предполагам че самия резонанс е важен.Бях започнал преди 3 години да правя нещо подобно,свалих си звука от промоклипчетата,пооправих го на компа после през сидито.Говорителя сложих в малка кутия от полистирол защото е по твърд запечатах я със силикон за автостъкла.Изпробвахме го само веднъж и хванахме едно сомче 3 кила но деня сигурно е бил силен защото и другите лодки хванаха.От тогава все не мога да намеря време да се занимаван с това.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

elbosi написа:http://www.outdoorproshop.com/Biosonix- ... -rf300.htm

Това нещо го намерих преди няколко години но не можах да намеря точната страница сега.Подводния говорител,който се предлага за резервна част беше с цена 20 долара.Американците твърдят че събира хищните риби и даваха гаранция,че ако не ти хареса как работи ти връщат парите.Другия уред който намерих се казва Magnabait доста по евтин е и върши същата работа но звука е различен,затова предполагам че самия резонанс е важен.Бях започнал преди 3 години да правя нещо подобно,свалих си звука от промоклипчетата,пооправих го на компа после през сидито.Говорителя сложих в малка кутия от полистирол защото е по твърд запечатах я със силикон за автостъкла.Изпробвахме го само веднъж и хванахме едно сомче 3 кила но деня сигурно е бил силен защото и другите лодки хванаха.От тогава все не мога да намеря време да се занимаван с това.
Интересно, много интересно! :smt023
Тези джаджи привличат хищници, плейвайки звуци на рибки за стръв, които се стресират, когато наближи нещо да ги папка... :roll: ....също като използването на звуци при лов на чакали най-вече, но също така и на пъдпъдъци...мдааа........за сом обаче дали ще действа?........от една страна е хищник, но от друга си го кефи звука на кльонка... :roll: .....кутийка от полистирол викаш....хм, усещам как цяла зима ще експериментирам във ваната. :D

Давайте да събираме свежи идеи тук, зимата проби в затворени помещения, през пролетта - по водоемите, а после другото лято само да ловиме. :mrgreen:

В търсене на инфо за влиянието на звука върху рибите, попаднах на CAGI Sonic Fish Attractor, та си го поръчах....става за спининг и тролинг. :D
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Kире, звука не го кефи, а го дразни, също така ви6рациите са мнго важни, защото доколкото аз знам сомът е сляп или полу-сляп, той открива храната си чрез външни сензори, намиращи се по тялото или по точно о главата и мустаците, до колкото аз знам, ако греша ме поправете.
Както при хораТа, ако примерно не виждаш, слухът и о6онянието ти са по силно развити, или пък о66ратното не чуваш ма виждаш до6ре, така е и при сома.
Ви6рациите са също толкова важни, колкото и звука от кльонка.
За да докараш ви6рации ти тря6ва честота между 20-40 херца или друго ядче казано 6асс .
По такъв начин тре6ва да о6ра6отиш звука че когато го издаде мем6раната на говорителя да се разтрепери здравата, По този начин ти придаваш ви6рации на .... тръ6а тонколлона ако
ще и на 6идон, незнам у вас колко е силна музиката ти, но знаеш при по сина музика и по яки 6асове как трепери всичко около те6, дори и ти понякога го усещаш. Тря6ва да опиташ под вода какво се случва. Днес не можах ама утре н о6яд ако мога ще дойда до цеха да го чуеме под вода.
Изображение
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

Звука който записах от Biosonix много прилича на клйонкане.Аз съм от Русе и съм работил малко в Румъния,та там съм разговарял с румънските рибари и някои от тях използват едно електронно устройство голямо колкото топка за тенис,което се залепя от вътрешната страна на борда на стъклопластовите лодки,захранва се от малко акумулаторче и звука е нещо като-дзззъп,дзззъп/как да го напиша,то трябва да се чуе/.С това нещо ловят доста успешно сом.Търсих по китайския пазар в Букурещ,но там не са чували за това или аз не съм успял да обясня правилно.Та си мисля че сома е доста любопитно животно и както каза колегата се дразни от звуци с определен херцов диапазон.
П.П.А това дето са го писали американците за звуци от ранена рибка си е бля бля.Кой знае как вика ранената рибка :?:
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Въпросът е какво му влияе?

1. Дали сомът чува звука;
2. Дали усеща вибрациите със страничната си линия;
3. Дали пък не се променя хидроакустичното налягане, което пък го усеща с плавателния мехур?
или
4. Дали е съвкупност от всичко гореизброено?
:roll:

Отговорът на този въпрос ще доведе до създаването на електронен кльонк! :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”