Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

И рибар съм, и гъбар съм!
И рибар съм, и гъбар съм!
Здравейте пак, юнаци,
Нали знаете през какви перипетии преминава един мъж? На младини е коцкар, в средна възраст - рибар, около пенсията си - гъбар, а накрая като не може дори да иде до тоалетната става и лайнар. Та за двата дни на изтеклия уикенд последователно преминах през втората и третата степен. В събота се правих на рибар, а в неделя станах и гъбар. То има отделна тема за гъбите, но ще разберете защо ги пускам тук - по научни съображения.
И така в събота рано заран с познатия ви вече Тошко Захранката чучнахме на едно чудно местенце на река Искър. Без захранка - само стрелба с бели и жито. И Тошко ги започна - с директния телескоп първо уклейчета:

после и една яка червеноперка:

после пак уклейчета. И почна с интерес да си гледа в кофата:

Аз ги мъчих кленовете из подмолите и покрай падналите дървета, ама - нъцки. Водата много бистра, дъното се вижда. Към 10,30 оставих Тодор, качих се на колата и отидох на Малашевските гробища. Правихме помен за една година от смъртта на моя приятел Пенко /Асистенто/.
Прекрасен мъж беше:

Това е последната му снимка от лятото на миналата година, а в негова памет бяхме застанали да ловим на реката точно зад гърба му.
Поменът мина като ... помен. Върнах се към 12,30 да прибирам Тошо, а той вече хвърляше улова си обратно в реката.

Много щастлив, че дарява живот
Дори и едрата червеноперка постоя малко легнала настрани, но се оправи.

Така със смесени чувства приключи първият ден.
В неделята също рано сутринта качих на колата моя колега Георги и жена му Ива и запрашихме в джендемите под Стара планина за гъби. Минахме Костинброд, после мистичната Царичина, Градец и т.н. като спирахме на различни места, но в тази суша - никаква гъба не се видя. Синът на Жоро и Ива е доктор по микология /науката за гъбите/ и бяхме решили да му осигурим снимки и биологичен материал за изследванията. Пък ако се найдат и ядливи гъби - да си спретнем по една манджа.
След катерене по разни скапани пътища допряхме до тази табела:

Не знам какво са му рехабилитирали на пътя, но беше в отвратително състояние.
Както и да е тук под една върба съвсем до реката цъфнаха първите гъби - киселки.

Ако намерите такива гъби, не ги яжте, защото увреждат кръвта, а не стомаха!

На горната снимка Жоро няма да коли Ива, а вади ножа, за да съберем биологичен материал за изследванията.
После с последна надежда се забихме по високото някъде над Чибаовци. Какво име само
Местността е красива:

С нож, плик и фотоапарат в ръце хукнах нагоре из смесените гори.
И опа-ла! Първите масловки!

Крият се добре, мамините, но зоркото очо на Дедо Доцент бди за науката и за ... стомаха, де!

И се почна една одисея, не като за суша.
Ето още една красавица - сърнела:

Здрава и чиста като българо-съветската дружба
По-натам под брезичките изникна една плантация от брезовки

И после пак - серия от сърнели:

И отново брезовки като в приказките

Най-накрая набарах и три огнени манатарки - стават за ядене, но са тежки за стомаха. За науката откъснах и няколко отровни гъби, сред които и две малки отровни млечници. Отровните Ива ги прибра с особено внимание за изследване. После разтоварих цялото количество, което бях набрал и го прегледахме. Което ставаше за научни цели го отделихме, а другото го прибрахме за храна. Ето ви снимка само с моите гъби:

Кой сега е номер 1 ?
Прибрахме се капнали в София, но с чувство за изпълнен дълг. Ядохме и от гъбите снощи и както разбирате още съм жив. Значи добре съм се справил с третата степен от развитието на мъжа. Като дойде четвъртата - все някой от вас да се сети да ми донесе памперси
Айде наслука на всинца ви!
Нали знаете през какви перипетии преминава един мъж? На младини е коцкар, в средна възраст - рибар, около пенсията си - гъбар, а накрая като не може дори да иде до тоалетната става и лайнар. Та за двата дни на изтеклия уикенд последователно преминах през втората и третата степен. В събота се правих на рибар, а в неделя станах и гъбар. То има отделна тема за гъбите, но ще разберете защо ги пускам тук - по научни съображения.
И така в събота рано заран с познатия ви вече Тошко Захранката чучнахме на едно чудно местенце на река Искър. Без захранка - само стрелба с бели и жито. И Тошко ги започна - с директния телескоп първо уклейчета:

после и една яка червеноперка:

после пак уклейчета. И почна с интерес да си гледа в кофата:

Аз ги мъчих кленовете из подмолите и покрай падналите дървета, ама - нъцки. Водата много бистра, дъното се вижда. Към 10,30 оставих Тодор, качих се на колата и отидох на Малашевските гробища. Правихме помен за една година от смъртта на моя приятел Пенко /Асистенто/.
Прекрасен мъж беше:

Това е последната му снимка от лятото на миналата година, а в негова памет бяхме застанали да ловим на реката точно зад гърба му.
Поменът мина като ... помен. Върнах се към 12,30 да прибирам Тошо, а той вече хвърляше улова си обратно в реката.

Много щастлив, че дарява живот

Дори и едрата червеноперка постоя малко легнала настрани, но се оправи.

Така със смесени чувства приключи първият ден.
В неделята също рано сутринта качих на колата моя колега Георги и жена му Ива и запрашихме в джендемите под Стара планина за гъби. Минахме Костинброд, после мистичната Царичина, Градец и т.н. като спирахме на различни места, но в тази суша - никаква гъба не се видя. Синът на Жоро и Ива е доктор по микология /науката за гъбите/ и бяхме решили да му осигурим снимки и биологичен материал за изследванията. Пък ако се найдат и ядливи гъби - да си спретнем по една манджа.
След катерене по разни скапани пътища допряхме до тази табела:

Не знам какво са му рехабилитирали на пътя, но беше в отвратително състояние.
Както и да е тук под една върба съвсем до реката цъфнаха първите гъби - киселки.

Ако намерите такива гъби, не ги яжте, защото увреждат кръвта, а не стомаха!

На горната снимка Жоро няма да коли Ива, а вади ножа, за да съберем биологичен материал за изследванията.

После с последна надежда се забихме по високото някъде над Чибаовци. Какво име само

Местността е красива:

С нож, плик и фотоапарат в ръце хукнах нагоре из смесените гори.
И опа-ла! Първите масловки!

Крият се добре, мамините, но зоркото очо на Дедо Доцент бди за науката и за ... стомаха, де!

И се почна една одисея, не като за суша.
Ето още една красавица - сърнела:

Здрава и чиста като българо-съветската дружба

По-натам под брезичките изникна една плантация от брезовки

И после пак - серия от сърнели:

И отново брезовки като в приказките

Най-накрая набарах и три огнени манатарки - стават за ядене, но са тежки за стомаха. За науката откъснах и няколко отровни гъби, сред които и две малки отровни млечници. Отровните Ива ги прибра с особено внимание за изследване. После разтоварих цялото количество, което бях набрал и го прегледахме. Което ставаше за научни цели го отделихме, а другото го прибрахме за храна. Ето ви снимка само с моите гъби:

Кой сега е номер 1 ?
Прибрахме се капнали в София, но с чувство за изпълнен дълг. Ядохме и от гъбите снощи и както разбирате още съм жив. Значи добре съм се справил с третата степен от развитието на мъжа. Като дойде четвъртата - все някой от вас да се сети да ми донесе памперси

Айде наслука на всинца ви!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
-
- научил се да хвърля
Re: И рибар съм, и гъбар съм!
Браво, Доценте!
Отново страхотен репортаж. Трябва скоро време да направим един съвместен излет- рибарски или гъбарски. За л.......и ми е още рано
.

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
- nikidilov
- ще става разбирач
Браво Доце,ше задминеш Хайтов с тези разкази!!!
- Vesko1
- сериозен играч
супер....като има гъби,за какво са ти риби.....

http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
-
- ще става разбирач
Къв Доцент бре, направо си си Професор - супер як репортаж и разказ.
Напълни ми душата - те така се почева на МАХ!

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Винаги съм твърдил ,че Той е Академик във всички свои начинания!инспектора написа:Къв Доцент бре, направо си си Професор - супер як репортаж и разказ.![]()
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
- pacho109
- сериозен играч

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Мите, то лайното най-много тежи и се не удържа, синко. В прекия и преносния смисълtegov86 написа:Браво, Доценте!Отново страхотен репортаж. Трябва скоро време да направим един съвместен излет- рибарски или гъбарски. За л.......и ми е още рано
.

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
Голям си доценте.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Много ги обичам тези теми, в които има и гъби и рибиdocenta написа:...Най-накрая набарах и три огнени манатарки - стават за ядене, но са тежки за стомаха...

Преди години имаше и мадами, ама беше отдавна

Доценте,
Ти си втория колега, който споделя, че яде огнената манатарка, другия беше от Габровско и сподели, че като нямало от обикновените, ядели и посиняващи

Аз не ям и брезовата манатарка, само защото почернява - та сподели как ги готвиш, здрав стомах ли имаш

Поздрави за репортажа, Доценте! Академично издържан, както винаги!
ПП
За мен най-ценното в ходенето за гъби есенно време е контактът с гората, напоения с мирис на влага и дървесина въздух, тишината, която разтваря всеки звук... благодаря, че ми го припомни.
ПП
За мен най-ценното в ходенето за гъби есенно време е контактът с гората, напоения с мирис на влага и дървесина въздух, тишината, която разтваря всеки звук... благодаря, че ми го припомни.

Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"