С раци на "дъно"

Модератор: sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

С раци на "дъно"

Мнение от Stefko »

След темата за мидата и нейното приложение като стръв за дънен риболов, реших да попитам и за ракът (речен и езерен) в същото му "амплоа" :lol: :lol: :lol: За каква риба го използва всеки от нас, по кое време на годината, какво и как поставя на куката и пр и пр...
По Дунав е доста популярна стръв при търсене на по-сериозни екземпляри сом и мряна. Аз също съм го ползвал няколко пъти, но като изключим 3 - 4 добри удара, не мога да кажа че съм хващал нещо :oops: :oops: . Лошото е, че за да си набавиш раци за стръв трябва да отделиш специално време за улавянето им, а за съжаление такова време не винаги е налично... Ама хайде да спра и да чуеме кой какво има да каже по въпроса! :wink:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Слагал съм само инцидентно и то съвсем дребни рачета
Уловът -един клен хубав и едно късане , друго не помня :oops:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
kashalota
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kashalota »

И аз на Дунава съм пробвал - местните разправят за Дунавска мрена че ставала рача опашка обелена ама ТЕ ПОСЛЪГВАТ МАЛКО ;)). При мене не даде резултат тези малки гадинки попчетата свалят и раздърпват всичко от куката.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

аз на Дунава съм пробвал - местните разправят за Дунавска мрена че ставала рача опашка обелена ама ТЕ ПОСЛЪГВАТ МАЛКО ). При мене не даде резултат тези малки гадинки попчетата свалят и раздърпват всичко от куката
Кашалоте, не те послъгват! Както няма да те излъжат ако ти кажат, че за тамошната мрена една от най-добрите видове стръв навремето е бил белият червей. Но че попчетата унищожават всичко - вината не е на местните :wink: :lol: :lol: Попитата ще опапкат и кашкавалчето ти и поповото ти прасе и блатния ти червей и пр. и пр., но това не значи че те не са добра стръв - просто трябва да се хвърля в частта от денонощието, когато попчетата не са толкова активни 8) . Точно за това в другата тема стана въпрос че забраната за нощен риболов е налудничава...
kashalota
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kashalota »

Това пък за кашкавала хептен не вярвам. Мене мечтата ми е да хвана голяма мряна обаче там където ходя дънато е глинесто и не става, аз лично смятам че най-добре е да се търси на попово прасе. Виждал съм на Дунав да вадят хубави мрени на сандвич 2плочки кюспе и по средата качамах. Но незнам на това течение тази работа как се задържа.
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

Ако стръвта се повдигне на 20-30 см от дъното, дали попчето ще я намери? И ще има ли ефект за мряната, която също се придържа към дъното?
колкото повече вали, толкова повече вали
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

joro1973 написа:Ако стръвта се повдигне на 20-30 см от дъното, дали попчето ще я намери?
Те попчетата са като охлюви и се влачат само по дъното :lol:

Нормално е, че ще я намерят. Това са риби и си плуват.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Това пък за кашкавала хептен не вярвам.
А би трябвало да вярваш, защото кашкавала е невероятна стръв за мряната. Едни от най-хубавите рибки от тази порода, които съм виждал хванати на Дунава са именно на кашкавал. Проблемът е в намирането на хубав, стегнат кашкавал, който да се държи добре на куката, защото повечето от предлаганите на пазара сортове кашкавал се размекват като л..но и не стават за нищо. Опитай някой път, и ако има мряна там където хвърляш, мисля че няма да съжаляваш.
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Stefko а кашкавала как се поставя на куката за да не пада
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

www.***.com написа:
joro1973 написа:Ако стръвта се повдигне на 20-30 см от дъното, дали попчето ще я намери?
Те попчетата са като охлюви и се влачат само по дъното :lol:

Нормално е, че ще я намерят. Това са риби и си плуват.
Питам, защото монтажът за илария е точно такъв и досега не съм хващал попче на този монтаж...
колкото повече вали, толкова повече вали
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Stefko а кашкавала как се поставя на куката за да не пада
Изрязва се кубче със страна около 1 кв. см. (може и по-едричко) и се набожда на куката през средата, като върха на куката, заедно с контрата се показват изцяло. За да е по-стегнат се нарязва предварително у дома и се поставя в хладилника, заедно с малко брашънце (виждал съм да слагат дори и ванилия в брашното, но не вярвам че има ефект). Някои колеги предлагат да се отрязват в последствие ъгълчетата на въпросното кубченце, за да може по-лесно да се поема от рибата, но може и без толкова занимавки.
Но пак да кажа - трябва самият кашкавал да е по-сух и стегнат, а не от тези дето мязат по-скоро на маргарин - такъв както и да го забодеш, все ще пада.
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

благодаря Стефко тази година ще опитам много съм слушал за кашкавала като стръв , а не става ли да набиеш малка тройка в кубчето както някой беше обяснил за попово прасе ??
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

а не става ли да набиеш малка тройка в кубчето както някой беше обяснил за попово прасе
Да, струва ми се добро хрумване, но се опасявам че закачването на рибата при кълване няма да е много добро и е възможно да има доста "празни" удари :roll:
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Кашкавала за да седи добре на куката за мрена (No.3-6, орловка, бяла, кована) е добре 1 ден предварително да се нареже на кубчета, които се овалват в царевично брашно. Страхотна стръв е също и за скобара, но на много по-малки кубчета - по 2-3мм. Най-добрата и жилава стръв за мрената обаче е неузрелият кашкавал (дюбек май му викаха). Ако имате връзки в някой млекокомбинат може да ви изкарат 1 парче. Много жилава и ароматна стръв е.
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shefa »

Напълно съм съгласен със Стефко и Крики за кашкавала и останалите препоръки, които дадоха!!!!!
На слука!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”