Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Амурът-стръвта като храна или от любопитство?
Модератор: sapuna
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Re: Амурът-стръвта като храна или от любопитство?
Мале момчета, това риболовът на Амур си е истиска наука .
Така след всичко прочетено до тук , стигнах до заключението, че универсалната храна и захранка за Амур е Кокоруза. Топчетата са на 2-ро место.
Ми , сега Митака, пита,или аз така съм разбрал , как да разберем кога амура взима от глад или от любопитство.
За мен отговора е един а именно 3 въдици една която е на царевица, една на протеиново топче и една на Черница ако щете. Ако вземе царевицата, значи е гладен, същото важи и за топчето, ама ако вземе дудата, значи си е чиста проба на любопитство. Ся сигурно ще кажете ама то и царевицата и топчето също може да са от любопитство, да ама е по сигурно да хапнеш познатата ти царевица или протеиново топче когато си гладен, отколкото непозната за теб храна. След като си сит и видиш нещо такова опитваш да видиш какво е, нещо като при дегустацията, ако си гладен и ти предлагат пържеи яйца, пържола или пълнени яъца с риба тон и хайвер от бела мечка ще си хапна или яйцата или пържолата а, ако съм се наял и не търся храна и случайно ми предложат деликатеса по горе написан ще го опитам. По същия начин мисли и Амура надявам се.
Тоест всичко е до експеримент. Тук обаче пишем не за един Амур а пишем за Амурите като цяло в един водоем, а те може да са над 3000 , нали се сещате , че не вси1ки са на един акъл , така че , темата е доста интересна и може да се размишлява над нея доста философски и много спорове ще идат. Благодаря Сапун за темичката.
Аз лично незнам, колко от вас знаят кога Амура е любопитен и кога гладен, но със сигурност знам, че едно 90 процента от ас не са се питали дали е или не е, когато са ходили на риба именно за Амур.
Така, че ша са види докаде ще я докараме
Така след всичко прочетено до тук , стигнах до заключението, че универсалната храна и захранка за Амур е Кокоруза. Топчетата са на 2-ро место.
Ми , сега Митака, пита,или аз така съм разбрал , как да разберем кога амура взима от глад или от любопитство.
За мен отговора е един а именно 3 въдици една която е на царевица, една на протеиново топче и една на Черница ако щете. Ако вземе царевицата, значи е гладен, същото важи и за топчето, ама ако вземе дудата, значи си е чиста проба на любопитство. Ся сигурно ще кажете ама то и царевицата и топчето също може да са от любопитство, да ама е по сигурно да хапнеш познатата ти царевица или протеиново топче когато си гладен, отколкото непозната за теб храна. След като си сит и видиш нещо такова опитваш да видиш какво е, нещо като при дегустацията, ако си гладен и ти предлагат пържеи яйца, пържола или пълнени яъца с риба тон и хайвер от бела мечка ще си хапна или яйцата или пържолата а, ако съм се наял и не търся храна и случайно ми предложат деликатеса по горе написан ще го опитам. По същия начин мисли и Амура надявам се.
Тоест всичко е до експеримент. Тук обаче пишем не за един Амур а пишем за Амурите като цяло в един водоем, а те може да са над 3000 , нали се сещате , че не вси1ки са на един акъл , така че , темата е доста интересна и може да се размишлява над нея доста философски и много спорове ще идат. Благодаря Сапун за темичката.
Аз лично незнам, колко от вас знаят кога Амура е любопитен и кога гладен, но със сигурност знам, че едно 90 процента от ас не са се питали дали е или не е, когато са ходили на риба именно за Амур.
Така, че ша са види докаде ще я докараме
-
- и господ не е толокова добър
Амурлягата е винаги гладен, пък като е гладен не му е до любопитство 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- pacho109
- сериозен играч
Приятел от Асеновград извади амур 10кг на Марица на блесна ,тройката му бе в устата
Предполагам-любопитство
Иначе моя опит е че амура кълве на силно вмирисана ,почти на леш царевица 

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
-
- научил се да хвърля
Здравейте колеги , темата е много интересна и мисля че мога да кажа и аз нещо по нея. Моето мнение за липсата на чести удари е виновна не храната като количество и аромати, а самия негов характер- по точно : амура според мен е лакомник и доста плашлив, яде много набързо И на различни места през деня независимо от храната.И няма как да го задържиш на едно място дълго време, може би да го накараш да мине през хранителния му период повече пъти на твоето хранително петно. Когато се захранва с едно а се хване на друго според мен са първичните удари, при идване на рибата на петното тя взима първата по апетитна и открояваща се на фона на захраненото петно хапка или повдигач.За това ако се взима рибата и се изкорми се вижда че няма
нищо от захранката в корема.Но при повече хранителни петна и то от царевица започва де се храни основно с това но пак не спира да се движи и не стои на едно петно независимо от ароматите ,за това и да има само царевица в корема пак не се храни на едно место и това разрежда ударите.При овеличаване на хранителните петна намаляват ударите, и обратното. Ловил съм го по часовник, няколко дни с едни и същи удари по едно и също време, с едни и същи колеги на водоема.
Според мен стръвта като храна или любопитство, залагам на храната, всяка риба е любопитна но винаги надделява хранителната памет, а при него чревоугодничеството.
И пак има едно НО, различни водоеми: диви , под аренда(с рум сервиз), малки, големи,топли ,студени,... и много важно колко хранителни петна има на ловното поле.
Това е моето мнение(съкратено), амура е една от любимите ми риби и постоянно търся развитие в моите умения и ще следя темата с интерес.
нищо от захранката в корема.Но при повече хранителни петна и то от царевица започва де се храни основно с това но пак не спира да се движи и не стои на едно петно независимо от ароматите ,за това и да има само царевица в корема пак не се храни на едно место и това разрежда ударите.При овеличаване на хранителните петна намаляват ударите, и обратното. Ловил съм го по часовник, няколко дни с едни и същи удари по едно и също време, с едни и същи колеги на водоема.
Според мен стръвта като храна или любопитство, залагам на храната, всяка риба е любопитна но винаги надделява хранителната памет, а при него чревоугодничеството.
И пак има едно НО, различни водоеми: диви , под аренда(с рум сервиз), малки, големи,топли ,студени,... и много важно колко хранителни петна има на ловното поле.
Това е моето мнение(съкратено), амура е една от любимите ми риби и постоянно търся развитие в моите умения и ще следя темата с интерес.

Един от най-общите показатели, които открих е, че надеждата надживява очакванията.
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Хайде да вдигнем малко темата.
За да стане ясно , нека се сподели на какъв водоем търсите амура , платен или свободен .
От година и малко аз лично , го търся на диви водоеми и половината ви впечатления там не играят.
Нещата там са много по различни , колкото и докачливо да звучи. Амур на топче - почти никакъв шанс , освен да се храни 2 седмици петното само с топчета . От язовир до язовир си има разлика , на някой иска обилно хранене , на други точно обратното и многото хранене се преобръща с/у нас (тествано). Както се говореше в темата , амура наистина е любопитен , и най-добре взима на това което му направи най-силно впечатление , пример последния ми излет 2 дни хранене и поднасяне на няколко вида царевица и дипове , амура удари на най-нетрадицонния и смрадлив (чесън) . Нетардиционен за мен до скоро , но ако трябва да бъда честен колега от форума ми го препоръча .
И определено даде резултат , след това имахме и удари на кленове към кило . Другото което ми направи впечатление или поне така се самоубеждавам е , че амура и шарана предпочитат варена царевица , не знам дали е така , но много пъти съм хранил с кисната дори и за повече дни и успехите не са повече от тези с варена . Утре ще закривам сезона и ще посетя отново див водоем , пък да видим какво ще направя .
Още съм в началото що се отнася до риболова или по-точно до успешния риболов на амур , но определено много ме влече , дори повече от този на шаран .
Интересно ми е да мнението ви за риболов на амур през есента и на свободни язовири .
За да стане ясно , нека се сподели на какъв водоем търсите амура , платен или свободен .
От година и малко аз лично , го търся на диви водоеми и половината ви впечатления там не играят.
Нещата там са много по различни , колкото и докачливо да звучи. Амур на топче - почти никакъв шанс , освен да се храни 2 седмици петното само с топчета . От язовир до язовир си има разлика , на някой иска обилно хранене , на други точно обратното и многото хранене се преобръща с/у нас (тествано). Както се говореше в темата , амура наистина е любопитен , и най-добре взима на това което му направи най-силно впечатление , пример последния ми излет 2 дни хранене и поднасяне на няколко вида царевица и дипове , амура удари на най-нетрадицонния и смрадлив (чесън) . Нетардиционен за мен до скоро , но ако трябва да бъда честен колега от форума ми го препоръча .
И определено даде резултат , след това имахме и удари на кленове към кило . Другото което ми направи впечатление или поне така се самоубеждавам е , че амура и шарана предпочитат варена царевица , не знам дали е така , но много пъти съм хранил с кисната дори и за повече дни и успехите не са повече от тези с варена . Утре ще закривам сезона и ще посетя отново див водоем , пък да видим какво ще направя .
Още съм в началото що се отнася до риболова или по-точно до успешния риболов на амур , но определено много ме влече , дори повече от този на шаран .
Интересно ми е да мнението ви за риболов на амур през есента и на свободни язовири .

-
- и господ не е толокова добър
С едно съм абсолютно съгласен, амура много обикаля, говоря за големи свободни водоеми, за реките също. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- научил се да хвърля
Много ми е интересно дали преяжда, и дали има махмурлук
.Ако си отговорим на този въпрос, може да открием Америка 

Един от най-общите показатели, които открих е, че надеждата надживява очакванията.
- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мен Амура е доста хитра риба движи покрай шарана и взима стръвта около петното поне по-мое наблюдение не съм имал удар на амур в самото петно а покрай него и кълве на всичко,все пак е полу шаран полу клен тъка,че когато търсим шаран нормално да има удар на амур и обратно търсим клен в реката и удар на амур.Хитър като клена лаком като шарана.
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Точно и това на мен се случи ,от петък до неделя бях отново на въпросния водоем , след като храних 3 дни по-разпръснато около шамандурата нямах удар ,а още в началото на излета направих една пръчка на олово с 2 куки , но това мисля няма много значение , таа въпросната въдица я замятах около 5 метра по наблизо и на нея имах удар на втория ден . Бях се консултирал с други колеги още като щях да ходя за първи път на водоема точно по този въпрос , но чак сега го тествах .
Споделете мнения за ,вида царевица царевица с който най-често имате успехи ,а също и дипове
Споделете мнения за ,вида царевица царевица с който най-често имате успехи ,а също и дипове

- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
утре ще го пробвам на фидер на варена царевица на кука,на косъм с повдигач и без повдигач;палети 8 мм на косъм 2 броя дано имам успех някакъв
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Достойно за "Комиците"boreto1 написа:Според мен Амура е доста хитра риба движи покрай шарана и взима стръвта около петното поне по-мое наблюдение не съм имал удар на амур в самото петно а покрай него и кълве на всичко,все пак е полу шаран полу клен тъка,че когато търсим шаран нормално да има удар на амур и обратно търсим клен в реката и удар на амур.Хитър като клена лаком като шарана.

- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Може и да си прав с упрека ,изказах си моето наблюдение не съм си налагал мнениетоsapuna написа:Достойно за "Комиците"boreto1 написа:Според мен Амура е доста хитра риба движи покрай шарана и взима стръвта около петното поне по-мое наблюдение не съм имал удар на амур в самото петно а покрай него и кълве на всичко,все пак е полу шаран полу клен тъка,че когато търсим шаран нормално да има удар на амур и обратно търсим клен в реката и удар на амур.Хитър като клена лаком като шарана.
-
- научил се да хвърля
Имам следния случай: петно захранено със накисната царевица около 10кв метра, 1на две царевици от захранката с повдигач,2 топче сладкацаревица с мед, 3 монтаж хранилка с качамак две куки под нея на царевица с чесън.първите удари- 1- 8кг амур,2- леко попипване и отпускане на линията и до там, нищо. 3- същото като 2. Ако не е имало шаран на петното мисля че на вторите 2 пипанията са от любопитство, но люпопитството е до някаква степен и трудно пи поел стръвта ако не му е по вкус. след това всичките риби бяха на 1вия вариянт включително и шаран. 
Също е хубаво да разгледаме начина на хранене на амура, как поема храната, мисля че и там има доста отговори.

Също е хубаво да разгледаме начина на хранене на амура, как поема храната, мисля че и там има доста отговори.
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Като бях на язовира всеки път се засичам с едно момче което седи винаги за по 3 -4 дни (явно има доста свободно време) , последните няколко пъти беше капо , но в началото на август като бях за първи път на язовира , 2 -3 дни преди нас е бил близо до нашето място и е имал сериозна слука 15-16 амура и един шаран (за целия излет), след няколко разговори с него той сподели , негови впечатления и се стигна до там , че като амура е на петното няма високи претенции , дали е суха , кисната , ароматизирана , със или без повдигач. След като е на петното яде всичко на ред , това са негови думи дори и при презамятане на едния монтаж царевицата е била леко почерняла от дъното и отново я хвърлил без да подменя . ЗА някой от неща не съм съгласен , но специално за този водоем той определено си им разбира .
Изовода е , че той не поднася интересена стръв от към аромати и не се вманячава и пак има удари , докато аз експериментирам постоянно със стръв и дипове и монтажи , и последните 2 излета имам риби , а той не . Но в разгара на лятото беше обратното
П.п Събори половината митове относно , храна ,любопитсво и предпазливост при амура .
П.п:2 Много колеги ,които имат много повече опит и риби не взимат участие в темата , а от тях можем да научим много.
Изовода е , че той не поднася интересена стръв от към аромати и не се вманячава и пак има удари , докато аз експериментирам постоянно със стръв и дипове и монтажи , и последните 2 излета имам риби , а той не . Но в разгара на лятото беше обратното
П.п Събори половината митове относно , храна ,любопитсво и предпазливост при амура .
П.п:2 Много колеги ,които имат много повече опит и риби не взимат участие в темата , а от тях можем да научим много.