Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Домашно приготвена захранка
Модератор: Paublo_Eskobar
- Калин–Стоянов
- разбира нещата
- Мнения: 687
- Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 5:01 pm
- Местоположение: Кърджали
Домашно приготвена захранка
Основите съставки на храните
Основите съставки на храните
Да си направим сами добра домашна захранка ...
Преди 20 години повечето добри риболовци сами са си правили храната за риболов.Това се е налагало защото е нямало голям избор от готови храни на различни производители , какъвто има в момента. Налагало се е риболовците сами да съставят и приготвят любимата си храна. Поради днешното голямо предлагане на готови захранки , много риболовци са загубили способността да комбинират и смесват успешно храните. Преди да започнем със статията ,бихме искали да привлечем вниманието ви към един много важен аспект, взехме интервю от световния шампион и хранителен експерт Волф Рюдигер Кремкус като от него стана ясно че…За да бъде една храна наистина добра, то тя трябва да е свежа.
Всеки които е решил да си прави сам храната за риболов е нужно да използва свежи(пресни) съставки.
В настоящата статия ще обърнем внимание на компоненти на храните и ще обсъдим тяхното приложение в различните ситуации. В края на статията ще ви предложим няколко рецепти за различни ситуации.
Да изравним изискаванията!!!
В самото начало, обаче бихме искали да благодарим на екипа на риболовен магазин Клотен . Благодарение на наличните експертни и познанията им по отношение на смесването , състава и комбинирането на храните за изготвянето на една успешна рецепта. Ние можем да гарантираме, че следващите редове са основани на години успешна работа с домашно приготвени храни. Ще използваме компоненти от Силвио Шранц , те са с доказано качество и свежест. Риболовен магазин Клотен е сред нашите топ магазини за риболовни пособия.
Отделните компоненти ще бъдат от различни производители , което от своя страна е предпоставка за различия в размера на частиците , цвят и така нататък . Като цяло обаче ще функционират еднакво. Снимките в статията са примерни.
Може да се разделим различните компоненти на храната за риболов в три категории.
• Компоненти на храната , за да и се предаде необходимата консистенция и вид ;
• Компоненти на храната , за да и се предаде желаната активност;
• Компонентите на храната които определят аромата и вкуса;
Ще разгледаме всяка категория подробно една след друга.
Компоненти на храната , за да и се предаде необходимата консистенция и вид ;
Този компонент съставлява най-голяма част от храната. Всеки компонент в тази категория е специален. С тях е нужно да се осигурят характеристики по отношение на консистенция , вид и дори вкус. Нужно е да се познават свойствата на компонентите за да се получи правилно смесване на храната и тя да действа според необходимите ни изисквания.
Следните компоненти са свързани с тази категория ;

Галета(трохи);
Това е най- известната съставка. Почти всеки познава тази съставка от младостта си. Дори и най-скъпите храни са съставени основно от хлебна основа, като дори може да ловим само с нея. Тази съставка представлява остатъци от хляб , трохи и други хлебни остатъци, тя е с ниски слепващи свойства. Това е основна част от всяка храна , каквито и мирни риби да ловим.

Печена галета (твърди трохи):
Това е съставка с особено висока степен на свързваща сила и е много тежка. Тези две свойства я превръщат в идеален и основен компонент на храната за течащи води.

Бал хляб, трохи:
Има много общи свойства с „галетата” направени са главно от остатъчни продукти на хляба. Той е леко солен на вкус, добрата му свързваща сила го прави добър компонент както за „Червеноперка” , така и за „Платика”.

Черен хляб, трохи:
Получава се от кафяв хляб , черен хляб, и за разлика от бяло брашно хляб има по-висока хранителна стойност. Черния хляб е по-малко солен от белия , като същевременно и потъмнява храната до известна степен. В Англия много популярен , защото рибите го харесват.

Сухари :
Както подсказва името, съставката е изработена от отпадъци от сухарите . Сухарената галета е с много приятна миризма, тя е много леко солена и с леки свързващи свойства. Съставката е по-скоро лека , но работи добре на дъното. Използва се от фидер риболовците при риболов в стоящи води.
Горните съставки са в основата на всяка храна. Процентното съдържание може да бъде до 50% от храната.
Бисквитените брашна са следващата голяма група компоненти . В зависимост от мазнините и захарта , бисквитените брашна могат да се различават много. Свързващата сила също варира значително в зависимост от дадения производител. Добрата бисквита трябва да мирише силно, както и да има добър вкус! Трудно е да се определят пропорциите в рецептата , защото има толкова много различни видове бисквити. Нужно е да се експериментира и пробва. Делът в храната на мазните (мокрите) бисквити не трябва да надвишава 20% . При сухи бисквити (с ниско съдържание на мазнини) може да се използва и до 50%.

Блатове
Това са остатъците от балатовете за торти и други подобни сладкарски изделия. Колкото по-фино е смелен блата , толкова по-силни са неговите слепващи свойства . Ситно смлените блатове са отлична добавка при риболов на „Платики” в течащи води, не трябва да се пропуска да се добавят към храната.

Шоколадови бисквити:
Това е структура (бисквитена) останала или направена от шоколад или какао. Чрез тези съставки (какао или шоколад) е със специален дял в рецептите, аромата е хубав , не натрапчив и е идеален коз, когато рибите са свикнали с други видове храни. Свързващите сили на шоколадова бисквита са добри, но не толкова силни , колкото на блатовете и са подходящи за употреба в стоящи води.

Вафлени кори:
Вафлени кори са от остатъчни продукти от сладоледени фунийки и заготовки за направата на вафли . Вафлената кора има силна миризма която наподобява ванилията .Тази структура е много лека и има ниски слепващи свойства.

Сладки (бисквити) с миризма на мед:
Както подсказва и името, това са бисквити или сладки с вкус и миризма на мед, те са много добра добавка за захранките. Сладките(бисквита) с вкус на мед много често се използват при риболов на „Платика” . Тази структура е с добри свързващи свойства и затова често се използва при риболов на река.

Лютиви бисквити:
Също като меденките, лютивите бисквити са много добра добавка при риболова на „Червеноперка” и „Платика” със собствен мирис и вкус.

Бисквитено брашно с различни аромати:
Бисквитената субстанция с аромат на бахар , се харесва на всички риби. С добри свързващи свойства (по-скоро на средно ниво) . Миризмата (наситеността) на бахар може да варира много в зависимост от производителя.
Царевични брашна
Друга група компоненти са на базата на царевичните брашна. Царевичните брашна правят храната тежка.

Малки царевични зърна :
Това е любима храна за „Платиките” . Направено от царевично брашно под формата на пелети , притежава лек аромат на печено.
Добавя се в храната до 15%

Печено царевично брашно:
Това е брашно направено от печени царевични зърна с миризма и вкус на характерна за печените продукти. Печеното царевично брашно има нисък коефициент на свързване и ниска хранителна стойност.
До 10% в храната.

Царевично кюспе (царевица TTX):
TTX Царевично кюспе е тежка субстанция, когато се намокри с топла вода придобивам много добри свързващи качества. Царевичното брашно силно засища рибите , затова трябва да се използва само, когато рибата се храни активно. Големите риби харесват много царевичното кюспе.
В храните(рецептите) до 30%

Корнфлейкс:
Това са смлени и след това изсушени под формата на люспи.Корнфлекса първо се накисва и след това се добавя към захранката. Смляния Корнфлекс създава много хубав и съблазнителен облак от частици. Много хубава добавка за риболов на всички „Шаранови” риби.

Царевично брашно(полента):
Е продукт, който се получава от люспите на царевичните зърна. Полента е много тежка хранителна съставка, като не притежава почти никакви свързващи свойства. Много подходяща добавка за бързо разпадане и сваляне на храна до дъното.
В храните до 20%

Царевично брашно:
Фино смляното царевично брашно е с малки свързващи свойства , то образува хранителен облак при добавянето си в храната. По-едри смелените царевични брашна са с по-голяма хранителна стойност и малко по-добри свързващи свойства, не образуват и облак.
В храните до 30%
Съставки, които могат да въздействат върху свойствата на храните.
След като сме смесили храните , можем да променим свойствата на захранката с някои други добавки. Това може да бъде доста важно при риболова, можем да привлечем вниманието на рибите и да ги накараме да се хранят по-активно. Трябва да се внимава с добавянето на тези активатори, неправилно добавените активатори могат да изгонят рибите от хранителното петно и уловените риби да са много по-малко.

Меласа:
Меласата е много сладка и с добри свързващи свойства. Използва се основно за риболов на „Платика” в реки. Меласата е тъмна на цвят , тъмния и цвят може да се използва за потъмняване на храната.
до 20% в храната.

PV1 Collant:
PV1 Collant е сух продукт , PV1 е като много сладка меласа , с много добри свързващи свойства. Използва се при риболова на „Платики”.
До 20% в храната.

Брашно от рошков :
Това е добавка която е много сладка , главно се използва при риболова на „Платики”. Брашно рошков има силна миризма, която е много добре се възприема от „Палтиките”.
-20% в храната.

Брашно тиквени от семена:
Тиквеното семе (брашно) , е добавка която бавно навлиза в добавките на риболовците. Брашното от тиквено семе е мазно, то е много добра добавка за риболов на „Платика” . Тиквеното семе има силно храносмилателни свойства , което кара рибите да се хранят не прекъснато.
-5% в храната.

Фъстъчено брашно:
Печената фъстъчена ядка (брашно) е една много добра добавка за всяка храна. Работи много добре при всички големи риби.
10% в храната.

Картофено брашно:
Той се прави от картофи. Добра добавка за храна при риболов на „Шаран” и „Лин” . Картофено брашно има силни свързващи свойства.
10% в храната.

Овесени ядки:
Смляните овесени ядки повишават слепващите свойства на храната. Едро смлените овесени ядки ( или цели) повишават активността на храната.
5% в храната.

Конопено брашно:
Когато става въпрос за риболов на „Чевеноперки” , конопеното брашно е коз които трябва винаги да се използва. Конопено брашно е с много остър и пикантен аромат , освен това има и много добри храносмилателни свойства. Най-добре е да се попари с вряла вода след като се смели. При такова третиране се получава много хубав млечен облак. Сместа(бульона) от вода и коноп се добавя в храната като по този начин храната е много активна.
10 - 30% в храната.

Печен коноп:
Печения коноп е един неустоим аромат за „Червеноперки” , работи добре при риболов на „Платика” . Веднъж добавен в храната е много трудно да се премахне неговата миризма, дори с други концентрирани миризми. Много добре се комбинира с аромат ванилия. Но едва ли някой ще иска да премахне тази специфична миризма?
10% в храната.

Ленено семе:
Много активна добавка за храната, въздейства върху храносмилането и стимулира слабително. Въпреки , че ядат много от него , рибите не се засищат и наяждат , като по този начин стоят дълго на нашето хранително петно. Ленените семена са добра добавка за „Платика” и „Червеноперка”.
10% в храната.

Семена от мак:
Много добра добавка особено за риболов на малки „червеноперки” и „платики”. Маковото семе е много активно , но не засища рибата.
10% в храната.

Печени кокосови стърготини:
Кокосовите стърготини са с ниски свързващи свойства , но придават голяма активност на храната. То е добра добавка при риболов в стоящи води , като същевременно е с много ниска хранителна стойност. При добавянето си потъмнява храната до известна степен.
-20% в храната.

Брашно от сладководни скариди :
Това брашно се прави от сладководни скариди. Брашното е с много малки свързващи свойства , но е много активно.
5-10% в храната.

Кафяви фъстъци/лешници/:
Много добра добавка за риболов в стоящи води.Те са с ниска хранителна стойност, образуват хубав облак и имат малки свързващи свойства.
-20% в хрната.

Кокосови стърготини:
Кокосови стърготини са идеална добавка за да направим нашата храна дишашща. Трябва много да внимаваме колко да добавяме... Прекаленото голямото добавяне на кокосови стърготини може да разпръсне рибите , вместо да ги задържи на хранителното петно. Може да се третираме кокосовите стърготини с вряла вода за да им намалим плавателността.
5-10% в хранта.

Сухо мляко:
Добавянето на сухо мляко в храната мляко създава бял облак, много добра добавка при риболова на „Уклей”. Сухото мляко задължително се разтваря в студена вода!
10% храната.

Фиш мил(рибно брашно):
Рибното брашно е с високо съдържание на протеин, може да бъде идеална добавка при риболова мряна, шаран и платика. Но имайте в предвид ,че тази добавка не винаги е успешната. Рибното брашно има силна миризма и не задържа рибите на хранителното петно.
-20% в храната.

Соево брашно:
Също така е с много високо съдържание на протеини. Има силни свързващи свойства , при разтварянето си образува много големи облаци във водата.Много добра добавка за мач риболов.
-20% в храната.

Пармезан:
Друг фаворит в редиците на смърдящите. Пармезана може да бъде неустоим аромат за повечето мирни риби. Но и при него е важно да бъдем предпазливи и внимателни, за да се провери дали рибата харесва тази добавка.

Блатове от торти:
Блатовете са истински магнит при риболова на „Платика” в стоящи води.Блатовете са леки , трябва да се овлажнят още от предната вечер преди риболова.
10% в храната.

Храна за птици:
Е популярна при фидер риболовците . Храната за птици се добавя към храната, за да привлече рибата и да я задържи на хранителното петно.
-20% в храната.

Цветни парченца /пасточино/ :
Това са цветни парченца бисквити / може би става въпрос за оризови ядки/ с различна миризма на ягода и мед. Използват се често при риболова на „Платика”, „Червеноперка” и много други. Частиците(бисквита) трябва да се оставят за известно време в храната за да поемат част от водата.

Цветни хранителни частици/трохи/:
Използват се предимно в червено и жълто. Цветни частици/ трохи/ са добри при риболов на”червеноперка” и другите мирни риби .
В 10% в храната.
Аромат и вкус:
Друга част от нашата самостоятелно приготвена храна е вкусът и ароматът на храната ни. Някои аромати могат да направят разликата между добрата и много добрата храна.
Ванилия : аромат , които всички познаваме. Ванилията е универсална и може да бъде добавена във всяка храна. Клаус Мюлер, немски експерт по храните отива толкова далеч, че казва , че ванилия трябва да бъде включена във всяка храна. Ванилията същевременно ароматизира и овкусява.
Анасон: анасонът е друг многофункционален аромат . Анасонът е успешна миризма за риболова на всички мирни риби.
Куркума: Куркумата е известна като подправка, на нея не могат да устоят дори и най-големите „Червеноперки”. Куркумата е жълта на цвят , при добавяне в храната оцветява и нея в жълто.
Канела: Канелата е от поредица ни класически добавки , дори може да се каже ,че е универсална и може да се добавя в храната без да се притесняваме. В комбинация с кориандър е много добра за „Палтики”.
Кориандър: Кориандър е много добра добавка за „червеноперка” и „платика” . Той има горчив вкус и насърчава рибата да се храни, освен това има и слабителен ефект върху рибата, така че тя да не може да се засити.
Tutti Frutti: Ароматът е особено подходящ за средата на лятото и носи успехи. Успешно допълнение при риболова на всички мирни риби.
Шоколад : Този добавка е много популярна при повечето риболовци и те я харесват. В края на лятото може да се използва навсякъде.
Сол: проста, но много важна част от храната. Солта увеличава апетита на
Рибата, понякога солената храна е неустоима за „червеноперките”. През зимата, съдържанието на сол в храната може да бъде до 300 г. на 3 кг храна. Лятото този дял трябва да бъде много по-малък. Също така „платиките” могат да бъдат стимулирани с високо съдържание на сол, но по принцип те харесват повече сладката храна.
Захар: За да се придаде сладък вкус на храната можете да добавите захарин.
Можете да добавите и захар но трябва да е много внимателно защото захарта има силни свързващи свойства.
Основната идея за изграждане на фураж
След като вече знаем характеристиките на отделните съставки и тяхното действие е време да помислим за възможността им да се комбинират. Комбинацията на съставките зависи от водоема в които ще ловим, цвят на водата, дъно, дълбочина и риби. Ще ловим във водоем с мътна вода и тинесто дъно, в които има малко количество „червеноперки” , такава храна трябва да бъде коренно различна от друга при която ловим „Платики” в течаща вода. По-надолу ще ви представим няколко примера за свойства на храната според дадената ситуация.
Езеро , 1 метър дълбочина, тинесто дъно , малки „червеноперки” и „платики”.
Храната за такова езеро на трябва да е прекалено тежка ,дори задължително трябва да е по-лека за да не потъне под тинята, ако допуснем това да се случи (използваме тежка храна) няма да успеем да привлечем никакви риби. Тъмни трохи, бисквитено брашно или брашно от фъстъци са добра основа за такива храна. Конопено брашно ще бъде добро допълнение, тъй като няма свързваща свързващи свойства (дори напротив) и е много атрактивна миризма за „червеноперките”. Като допълнение в храната може да се добавят мъртви бели черви или пинки. При риболов през зимата е хубаво в храната да се добави глина за да се намали хранителната и стойност. Ванилията не е добра добавка за зимата , през зимата се добавя кориандър.
Езеро, 3 метра дълбочина, твърдо дъно, „червеноперки” и редки „платики”.
При такива условия храната трябва да има по-добри свързващи свойства, хранителна стойност не трябва да бъде прекалено висока, добър компонент биха били и частици които се изкачват към повърхността . Галета и хлебни трохи ще бъдат подходяща съставка за база на нашата хранителна смес. При положение ,че в езерото има хищни риби е добре да се добавят трохи от тъмен хляб, по този начин рибите ще се чувстват по добре на тъмното хранително петно.За да привлечем „Платиките” може да добавим в храната вафли , който също така придават и миризма на ванилия на храната.Активност на храната може да придадем с кокосови старготини.
Езеро, 3 метра дълбочина, твърдо дъно , големи „платики” на дистанция от брега
Има две важни условия на които трябва да отговаря такава храна
- Висока хранителна стойност.
- Добри свързващи свовйтва.
Тези две условия са важни за да ловим „платика” на голямо разстояние от брега, да доставим храната до петното и тя да е достатъчно хранителна за големите риби.Нужно е да изстреляме топките с прашка, като същевременно да е и достатъчно лепкава за да добавим жива стръв. Платиката предпочитат сладки храни , може да заложим на вафлени кори , струва си да се опита и с шоколадови бисквити.Когато Платиката се храни с настроение, може да добавим и царевично брашно ТХТ. Ние препоръчваме използването на царевичното кюспе и бисквитена галета , понеже тези две добавки са силно свързващи е хубаво да има и един отпускащ компонент, ако се наложи. Бисквитена брашно е силно свързваща , може да добавим и галета която ще ни даде същите свойства. В допълнение към ароматните вафли (ванилия) и бисквитена галета може да добавим и аромат на анасон. Ако рибите се задържат добре на хранителното петно , добавяме и прилично количество жива стръв, това е възможно понеже храната ни е с добри слепващи свойства.
Канал, 3 метра дълбочина, малко корабоплаването, „червеноперка” и „малки платики” , много Уклей които искаме да избегнем.
Каква трябва да бъде тази храна? Трябва да бъде слабо активна , самите съставки да бъдат ниско хранителни, ако не се спазят тези условия… ще трябва да се задоволим с Уклея. Малкото корабоплаване не е проблем, храната не е нужно да бъде много тежка.
Канал, 4 метра дълбочина, интензивно корабоплаване, „червеноперки” и „палтики” на дистанция от 13 метра.
Тази храна трябва да е подобна на храната за риболов на река. Тежка, с добри свързващи свойства , с тези свойства ще можете да доставите много стръе на дъното на канала. Храната трябва да прави лек облак за да можете да привлчете и задържите рибите на хранителното петно. Препоръчително е, в храната да се добави глина , по този начин тя ще стане тежка и корабите които минават няма да и въздейства толкова много.
Канал, 4 метра дълбочина, малко корабоплаване , „червеноперка” на 30 м
Средно тежка храна , достатъчно лепкава за да се изстреля на 30 метровата дистанция.”Червеноперките” се хранят в средните слоеве на водата, топките трябва да започнат разпада си още при допира с водата.
Река , 2 метра дълбочина, 6 грама плувка , различни видове риби
Сравнително тежка храна , но не много лепкава . Препоръчително е да се добавят някои активни съставки като Ленено семе на което рибите реагират добре. Подава се по малко храна на често, в храната трябва да има високо съдържание на червеи.
Река, 5 метра дълбочина, 10 грама плувка , голяма „платика”
Тежка храна , силно лепкава с богато съдържание на стръвта на която ловим, тези свойства са ни необходими за да можем да достигнем до дъното на реката.. Типични съставки на такава храна са сухарите и всички бисквитени .Топките се притискат с различна сила за да се контролира разпадането им.
язовир , с голяма популация на „Платика”
Едра храна , с висока хранителна стойност за да се избегнат малките риби. При такива условия може да се използват и пелети. Може да се добави и бисквитена галета за да има достатъчно лепкавост за много стръв добавена в храната, трябва обаче да сме предпазливи за да не направим храната прекалено лепкава.
Езеро, „червеноперка”
Лека храна , добре работеща компоненти с ниска хранителна стойност. Типични съставки за такава храна са мления конпо , препечени кокосово стърготини и кафяви фъстъци.
Река , много силен течение , платика
В храната се добавя чакъл , храната е лепкава толкова ,че топката да стигне до дъното но да не се търкаля от течението , а да се разпадне. Компоненти трябва да са тежки и големи за да могат да се задържат на дъното.
Смесване на храните:
Когато приготвяме смесите , обикновено подготвяме два вида храни. Един за течаща вода и един за стояща вода. Когато имате готова базова смес за течаща вода и имате нужда до ловите на канал със слабо течение можете да смесите две части течаща вода и една част стояща вода или съответно обратната или друга комбинация според нуждите. Вие имате ясна представа какво съдържа храната и как работи тя. Следващия фактор е цената. Собствено смесената храна струва само на половина от тази която можете да купите от магазина. Необходими са ни големи количества само от основните компоненти , от другите само в малко количество. Вие имате предимството да използват атрактори които харесвате и искате , докато при готовите храни те са заложени и няма как да ги премахнете. Всичко се върти около това как сте смесели и приготвили храната , изпитвате голямо задоволство от постигнатия успех.Самостоятелно избраната стратегия дори и при риболов на не толкова перспективни места , ви прави победител.
И накрая два примера за различните типове води:
Течаща вода:
- 50% Печена галета (твърди трохи)
- 20% Блатове
- 20% Царевично брашно/полента/
- 10% Ситно смлени печени фъстъци
Стоящи води:
- 40% Галета/сухар/
- 20% Мляни кафяви фъстъци
- 20% препечени кокосови старготини
- 10% Мляни печени фъстъци
- 10% млян коноп
Добре направената храна е балансирана, не трябва да се прекалява с атракторите. Стръвта на която ловим е хубаво да присъства в храната , това значително повишава атрактивността и .И накрая ,важното е да вярвате в себе си и собствените си възможности и да имате правилна стратегия. Всеки който се съмнява в собствените си възможности , няма да успее.
Обобщение на редактора: Изследванията ни дадоха да се разбере, че видовете добавки които се използват е много голям. Има над 200 вида различни добавки (брашна, трохи, кори и много други) и още толкова атрактори и миризми. Трудно е да се намерят храни с еднакво качество защото производителите са различни, много важно е да се винаги пресни. Най-важното условие за успешната храна е тя да е прясна , в противен случай , една правилно смесена храна направена със стари компоненти може да промени своите свойства и по този начин да ни донесе не успех!
Оригинална статия ето тук champions-team.de
Понеже статията съм е превеждал аз, може да има разни не точности. Все пак става въпрос за специфични термини и думи. Но, общо взето мисля ,че се разбира за какво иде реч!
Основите съставки на храните
Да си направим сами добра домашна захранка ...
Преди 20 години повечето добри риболовци сами са си правили храната за риболов.Това се е налагало защото е нямало голям избор от готови храни на различни производители , какъвто има в момента. Налагало се е риболовците сами да съставят и приготвят любимата си храна. Поради днешното голямо предлагане на готови захранки , много риболовци са загубили способността да комбинират и смесват успешно храните. Преди да започнем със статията ,бихме искали да привлечем вниманието ви към един много важен аспект, взехме интервю от световния шампион и хранителен експерт Волф Рюдигер Кремкус като от него стана ясно че…За да бъде една храна наистина добра, то тя трябва да е свежа.
Всеки които е решил да си прави сам храната за риболов е нужно да използва свежи(пресни) съставки.
В настоящата статия ще обърнем внимание на компоненти на храните и ще обсъдим тяхното приложение в различните ситуации. В края на статията ще ви предложим няколко рецепти за различни ситуации.
Да изравним изискаванията!!!
В самото начало, обаче бихме искали да благодарим на екипа на риболовен магазин Клотен . Благодарение на наличните експертни и познанията им по отношение на смесването , състава и комбинирането на храните за изготвянето на една успешна рецепта. Ние можем да гарантираме, че следващите редове са основани на години успешна работа с домашно приготвени храни. Ще използваме компоненти от Силвио Шранц , те са с доказано качество и свежест. Риболовен магазин Клотен е сред нашите топ магазини за риболовни пособия.
Отделните компоненти ще бъдат от различни производители , което от своя страна е предпоставка за различия в размера на частиците , цвят и така нататък . Като цяло обаче ще функционират еднакво. Снимките в статията са примерни.
Може да се разделим различните компоненти на храната за риболов в три категории.
• Компоненти на храната , за да и се предаде необходимата консистенция и вид ;
• Компоненти на храната , за да и се предаде желаната активност;
• Компонентите на храната които определят аромата и вкуса;
Ще разгледаме всяка категория подробно една след друга.
Компоненти на храната , за да и се предаде необходимата консистенция и вид ;
Този компонент съставлява най-голяма част от храната. Всеки компонент в тази категория е специален. С тях е нужно да се осигурят характеристики по отношение на консистенция , вид и дори вкус. Нужно е да се познават свойствата на компонентите за да се получи правилно смесване на храната и тя да действа според необходимите ни изисквания.
Следните компоненти са свързани с тази категория ;
Галета(трохи);
Това е най- известната съставка. Почти всеки познава тази съставка от младостта си. Дори и най-скъпите храни са съставени основно от хлебна основа, като дори може да ловим само с нея. Тази съставка представлява остатъци от хляб , трохи и други хлебни остатъци, тя е с ниски слепващи свойства. Това е основна част от всяка храна , каквито и мирни риби да ловим.
Печена галета (твърди трохи):
Това е съставка с особено висока степен на свързваща сила и е много тежка. Тези две свойства я превръщат в идеален и основен компонент на храната за течащи води.
Бал хляб, трохи:
Има много общи свойства с „галетата” направени са главно от остатъчни продукти на хляба. Той е леко солен на вкус, добрата му свързваща сила го прави добър компонент както за „Червеноперка” , така и за „Платика”.
Черен хляб, трохи:
Получава се от кафяв хляб , черен хляб, и за разлика от бяло брашно хляб има по-висока хранителна стойност. Черния хляб е по-малко солен от белия , като същевременно и потъмнява храната до известна степен. В Англия много популярен , защото рибите го харесват.
Сухари :
Както подсказва името, съставката е изработена от отпадъци от сухарите . Сухарената галета е с много приятна миризма, тя е много леко солена и с леки свързващи свойства. Съставката е по-скоро лека , но работи добре на дъното. Използва се от фидер риболовците при риболов в стоящи води.
Горните съставки са в основата на всяка храна. Процентното съдържание може да бъде до 50% от храната.
Бисквитените брашна са следващата голяма група компоненти . В зависимост от мазнините и захарта , бисквитените брашна могат да се различават много. Свързващата сила също варира значително в зависимост от дадения производител. Добрата бисквита трябва да мирише силно, както и да има добър вкус! Трудно е да се определят пропорциите в рецептата , защото има толкова много различни видове бисквити. Нужно е да се експериментира и пробва. Делът в храната на мазните (мокрите) бисквити не трябва да надвишава 20% . При сухи бисквити (с ниско съдържание на мазнини) може да се използва и до 50%.
Блатове
Това са остатъците от балатовете за торти и други подобни сладкарски изделия. Колкото по-фино е смелен блата , толкова по-силни са неговите слепващи свойства . Ситно смлените блатове са отлична добавка при риболов на „Платики” в течащи води, не трябва да се пропуска да се добавят към храната.
Шоколадови бисквити:
Това е структура (бисквитена) останала или направена от шоколад или какао. Чрез тези съставки (какао или шоколад) е със специален дял в рецептите, аромата е хубав , не натрапчив и е идеален коз, когато рибите са свикнали с други видове храни. Свързващите сили на шоколадова бисквита са добри, но не толкова силни , колкото на блатовете и са подходящи за употреба в стоящи води.
Вафлени кори:
Вафлени кори са от остатъчни продукти от сладоледени фунийки и заготовки за направата на вафли . Вафлената кора има силна миризма която наподобява ванилията .Тази структура е много лека и има ниски слепващи свойства.
Сладки (бисквити) с миризма на мед:
Както подсказва и името, това са бисквити или сладки с вкус и миризма на мед, те са много добра добавка за захранките. Сладките(бисквита) с вкус на мед много често се използват при риболов на „Платика” . Тази структура е с добри свързващи свойства и затова често се използва при риболов на река.
Лютиви бисквити:
Също като меденките, лютивите бисквити са много добра добавка при риболова на „Червеноперка” и „Платика” със собствен мирис и вкус.
Бисквитено брашно с различни аромати:
Бисквитената субстанция с аромат на бахар , се харесва на всички риби. С добри свързващи свойства (по-скоро на средно ниво) . Миризмата (наситеността) на бахар може да варира много в зависимост от производителя.
Царевични брашна
Друга група компоненти са на базата на царевичните брашна. Царевичните брашна правят храната тежка.
Малки царевични зърна :
Това е любима храна за „Платиките” . Направено от царевично брашно под формата на пелети , притежава лек аромат на печено.
Добавя се в храната до 15%
Печено царевично брашно:
Това е брашно направено от печени царевични зърна с миризма и вкус на характерна за печените продукти. Печеното царевично брашно има нисък коефициент на свързване и ниска хранителна стойност.
До 10% в храната.
Царевично кюспе (царевица TTX):
TTX Царевично кюспе е тежка субстанция, когато се намокри с топла вода придобивам много добри свързващи качества. Царевичното брашно силно засища рибите , затова трябва да се използва само, когато рибата се храни активно. Големите риби харесват много царевичното кюспе.
В храните(рецептите) до 30%
Корнфлейкс:
Това са смлени и след това изсушени под формата на люспи.Корнфлекса първо се накисва и след това се добавя към захранката. Смляния Корнфлекс създава много хубав и съблазнителен облак от частици. Много хубава добавка за риболов на всички „Шаранови” риби.
Царевично брашно(полента):
Е продукт, който се получава от люспите на царевичните зърна. Полента е много тежка хранителна съставка, като не притежава почти никакви свързващи свойства. Много подходяща добавка за бързо разпадане и сваляне на храна до дъното.
В храните до 20%
Царевично брашно:
Фино смляното царевично брашно е с малки свързващи свойства , то образува хранителен облак при добавянето си в храната. По-едри смелените царевични брашна са с по-голяма хранителна стойност и малко по-добри свързващи свойства, не образуват и облак.
В храните до 30%
Съставки, които могат да въздействат върху свойствата на храните.
След като сме смесили храните , можем да променим свойствата на захранката с някои други добавки. Това може да бъде доста важно при риболова, можем да привлечем вниманието на рибите и да ги накараме да се хранят по-активно. Трябва да се внимава с добавянето на тези активатори, неправилно добавените активатори могат да изгонят рибите от хранителното петно и уловените риби да са много по-малко.
Меласа:
Меласата е много сладка и с добри свързващи свойства. Използва се основно за риболов на „Платика” в реки. Меласата е тъмна на цвят , тъмния и цвят може да се използва за потъмняване на храната.
до 20% в храната.
PV1 Collant:
PV1 Collant е сух продукт , PV1 е като много сладка меласа , с много добри свързващи свойства. Използва се при риболова на „Платики”.
До 20% в храната.
Брашно от рошков :
Това е добавка която е много сладка , главно се използва при риболова на „Платики”. Брашно рошков има силна миризма, която е много добре се възприема от „Палтиките”.
-20% в храната.
Брашно тиквени от семена:
Тиквеното семе (брашно) , е добавка която бавно навлиза в добавките на риболовците. Брашното от тиквено семе е мазно, то е много добра добавка за риболов на „Платика” . Тиквеното семе има силно храносмилателни свойства , което кара рибите да се хранят не прекъснато.
-5% в храната.
Фъстъчено брашно:
Печената фъстъчена ядка (брашно) е една много добра добавка за всяка храна. Работи много добре при всички големи риби.
10% в храната.
Картофено брашно:
Той се прави от картофи. Добра добавка за храна при риболов на „Шаран” и „Лин” . Картофено брашно има силни свързващи свойства.
10% в храната.
Овесени ядки:
Смляните овесени ядки повишават слепващите свойства на храната. Едро смлените овесени ядки ( или цели) повишават активността на храната.
5% в храната.
Конопено брашно:
Когато става въпрос за риболов на „Чевеноперки” , конопеното брашно е коз които трябва винаги да се използва. Конопено брашно е с много остър и пикантен аромат , освен това има и много добри храносмилателни свойства. Най-добре е да се попари с вряла вода след като се смели. При такова третиране се получава много хубав млечен облак. Сместа(бульона) от вода и коноп се добавя в храната като по този начин храната е много активна.
10 - 30% в храната.
Печен коноп:
Печения коноп е един неустоим аромат за „Червеноперки” , работи добре при риболов на „Платика” . Веднъж добавен в храната е много трудно да се премахне неговата миризма, дори с други концентрирани миризми. Много добре се комбинира с аромат ванилия. Но едва ли някой ще иска да премахне тази специфична миризма?
10% в храната.
Ленено семе:
Много активна добавка за храната, въздейства върху храносмилането и стимулира слабително. Въпреки , че ядат много от него , рибите не се засищат и наяждат , като по този начин стоят дълго на нашето хранително петно. Ленените семена са добра добавка за „Платика” и „Червеноперка”.
10% в храната.
Семена от мак:
Много добра добавка особено за риболов на малки „червеноперки” и „платики”. Маковото семе е много активно , но не засища рибата.
10% в храната.
Печени кокосови стърготини:
Кокосовите стърготини са с ниски свързващи свойства , но придават голяма активност на храната. То е добра добавка при риболов в стоящи води , като същевременно е с много ниска хранителна стойност. При добавянето си потъмнява храната до известна степен.
-20% в храната.
Брашно от сладководни скариди :
Това брашно се прави от сладководни скариди. Брашното е с много малки свързващи свойства , но е много активно.
5-10% в храната.
Кафяви фъстъци/лешници/:
Много добра добавка за риболов в стоящи води.Те са с ниска хранителна стойност, образуват хубав облак и имат малки свързващи свойства.
-20% в хрната.
Кокосови стърготини:
Кокосови стърготини са идеална добавка за да направим нашата храна дишашща. Трябва много да внимаваме колко да добавяме... Прекаленото голямото добавяне на кокосови стърготини може да разпръсне рибите , вместо да ги задържи на хранителното петно. Може да се третираме кокосовите стърготини с вряла вода за да им намалим плавателността.
5-10% в хранта.
Сухо мляко:
Добавянето на сухо мляко в храната мляко създава бял облак, много добра добавка при риболова на „Уклей”. Сухото мляко задължително се разтваря в студена вода!
10% храната.
Фиш мил(рибно брашно):
Рибното брашно е с високо съдържание на протеин, може да бъде идеална добавка при риболова мряна, шаран и платика. Но имайте в предвид ,че тази добавка не винаги е успешната. Рибното брашно има силна миризма и не задържа рибите на хранителното петно.
-20% в храната.
Соево брашно:
Също така е с много високо съдържание на протеини. Има силни свързващи свойства , при разтварянето си образува много големи облаци във водата.Много добра добавка за мач риболов.
-20% в храната.
Пармезан:
Друг фаворит в редиците на смърдящите. Пармезана може да бъде неустоим аромат за повечето мирни риби. Но и при него е важно да бъдем предпазливи и внимателни, за да се провери дали рибата харесва тази добавка.
Блатове от торти:
Блатовете са истински магнит при риболова на „Платика” в стоящи води.Блатовете са леки , трябва да се овлажнят още от предната вечер преди риболова.
10% в храната.
Храна за птици:
Е популярна при фидер риболовците . Храната за птици се добавя към храната, за да привлече рибата и да я задържи на хранителното петно.
-20% в храната.
Цветни парченца /пасточино/ :
Това са цветни парченца бисквити / може би става въпрос за оризови ядки/ с различна миризма на ягода и мед. Използват се често при риболова на „Платика”, „Червеноперка” и много други. Частиците(бисквита) трябва да се оставят за известно време в храната за да поемат част от водата.
Цветни хранителни частици/трохи/:
Използват се предимно в червено и жълто. Цветни частици/ трохи/ са добри при риболов на”червеноперка” и другите мирни риби .
В 10% в храната.
Аромат и вкус:
Друга част от нашата самостоятелно приготвена храна е вкусът и ароматът на храната ни. Някои аромати могат да направят разликата между добрата и много добрата храна.
Ванилия : аромат , които всички познаваме. Ванилията е универсална и може да бъде добавена във всяка храна. Клаус Мюлер, немски експерт по храните отива толкова далеч, че казва , че ванилия трябва да бъде включена във всяка храна. Ванилията същевременно ароматизира и овкусява.
Анасон: анасонът е друг многофункционален аромат . Анасонът е успешна миризма за риболова на всички мирни риби.
Куркума: Куркумата е известна като подправка, на нея не могат да устоят дори и най-големите „Червеноперки”. Куркумата е жълта на цвят , при добавяне в храната оцветява и нея в жълто.
Канела: Канелата е от поредица ни класически добавки , дори може да се каже ,че е универсална и може да се добавя в храната без да се притесняваме. В комбинация с кориандър е много добра за „Палтики”.
Кориандър: Кориандър е много добра добавка за „червеноперка” и „платика” . Той има горчив вкус и насърчава рибата да се храни, освен това има и слабителен ефект върху рибата, така че тя да не може да се засити.
Tutti Frutti: Ароматът е особено подходящ за средата на лятото и носи успехи. Успешно допълнение при риболова на всички мирни риби.
Шоколад : Този добавка е много популярна при повечето риболовци и те я харесват. В края на лятото може да се използва навсякъде.
Сол: проста, но много важна част от храната. Солта увеличава апетита на
Рибата, понякога солената храна е неустоима за „червеноперките”. През зимата, съдържанието на сол в храната може да бъде до 300 г. на 3 кг храна. Лятото този дял трябва да бъде много по-малък. Също така „платиките” могат да бъдат стимулирани с високо съдържание на сол, но по принцип те харесват повече сладката храна.
Захар: За да се придаде сладък вкус на храната можете да добавите захарин.
Можете да добавите и захар но трябва да е много внимателно защото захарта има силни свързващи свойства.
Основната идея за изграждане на фураж
След като вече знаем характеристиките на отделните съставки и тяхното действие е време да помислим за възможността им да се комбинират. Комбинацията на съставките зависи от водоема в които ще ловим, цвят на водата, дъно, дълбочина и риби. Ще ловим във водоем с мътна вода и тинесто дъно, в които има малко количество „червеноперки” , такава храна трябва да бъде коренно различна от друга при която ловим „Платики” в течаща вода. По-надолу ще ви представим няколко примера за свойства на храната според дадената ситуация.
Езеро , 1 метър дълбочина, тинесто дъно , малки „червеноперки” и „платики”.
Храната за такова езеро на трябва да е прекалено тежка ,дори задължително трябва да е по-лека за да не потъне под тинята, ако допуснем това да се случи (използваме тежка храна) няма да успеем да привлечем никакви риби. Тъмни трохи, бисквитено брашно или брашно от фъстъци са добра основа за такива храна. Конопено брашно ще бъде добро допълнение, тъй като няма свързваща свързващи свойства (дори напротив) и е много атрактивна миризма за „червеноперките”. Като допълнение в храната може да се добавят мъртви бели черви или пинки. При риболов през зимата е хубаво в храната да се добави глина за да се намали хранителната и стойност. Ванилията не е добра добавка за зимата , през зимата се добавя кориандър.
Езеро, 3 метра дълбочина, твърдо дъно, „червеноперки” и редки „платики”.
При такива условия храната трябва да има по-добри свързващи свойства, хранителна стойност не трябва да бъде прекалено висока, добър компонент биха били и частици които се изкачват към повърхността . Галета и хлебни трохи ще бъдат подходяща съставка за база на нашата хранителна смес. При положение ,че в езерото има хищни риби е добре да се добавят трохи от тъмен хляб, по този начин рибите ще се чувстват по добре на тъмното хранително петно.За да привлечем „Платиките” може да добавим в храната вафли , който също така придават и миризма на ванилия на храната.Активност на храната може да придадем с кокосови старготини.
Езеро, 3 метра дълбочина, твърдо дъно , големи „платики” на дистанция от брега
Има две важни условия на които трябва да отговаря такава храна
- Висока хранителна стойност.
- Добри свързващи свовйтва.
Тези две условия са важни за да ловим „платика” на голямо разстояние от брега, да доставим храната до петното и тя да е достатъчно хранителна за големите риби.Нужно е да изстреляме топките с прашка, като същевременно да е и достатъчно лепкава за да добавим жива стръв. Платиката предпочитат сладки храни , може да заложим на вафлени кори , струва си да се опита и с шоколадови бисквити.Когато Платиката се храни с настроение, може да добавим и царевично брашно ТХТ. Ние препоръчваме използването на царевичното кюспе и бисквитена галета , понеже тези две добавки са силно свързващи е хубаво да има и един отпускащ компонент, ако се наложи. Бисквитена брашно е силно свързваща , може да добавим и галета която ще ни даде същите свойства. В допълнение към ароматните вафли (ванилия) и бисквитена галета може да добавим и аромат на анасон. Ако рибите се задържат добре на хранителното петно , добавяме и прилично количество жива стръв, това е възможно понеже храната ни е с добри слепващи свойства.
Канал, 3 метра дълбочина, малко корабоплаването, „червеноперка” и „малки платики” , много Уклей които искаме да избегнем.
Каква трябва да бъде тази храна? Трябва да бъде слабо активна , самите съставки да бъдат ниско хранителни, ако не се спазят тези условия… ще трябва да се задоволим с Уклея. Малкото корабоплаване не е проблем, храната не е нужно да бъде много тежка.
Канал, 4 метра дълбочина, интензивно корабоплаване, „червеноперки” и „палтики” на дистанция от 13 метра.
Тази храна трябва да е подобна на храната за риболов на река. Тежка, с добри свързващи свойства , с тези свойства ще можете да доставите много стръе на дъното на канала. Храната трябва да прави лек облак за да можете да привлчете и задържите рибите на хранителното петно. Препоръчително е, в храната да се добави глина , по този начин тя ще стане тежка и корабите които минават няма да и въздейства толкова много.
Канал, 4 метра дълбочина, малко корабоплаване , „червеноперка” на 30 м
Средно тежка храна , достатъчно лепкава за да се изстреля на 30 метровата дистанция.”Червеноперките” се хранят в средните слоеве на водата, топките трябва да започнат разпада си още при допира с водата.
Река , 2 метра дълбочина, 6 грама плувка , различни видове риби
Сравнително тежка храна , но не много лепкава . Препоръчително е да се добавят някои активни съставки като Ленено семе на което рибите реагират добре. Подава се по малко храна на често, в храната трябва да има високо съдържание на червеи.
Река, 5 метра дълбочина, 10 грама плувка , голяма „платика”
Тежка храна , силно лепкава с богато съдържание на стръвта на която ловим, тези свойства са ни необходими за да можем да достигнем до дъното на реката.. Типични съставки на такава храна са сухарите и всички бисквитени .Топките се притискат с различна сила за да се контролира разпадането им.
язовир , с голяма популация на „Платика”
Едра храна , с висока хранителна стойност за да се избегнат малките риби. При такива условия може да се използват и пелети. Може да се добави и бисквитена галета за да има достатъчно лепкавост за много стръв добавена в храната, трябва обаче да сме предпазливи за да не направим храната прекалено лепкава.
Езеро, „червеноперка”
Лека храна , добре работеща компоненти с ниска хранителна стойност. Типични съставки за такава храна са мления конпо , препечени кокосово стърготини и кафяви фъстъци.
Река , много силен течение , платика
В храната се добавя чакъл , храната е лепкава толкова ,че топката да стигне до дъното но да не се търкаля от течението , а да се разпадне. Компоненти трябва да са тежки и големи за да могат да се задържат на дъното.
Смесване на храните:
Когато приготвяме смесите , обикновено подготвяме два вида храни. Един за течаща вода и един за стояща вода. Когато имате готова базова смес за течаща вода и имате нужда до ловите на канал със слабо течение можете да смесите две части течаща вода и една част стояща вода или съответно обратната или друга комбинация според нуждите. Вие имате ясна представа какво съдържа храната и как работи тя. Следващия фактор е цената. Собствено смесената храна струва само на половина от тази която можете да купите от магазина. Необходими са ни големи количества само от основните компоненти , от другите само в малко количество. Вие имате предимството да използват атрактори които харесвате и искате , докато при готовите храни те са заложени и няма как да ги премахнете. Всичко се върти около това как сте смесели и приготвили храната , изпитвате голямо задоволство от постигнатия успех.Самостоятелно избраната стратегия дори и при риболов на не толкова перспективни места , ви прави победител.
И накрая два примера за различните типове води:
Течаща вода:
- 50% Печена галета (твърди трохи)
- 20% Блатове
- 20% Царевично брашно/полента/
- 10% Ситно смлени печени фъстъци
Стоящи води:
- 40% Галета/сухар/
- 20% Мляни кафяви фъстъци
- 20% препечени кокосови старготини
- 10% Мляни печени фъстъци
- 10% млян коноп
Добре направената храна е балансирана, не трябва да се прекалява с атракторите. Стръвта на която ловим е хубаво да присъства в храната , това значително повишава атрактивността и .И накрая ,важното е да вярвате в себе си и собствените си възможности и да имате правилна стратегия. Всеки който се съмнява в собствените си възможности , няма да успее.
Обобщение на редактора: Изследванията ни дадоха да се разбере, че видовете добавки които се използват е много голям. Има над 200 вида различни добавки (брашна, трохи, кори и много други) и още толкова атрактори и миризми. Трудно е да се намерят храни с еднакво качество защото производителите са различни, много важно е да се винаги пресни. Най-важното условие за успешната храна е тя да е прясна , в противен случай , една правилно смесена храна направена със стари компоненти може да промени своите свойства и по този начин да ни донесе не успех!
Оригинална статия ето тук champions-team.de
Понеже статията съм е превеждал аз, може да има разни не точности. Все пак става въпрос за специфични термини и думи. Но, общо взето мисля ,че се разбира за какво иде реч!
Re: Домашно приготвена захранка
Страхотна статия! Благодаря!!!
- borislav58
- сериозен играч
- Мнения: 1644
- Регистриран на: Вто Фев 13, 2007 1:24 pm
- Местоположение: Гр.Стрелча
Re: Домашно приготвена захранка
Ей страхотно си се справил колега
Много търпение си имал 


Всичко заебавам и за риба заминавам!
Re: Домашно приготвена захранка
Разчитам по-вече на домашно направената захранка,дава ми по-добри резултати
Re: Домашно приготвена захранка
Страхотна тема БРАВО! Аз също си правя захранката в къщи, рядко и от части ползвам и купешката, но само известен грамаж от целият пакет. Принципно сам си правя ароматите и състава вътре ми е давал винаги по-добър резултат, за това и си я правя сам, не заради парите ...В редки случай, дори ми е излизала и по-скъпа, от колкото да си я купя, но пак повтарям резултата е важен
Пък кефа цена няма 
Поздрави!


Поздрави!
- Калин–Стоянов
- разбира нещата
- Мнения: 687
- Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 5:01 pm
- Местоположение: Кърджали
Re: Домашно приготвена захранка
Сподели нещо колега, аз също мисля ,че едва ли домашната ще е по-евтина в повечето случаи....Динков написа: Принципно сам си правя ароматите и състава вътре ми е давал винаги по-добър резултат, за това и си я правя сам, не заради парите ...В редки случай, дори ми е излизала и по-скъпа
- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Домашно приготвена захранка
Твърде полезна статия, големи благодарности за труда. Все пак по друго си е да фанеш рибока с нещо, което сам си го направил. При всяко ходене си правя мешавици от купени захранки, фуражи и други добавки. 

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 175
- Регистриран на: Вто Авг 30, 2011 9:09 am
- Местоположение: Божурище
Re: Домашно приготвена захранка
Колега, евала за търпението да преведеш и споделиш във форума тази наистина полезна информация. Харесва ми това, че всичко е систематизирано и обосновано - по какъв начин влияе всяка една съставка на захранката, за каква риба, и за какъв водоем. Иначе и аз като повечето колеги си приготвям домашни бъркочи.Ровил съм по готварските бумаги на жената за инфо, ама там пише от това-толко, от онова толко, ама кое защо и за какво го слагаш не пише. Накрая става "ръгай чушки в боба" и "ако не ти аресва значи не си гладен". 

-
- ще става разбирач
- Мнения: 412
- Регистриран на: Пет Май 13, 2011 4:00 pm
- Местоположение: Враца
- Обратна връзка:
Re: Домашно приготвена захранка
мисля, че ще е полезно ако модераторите "забодат" темата да е постоянно на първа страница като важна или нещо подобно
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 175
- Регистриран на: Вто Авг 30, 2011 9:09 am
- Местоположение: Божурище
Re: Домашно приготвена захранка
Колега споделям мнението ти. Във всеки край на България една и съща по име гозба се готви различно, винаги има по някоя тънкост. Мисля ,че така е и със захранките. Хубаво би било всеки като сподели по нещо. Ще стане като справочник. Ама за всеки случай си го копнах .
-
- разбира нещата
- Мнения: 794
- Регистриран на: Пон Авг 10, 2009 11:05 pm
- Местоположение: Видин
Re: Домашно приготвена захранка
Благодарности за положения труд на Калин. 

Re: Домашно приготвена захранка
Страхотно. Много полезна тема
Re: Домашно приготвена захранка
Страхотна статия поздрави за труда 

- nocalled
- научил се да хвърля
- Мнения: 192
- Регистриран на: Вто Юли 14, 2009 6:08 pm
- Местоположение: София
Re: Домашно приготвена захранка
евалата!
очаквам малко по-късно да се включат и тръговците и любителите на готовите захранки
с коментари от рода на "и слагам талаш и течен сапун и мачкам с крак и ха ха ха " или "с тая ван дам има 6 състезания спечелени а с тия домашните колко?"
ама всеки си знае за себе си
благодарности от мен.
очаквам малко по-късно да се включат и тръговците и любителите на готовите захранки
с коментари от рода на "и слагам талаш и течен сапун и мачкам с крак и ха ха ха " или "с тая ван дам има 6 състезания спечелени а с тия домашните колко?"

ама всеки си знае за себе си
благодарности от мен.
you'd better run...
-
- Модератор
- Мнения: 3719
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: Домашно приготвена захранка
Полезна тема.Надявам се да науча още много за захранките и как да съчетая съставките за по-добър ефект.