Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Относно цвета на захранката
Модератор: Paublo_Eskobar
Относно цвета на захранката
Здравейте колеги имам една дилема която не мога да разбера напълно 
Навсякъде пише че цветът на захранката трябва да бъде такъв какъвто е цвета на дъното защо иначе всяка по голяма риба се плаши.Е добре кажете ми тогава защо се правят примерно червени или жълти захранки ? Вчера си купих захранка за фидер с аромат на ягода ЧЕРВЕНА ходих на един водоем който водата беше мн бистра а дълбочината плитка ясно ми е че тези факти плашат много рибата,но и си мисля че тези ярки цветове допълнително стресират нещата.Нека по старшите дадат мнение по въпроса да е вярно и какъв цвят трябва да е захранката през сезоните дъното и прочие
поздрави на всички .

Навсякъде пише че цветът на захранката трябва да бъде такъв какъвто е цвета на дъното защо иначе всяка по голяма риба се плаши.Е добре кажете ми тогава защо се правят примерно червени или жълти захранки ? Вчера си купих захранка за фидер с аромат на ягода ЧЕРВЕНА ходих на един водоем който водата беше мн бистра а дълбочината плитка ясно ми е че тези факти плашат много рибата,но и си мисля че тези ярки цветове допълнително стресират нещата.Нека по старшите дадат мнение по въпроса да е вярно и какъв цвят трябва да е захранката през сезоните дъното и прочие

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Относно цвета на захранката
Всъщност се плашат не по-големите, а по-малките риби. Притесняват се да застанат на фон, на който се виждат. Така стават лесна плячка за хишниците. Светлата захранка е начин да се отсеят по-едрите риби.
Това е ситуацията в нормална обстановка, когато основния враг на рибите са другите риби. Когато добавим и хората по бреговете, мрежите, бомбите и всичко останало и рибите стават мнителни и започват да избягват всичко неестествено.За съжаление на повечето ни водоеми ситуацията е такава и рибите се хранят по-уверено, когато захранката е тъмна на цвят или пък се слива с дъното.
Това е ситуацията в нормална обстановка, когато основния враг на рибите са другите риби. Когато добавим и хората по бреговете, мрежите, бомбите и всичко останало и рибите стават мнителни и започват да избягват всичко неестествено.За съжаление на повечето ни водоеми ситуацията е такава и рибите се хранят по-уверено, когато захранката е тъмна на цвят или пък се слива с дъното.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Проблема ти се решава много бързо,когато не хвърляш захранка и готово..

-
- Модератор
Освен това някои от реномираните производители маркират захранките си за летния сезон в по-светли тонове, а за зимния сезон в по-тъмни. Оцветяването има едно предимство - образува се облак, който да провокира любопитството на рибите.
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Това е така , като също вземеш под внимание ,че стръвта ти винаги трябва да е по ярък цвят от захранката ти за да привлече рибата към себе си ! Много зависи и от сезона каква да бъде храната ти , като същото важи и за стръвта ! За този в който навлизаме в момента по тъмната храна е с предимствоchirusa_bg написа: Светлата захранка е начин да се отсеят по-едрите риби.
.....рибите се хранят по-уверено, когато захранката е тъмна на цвят или пък се слива с дъното

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Днес лових със ето тази и съм доволен.Беше по светла но и сложих малко кюспе и тя потъмня.

-
- разбира нещата
Ако не искаш да задълбочаваш спазвай правилото -Лято всякакви захранки по светли или ярки като цвят,зима-по тъмни като дъното и даже по тъмни от него.
Ако пък не , трябват експерименти за всеки водоем отделно като можеш да вземеш под внимание наличната риба като вид и големина ,наличието на хищник,на рибоядни птици или на хора (бракониери) и т.н.
Тогава ще бъде по специфично за всеки водоем.
Ако пък не , трябват експерименти за всеки водоем отделно като можеш да вземеш под внимание наличната риба като вид и големина ,наличието на хищник,на рибоядни птици или на хора (бракониери) и т.н.
Тогава ще бъде по специфично за всеки водоем.
Ясно
Благодарско за отговорите.Интересуваше ме главно при положение че се плашат от светли храни защо ги правят но явно аз съм в грешка и не едрите но дребните риби ги избягват
главния проблем е че мн често ходя на един малак арендаторски водоем около 3 декара и има случай в който ходя и шващам 5 10 и на горе шарани и допалнително други риби главно плувка но и фидер използвам а в други случай отиваш и няма и един удар за цял ден просто не намирам обяснение как може да се провокира тази риба да кълве а в водоема има мн риба.Стигнах до истината че първо се прехранва,второ ходят мн хора и рибата се плаши хвърлят се огромни топки захранка пружини и какво ли не,и накрая забелязах че водата е много бистра в отделни моменти и точно тогава няма и един удар водоема е плитак около 2 метра няма и толкова изплозвам финни такъми до колкото позволяват рибите 0.12 повод 0.20 основно.и затова смятах че в допълнение на всичко ярката захранка плаши рибата допълнително
.и така ако някой може да даде съвет как може да се провокира рибада да кълве на такъв водоем очаквам мнения 

-
- Модератор
Сигурен отговор никой не може да ти даде. Но все пак пробвай с атрактор в захранката на фидер хранилка.
Вече започвам да се обеждавам че колкото повече четеш толкова повече противоречия ти излизат в главата ето още една http://www.daznaeshkak.com/objid/240-Nq ... dhrankata/ в тази подробна статия за захранката в една от точките "осветяване на дъно" точно пише че при ярко контрастираща захранка с дъното риби над 250 грама се плашат ........................................... човек не знае кое е правилно кое е грешно вярно че пробата му е маиката нооооо защо да си губим времето с грешки... явно най правилното решение ще е захранката с цвета на дъното Но все пак защо правят червени захранки при положение че няма червено дъно никаде по тоя свят никой не знае 

-
- разбира нещата
Виж сега ако има некой дет е разбрал как точно мисли рибата и кво прай ....нали се сещаш .
Нема универсалност.По големите риби се държат в края на хранителното петно ,не би трябвало да има риба която да застане кат за снимка и да чака хищника да е лапне ,нали така?
Иначе на такива водоеми които описваш и за които имаш съмнение че рибата се храни редовно ,точно там трябва да експериментираш със цвят и вкус на захранките.
Тоест трябва да провокираш любопитство а не глад у рибите ,или глад за нещо необичайно.
Нема универсалност.По големите риби се държат в края на хранителното петно ,не би трябвало да има риба която да застане кат за снимка и да чака хищника да е лапне ,нали така?
Иначе на такива водоеми които описваш и за които имаш съмнение че рибата се храни редовно ,точно там трябва да експериментираш със цвят и вкус на захранките.
Тоест трябва да провокираш любопитство а не глад у рибите ,или глад за нещо необичайно.
- Стефан Георгиев
- новобранец
Аз основно ловя на фидер и пролетно време когато водата на реката е висока и мътна ловя с червена захранка а лятото с жълта или кафява.
Незнам как точно светлата храна се използва за елиминиране на ситната риба, защото имам наблюдения че уклея например се побърква когато има храна с такъв цвят.От опитите, които съм правил имам мнение, че за елиминиране на ситната риба се използват по тъмни и по слабо работещи (пушешти) храни така те си остават незабелязани от дребните риби докато дойдат по едрите.Обаче по тоя начин е по трудно да събереш рибите бързо на петното.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Уклея е риба ,която се придържа към горните слоеве,няма нищо общо с цветовете ,които се коментират.Рядко слиза на дъното,при него е задължително да се използва светла храна с финна структура,при попадането във водата да прави облак и да се задържа по-дълго.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Унгарците са много добри риболовци, като цяло при тях има основно каракуда, шаран и платика. До колкото съм запознат с техните храни (марош), имат голяма гама от черни храни за тези риби!
За да не правиш много грешки можеш да ползваш кафеникави храни за дребни риби и по светли за едри. През зимата ползвай пак такива но с една идея по-тъмни!
Повъпроса за цвета на уклейската храна, той зависи от времето и водата. Ако времето е облачно по светла на цвят, ако е слънчево кафява/червена. Ако водата е бистра пак по тъмна, ако е мънта се ползва жълта храна. Като първо се взима под внимание цвета на водата, после времето.
За да не правиш много грешки можеш да ползваш кафеникави храни за дребни риби и по светли за едри. През зимата ползвай пак такива но с една идея по-тъмни!
Повъпроса за цвета на уклейската храна, той зависи от времето и водата. Ако времето е облачно по светла на цвят, ако е слънчево кафява/червена. Ако водата е бистра пак по тъмна, ако е мънта се ползва жълта храна. Като първо се взима под внимание цвета на водата, после времето.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!