Къде се намирам:
Внимание
Бракониери !
naRiba.com

Форум

Относно риболова във забранената водод 1-но километрова зона
Модератор: bobopeli
- Vid
- кандидат преподавател
Относно риболова във забранената водод 1-но километрова зона
Здравейте колеги,
Имахме следния случай на яз. Тракиец: Преди два дни решихме да отидем да половим на място на което ходим от 20 години и което отстои на около 500-600 м. срещу стената на язовира. ИАРА - Хасково стояха скрити в едни храсти и дебнеха за нарушители....
След като ми направиха проверка разбрах, че на цял един километър от стената риболова бил забранен, защото било вододайна зона (каква е тая вододайна зона не ми е ясно, защото вече Тракиец не захранва с вода домакинствата в Хасково и селата, а всичко иде от помпите в с.Ябълково), но тВа е отделен въпрос и риболова в тази зона бил забранен.
Та въпросните органи след като ни видяха, изчакаха 20 мин. и дойдоха да ни проверят. "Изкарахме късмет" от актове, щото не сме били хвърлили въдици във водата. Иначе си ловим само на спининг и на джиг (да не кажа, че почти всичко си пускаме обратно) и явно късмета ни беше в това, че решихме първо да обядваме и да си оправим такъмите преди да ги заметнем....
Та въпроса ми е - Според закона как стои въпроса с тези зони и в кой закон е регламентирано това? ИАРА доколко имат правомощия да правят актове в тези зони? И каква е стойността на актовете? Последното - да знаем дали да си ловим в тези зони и да платим един акт годишно или да го обжалваме в съда.....
п.п. Лодките в тези зони си ловят безпроблемно, а ние безпроблемно си късаме скъпите воблери в опънати под водата мрежи......, ама тВа си е НАШ ПРОБЛЕМ.....
Имахме следния случай на яз. Тракиец: Преди два дни решихме да отидем да половим на място на което ходим от 20 години и което отстои на около 500-600 м. срещу стената на язовира. ИАРА - Хасково стояха скрити в едни храсти и дебнеха за нарушители....
След като ми направиха проверка разбрах, че на цял един километър от стената риболова бил забранен, защото било вододайна зона (каква е тая вододайна зона не ми е ясно, защото вече Тракиец не захранва с вода домакинствата в Хасково и селата, а всичко иде от помпите в с.Ябълково), но тВа е отделен въпрос и риболова в тази зона бил забранен.
Та въпросните органи след като ни видяха, изчакаха 20 мин. и дойдоха да ни проверят. "Изкарахме късмет" от актове, щото не сме били хвърлили въдици във водата. Иначе си ловим само на спининг и на джиг (да не кажа, че почти всичко си пускаме обратно) и явно късмета ни беше в това, че решихме първо да обядваме и да си оправим такъмите преди да ги заметнем....
Та въпроса ми е - Според закона как стои въпроса с тези зони и в кой закон е регламентирано това? ИАРА доколко имат правомощия да правят актове в тези зони? И каква е стойността на актовете? Последното - да знаем дали да си ловим в тези зони и да платим един акт годишно или да го обжалваме в съда.....
п.п. Лодките в тези зони си ловят безпроблемно, а ние безпроблемно си късаме скъпите воблери в опънати под водата мрежи......, ама тВа си е НАШ ПРОБЛЕМ.....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Re: Относно риболова във забранената водод 1-но километрова
Ако не е променен статута на язовира, то си остава и тази едно километрова зона, независимо дали се ползва за питейни нужди.
Отговора Вид е в тази тема 

IARA_HASKOVO написа:Уважаеми колега,
Всички големи язовири от национално значение над 2000дка,какъвто е и яз."Тракиец" съгласно наредба №37/10.11.2008г са зонирани.Определени са технологична експлоатационна зона,зона за аквакултури,зона за любителски риболов и зони за мръстилища.
Технологичната експлоатационна зона е определена на основание на Наредба №13/29.01.2004г.на МЗГ,МОСВ,МРРБ и МЕЕР.Съгласно чл.40 от тази наредба на по малко от 1000м от язовирната стена не се допуска разполагането и достъпът на плаващи и подводни съдове и съоръжения,както и извършването на риболов от брега.В тази зона достъп имат само лицата,обслужващи съоръженията и контролните органи.
Маркирането на тази зона е задължение на субекта,който е собственик или ползвател на обекта.В тази връзка съм изпратил уведомителни писма на Изп.Агенция Хидромелиорации и Напоителни с-ми ЕАД.
И тук възниква един въпрос.Точно тази зона ли е най необходимата на любителите риболовци,при положение,че имат на разположение цели осем километра от акваторията на яз."Тракиец"?Ние не пазим тази зона за себе си,както чувам напоследък!
д-р Милчев

- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Да вземат да сложат шамандури или някакви маркировки.Да не ходя с ролетката да меря до къде са 1000 м. от стената.В заповедта пише,че ползвателя на язовира е длъжен да обозначи забранените зони.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Прав си колега, но както всички знаем след големите наводнения се установи, че язовира дори няма Акт 16.undergrounder написа:Да вземат да сложат шамандури или някакви маркировки.Да не ходя с ролетката да меря до къде са 1000 м. от стената.В заповедта пише,че ползвателя на язовира е длъжен да обозначи забранените зони.
Въпросът ти е много уместен и бих го задал по следния начин на органите, които отговарят за статута на язовира, а именно :
Защо не се поставят ограничителни знаци във всички язовири в България, отговарящи на статута със зониране по една или друга причина

Така ще си спестим и ние риболовците, главоболията около писането на актове и други такива подобни проблемации и ще сме наясно къде може и къде не

- Vid
- кандидат преподавател
Има един ограничителен знак - тип паметник на отсрещния бряг на язовира.
Някой сигурно ще каже "цял язовир не ти ли стига, че ще ловиш в близост до стената"?, но на практика при есенния и зимния риболов на бяла риба на джиг от брега това е възможно единствено на няколко достъпни скалисти места в тази 1-но километрова зона. Забраната в тази зона реално означава и забрана на този вид риболов на този язовир.... и с оглед на удължената пролетна забрана, ТЯ чак става целогодишно забранена (от брега де). Чак почвам да се чудя - ЩО си купувам риболовен билет като ще ходя да си ловя по частните водоеми? (щото за р.Марица билет не ми е нужен - там ИАРА не проверява)
. Или пък вече е време да си купя лодка?
п.п. Ебахти боклуците - ИАРА Хасково. КВо правят вместо да гонят бракониерите - тъй като нямат гориво за кола и лодка са на най близкия водоем и се крият в храстите и дебнат "нарушителите на еднокилометровата зона", които идват по единствения черен път.... Изчакват 20-30 минути последните да имат време да хвърлят въдици и отиват да ги глобяват..............
Това ли трябва да правят ИАРА-та в една нормална държава??? в която всеки 2-ри е брако?
Ама така е по лесно - минимални разходи за гориво и максимални резултати относно актове...
Ама те актове много хубо ги обжалваме... Та, смятам, че това не правилно..., даже абсурдно.
Лично, чак се чувствам обиден - дойдоха на мен да ми пишат акт , щото за целия сезон съм задържал 2 риби - един сом 8 кила и един распер 2,5 кила и съм си пуснал сигурно един тон риба обратно. Ама, тва последното лично де и малко емоционално...
Някой сигурно ще каже "цял язовир не ти ли стига, че ще ловиш в близост до стената"?, но на практика при есенния и зимния риболов на бяла риба на джиг от брега това е възможно единствено на няколко достъпни скалисти места в тази 1-но километрова зона. Забраната в тази зона реално означава и забрана на този вид риболов на този язовир.... и с оглед на удължената пролетна забрана, ТЯ чак става целогодишно забранена (от брега де). Чак почвам да се чудя - ЩО си купувам риболовен билет като ще ходя да си ловя по частните водоеми? (щото за р.Марица билет не ми е нужен - там ИАРА не проверява)

п.п. Ебахти боклуците - ИАРА Хасково. КВо правят вместо да гонят бракониерите - тъй като нямат гориво за кола и лодка са на най близкия водоем и се крият в храстите и дебнат "нарушителите на еднокилометровата зона", които идват по единствения черен път.... Изчакват 20-30 минути последните да имат време да хвърлят въдици и отиват да ги глобяват..............
Това ли трябва да правят ИАРА-та в една нормална държава??? в която всеки 2-ри е брако?
Ама така е по лесно - минимални разходи за гориво и максимални резултати относно актове...
Ама те актове много хубо ги обжалваме... Та, смятам, че това не правилно..., даже абсурдно.
Лично, чак се чувствам обиден - дойдоха на мен да ми пишат акт , щото за целия сезон съм задържал 2 риби - един сом 8 кила и един распер 2,5 кила и съм си пуснал сигурно един тон риба обратно. Ама, тва последното лично де и малко емоционално...
Сенека
Сенека
И при нас на яз. Копринка е същото положение, определена е една жълта забранена зона която включва стената. А там си правим зимният риболов на бяла и костур. Има един охранител и той като някое плашило казва напуснете ще викам полиция, не знам каква е логиката аз да не мога да ловя със спининга а бабичките туристки да се облегне на парапета и да чопли семки.Въпросът ми е като ловя там аз извършвам ли криминално престъпление че да викат полиция.
- GODFATHER
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За огромно съжаление в българското законодателство е пълно с абсурдни текстове в нормативните документи
От брега ще ни изгонят, но много ми е интересно на практика как ще изгонят лодките които кръжат около стената??????
нямам нищо против колегите с лодките-да не се засегне някой!!!
Представям си се в лодка и някакъв дивак от ИАРА да ми крещи от брега да се махна -как ще стане г-н МИЛЧЕВ????????????????????????????????????????

От брега ще ни изгонят, но много ми е интересно на практика как ще изгонят лодките които кръжат около стената??????
нямам нищо против колегите с лодките-да не се засегне някой!!!
Представям си се в лодка и някакъв дивак от ИАРА да ми крещи от брега да се махна -как ще стане г-н МИЛЧЕВ????????????????????????????????????????
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
- Vid
- кандидат преподавател
Относно по горното: Тъй като сме абсурдна държава, ще продължавам да си ловя на 300-500 м. от стената... За мен е лесно щото сме голяма адвокатска кантора и това ни е работата - като ми напишат акт, да отидем в съда и впоследствие ще ви споделя съдебната практика на ВКС по казуса (ако стигнем до там де), щото такава за момента по конкретния казус не можах да намеря.GODFATHER написа:За огромно съжаление в българското законодателство е пълно с абсурдни текстове в нормативните документи![]()
Сенека
Сенека