Зарган и илария
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- научил се да хвърля
Re: Зарган и илария
точно ние я научихме само на луксозна храна - още не знаехме думата 'гурме' , но я разлигавихме с този червей. тъй като аз редовно и предпочитано си ловя попчета да споделя че през миналата година на такъмите ми на мида се хванаха точно 4 платерини 35+см и дузина иларийки 10-15см. вярно, че това е за около 100-120 рибарски излета, но потвърждава тезата, че белото рибе си къцка и друго.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
И солена трицона /цаца/ си похапва без проблеми. Това за мидите наистина е вярно. На моста на "Романтика" , при силна вълна съм гледал /после ловил/ как "галенци" спукват иларията на мида. На дъно хвърлят в прибоя /на 1-2м от брега/ , а по-навътре я морят с плувка.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз четох някъде из форума, че в Бургаско я спуквали на плувка с филенца сурова цаца.
Чурулик, като видиш Дурумов му прати мног поздрави от мен. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
На местата, където има изхвърляне на отпадни води, кефаловите риби привикват да се хранят и с неща, които обичайно не влизат в тяхното меню. След къмпинг Златна рибка преди Созопол може би е най популярното такова. На парче цаца там наистина се вадят трофейни платерини и кефали. Аз лично избягвам подобни места за риболов по разбираеми причини. 

На езерото от моста на старата "Родопа" беше правило да се лови на плувка, на белена скарида. Но и на червей вървеше.
- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Нема оттърваване от васБоцмана написа:Ааа и у Варна ке додем таа седмица Фелипе![]()
![]()

Днес на Траката на дъно изскочи една платеринка.Авера хвана и той една илария.
Който не може да си хване сафрид - лови кефалови
.
Предлагам да не се занимаваме със стръвта в другите морета.Вчера по тв. гледах как един михлюзин извади зарган(според мен , според него морска игла) със скромния размер околу 1.2м и околу 5 см дебела.И това на воблер!Сега кво!?Да зема на есен да гоня заргана на воблер ли
!?То алтернативите са хубаво нещо ама ...изглежда колкото по вече вариянти пробваме толкова по глезени стават рибетата.
Едно време сафрид налиташе и на гола кука.Сега ФЛУОРОКАРБОН искал!Ай ши им са ..... е-е-е-е.
На каквато и стръв да е, и където и да е - НА СЛУКА на всички!Сезонът започваааа.
Който не може да си хване сафрид - лови кефалови

Предлагам да не се занимаваме със стръвта в другите морета.Вчера по тв. гледах как един михлюзин извади зарган(според мен , според него морска игла) със скромния размер околу 1.2м и околу 5 см дебела.И това на воблер!Сега кво!?Да зема на есен да гоня заргана на воблер ли

Едно време сафрид налиташе и на гола кука.Сега ФЛУОРОКАРБОН искал!Ай ши им са ..... е-е-е-е.
На каквато и стръв да е, и където и да е - НА СЛУКА на всички!Сезонът започваааа.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз съм казвал доста пъти, ама да повторя, че зарганите редовно си придружават клатушките до краката ми и правят завой.Най-добре се виждат на плочата на морска гара като светнат лампите.За сега удар от заргана нямам, но преследвания има редовно.Предполагам, че блесната е голяма и ако се пробват някакви по-мънички примамки, все една ще хване.Миналата година гледахме едни граци плуваха до плочата, реших да им топна Голди, те решиха да го гонят.
Голям смях беше. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Колега Камбата, би ли споделил какво те е подтикнало да метнеш железца в морето? Моля, абстрахирай се от невежеството ми кобминирано с нездраво любопитство
Просто ми е интересно какво, къде и кога може да се гони на спининг из залива 

Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Не се чудете "кон боб яде ли?.чуруликпенчо написа:И солена трицона /цаца/ си похапва без проблеми. Това за мидите наистина е вярно. На моста на "Романтика" , при силна вълна съм гледал /после ловил/ как "галенци" спукват иларията на мида. На дъно хвърлят в прибоя /на 1-2м от брега/ , а по-навътре я морят с плувка.
Убедих се, че най-лесно и най-много платерина се лови именно по този начин. Пред прибоя трябва да има мидени полета. Вълната натрошава мидите и там, където се обръща, рибата яде без да си поплюва много-много. На Галата удобството е, че се хвърля се от моста към брега, като се стремим бомбардата(плувка, болдо или ваглер) да падне малко преди мястото, където се обръща вълната. Ловил съм и на други места, но замятането през прибоя създава проблеми. Интересното е, че друг ем освен мида не пипа. Падне ли вълната трябва да минаваш на червей. И не забравяйте - кеп с дълга дръжка - хващат се неочаквано едри риби, които е изключено да вдигнеш на моста
Има една тънка граница между риболова и това да стоиш на брега като идиот!
-
- вече хвърля и на тежко
Лошото е, че вече май няма да можеш да ги гледаш от плочатаКамбата написа:Аз съм казвал доста пъти, ама да повторя, че зарганите редовно си придружават клатушките до краката ми и правят завой.Най-добре се виждат на плочата на морска гара като светнат лампите.

Уффф, трето капо отчитам с тази илария

Само да допълня. На 3-та буна и вчера и днес от 06:00 ч до 11:00ч. също пълно капо, като изключим някоя и друга барбуна и кая. За двата дена колеги хванаха само 3-4 бр. платеринки,общо за всички, от около петнайсетина- двайсет пръчки.tatkoogi написа:[
И нещо конкретно по темата: днес от 15,00 до 18,00 на тетраподите преди 3-та буна голямо капо.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Краси,нямах намерение да обиждам.Еле пък Бургас.krasi81 написа: Бат Киро не ни обиждай така ние в Бургас не ядем доматите с колчетата просто блатeн червей несе продаваше по магазините(както торен нито пък бял) и ние си го вадехме от месноста Пода
Просто преди 30г като ходехме там по разните му учения,
коментирахме с колегите.Много сафрид съм извадил на нос Атия,
но на нос Агалина,така ловяха кефаловите.
Там съм извадил на чепаре доста голяма заргана,амааа
те тогава.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Камба!Ами те и кефаловите често придружават блесната ама .... .Всъщност и бомбардата без стръв гонят но от това не следва че ще се хванат на воблер(поне не и нашите,не и масово).За зарганите нали пробвахме миналата година разни хитрости - ефект- близък до нулата.Не казвам че ФК е излишна "екстра",просто се възмущавам че рибите се разглезиха много.Това явно се дължи на намалените популации - няма конкуренция и си позволяват да гледат какво лапат.Това може да се наблюдава като се лови риба на плувка в бистри води.Ако рибетата са 1-2 първо обикалят, назлъндисват се и трябва да ги "прилъгваш".Ако са над десетина и се засилят 2-3 към стръвта, първата която я стигне направо лапа.