Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Малко съвети за спининга
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Реален тест ( акция ) 2-15гр. си е идеална гегичка за доста видове риба ! Специално туй Кроа си е вадило щукички около трите килца , скоро баш на Тунджа под Елхово си извади безпроблемно едно кефалче 49см. По-малкото му братче от серията Авид с тест ( акция ) 0.8 - 5гр. пък понекога си вади ей таквизи 4.5кг. убавици :

та въпрос на избор

та въпрос на избор

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз толкова ниски акции не взимам,щото рядко се случва да хванеш едра риба и да не счупиш толкова мека пръчка.0.8-5 гр.
+ Това повечето от клатушките ми са около 20-25гр за щуката,как ше стане работата?Толкова мека пръчка е идеална за кефал,костур и пъстърва,но не бих взел за щука.При спининговия риболов е много важно да се заметне точно и далеч,а с мека пръчк имам някакъв инстинкт за съхранението й и не я пресилвам при замятане,докато по-твърдата-20-35гр например,си я гъна без страх. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Павел Иванов
Камба , айде да не мешаме твърдоста на пръчката с теста на изхвърляне на примамката
Наистина твърдоста на пръчката зависи от акцията и ( и на двете презентирани по-горе Кроа акцията е фаст - върхова , бърза , твърда
) , както и строят им
Нищо непречи гега с тест 250 -500 гр. да е с акция Модерате и да я огъваш като макарон до дръжката 

Павел Иванов
Павел Иванов
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Павел Иванов написа:Камба , айде да не мешаме твърдоста на пръчката с теста на изхвърляне на примамкатаНаистина твърдоста на пръчката зависи от акцията и ( и на двете презентирани по-горе Кроа акцията е фаст - върхова , бърза , твърда
) , както и строят им
Нищо непречи гега с тест 250 -500 гр. да е с акция Модерате и да я огъваш като макарон до дръжката

Поздрави!

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Павел Иванов
Ами не се справя предполагам
Не е нужно да се мъчи да хвърля таквизи чудесии "как големите въртележки и клатушки от по 20 + грама" ! Максималният тест му е 5 гр. значи работи перфектно с примамки до 5 гр. а самата пръчка съм я взел за да работи основно с 1 , 2 , 3 гр. примамки и нямам намерение да я пробвам с по-тежки , все пак строят и е ултра лайт 

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Тъй ся малце по-подробно . Пълен ташак е как въпрос за работеща по Туджа гегичка преминава към специализиран щукарски по силно обрасли вътрешни водоеми ! Начи мега неуместно ми звучат приказки от рода на - купил си човека Мазда 3 ( примерно ) една перфектна в голям диапазон кола ! Начи много здрава , нисък разход на гориво , перфектно държане на пътя както в градски така и в извънградски условия и освен една купчина други работи то и доста сносен външен вид . Та точно в този момент някой запитва как ли би се държала тази кола с багажник пълен с картофи , горен багажник с щайги с компоти по коларският път между Горно нанадолнище и Долно такова ! Та по същият начин ( да ме извинява gembala ) в случая звучи и по-горната питанка за клатушките и ултра лайт Авида ! Тъй по предималко изказах съжаление че универсален прът ( както и много други неща ) за съжаление няма ! Тъй защо предложих точно този Премиер ( освен че го имам и го ползвам кат почти универсална гегичка ) ? Ами по няколко причини :
- Много здрава и непретенциозна гега !
- За разлика от много други гегички теста и на изхвърляне е реален ! Какво ще рече това ? Ми работи перфектно с примамки от 3.5 до 14.2 гр. ( туй с Филстар 2-15 или Шекспир 10-30 не мисля да го коментирам много много ) , което ще рече един много голям спектър на приложение ! Начи кат бързаме да отговориме на даден въпрос първо го прочитаме и тогава се впускаме в акълоръсене ! Тъй с какво се лови по Туднжа при положение че не сме тръгнали целенасочено за сом примерно ?!? Ами използват се блесни с диапазон 3 - 9 гр. и подобнотежащи воблери ! Демек зададената гегичка отговаря на основните изисквания ! Какво се лови - хубав кефал ( излизат и тупалки над 2 кг. но основно около полвинка ) , читав распер ( същата работа с тая разлика че може и някой пет килограмов сладур да ни изненада ) , инцидентна щука ( има възможност за изваждане ) и още по-инцидентен сом който както казахме не ни е основен приоритет ! В дотук изредените риби дадената гегичка си върши работата перфектно !
- Защо на седем фута с фаст акция , строй медиум лайт ? Ами много просто : 2.13м е идеална дължина за провиране през джунглата покрай Тунджа . Фаст акцията е превъзходна при по-сигурното засичане на рибетата и впоследствие ако е по-едричка строят медиум лайт да я изтормози до крайна степен при опитите и за бягство и откачане
Тъй сега пак да се върнеме замалко в тъй нареченият точен тест за изхвърляне на примамки ! Значи голяма заблуда е да мислиме че въдица дълга 2.40 или 2.55 м. с тест 10-30 би изхвърляла 7 - 9 гр. примамка по-далече и по-точно от такава с тест ( точен ! ) 3.5 - 14.2 гр. ! Е нема такава бира
Друг е въпроса че ( и туй го споменах по-горе ) за добрият кастиг освен въдица си трябва и читава макара както и добра линия съобразена с въдицата , макарата и примамките с които се лови ! Е във всички случай най-важни си остават уменията на задвъдичното устройство но не за туй иде реч сега !
Тъй начи да продължиме нататък !
В началото се питаше и за плетеняци разни .
Значи да взема да завърша предлаганият комплект пък човека да си прецени дали му се връзва в бюджета !
Към Премиера добавяме макара - примерно Риоби Заубер или Ексия размер 2000 ( може и индинтичните им Граувел Тарга ) , ако може да задели някой лев вповече то Дайва Тиерра , Кеприкорн или Шимано Страдик , Биомастер пак размери 2000 ( не е задължително Дайва СОЛ как при мене
) . Брейд 10 либри Паур Про , Стерн или Спайдер ( без значение стига да е оригинален , имам и от трите модела и мога да твърдя че почти не се различават като качества , всичко опира до това кой от трите ще си намери на най прилична цена
) . Читави вирбели на Балцер , Оунър , Сасаме и пр. и естественно кутия с примамки ! Оттам натам остава слуката да е с него !
Ми за сега туй
- Много здрава и непретенциозна гега !
- За разлика от много други гегички теста и на изхвърляне е реален ! Какво ще рече това ? Ми работи перфектно с примамки от 3.5 до 14.2 гр. ( туй с Филстар 2-15 или Шекспир 10-30 не мисля да го коментирам много много ) , което ще рече един много голям спектър на приложение ! Начи кат бързаме да отговориме на даден въпрос първо го прочитаме и тогава се впускаме в акълоръсене ! Тъй с какво се лови по Туднжа при положение че не сме тръгнали целенасочено за сом примерно ?!? Ами използват се блесни с диапазон 3 - 9 гр. и подобнотежащи воблери ! Демек зададената гегичка отговаря на основните изисквания ! Какво се лови - хубав кефал ( излизат и тупалки над 2 кг. но основно около полвинка ) , читав распер ( същата работа с тая разлика че може и някой пет килограмов сладур да ни изненада ) , инцидентна щука ( има възможност за изваждане ) и още по-инцидентен сом който както казахме не ни е основен приоритет ! В дотук изредените риби дадената гегичка си върши работата перфектно !
- Защо на седем фута с фаст акция , строй медиум лайт ? Ами много просто : 2.13м е идеална дължина за провиране през джунглата покрай Тунджа . Фаст акцията е превъзходна при по-сигурното засичане на рибетата и впоследствие ако е по-едричка строят медиум лайт да я изтормози до крайна степен при опитите и за бягство и откачане

Тъй сега пак да се върнеме замалко в тъй нареченият точен тест за изхвърляне на примамки ! Значи голяма заблуда е да мислиме че въдица дълга 2.40 или 2.55 м. с тест 10-30 би изхвърляла 7 - 9 гр. примамка по-далече и по-точно от такава с тест ( точен ! ) 3.5 - 14.2 гр. ! Е нема такава бира

Тъй начи да продължиме нататък !
В началото се питаше и за плетеняци разни .
Значи да взема да завърша предлаганият комплект пък човека да си прецени дали му се връзва в бюджета !
Към Премиера добавяме макара - примерно Риоби Заубер или Ексия размер 2000 ( може и индинтичните им Граувел Тарга ) , ако може да задели някой лев вповече то Дайва Тиерра , Кеприкорн или Шимано Страдик , Биомастер пак размери 2000 ( не е задължително Дайва СОЛ как при мене

Ми за сега туй

Павел Иванов
Павел Иванов
На мен пък ми е чудно, как има хора, които пишат без да четат. В по-горния пост Камбата пита нещо подобно. После му се обяснява, че тази въдица е с масимален тест до 5 гр. и е подходяща за малки примамки, т.е. изключва се вероятността, да е някаква универсална пръчка, подходяща за всичко. Очевидно малката акция изключва използването и като щукарска въдица.И от математиката е известно, че 5 ≠ 20+ и още 5 < 20+, демек не може! Като са я направили, американците са я оразмерили - 1/32 - 3/16Oz, или 0,88 - 5,3 гр. Въдица, предназначена за ултралайт спининг с примамки в посочения тегловен диапазон. Толкоз.gembala написа:Добре де само ми е чудно туй Авидче (иначе уникална пръчка) как се справя с големите въртележки и клатушки от по 20 + грама ????
Ами не става, колеги, човек да има само една въдица за спининг. Който иска да се забавлява сериозно, трябва да има бая повече. Инак си остава с 20+ грама.
А който иска универсална гега, препоръчвам му да си вземе една въдица с акция 50-100 гр. Ще може да я ползва някак си, с воблери и блесни от номер 00, до такива по 50-100 гр. Освен това, ще става и за класически риболов на дъно, фидер и плувка.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Истината е ,че с един такъм няма как да се мине наистина.А това за дължината на пръчката е абсолютно вярно.В момента моята сопичка е 2,10 и я б ях взел рочно поради тази причина.През почивните дни на реката е сълпотворение.Но спинингистите не са чак толкова.Ако не си от лигавите и не те е страх да се провираш в копривата,шипковите храсти и върбалаци шансът е много по голям.Тази година имах няколко поредни запомнящи се излети на кефал и распер точно на такива места.
А относно сома за там ще се оборудвам със съвсем друг такъм,няма как.
Много благодарности на тези дето се опитват да ни вкарат в "правия път"
А относно сома за там ще се оборудвам със съвсем друг такъм,няма как.

Много благодарности на тези дето се опитват да ни вкарат в "правия път"

Mного точно и хубаво казано, колега!Big^Fish написа:....През почивните дни на реката е сълпотворение.Но спинингистите не са чак толкова.Ако не си от лигавите и не те е страх да се провираш в копривата,шипковите храсти и върбалаци шансът е много по голям....
а иначе, за нашите условия, на един спинингист като начало, бих му свършили работа две пръчки:
1. С дължина примерно 2,10 до 2,40 и акция 5 - 20 гр(нарочно давам малко по-голяма долна граница, защото това е начина да бъде по-близо до реалната. А ако е такава, и 5 гр е отлично. Просто няма как евтин прът да има реална акция под 3 гр, заради необходимостта от качествени материали и изработка. а не всеки може да си позволи много добра въдица, поне докато не се поболее сериозно

2. С дължина 2,70 м и акция 15-40 или в диапазона. Това е пръчка за щука, сом, бяла риба, распер. По-голямата дължина и акция дават възможност при евентуално улавяне на по-голям екземпляр и/или риболов в обрасли водоеми по-лесно да му противодействаме.
И давам един практически съвет - пръчките "Шекспир" са отлични за начинаещ! Не са скъпи, качествени са и осигуряват добро усещане на примамката!
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Имам Шекспир двуколенна 2.10 с Medium акция,не са споменати грамове.Пръчката я усещам,че е твърда за леките примамки-воблери и блесни за кефал,пъстърва и костур.Но е отлична щукарска пръчка,мята по-тежките примамки отлично,а когато се хване по-едра риба зная че ше я изкарам.Става за распер,щука,бяла риба,за сом на спининг още не съм ходил,но смятам и това да стане на Марица зимата,казват,че на воблер от големите тракащи си вземат хубави риби.Мисля сега да взема малко Rapala Jointed shad rap и да ги пробвам,щото ми ги похвалиха.
Пък за дребните примамки ще потърся нещо меко от около 3-4гр до към 15.
Пък за дребните примамки ще потърся нещо меко от около 3-4гр до към 15.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Такааааааааааааааа
Гледам, че докъто мен ме няма тук се е завихрила страшна полемика.
Много от казаните неща са верни, но на мен хич не ми допада оспорването всячески на чуждото становище.
И за това ще се намеся.
Абсолютна идиотщина е за мен да се лови щука (не щукички) с блесни (примерно въртележки) под №4 (10-15гр.).
Е как една "универсална" пръчка като по рано предложената ще се справя с подобни примамки питам аз.
Да не говорим, че и свястни распери си искат по "яка" пръчка.
А кефалчетата...
Те могат да се ловят буквално на всичко (от еднограмови воблерчета до трийсетграмови Р П Рати) и за тях универсална пръчка би била както и с акция 2-10 така и 20-40.
Аз предлагам като универсална акция на пръта 5-20, 8-20, 15-25.
По въпросат за дължината
Е уневерсалната според мен е 2.40-2.70.
Но в никакъв случай 2.10 (това за мен е пръчка за пъстървички из малките рекички с непроходими брегове).
Предполагам, че с този си пост, ще си навлека гнева на Боговете
Но за мен стремежат да помагам на колегите е по важен.
Гледам, че докъто мен ме няма тук се е завихрила страшна полемика.
Много от казаните неща са верни, но на мен хич не ми допада оспорването всячески на чуждото становище.

И за това ще се намеся.
Абсолютна идиотщина е за мен да се лови щука (не щукички) с блесни (примерно въртележки) под №4 (10-15гр.).
Е как една "универсална" пръчка като по рано предложената ще се справя с подобни примамки питам аз.
Да не говорим, че и свястни распери си искат по "яка" пръчка.
А кефалчетата...
Те могат да се ловят буквално на всичко (от еднограмови воблерчета до трийсетграмови Р П Рати) и за тях универсална пръчка би била както и с акция 2-10 така и 20-40.
Аз предлагам като универсална акция на пръта 5-20, 8-20, 15-25.
По въпросат за дължината

Е уневерсалната според мен е 2.40-2.70.
Но в никакъв случай 2.10 (това за мен е пръчка за пъстървички из малките рекички с непроходими брегове).
Предполагам, че с този си пост, ще си навлека гнева на Боговете

Но за мен стремежат да помагам на колегите е по важен.
Последно промяна от lorda на Съб Окт 27, 2007 4:14 pm, променено общо 1 път.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Колега, пръчката ти не е "твърда за леките примамки". Точното определение е "нечувствителна". Именно поради нерелната акция, за която говорехме по-горе. Когато намериш точното нещо, ще разберш какво съм искал да ти кажаКамбата написа:Имам Шекспир двуколенна 2.10 с Medium акция,не са споменати грамове.Пръчката я усещам,че е твърда за леките примамки-воблери и блесни за кефал,пъстърва и костур...