Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com
Форум
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
Малко съвети за спининга
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Big^Fish
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Малко съвети за спининга
Както е казал народът,човек се учи докато е жив.
Ходя за риба от почти 14 години,а със изкуствени примамки ловя резултатно (доколкото аз го определям за такова) от около 4-5 години.За това време обаче така и не успях да се обурудвам както му е реда.Имам един не лош спининг с коркова дръжа(от тази година) с дължина 2,10 м и акция 10-30 грама с който ловенето на костурите и кефалите с влакно 0,16 ми доставя истинско удоволствие.Досега все съм ползвал въртящи блесни като съм експериментирал с различни марки.За щуката съм ползвал един от любимите ми телескоични пръти с дължина 4 метра,а примамките ми пак са се свеждали до големи номера въртящи блесни и разнообразен набор от клатушки.Общо взето набора ми от изкуствени примамки се свежда все до блесните.В кутията си имам само още 2 туистера,на които нямам уловена риба (поради неумението най вероятно да боравя с тях) и един китайски воблер на който има регистрирани 2-3 щуки.Това е общо взето ,а сега да пристъпя по същество,тъй като все още има някои въпроси които ме тормозят и имам нужда от съвети за да си систематизирам нещата в главата които знам и да допълня с тия които не знам.Надявам се темата да бъде полезна не само за мен ,но и за други които търсят отговори на подобни въпроси.Ако има подобна тема нека правоимащите да затрият тази.Благодаря.И така,ето и въпросните неясноти които имам:
1.Имам възможност и бих искал да си взема хубав и надежден спининг,понеже мисля сериозно да се ориентирам към този вид риболов.Мога ли да взема такъв който да ми върши работа за всички хищници по реката(Тунджа),вкючително и за сома който също присъства на определени места?Ако може ,бихте ли препоръчали пръчка и макара със съответните параметри и примерно марка?
2.Понеже до сега съм ловил само с монофилни влакна,по-добре ли ще е да се използват плетени с мисълта,че ще са по надеждни при по малък диаметър и че загубата на примамки с тях ще се сведе до минимум?
3.Как стои въпросът с липсата на еластичност до голяма степен на тези влакна,това би ли могло да бъде проблем?
4.Как стои въпросът с усукването и оплитането им?
5.Създават ли проблем за по-далечно замятане и захабяват ли водачите?
6.Има ли значение толкова ярките цветове с които са обагрени голяма част от тези влакна,особено ако се лови в по плитки и бистри води например и ако става въпрос за по предпазлива риба каквато е кафалът и распера?
7.Има ли нужда при ползване на плетеняк,ако целенасочено се търсят зъбатките,да се прави допълнително подсигуряване на линията срещу късане,или това при плетеното влакно не е проблем?
Това са нещата които се сещам на първо време.Запазвам си правото ако има още нещо пак да питам
Стига да има желаещи да отговарят.
Мисля скоро да започна покупките на нещата които съм решил,затова ми трябва и вашата помощ.Че да не стане после след дъжд качулка
За воблерите мисля ,че ще се ориентитам и сам ,а където имам двоумение ще питам.
Поздрави на всички и благодаря предварително
1.Имам възможност и бих искал да си взема хубав и надежден спининг,понеже мисля сериозно да се ориентирам към този вид риболов.Мога ли да взема такъв който да ми върши работа за всички хищници по реката(Тунджа),вкючително и за сома който също присъства на определени места?Ако може ,бихте ли препоръчали пръчка и макара със съответните параметри и примерно марка?
2.Понеже до сега съм ловил само с монофилни влакна,по-добре ли ще е да се използват плетени с мисълта,че ще са по надеждни при по малък диаметър и че загубата на примамки с тях ще се сведе до минимум?
3.Как стои въпросът с липсата на еластичност до голяма степен на тези влакна,това би ли могло да бъде проблем?
4.Как стои въпросът с усукването и оплитането им?
5.Създават ли проблем за по-далечно замятане и захабяват ли водачите?
6.Има ли значение толкова ярките цветове с които са обагрени голяма част от тези влакна,особено ако се лови в по плитки и бистри води например и ако става въпрос за по предпазлива риба каквато е кафалът и распера?
7.Има ли нужда при ползване на плетеняк,ако целенасочено се търсят зъбатките,да се прави допълнително подсигуряване на линията срещу късане,или това при плетеното влакно не е проблем?
Това са нещата които се сещам на първо време.Запазвам си правото ако има още нещо пак да питам
Мисля скоро да започна покупките на нещата които съм решил,затова ми трябва и вашата помощ.Че да не стане после след дъжд качулка
Поздрави на всички и благодаря предварително
-
gogotod
- научил се да хвърля

Прияретлю, тези въпроси са много не са за нета, тук няма време да ти се отговори на тях и д се сподели опит, по добре си ги виж отговорите в списанието "нариба" там има отговори но са на час по лъжичка, на Тунджа може и да имате много риба, тук по дунава я няма ако искаш може да пишеш на - gtodorov692mail.orbitel.bg
д-р Г. тодоров
д-р Г. тодоров
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
-
puntakis
- вече хвърля и на тежко

Здравей колега,
мога да ти дам съвет относно спининговата пръчица, а именно
широкоспектърна спинингарка НЯМА...
...да ловиш кленове в диапазон(300-2000 гр.)
ползваш примамки не по-големи от 7,5 см. и грамаж под 15 гр.
...за Сом обаче ти трябват значително по-големи и тежки примамки, ако заложиш сомския риболов ще трябва да си купиш пръчка със сериозна акция и доколкото знам и със сериозна твърдост, а с такава спинингарка
няма да изпиташ ама никакво удоволствие от риболова на по-дребни хищници.Да не говорим за проводката на примамките за тях.
По-подробно ще ти разкажат светилата в този подфорум (г-н Иванов и Мунчо)
Аз ползвам една много вехта Даива на 2.14м. 10-30 Софт...
...като с една пръчка винаги трябва да си готов на компромиси
т.е когато ловя щука с тази пръчка съм безкрайно внимателен и много прецизен с аванса, защото само от воденето на по-едро воблерче пръчицата ми се свива доста...
обаче за блеснички 00 и 01 по пъстървовите рекички се чуствам като с гега(сопа)...
Относно брейда (плетеняка) аз бях много скиптично настроен преди да навия такова влакно.Сега имам една шпула с плетено и съм доволен
въпреки че не отделих средства за скъп(хубав) брейд. Ползвам посредствен.Не ти пречи на водачите, ролката на бигела и тн.
Не еластичността му е голям + .Представи си засичане на 30-35 метра
с еластично, и с неразтегливо влакно.
Само ми се струва че моя посредствен брейд се ебава с играта на любимото ми блесне Mepps XD ама...може и от мен да е
Много се отплеснах нещо.Аиде дано съм ти бил полезен...
П.С. За покупката на нова спинингарка с макара ВИНАГИ имаш повече възможности отколкото ПАРИ...Това е мой личен извод, надявам се ти да не стригаш до него!
мога да ти дам съвет относно спининговата пръчица, а именно
широкоспектърна спинингарка НЯМА...
...да ловиш кленове в диапазон(300-2000 гр.)
ползваш примамки не по-големи от 7,5 см. и грамаж под 15 гр.
...за Сом обаче ти трябват значително по-големи и тежки примамки, ако заложиш сомския риболов ще трябва да си купиш пръчка със сериозна акция и доколкото знам и със сериозна твърдост, а с такава спинингарка
няма да изпиташ ама никакво удоволствие от риболова на по-дребни хищници.Да не говорим за проводката на примамките за тях.
По-подробно ще ти разкажат светилата в този подфорум (г-н Иванов и Мунчо)
Аз ползвам една много вехта Даива на 2.14м. 10-30 Софт...
...като с една пръчка винаги трябва да си готов на компромиси
т.е когато ловя щука с тази пръчка съм безкрайно внимателен и много прецизен с аванса, защото само от воденето на по-едро воблерче пръчицата ми се свива доста...
обаче за блеснички 00 и 01 по пъстървовите рекички се чуствам като с гега(сопа)...
Относно брейда (плетеняка) аз бях много скиптично настроен преди да навия такова влакно.Сега имам една шпула с плетено и съм доволен
въпреки че не отделих средства за скъп(хубав) брейд. Ползвам посредствен.Не ти пречи на водачите, ролката на бигела и тн.
Не еластичността му е голям + .Представи си засичане на 30-35 метра
с еластично, и с неразтегливо влакно.
Само ми се струва че моя посредствен брейд се ебава с играта на любимото ми блесне Mepps XD ама...може и от мен да е
Много се отплеснах нещо.Аиде дано съм ти бил полезен...
П.С. За покупката на нова спинингарка с макара ВИНАГИ имаш повече възможности отколкото ПАРИ...Това е мой личен извод, надявам се ти да не стригаш до него!
Love & Ribolov
- Big^Fish
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Не зная дали са за нета или не,но зная че тук има достатъчно знаещи и практикуващи колеги,които ако имат възможност биха споделили.Не искам всички отговори на веднъж и от един човек.Ако се обърна лично към теб или пък потърся информация от списанието "на час по лъжичка",дори и да извлека нужната ми информация тя ще си остане за мен и ще бъдат пропуснати ползите за колеги,които също се интересуват от тези въпроси.А мисля,че целта на форума е точно тази,да си бъдем полезни,не всеки за себе си ,а един за всички и всички за един.Май това е смисъла на нашето малко и сплотено общество.Дано сте ме разбрал правилно,д-р Тодоров.
Поздрави.
П.С. Благодаря,puntakis
Последното е много вярно 
Поздрави.
П.С. Благодаря,puntakis
Колега Big^Fish
далеч не съм майстор в спинига...!
Последно промяна от Dedy на Сря Май 14, 2008 1:28 pm, променено общо 1 път.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър

Да се пробвам доколкото мога .
Тъй :
1) За съжаление наистина такова добиче като универсален спининг няма
Ако наистина си заделил някой лев бих те посъветвал да си вземеш един Сейнт Кроа Премиер на 7 фута строй медиум лайт , покрива доста голям диапазон спинингориболов и е една прекрасна гегичка среден клас .
2) Освен по-надеждни то ( говориме само за читав брейд ) - оплитат се и правят бради много по-трудно от монофила ! Имат голямото преимущество за директен контакт с рибата оттам натам душевният оргазъм е в пъти +++ ! Имат в пъти по-голяма трайност ! От около 13 години ловя на спининг основно с плетеняци , използвал съм и имам много модели такива и твърдя ( лично мнение ) че спинингоулова с тях е за предпочитане !
3) Ами според мен това е само + ! За крайният вариант на линията са важни всички елементи - въдица , макара , влакно ! Когато въдицата е с добър строй , макарата с перфектен аванс , влакното ( в случая брейда ) с доказани качества , то ефекта е само положителен !
4) При читавите брейдове - доста по-добре от при монофила !
5) Тука пак опираме до това колко е читав брейда . За замятането никакви проблеми ! Ако си вземеш по-горе описаното пръчле пак никакви проблеми !
6) Препоръчвам ти зелени , сиви и черни цветове .
7) По принцип прегризване на плетеняк при спининг досега от щука нямам което все пак не е нужно да се приема за резус
Дано да съм помогнал .
Тъй :
1) За съжаление наистина такова добиче като универсален спининг няма
2) Освен по-надеждни то ( говориме само за читав брейд ) - оплитат се и правят бради много по-трудно от монофила ! Имат голямото преимущество за директен контакт с рибата оттам натам душевният оргазъм е в пъти +++ ! Имат в пъти по-голяма трайност ! От около 13 години ловя на спининг основно с плетеняци , използвал съм и имам много модели такива и твърдя ( лично мнение ) че спинингоулова с тях е за предпочитане !
3) Ами според мен това е само + ! За крайният вариант на линията са важни всички елементи - въдица , макара , влакно ! Когато въдицата е с добър строй , макарата с перфектен аванс , влакното ( в случая брейда ) с доказани качества , то ефекта е само положителен !
4) При читавите брейдове - доста по-добре от при монофила !
5) Тука пак опираме до това колко е читав брейда . За замятането никакви проблеми ! Ако си вземеш по-горе описаното пръчле пак никакви проблеми !
6) Препоръчвам ти зелени , сиви и черни цветове .
7) По принцип прегризване на плетеняк при спининг досега от щука нямам което все пак не е нужно да се приема за резус
Дано да съм помогнал .
Последно промяна от Павел Иванов на Пет Окт 26, 2007 4:54 pm, променено общо 1 път.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- makiavelli
- новобранец

215 лв. от Филстар. Прекрасна пръчка. Акцията и е 3,5 - 14,20 гр.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аз не съм специалист, но тази пръчка е напълно подходяща за кефал, костур, пъстърва. Не, че би имал проблем, ако хванеш 2-3 кг риба и от друг вид.
Пръчката се предлага и в по-големи акции, подходящи за щука, бяла риба и сом.
И нещо много важно - посочените акции са напълно реални и въдицата е изключително чувствителна. Аз имам 3 различни Ст.Кроа-та и не мисля да сменям марката.
Чета за въдица Филстар с акция 2-15 гр. Гарантирам ти, че нито долната граница на пръчката ти е реална, нито горната...
И нещо много важно - посочените акции са напълно реални и въдицата е изключително чувствителна. Аз имам 3 различни Ст.Кроа-та и не мисля да сменям марката.
Чета за въдица Филстар с акция 2-15 гр. Гарантирам ти, че нито долната граница на пръчката ти е реална, нито горната...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pi4a94
- ще става разбирач

макарата ми е филстар а не пръчката мноо съм...Мунчо написа:Аз не съм специалист, но тази пръчка е напълно подходяща за кефал, костур, пъстърва. Не, че би имал проблем, ако хванеш 2-3 кг риба и от друг вид.
пръчката ми е на шекспир 2-15 2.10м и пише ROLYALTY
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ОБЪРКВАНЕТО
моля на същия въпрос отговор