Малко съвети за спининга

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Малко съвети за спининга

Мнение от Big^Fish »

Както е казал народът,човек се учи докато е жив. :) Ходя за риба от почти 14 години,а със изкуствени примамки ловя резултатно (доколкото аз го определям за такова) от около 4-5 години.За това време обаче така и не успях да се обурудвам както му е реда.Имам един не лош спининг с коркова дръжа(от тази година) с дължина 2,10 м и акция 10-30 грама с който ловенето на костурите и кефалите с влакно 0,16 ми доставя истинско удоволствие.Досега все съм ползвал въртящи блесни като съм експериментирал с различни марки.За щуката съм ползвал един от любимите ми телескоични пръти с дължина 4 метра,а примамките ми пак са се свеждали до големи номера въртящи блесни и разнообразен набор от клатушки.Общо взето набора ми от изкуствени примамки се свежда все до блесните.В кутията си имам само още 2 туистера,на които нямам уловена риба (поради неумението най вероятно да боравя с тях) и един китайски воблер на който има регистрирани 2-3 щуки.Това е общо взето ,а сега да пристъпя по същество,тъй като все още има някои въпроси които ме тормозят и имам нужда от съвети за да си систематизирам нещата в главата които знам и да допълня с тия които не знам.Надявам се темата да бъде полезна не само за мен ,но и за други които търсят отговори на подобни въпроси.Ако има подобна тема нека правоимащите да затрият тази.Благодаря.И така,ето и въпросните неясноти които имам:

1.Имам възможност и бих искал да си взема хубав и надежден спининг,понеже мисля сериозно да се ориентирам към този вид риболов.Мога ли да взема такъв който да ми върши работа за всички хищници по реката(Тунджа),вкючително и за сома който също присъства на определени места?Ако може ,бихте ли препоръчали пръчка и макара със съответните параметри и примерно марка?

2.Понеже до сега съм ловил само с монофилни влакна,по-добре ли ще е да се използват плетени с мисълта,че ще са по надеждни при по малък диаметър и че загубата на примамки с тях ще се сведе до минимум?

3.Как стои въпросът с липсата на еластичност до голяма степен на тези влакна,това би ли могло да бъде проблем?

4.Как стои въпросът с усукването и оплитането им?

5.Създават ли проблем за по-далечно замятане и захабяват ли водачите?

6.Има ли значение толкова ярките цветове с които са обагрени голяма част от тези влакна,особено ако се лови в по плитки и бистри води например и ако става въпрос за по предпазлива риба каквато е кафалът и распера?

7.Има ли нужда при ползване на плетеняк,ако целенасочено се търсят зъбатките,да се прави допълнително подсигуряване на линията срещу късане,или това при плетеното влакно не е проблем?

Това са нещата които се сещам на първо време.Запазвам си правото ако има още нещо пак да питам :) Стига да има желаещи да отговарят. :wink:
Мисля скоро да започна покупките на нещата които съм решил,затова ми трябва и вашата помощ.Че да не стане после след дъжд качулка :lol:За воблерите мисля ,че ще се ориентитам и сам ,а където имам двоумение ще питам.
Поздрави на всички и благодаря предварително :)
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

Прияретлю, тези въпроси са много не са за нета, тук няма време да ти се отговори на тях и д се сподели опит, по добре си ги виж отговорите в списанието "нариба" там има отговори но са на час по лъжичка, на Тунджа може и да имате много риба, тук по дунава я няма ако искаш може да пишеш на - gtodorov692mail.orbitel.bg
д-р Г. тодоров
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
puntakis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от puntakis »

Здравей колега,
мога да ти дам съвет относно спининговата пръчица, а именно
широкоспектърна спинингарка НЯМА...
...да ловиш кленове в диапазон(300-2000 гр.)
ползваш примамки не по-големи от 7,5 см. и грамаж под 15 гр.
...за Сом обаче ти трябват значително по-големи и тежки примамки, ако заложиш сомския риболов ще трябва да си купиш пръчка със сериозна акция и доколкото знам и със сериозна твърдост, а с такава спинингарка
няма да изпиташ ама никакво удоволствие от риболова на по-дребни хищници.Да не говорим за проводката на примамките за тях.
По-подробно ще ти разкажат светилата в този подфорум (г-н Иванов и Мунчо)
Аз ползвам една много вехта Даива на 2.14м. 10-30 Софт...
...като с една пръчка винаги трябва да си готов на компромиси
т.е когато ловя щука с тази пръчка съм безкрайно внимателен и много прецизен с аванса, защото само от воденето на по-едро воблерче пръчицата ми се свива доста...
обаче за блеснички 00 и 01 по пъстървовите рекички се чуствам като с гега(сопа)...

Относно брейда (плетеняка) аз бях много скиптично настроен преди да навия такова влакно.Сега имам една шпула с плетено и съм доволен
въпреки че не отделих средства за скъп(хубав) брейд. Ползвам посредствен.Не ти пречи на водачите, ролката на бигела и тн.
Не еластичността му е голям + .Представи си засичане на 30-35 метра
с еластично, и с неразтегливо влакно.
Само ми се струва че моя посредствен брейд се ебава с играта на любимото ми блесне Mepps XD ама...може и от мен да е
:wink:

Много се отплеснах нещо.Аиде дано съм ти бил полезен...
П.С. За покупката на нова спинингарка с макара ВИНАГИ имаш повече възможности отколкото ПАРИ...Това е мой личен извод, надявам се ти да не стригаш до него! :wink:
Love & Ribolov
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Не зная дали са за нета или не,но зная че тук има достатъчно знаещи и практикуващи колеги,които ако имат възможност биха споделили.Не искам всички отговори на веднъж и от един човек.Ако се обърна лично към теб или пък потърся информация от списанието "на час по лъжичка",дори и да извлека нужната ми информация тя ще си остане за мен и ще бъдат пропуснати ползите за колеги,които също се интересуват от тези въпроси.А мисля,че целта на форума е точно тази,да си бъдем полезни,не всеки за себе си ,а един за всички и всички за един.Май това е смисъла на нашето малко и сплотено общество.Дано сте ме разбрал правилно,д-р Тодоров.
Поздрави. :)

П.С. Благодаря,puntakis :)Последното е много вярно :lol:
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:idea: :idea: :idea: :idea:

Колега Big^Fish
далеч не съм майстор в спинига...!
Последно промяна от Dedy на Сря Май 14, 2008 1:28 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Да се пробвам доколкото мога .

Тъй :

1) За съжаление наистина такова добиче като универсален спининг няма :? Ако наистина си заделил някой лев бих те посъветвал да си вземеш един Сейнт Кроа Премиер на 7 фута строй медиум лайт , покрива доста голям диапазон спинингориболов и е една прекрасна гегичка среден клас .

2) Освен по-надеждни то ( говориме само за читав брейд ) - оплитат се и правят бради много по-трудно от монофила ! Имат голямото преимущество за директен контакт с рибата оттам натам душевният оргазъм е в пъти +++ ! Имат в пъти по-голяма трайност ! От около 13 години ловя на спининг основно с плетеняци , използвал съм и имам много модели такива и твърдя ( лично мнение ) че спинингоулова с тях е за предпочитане !

3) Ами според мен това е само + ! За крайният вариант на линията са важни всички елементи - въдица , макара , влакно ! Когато въдицата е с добър строй , макарата с перфектен аванс , влакното ( в случая брейда ) с доказани качества , то ефекта е само положителен !

4) При читавите брейдове - доста по-добре от при монофила !

5) Тука пак опираме до това колко е читав брейда . За замятането никакви проблеми ! Ако си вземеш по-горе описаното пръчле пак никакви проблеми !

6) Препоръчвам ти зелени , сиви и черни цветове .

7) По принцип прегризване на плетеняк при спининг досега от щука нямам което все пак не е нужно да се приема за резус :wink:

Дано да съм помогнал .
Последно промяна от Павел Иванов на Пет Окт 26, 2007 4:54 pm, променено общо 1 път.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
makiavelli
новобранец
новобранец

Мнение от makiavelli »

Пафка, евала!
Както винаги брилянтен в поясненията! :roll:
По добре да си мъртъв и да ти е гот отколкото жив и нищо да не ти е наред!
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Павка,мерси много :!: :D
venci72
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от venci72 »

Сейнт Кроа Премиер на 7 фута строй медиум лайт

ако може да ми дадете линк за некои онлайн магазин да го видя колко струва мерси предварително
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

215 лв. от Филстар. Прекрасна пръчка. Акцията и е 3,5 - 14,20 гр.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

Абе за Тунджа при наличието на щука сом и распер не е ли малко лайт вариант туй пръчле ??? :roll:
Ако дивият свят около нас изчезне, човек ще остане лице в лице сам със себе си!!!
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

Мунчо написа:215 лв. от Филстар. Прекрасна пръчка. Акцията и е 3,5 - 14,20 гр.
моля специалистите като п.иванов да кажат за каква риба е тая пръчка...
аз имам също на филстар 2.10 2-15гр за каква риба е щото невярвам да извади щука :shock: аз си ловя с нея костур и кефал :wink:
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

По мое лично мнение за щука пръчка поне 2.40 - 2.70 м. с реална акция поне 10-30 гр.
Все пак ще въртиш блесни като Аглия 5 че някой път и нагоре
Ако дивият свят около нас изчезне, човек ще остане лице в лице сам със себе си!!!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Аз не съм специалист, но тази пръчка е напълно подходяща за кефал, костур, пъстърва. Не, че би имал проблем, ако хванеш 2-3 кг риба и от друг вид.
Пръчката се предлага и в по-големи акции, подходящи за щука, бяла риба и сом.
И нещо много важно - посочените акции са напълно реални и въдицата е изключително чувствителна. Аз имам 3 различни Ст.Кроа-та и не мисля да сменям марката.

Чета за въдица Филстар с акция 2-15 гр. Гарантирам ти, че нито долната граница на пръчката ти е реална, нито горната...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

Мунчо написа:Аз не съм специалист, но тази пръчка е напълно подходяща за кефал, костур, пъстърва. Не, че би имал проблем, ако хванеш 2-3 кг риба и от друг вид.
Пръчката се предлага и в по-големи акции, подходящи за щука, бяла риба и сом.
И нещо много важно - посочените акции са напълно реални и въдицата е изключително чувствителна. Аз имам 3 различни Ст.Кроа-та и не мисля да сменям марката.

Чета за въдица Филстар с акция 2-15 гр. Гарантирам ти, че нито долната граница на пръчката ти е реална, нито горната...
макарата ми е филстар а не пръчката мноо съм... :oops: :oops:
пръчката ми е на шекспир 2-15 2.10м и пише ROLYALTY

ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ОБЪРКВАНЕТО :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
моля на същия въпрос отговор :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”