за Тройките и още нещо

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Re: за Тройките и още нещо

Мнение от Мунчо »

Аз пък най-обичам категорични мнения!
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

IDA написа:Тцтцъъъ.... , ама вие спинингистите сте голяма "каста" бре Павка!!! Той , колегата пита за тройки - ми Cannelle и толкова!!! Колега , вземаш от тази марка и нищо не ти се отваря!!! Тия снимки дето си ги постнал на "отворени" тройки са жив майтап (освен ако не е в закачка или на черешата) Уверявам те че с тройка на Канел ще те измъкна от всякъде , без значение колко килограма си и без да се изправи!!!!

IDA бегай да ловиш маломерни мренки вместо да се изказваш неподготвен. :idea: :idea:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Фуцата написа:
IDA бегай да ловиш маломерни мренки вместо да се изказваш неподготвен. :idea: :idea:
Ти , нали си "подготвен" , аз съм изразил мнение за тройките- не виждам , ти да си изразил! Колкото до "мренките" , въпроса беше принципен , и явно не си го разбрал ! Въпроса беше . че тук се оплюва колега , че в тоя сезон ги ловял с гуми , парашути , серкмета и какво ли не- от разни " корифеи" и разбирачи. Даже не се стараех особенно , щях да хвана поне три пъти повече. Да те светна и още нещо - след постовете ми , онова място на снимките , са го гърмяли.. Но пак си кълве , и то вече основно нормени , кълве и на други места... , ама снимки и информация- друг път!!! За какво да съм се изказал "неподготвен" , аз сигурно съм дал повече информация от колкото съм получил!
Изображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

IDA написа:...аз сигурно съм дал повече информация от колкото съм получил!
Е че тва лошо ли е?
Аз мисля, че който може дава, който няма информация си трае.
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Чук , чук , говори Павле мордераторина :

- Деди и Ида , ако ще да се апете а да е на лични та да се нетормозя да търся де съм оставил гумата :evil:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

Общо взето нищо не се роди тука :roll: "И още нещо" имах предвид да се разбере и при вас какво се случва :roll:
:mrgreen: Тъп ли съм, или сам не можех да си проверя какво предлагат производителите и магазините :mrgreen:
:idea: искаше ми се някой да пусне впечатления за самото вадене, кои куки ти дават време да се обиграваш с рибата без да и разпорваш устата ( демек разширяването на дупката и последващото го откачането )
:roll: Също се итересувах някой заменя ли с тройки без контра :roll:
:roll: Друг въпрос е затъпяването на коремната тройка, понеже тя е тази която дере дъното :roll:
:roll: Друго питане.... дали си позволявате да подменяте коремните тройки с по малки за да се избягват дънни закачки :roll: ............
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

На всички тези въпроси можеш сам да си отговориш, ако ходиш за риба.
Мисля, че получи отговор от доста колеги и от самия модератор дори (на който можеш да се довериш 100%)
Но все пак ще се опитам да ти отговоря, понеже обичам "точно зададените въпроси" като твоите в случая.
AL KAPONE написа: :idea: искаше ми се някой да пусне впечатления за самото вадене, кои куки ти дават време да се обиграваш с рибата без да и разпорваш устата ( демек разширяването на дупката и последващото го откачането )
Куките с ясно изразена контра ти "дават време да се "обиграваш" с рибата.
Това дали "дупката" ще се разшири зависи най-вече от уменията на риболовеца и от специфичните особенности на устата на определения вид риба.
AL KAPONE написа: :roll: Също се итересувах някой заменя ли с тройки без контра :roll:
Да някой риболовци го правят.
Целта, е да се нарани минимално рибата при откачане на куката.
Използват се подобни куки при състезания или от хора загрижени за здравословното състояние на рибата който ще пуснат.
Недостатък на тези куки, е че поради липсата на контра рибките не рядко се откачат.
AL KAPONE написа: :roll: Друг въпрос е затъпяването на коремната тройка, понеже тя е тази която дере дъното :roll:
Отговорът на този въпрос, е че няма вечни неща и когато една кука се затъпи тя трябва да бъде безвъзвратно изхвърлена и заменена с нова :idea:
AL KAPONE написа: :roll: Друго питане.... дали си позволявате да подменяте коремните тройки с по малки за да се избягват дънни закачки :roll: ............
Дънните закачки са "адски враждебно настроени" към прохождащите спинингисти, затова те често си задават този въпрос, но подмяната на средната тройка с по-малка не води до избягване закачане в подводни препятствия, а по-често до изпускане на рибки :idea:
AL KAPONE написа:Общо взето нищо не се роди тука :roll:
Тук не, е родилен дом!
Идеите се раждат най-често на самият водоем и в главата на риболовеца, който сам ги пробва.
AL KAPONE написа:"И още нещо" имах предвид да се разбере и при вас какво се случва :roll:
При мен се случва това:
Обикалям като ненормален магазините, гледам и копувам всичко което ми направи добро впечатление още в самия магазин.
Отивам на водоема, лова и след многократните проби анализирам ситуациите и вземам решение от кои куки ще си вземам и кои повече никога няма да сложа на примамките си.
AL KAPONE написа: :mrgreen: Тъп ли съм
AL KAPONE написа: или сам не можех да си проверя какво предлагат производителите и магазините :mrgreen:
На тези въпрос няма как някой освен теб да ти отговори.
:roll:
Изображение

Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

Не съм съгласен, че куките без контри позволяват на рибата да се откачи, не и ли даваш слабина - не се откачат. Тройки без контри се произвеждат и продават, има с тънки и с нормални и дебели стебла. Ползвам Оунър, и съм напълно доволен. Принципно се старая да сменям винаги куките на такива без контри, или поне на основните си примамки. Тия с по-тънките стебла съответно и са по-остри, пробиват значително по-лесно устата на рибата, за практикуващите "catch&release" са перфектният вариант, рибата може да бъде пускана без да се вади от водата, раните са толкова малки, че обикновено и кръв няма.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

За пробивните свойства на по-тънките куки съм съгласен и аз често използвам възможно най тънките серии на различните марки.
Но да не забравяме, че тънките куки и по-лесно се изправят, а доколкото виждам колегата автор на темата именно такива опасения има, че трофейни риби ще му изправят тройките :lol:
Изображение

Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

За това не знам, трофеите не са по моята част :mrgreen: всъщност всичко е относително :roll:

Иначе дори предпочитам единичните куки, но при клатушките - фитки не са повече от варианта с тройка, но при воблерите не е така, фитките стават малко повече, но все пак повече. Защо е така - не знам :oops: а и не ме интересува. Правилото ми е: на воблер тройка, на клатушка - единичка. Естествено без контри :butthead: :mrgreen:
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

При единичните куки се получава много по-добро пробождане на месото дори при леко засичане или при липса на засичане.
Защо?
Ако при тройните куки силата от самото засичане се разпределя в две (понякога и три) точки върху устните на рибата, то при единичната кука точката, е една и върху месото действа по-голямо напрежение.
Единичните куки са подходящи за риби с костелива уста, като щука и бяла риба, приложими са и за пъстърва.
Нямам представа защо "гелетата" при използването на единична кука при воблерите са повече, защото не съм ползвал такива (за воблери), но ще се опитам да намеря отговор на този въпрос.
Изображение

Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

Всъщност това е така при воблерите с две куки, при по-малките с една кука, разлика във фитките няма, или е пренебрежимо малка.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

До голяма степен наличието на контра (било тя ясно изразена или не толкова) влияе върху пробивната сила на куката.
Много интересен вариант са куките с външна контра (някой модели воблери на МегаБас и Стомм са именно с такива) при тях контрата не влияе толкова на самото засичане.
В България се продава такива серии от марките VMC и Канеле.
fisher™ написа:Всъщност това е така при воблерите с две куки, при по-малките с една кука, разлика във фитките няма, или е пренебрежимо малка.
При кои видове риба най-често се получават "гелета"?
Интересно ще ми, е да пробвам модели с една единична кука.
Кои куки са най-подходящи за целта.
В кутиите на Тини Фраитата има по две единични куки с различно разположени халкички.
Коя се закача на "корема" на воблера и коя на неговата "опошка".
Изображение

Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

с две различни халкички ли, по една кука или по две от вид?! Чак ми стана интересно. Японците обикновено слагат "коремната" кука с острието в посока на движението на воблера, а гъжната - наобратно, гледа назад.
Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

другото интересно е, че при моделите с една единична кука, единствената кука гледа като коремната на тези с двете куки, дори и да са на гъза. В повечето случаи :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”