за петромакса

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
rokopapa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: за петромакса

Мнение от rokopapa »

С газ за осветление.
Със спирт се подгрява системата преди паленето.
А знаеш ли каква е процедурата по паленето,или опита направо да го запалиш?
Изображение
undertaker
новобранец
новобранец

Мнение от undertaker »

пробвах направо да го запаля и не ми се получи
ще съм благодарен ако ми тазясните нещата :)
Аватар
rokopapa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rokopapa »

На петромакаса има едно легенче като бъбрек в основата на тръбичката.
В него се налива спирт и се запалва,за да загрее системата.Като почне да догаря започваш да вдигаш налягането с помпене.Леко отваряш кранчето да почне да гори в чорапчето.То трябва да стане бяло,което значи ,че е обгоряло.За това време трябва да има вече газови пари,които и именно горят.Не гори газът като на фитилената лампа,а парите.Така че,за да гори лампата,трябва да си загрял хубаво системата.
Успех.
Изображение
undertaker
новобранец
новобранец

Мнение от undertaker »

благодаря много :)
undertaker
новобранец
новобранец

Мнение от undertaker »

пичове..:) подкарах го...:)няма такава светлина...които няма да си купува :)
аа ощте нещо ...ако някои знае колко часа искарва с литар гас да пише ..
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Да работи петромакса по добре, слагайте по малко бензин в газията, на литър 200гр. бензин :wink: Ползвам ги 2 броя, от 80-емдесетте години ми са :smt017 не ги давам за друго светило. :smt023 :smt023
И друго: вътре в кутията на петромакса, винаги си нося малко шишенце със спирт и една спринцовка, за да послужи за по лесно запалване.И незабравяйте също и няколко чорапчета в кашона :lol:
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Аватар
krezo_bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от krezo_bg »

Аз пък закъсах с стъклата имам 2бр лампи от посочените но сега ползвам само единия и пазя стъклото като очите си а другия не мога да подкарам заради липсата на стъкло ако някой около Нова Загора пък и по- далече става да пише на л.с
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

krezo_bg написа:Аз пък закъсах с стъклата...
В Ст. Загора на няколко железарски магазина съм виждал и купувал даже преди време стъкла. Ако не намериш, пиши тук да отида и да потърся, щото преди години и с фасунгите беше същата работа - имаше, а сега никъде не намирам.
undertaker
новобранец
новобранец

Мнение от undertaker »

от видин съм и тука стакла колкото щеш
те са еднакви с тези дето ги продават за газовите бутилки така че го търси там дето продават туристическите газови бутилки може би да потърсиш и по пазарите
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

undertaker написа:те са еднакви с тези дето ги продават за газовите бутилки

Точно :smt023
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
krezo_bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от krezo_bg »

Изображение

Идва време за подготовка за догодина и наистина си ми е дерт относно стъклата за петромакса.Ако някой е виждал или има в по-вече или знае от къде мога да найда посочените стъкла моля да ми звъни или пише на л.с.
тел.0899597217
TONIHDI
новобранец
новобранец

Мнение от TONIHDI »

Счорапчетата няма проблем в Практикер са около3лв. за 1брой,по железарските са 0,45лв ,и едните и другите все китайчета,така е и със стъклата.
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Я премери колко е вътрешното фи и дебелината на стъклото. На пазара има със сигурност от тези за газовите петромакси ,ако са същите мога да ти пратя.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nicko67 »

Искам само да ви кажа, да не се мъчите да изработвате керамичната дюза от какъвто и да бил метал.Аз преди доста години направих такава от хромникел с надеждата да имам вечна дюза и да не се занимавам с търсенето на керамични такива.Да ама не.Металната дюза провежда много бързо голямото количество топлина получаваща се при изгарянето на газовите пари.Поради тази причина тръбата по която се движи газта светва до червено точно над дюзата и газта започва да изгаря там а не където трябва.Вследствие фенерът изобщо не свети а се чува само едно свистене.
До тази година лятото и аз си светих с петромакса по язовирите но вече твърдо съм го оставил да събира прах на тавана.Причините са няколко като по важните от тях са:
-Винаги при транспортирането на лампата до язовира се случва така , че след като слезем цялото купе мирише на газ.От къде се излива така и не се разбира.Факт е че лампата е олята и смърди.
-Дали от примеси в газта или някакви други причини не ми се е случвало да мина без запушване на дюзата и да не се омажа до ушите докато я подкарам наново.
-Цената на литър газ по магазините вече не е такава каквато беше когато купих фенера
-Вечното пазене на стъклото от напръскване водещо до счупване, механични повреди при транспортирането и т.н.

Алтернативата вече е LED осветление от акумулатора на колата и съм сигурен, че е в пъти по удобно от петромаксовия фенер.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

И аз ги имам два и бях много доволен,светят яко,но от 2-3 години вече така стоят,откакто минах на диодно осветление,в караваната,фортсета .Причините които изброява колега накарали го да се откаже ги има ,но са преодолими,освен цената и качеството на газта,въобще не е изгодно.Първия проблем се решава лесно-транспортираш го празен :wink: Втория с запушването,често го имаше и при единия от моите петромакси,идва от ръждясване дъното на резервоара от вътре.Качват се люспички на дюзата и запушват,сипах му преобразувател и го оправих :wink:
За чупенето при транспорт на стъклото си иска сериозна кутия и нещо меко около стъклото.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”