Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

СОМ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Re: СОМ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА
Мойте размишлиния по темата са следните:
Щом сомът може да намери на дълбочина - примерно 5 метра през ноща или в мътна вода грозд червей, попово прасе или както му казват конощип (няма да изброявам всички възможни видове стръв, просто считам че изброените са достатъчно), за мен няма основателна причина сомът да не може да намери някакво си там протеиново или не топче. Някой казват, че сомът разчита предимно на обонянието си, но моите впечатления са други. На тази мисъл ме води това че когато кльонкам в мътна вода резултатът е почти нулев. Същото е и през ноща, когато хвърлям с блеснарката, удря на точно определени воблери, туистери или рибки. Имам предвид тези които издават определени вибрации или светят през ноща!!!!!!!!
Приложението на протеиновите топчета, лично аз намирам при риболова на тежко....
От всичко казано тук значение при риболова с протеинови топчета има само миризмата
, нека да помислим заедно по въпроса, какво обича сомът
- риба, раци, миди, последните две ги бройте за деликатес!!! Казвам последното, защото е много важно. Големите сомове може и да си похапват всякаква "мърша", но това е само зарадо пословичната им лакомия и вероятно скрит инстинкт да трупат килограми.
До тук с размишленията, аз не съм спец по протеиновите топчета, не съм и експериментирал, но лично за мен това са основните съставки, останалото са добавки и лепила. За тях очаквам Вие да дадете идея, как да затворим целия процес!!!!!!!!!
И последно, отделям толкова време на тая тема, защото би ми спестила много време по торищата и т.н.
Щом сомът може да намери на дълбочина - примерно 5 метра през ноща или в мътна вода грозд червей, попово прасе или както му казват конощип (няма да изброявам всички възможни видове стръв, просто считам че изброените са достатъчно), за мен няма основателна причина сомът да не може да намери някакво си там протеиново или не топче. Някой казват, че сомът разчита предимно на обонянието си, но моите впечатления са други. На тази мисъл ме води това че когато кльонкам в мътна вода резултатът е почти нулев. Същото е и през ноща, когато хвърлям с блеснарката, удря на точно определени воблери, туистери или рибки. Имам предвид тези които издават определени вибрации или светят през ноща!!!!!!!!
Приложението на протеиновите топчета, лично аз намирам при риболова на тежко....
От всичко казано тук значение при риболова с протеинови топчета има само миризмата

До тук с размишленията, аз не съм спец по протеиновите топчета, не съм и експериментирал, но лично за мен това са основните съставки, останалото са добавки и лепила. За тях очаквам Вие да дадете идея, как да затворим целия процес!!!!!!!!!
И последно, отделям толкова време на тая тема, защото би ми спестила много време по торищата и т.н.
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
- krokibg
- учете се от него
Пращай по някой приятел,мой или твой.Само кажи къде си зада се обадя и да ги питам,хем ще се запознаете !!!Прати ги та белким им намерим цаката на тия говеда.
П.П Абе,забравих да питам !!! Дойде ми на акъла,няма ли да изплуват тези топчета като ги хвърляте за захранка или са по тежки и потъват.Дали няма да е по хубаво да се пуснат един-два чувала да се смелят във някаква фуражомелка и после да се добавят по-тежки компоненти,та да е сигурно потъването па и да се направят на по-тголеми топчета разбирасе

П.П Абе,забравих да питам !!! Дойде ми на акъла,няма ли да изплуват тези топчета като ги хвърляте за захранка или са по тежки и потъват.Дали няма да е по хубаво да се пуснат един-два чувала да се смелят във някаква фуражомелка и после да се добавят по-тежки компоненти,та да е сигурно потъването па и да се направят на по-тголеми топчета разбирасе

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Кроки,то има плуващи(за дъно с водорасли) и потъващи топчета.В тях се слага и казаин-демек извара.Плуващите са когато дъното не е чисто и не само за това.Знам само,че на купешките в Б.Г. не кълве или доста по-рядко(за шарана говорим).Иначе на правените си кълве доста добре и на водоеми в които никога не е захранвано.Аз слагам на куката и пускам на кладенче и храня по-малко с начупени на две топчета.Миналата година ми се смяха,ама си хванах шаран-говорим за свободен водоем и то докато си ловиме сом.От Ултрабайта не съм много доволен.Мазал съм и риби и парцалчета и олова с ленти по тях за задържане на миризмата и не ми е кълвало.Може така да се е случило.Тая година на Ивайловград сложих на тройката вмирисан бъбрек и ми клъвна докато кльоних.Бъбрека беше закупен за далак,ама нали замразен се оказа друго.Това настрана,но после сложих само от бъбрека и хванах едно 3-4кг.Като на другата въдица имах жива рибка.Та по въпроса за топчетата може да има и резултат със сигурност,но трябва да се правят от нас самите и да се лови на дъно.На Рабиша хванахме 23кг. сом на царевица със стереопорчета(на косъм).Значи и сома когато е доста ще кълве на всичко(а и слука си трябва).В първия ми уловен сом на кльонк намерих пликче от нес кафе(самолетните) и листа в корема.Явно му е блеснало нещо и го е налапал.Според мен хубавите протеинови топчета ще стават само,ако се внася от Германия или др. държави аромата.Останалото ще се прави тук.Поне за шарана съм се убедил,че е така.Едно топче трябва да е прясно е не залежало в някой склад и придобило миризмата на мухал.Купешките неможеш и да ги счупиш-толкова са стари.
А когато на Жребеца имаше много раци-сомовете бяха подути като поповилъжички.И както го качиш в лодката повращаше само от тая смрад.Освен,че рака му е много вкусен-е и лесна плячка.Когато сме слагали на въдицата за проба.Все на живата рибка е отивал.Може би защото повече мърда или така се е получило.Абе трябва да се опитва.
Не зная,защо но в мътна вода и аз не съм имал успехи на кльонк.
А когато на Жребеца имаше много раци-сомовете бяха подути като поповилъжички.И както го качиш в лодката повращаше само от тая смрад.Освен,че рака му е много вкусен-е и лесна плячка.Когато сме слагали на въдицата за проба.Все на живата рибка е отивал.Може би защото повече мърда или така се е получило.Абе трябва да се опитва.
Не зная,защо но в мътна вода и аз не съм имал успехи на кльонк.
- krokibg
- учете се от него
Да,ще трябва да се правим на готвачи ако искаме да направим топчета на които да взима.има си достатъчно начини за това.А пък за ударите,а дано водата тази година да е постоянно бистра и за нас начинаещите

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
-
- сериозен играч
Както казах вече,топчетата са изключително продуктивни,потъващи са и много издръжливи от страна на разтворяемост във вода.Имат много неприятен мирис,на развалена риба.Та ако се вярва на испанския колега,че ги правят от кучешка храна,то незнам как едно куче би яло от тази смрад.Основните съставки,сигурно са от кучешка храна,но 100%има и някакви рибни добавки.Снощи се чух с един колега по телефона,и ми каза че е видял,същите топчета в един рибарски magazin.Днес ще проверя за какво става въпрос , и ако са същите дано да е изписано съдържанието и името на производителя,на самия плик.Ако я няма тая информация на плика голям скандал ще им вдигна,щото тва тук е задължително,за всякакъв вид продукт.Намислил сам ако няма достатъчно информация за съставките на продукта,да ги засила че получавам алергични обриви по ръцете от техните топчета,щото аз и без това имах такива проблеми с алергията, ама тва е свързано с моята работа.
Абе с две думи ,(ша ги изпапкам като сом протеинови топчета.)На тарикатлази нема кой да ни бие.Ама те испанчетата и без това са големи сладкиши.Очаквайте включване довечера.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- сериозен играч
Определено много интересен подход колегаlovo написа:Намислил сам ако няма достатъчно информация за съставките на продукта,да ги засила че получавам алергични обриви по ръцете от техните топчета,![]()

От доста време се чудя за риболов на сом с топчета , дори миналата година пробвах едни които купих . Проблема им беше , че за 20мин се разпадаха и явно са за бърз риболов където гъмжи от сомове . Съставките какви са е не чак толкова важно , защото това че в Испания хващат не означава че и тук ще хващат . По-важно мисля е какво ползват за слепване на състовките , а какви трябва да са самите съставки мисля че е известно на повечето от нас и дали на съставките им трядва някяква топлинна обработка .
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
умира сам в реалноста !
Колеги да си кажа аз мнението а пък после ако искате на кръст ма разпъваите.
Та моята теория е че топчетата събират рака и от там нападението на сома.
Същия успех на 80 процента съм сигурен ще има на кюспе (тогава Испанците ще търчат да гледат каква стръв ползваш колега) условието е да намериш само един вид кюспе и то е във вид на автомобилни накладки(задни,тъка му викаме тук в Варна) само то върши работа и държи два дена без проблем.
това е моята логика.
Пробвай колега и после (съм сигурен че трябва да черпиш)
П.п мое лично мнение

забравих да кажа
такъма е капан
с три четири плочки
на големина колкото кутия от цигари,плочката
аз ги правя и по големи дори.
Та моята теория е че топчетата събират рака и от там нападението на сома.
Същия успех на 80 процента съм сигурен ще има на кюспе (тогава Испанците ще търчат да гледат каква стръв ползваш колега) условието е да намериш само един вид кюспе и то е във вид на автомобилни накладки(задни,тъка му викаме тук в Варна) само то върши работа и държи два дена без проблем.
това е моята логика.
Пробвай колега и после (съм сигурен че трябва да черпиш)
П.п мое лично мнение

забравих да кажа
такъма е капан
с три четири плочки
на големина колкото кутия от цигари,плочката
аз ги правя и по големи дори.

За да се направят точетата,трябва преса(тя трябва да е по-голяма от тази за шаран).Използва се желатин за слепване.Топчетата се варят.След това се сушат.Пак повтарям миризмата е много важна или най-важната.Става въпрос за качествената.Иначе направено по-друг начин няма да е топче а смески от наши компоненти.Ицо,който прави топчетата за шарани си внася ароматите от Германия.
Тези дни са се върнали познати от Испания.Ловили са сомове със стръв червеноперка 300гр.На дрейф без парашут-на плувка.Най-големия уловен бил 40кг.Хващали са и бели риби(най-голяма 10кг.) и шарани.Температурата на водата е била 12 градуса,а на въздуха 25 градуса.Това ми го преразказаха,като ги видя тези дни ще ви дам подробно инфо.
Тези дни са се върнали познати от Испания.Ловили са сомове със стръв червеноперка 300гр.На дрейф без парашут-на плувка.Най-големия уловен бил 40кг.Хващали са и бели риби(най-голяма 10кг.) и шарани.Температурата на водата е била 12 градуса,а на въздуха 25 градуса.Това ми го преразказаха,като ги видя тези дни ще ви дам подробно инфо.
-
- сериозен играч
Емо тея твоите познати,къде са ловили,в кой район на реката,щото червеноперки се срещат ,само в областа на Барселона,а там дето аз ходя,белите липсват.Сега за топчетата: Отидох до въпросния magazin и, оп-пааааа,същите
.Само че,работата станала дебела.Поприказвах си със собственика на магазина и той ми каза , че братовчет на тоя -бензинджията де,отворил фирмичка и си направил цехче.Сега изнаса продукция за Германия,даже на самата кутия ,има инициали на фирмата му, и всичко останало е на немски,съставки и прочие.Ако някои колега,бъде така добър,нека качи снимките в този подфорум. Снимките са ми в галерията.Все немога да вдена ,как стаа тая работа:със снимките де.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- сериозен играч
Muchas gracias amigo.

-
- сериозен играч
34% Fischmehl
17% Fischöl
12% Weizengluten
13% Weizenmehl
16% Sojamehl
Ето и съставките които открих за тези топчета без да имам Алергия от тях
нека само някой да го преведе
1,2% Cellulose
6,8% Aromen
Proteingehalt 47%
Geliefert werden die Pellets in einem hochwertigen und wiederverschließbaren Eimer!
17% Fischöl
12% Weizengluten
13% Weizenmehl
16% Sojamehl
Ето и съставките които открих за тези топчета без да имам Алергия от тях

1,2% Cellulose
6,8% Aromen
Proteingehalt 47%
Geliefert werden die Pellets in einem hochwertigen und wiederverschließbaren Eimer!
Човек се ражда само с име и то дарено!
умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !
Етттоооооооооо и ние си направихме цехче за топчета
.Сега само ще се опитам да разбера откъде се взимат ароматите.Доста трудна работа,защото този дето знае-не казва.Като го попитам нещо и започва за ремонти на апартамента да ми говори(нали съм Емо-тапета).
За Испания ще разкажа какво точно,но да се видя тия дни с хората.Иначе става развален телефон.Това инфо ми го разказаха и не съм на 100% сигурен в истинноста му.Иначе тези хора уж не са лъжци.Поне единия го познавам.
Хайде сега някой с превода,че аз съм Маугли.За толкова години научих само цигански думи.И трябва да имаме предвид,че на рецептата никой не посочва абсолютно всичко.

За Испания ще разкажа какво точно,но да се видя тия дни с хората.Иначе става развален телефон.Това инфо ми го разказаха и не съм на 100% сигурен в истинноста му.Иначе тези хора уж не са лъжци.Поне единия го познавам.
Хайде сега някой с превода,че аз съм Маугли.За толкова години научих само цигански думи.И трябва да имаме предвид,че на рецептата никой не посочва абсолютно всичко.
-
- сериозен играч
Така е колега.Съставките ги има и в сайта, на фирмата разспространител,АНАКОНДА.По важното е дали ще работуат в БГ,както казва колегата КРАСИ.А и разсъжденията на ЧИПИ , не са за пренебрегване.Едно засега е сигурно че тука си дава на тях без проблем,ама в БГ ???.Подочух и други интересни неща ама , инфо само когато сам 100% сигурен.Става въпрос за самото им производство и от къде точно се взима суровината.Абе тея испанчета дали са си патентовали продукта,? щото ако не са, в скоро време ,по кофичките и пликовете ще пише на кирилица.KRASSI написа:34% Fischmehl
17% Fischöl
12% Weizengluten
13% Weizenmehl
16% Sojamehl
Ето и съставките които открих за тези топчета без да имам Алергия от тях![]()
![]()
нека само някой да го преведе
![]()
![]()
![]()
1,2% Cellulose
6,8% Aromen
Proteingehalt 47%

-
- сериозен играч
Емо ,попитах те , щото ми е интересно,ако са ходили надолу по реката след КАСПЕ.За там нямам никаква информация от наши колеги,само от испанските списания,ама те много надуват работите.Реклама кво да ги правиш.Абе само аз ли съм в този сайт , които пише за ЕБРО,СИГУРЕН СЪМ че поне сто човека ,ходят там за риба ,ама никoй нищо не казва.Teleto написа:Етттоооооооооо и ние си направихме цехче за топчета![]()
![]()
.Сега само ще се опитам да разбера откъде се взимат ароматите.Доста трудна работа,защото този дето знае-не казва.Като го попитам нещо и започва за ремонти на апартамента да ми говори(нали съм Емо-тапета).