Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
Модератор: sapuna
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
Тъй , тъй Попе , а кат си помислиш че примерно монофил на Фокус при обявени 0.15 иде на 0.18мм предстай си за какво иде реч при другите след кат тия отговарят най-точно
Иначе да се таковам у киферицата проЗда особенно по отношение на смяната на монофила . Те сложих си за миналата година откриването един монофил на едната УЛ шпула и тая година открих па с него като го очакват доста УЛ епопей предполагам без да го сменувам начи
Не друго ама евтиното никога не идва евтино ако специално твойта логика да е в противното 
пп - по тая причина много изотдавна спрех да пием евтини питиета щот ме боли от тех главЪтЪ увпоследствие

пп - по тая причина много изотдавна спрех да пием евтини питиета щот ме боли от тех главЪтЪ увпоследствие

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- кандидат преподавател
За питиетата-йес,псулютно съгласен,ама туй мерене с микрометър на монофилите не граничи ли с клиничното състояние "хабсолютна манящина и формализъм"?Чакайте малко-влакното няма да стреля,че да са важни микроните.Лесно е /даже и при мене/да се купуват скъпи влакна от пуста чужбина,но дваж по-сладко е га си купя ролка "Тубертини"200 м за 10 лева в Смолян,обозначена като 0,14 и ловяща рибки,и като ловя с тая корда примерно ТРИ години и кордата си е все читава.И дали трябва да ми дреме,ако половината от него е примерно 0,156 ?Не всяко евтино е непременно скапано.
Павле при Фокуса грешката беше около 0.01 а при другите масово между 0.02-0.03, сред тях имаше и за по 10 кинта ролката. Колкото до това дали е манящина или не, не мисля, защото го направих един единствен път за да се ориентирам какво влакно до 5-10 лв. от по разпространените да ползвам. Просто тогава ми беше изпаднал хубав микрометър. Все пак при по-малките примамки дебелината и твърдоста на влакното имат значение.
Kолега, това за пъна беше ама много яко!!!IVKOPIVKO написа:Преди 20 дена взех FOCUS_CARP 300 метра - 4 лв от Шумен. На Жребчево закачих пън към 30 кила и ...издърпах го без проблем....дали да не беше и по голям...пръчката се сгъна на 8 много яка корда е тва за нея ти гарантирам.

Kолеги, има една много стара "максима за оправяне" на всички видове влакна, която съм я чел по "Татово време" в не един наръчник на рибаря. Като ви я спомена сега, и много от вас непременно ше се сетят как в детските си, и ония "гладни" откъм страната на такъми години, са изправяли влакната на гъбичките за почистване на посудата, дето ги продаваха по магазините. Ами-много просто и лесно: сипвате в една неголяма тенджера вода, слагате вътре ролките си с проблемните ви влакна, завирате "манджата" за 30 минути и ги вадите да изстиват отвън. Може да останат и във водата. След тази процедура сами ще се учудите колко еластични и здрави са станали "лошите" ви влакна. Единственият проблем е, че ролките на влакната се деформират от врялата вода. Затова аз навивам влакната предварително на малки празни флакончета от дезодоранти, които предварително съм пробил на много места, за да потъват във водата, и после си ги пренавивам обратно върху ролките. Пия "облак"!
Ееех....дего оня татовия разплетак? На туй нещо без форма и цвят различен и въдица 100% Панагюрски мичел съм вадил над 10кила шаран. А колкото до влакната никога не се доверявай на писаното по ролките.Ментетата са много повече в марковите отколкото при по обикновените. Та моят съвет е ВИНАГИ ПРОБВАЙ преди купиш .
Който не ходи той не хваща
аз съм мерил монофил на TORAY ,отговаря изцяло и размерите са му нестандартни 10,7...11,6...13,6...само че е скъпичко 18 лв 100 м.Пробвал съм го на скобари и кефали до 1 кг от това 10,7-няма никакъв проблем.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Валентине,първо ЧИД,имам една корда Турай,знаеш ли я,взема да я сложа и аз в джезвето.valentin_l_ivanov написа:Kолеги, има една много стара "максима за оправяне" на всички видове влакна, която съм я чел по "Татово време" в не един наръчник на рибаря. Като ви я спомена сега, и много от вас непременно ше се сетят как в детските си, и ония "гладни" откъм страната на такъми години, са изправяли влакната на гъбичките за почистване на посудата, дето ги продаваха по магазините. Ами-много просто и лесно: сипвате в една неголяма тенджера вода, слагате вътре ролките си с проблемните ви влакна, завирате "манджата" за 30 минути и ги вадите да изстиват отвън. Може да останат и във водата. След тази процедура сами ще се учудите колко еластични и здрави са станали "лошите" ви влакна. Единственият проблем е, че ролките на влакната се деформират от врялата вода. Затова аз навивам влакната предварително на малки празни флакончета от дезодоранти, които предварително съм пробил на много места, за да потъват във водата, и после си ги пренавивам обратно върху ролките. Пия "облак"!

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Благодаря, butnik, за поздрава! Ще пия "едно" и за теб!butnik написа:Валентине,първо ЧИД,имам една корда Турай,знаеш ли я,взема да я сложа и аз в джезвето.valentin_l_ivanov написа:Kолеги, има една много стара "максима за оправяне" на всички видове влакна, която съм я чел по "Татово време" в не един наръчник на рибаря. Като ви я спомена сега, и много от вас непременно ше се сетят как в детските си, и ония "гладни" откъм страната на такъми години, са изправяли влакната на гъбичките за почистване на посудата, дето ги продаваха по магазините. Ами-много просто и лесно: сипвате в една неголяма тенджера вода, слагате вътре ролките си с проблемните ви влакна, завирате "манджата" за 30 минути и ги вадите да изстиват отвън. Може да останат и във водата. След тази процедура сами ще се учудите колко еластични и здрави са станали "лошите" ви влакна. Единственият проблем е, че ролките на влакната се деформират от врялата вода. Затова аз навивам влакната предварително на малки празни флакончета от дезодоранти, които предварително съм пробил на много места, за да потъват във водата, и после си ги пренавивам обратно върху ролките. Пия "облак"!И не забравяй в кои години живееш.Една ролка хубаво влакно е 7-12лв,стига с тия тъпизми,разплитане и слагане във вряла вода.То ако ставаше така,фирмите производителки щяха да имат огромни казани.Слагали сме да омекне,не да стане по-добра.Но рибите и си излизаха по-лесно май.Не помня вече,то година две ли са.

http://www.foto.bg/data/6279/medium/S1051859.JPG
Когато разликата в диаметъра на влакната е в порядъка на 5-10 % от посочената им дебелина не се впрягам особено, но случая с ето това е просто фрапиращ

Микрометъра показа - 0.16мм отговаря на 0.20мм, а 0.22мм. реално излезе 0.27мм. При това тези влакна въобще не са от евтините

Микрометъра показа - 0.16мм отговаря на 0.20мм, а 0.22мм. реално излезе 0.27мм. При това тези влакна въобще не са от евтините

Мдаа, не че искам да правя антиреклама на Тубертини, но и аз мерих едно тяхно влакно, не точно това и разликата наистина беше такава.
- YordanDanev
- сериозен играч
Като стана дума за по-дебели влакна от посочените им данни мога да дам за пример Трабуко. Аз ползвам 0.35 това ми е най-скъпата месина а като я сравня със всички други по евтени които имам Трабукото е много по дебела от тях, а и те ще бягат малко. Само Суфикса е по тънко от всички взети заедно но ми се вижда много слаб на опън и възел.

ама да не забравяме във водата всичко е два до три пати по лекоIVKOPIVKO написа:Преди 20 дена взех FOCUS_CARP 300 метра - 4 лв от Шумен. На Жребчево закачих пън към 30 кила и ...издърпах го без проблем....дали да не беше и по голям...пръчката се сгъна на 8 много яка корда е тва за нея ти гарантирам.
От опит зная ,че не винаги монофилните влакна отговарят на заявения размер. Пример за това са някои от влакната на Трабуко и Тубертини.Италианците често си служат с един пазарен трик , който така или иначе вече се поизноси и обявяват изключителни параметри за размера си. Практиката показва ,че след замерване влакно от 0,12 е....0,14. Иначе имат нормално здрави влакна. И не само те са така...за съжаление. Има и други производители , които не винаги заявяват коректно размера.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Като стана дума за микрометри и мерене на влакна с тях не е лошо да обърнете внимание на следното

Звучи повече от логично поне за мен деwertus написа: Преди 2-3 месеца случайно се запознах с човек чиято специалност е метрология, т.е. наука за измерванията. Използвах случая да го попитам кой е най-точният начин да се измери дебелината на риболовно влакно и дали микрометъра въши работа. Отговора му беше, че с микрометъра се получава голяма неточност именно заради деформацията на материяла. За да се получи точно измерване с приемлива грешка те използвали принципа на водоизместимостта, т.е. получавали данни за обема на влакната и при положение че се знае точната дължина чрез формула се изчислявала точната дебелина на влакното. Естествено за прилагането на този метод било необходимо обема на измерваният материял да е над 150 кубечески сантиметра.......т.е. 110м 0.10мм е крайно малко количество за да се измери дебелината му чрез гореописаният метод!

LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS