Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Сглобяване на фидър
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- сериозен играч
Re: Сглобяване на фидър
По кротко колега. Не виждам какво ми се палиш.
Баланс явно знаеш какво е щом като даваш примера с болото което продадох.Там ме подведоха и определено отчитам грешката си
и даже вече я поправих.Твърде си прибързан и краен "за да ти става ясно"

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

Последно промяна от butnik на Нед Авг 03, 2008 7:25 pm, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Що се дрънкате за няма нищо и какво значи "баланс" на фидерите (става дума за пръчката и макарата). Във всички случаи баланса не е както при мухарките и спининговите пръчки и макари. Според мен баланса в случая е на съответния фидер ( фидер , пикер , уинкъл пикер.....) , в зависимост от дължините и класа , да се подбере подходяща като размери и параметри макара. Едва ли на някое пикерче 2.70-3.0 метра ще му седи уютно макара петица , или пък на мощния "НН" , "ключодържател" единичка или двойка. Моята Проксима " НН" , 3.90/4.20 , тегло 430 гр. е с 7+1 лагерна макара , петица , предавателно число 4.9:1 (увеличение -в галерията) и доста "балансирано" изглежда за тоя прът. Аз на това викам "баланс" при фидерите , пък вие - не знам.....

Последно промяна от Бачо Илия на Нед Авг 03, 2008 8:27 pm, променено общо 1 път.
-
- сериозен играч
Абе не се караме ама докато се разберем....
Та колегаа butnik ме попита какво е баланс.Въпреки че не много по темата може да е полезно на автора да реши за себе си.
Ще напиша какво аз смятам а нека вие да ме поправите.Та спорд мен всяко тяло си има център на тежеста.Както Пръчката ... така и макарата.
В комбинация макара + пръчка центъра на тежеста се премества "някъде" ( има си методи за изчисление но не е това въпроса).Колкото това "някъде' е по близо до мястото на хвата на дясната ръка .. толкова баланса е по добър.Теоретично ако сумарния център на тежеста е в мястото на хвата ...то уморяването е минимално , елиминира се явлението "огъващ момент (ако се разглежда като статична системата пръчка ,макара, хват)и личното ми мнение ,че "мърдането" на рибата от другата страна на въдицата се увеличава и всичко това води до повишаване и на удоволствието.За мен кефа е фактор номер едно в риболово и мож би отделям повече внимание на такива 'безмислици' от колкото трябва.
И накрая как да установим без лабораторни инструменти къде е пустий център.
Ми посочете с пръст право на пред.Разпънатата въдица с монтирана на нея макара поставете от горе на пръста и местете докато намерите точката в която въдицата седи хоризонтално ( на кантар) без да се накланя наляво или на дясно ..
Туй йе от мен .
Няздраве !
Та колегаа butnik ме попита какво е баланс.Въпреки че не много по темата може да е полезно на автора да реши за себе си.
Ще напиша какво аз смятам а нека вие да ме поправите.Та спорд мен всяко тяло си има център на тежеста.Както Пръчката ... така и макарата.
В комбинация макара + пръчка центъра на тежеста се премества "някъде" ( има си методи за изчисление но не е това въпроса).Колкото това "някъде' е по близо до мястото на хвата на дясната ръка .. толкова баланса е по добър.Теоретично ако сумарния център на тежеста е в мястото на хвата ...то уморяването е минимално , елиминира се явлението "огъващ момент (ако се разглежда като статична системата пръчка ,макара, хват)и личното ми мнение ,че "мърдането" на рибата от другата страна на въдицата се увеличава и всичко това води до повишаване и на удоволствието.За мен кефа е фактор номер едно в риболово и мож би отделям повече внимание на такива 'безмислици' от колкото трябва.
И накрая как да установим без лабораторни инструменти къде е пустий център.

Туй йе от мен .
Няздраве !

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- учете се от него
Колега , когато държиш пръчката постоянно в ръка и мааш с нея начесто ( муха , блесна)- да точно така! За да са съвсем точни нещата , центъра на тежеста трябва да е на 2 см пред предния край на горната ръкохватка и то с навито на шпулата влакно ( или шнур , включително прекаран през водачите). Фидера седи на стойка , освен при презамятането и едва ли това е най-важния параметър. На Проксимата с макара "петица" с навито влакно центъра на тежеста при дължина 4.20 е на 25 см пред предната ръкохватка и то при положение че отзад има антишикова тапа четери пъти по-тежка от оригиналната. При 3.90 нещата са точно 2см , ама пак с тази тапа. Ако сложа "шестица" ( доста необичаен размер за фидер) чак тогава ще заприлича на спининг ( с оригиналния накрайник) по балансаrimohit написа:Абе не се караме ама докато се разберем....
Ще напиша какво аз смятам а нека вие да ме поправите............ :

п.п. не мисля че се отклоняваме много от темата ,щото колегата трябва да е горе-долу наясно при композирането на прът+макара на какви най-общи параметри да обърне внимание!
-
- сериозен играч
клега ИДА .Мисля , че в някой от горните ми постове се опитах и аз да обясня същото(не знам до колко съм успял) , така че съм абсолютно съгласен с теб.Туй за баланса си е моя "заигравка" и ако човека е ненормален като мен му го маркирах да го има предвид.При по късите пръчки баланса е по лесно постижим . Наистина стои на стока. 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Повечето колеги ги е страх от тежката макара,което за мен е добре дошло,първо баланса за който става дума е по-близо до правилния или точния.Друг фактор при замятане колкото и да е чудно ,но и макарата дава допълнителна инерция.Тапите на въдиците в долният им край са пак един вид балансьори.Имам два модела макари на шимано и двете са над 300гр,но монтирани на пръта не се усещат,та нещо такова е баланса.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Другите ми два фидера са пак с петици- Гребенщайн

На долната снимка е допълнително правената антишок тапа на Проксимата

Ползвам за Проксимата и ето тази макара - Корморан 8Pi с 0.16/0.18/0.205 Колмици

На долната снимка е допълнително правената антишок тапа на Проксимата

Ползвам за Проксимата и ето тази макара - Корморан 8Pi с 0.16/0.18/0.205 Колмици

- каридата
- учете се от него
Аз на мойте фидери съм сложил шимано катана 4000 ,направо си взех две еднакви.Много съм доволен.Не харесвам малки макари за дънен риболов.Тормозят се много повече.
Ходене му е майката.
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''

-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
обяснението на Ида е добра база.
За тежък е най добре да се ползва по голяма със стабилен аванс, не им понасят замятане с по голяма тежест и непрекъснатото нагласяне на аванса.
накратко не издържа. А за фидер риболова честото замятане е основна предпоставка за успешен риболов, от там е важен баланса на въдицата, както и издържливоста или дългия живот на макарата.
тази макара е добра за лек фидер, обаче при среден прави проблеми задния аванс и е добре да е с преден.IDA написа:
За тежък е най добре да се ползва по голяма със стабилен аванс, не им понасят замятане с по голяма тежест и непрекъснатото нагласяне на аванса.
накратко не издържа. А за фидер риболова честото замятане е основна предпоставка за успешен риболов, от там е важен баланса на въдицата, както и издържливоста или дългия живот на макарата.
-
- учете се от него
Здрасти колега , макарето го ползвам за три неща:Miro Ni4ev написа:обяснението на Ида е добра база....
....тази макара е добра за лек фидер.........
- за " лек фидер" , с Проксимата , най-мекия връх 1 1/2oz , хранилки 15-30 гр и дистанции 25-35метра , за сега все още не съм се обзавел с пикер и ползвам "тухлоповдигача" Проксима на 3.90

- за " тежък мач"- макарето при 5.1:1 прибира 88см на един оборот на дръжката , ползвам го с телемач 4.00 с акция 30-80гр. , 0.18/0.205

- за " болонезе" , шестица ( и то за по-така риби) , с 0.16/0.18

Но все пак за "Н" -фидерите според мен е за предпочитане поне четворка или петица , както и съм писал!
Поздрави!
зео пауър на Шекспир 3.9 м и катера пак на шекспир 0,35
според мен добра комбинация
според мен добра комбинация
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
В тази връзка съм се спрял на долното макаре!Ще купувам първо макарата,а след това ще мисля за пръчката!Miro Ni4ev написа:обяснението на Ида е добра база.
.....тази макара е добра за лек фидер, обаче при среден прави проблеми задния аванс и е добре да е с преден

MIKADO TEMPTATION ZN 3006
Gear Ratio 5.5:1
Line Cap 0.28/138 0.30/120 0.35/85
Ball bearing 5+1
-
- учете се от него
Аз нямам никакво впечатление от макарите на МИКАДО като цяло , иначе като параметри на макара и ако фидера ще е "Н" или "НН" , 3.60/3.90/4.20 , по-добре ще е да е поне следващия размер от този модел. Тази е някъде " тройка+"и едва ли ще балансира добре един тежък фидер. Добре е че е със преден аванс ( има два пъти по-голяма спирачна площ от задния) и иглен лагер за обратния ход. Оборотите е и са малко множко , но по-големите размери може би имат и по-бавни- 4.9/5.1/5.2. За мен размера макара за мощния клас фидери е 100м/0.50 (петица)sapuna написа:
MIKADO TEMPTATION ZN 3006
Gear Ratio 5.5:1
Line Cap 0.28/138 0.30/120 0.35/85
Ball bearing 5+1

Поздрави и успех с фидерстарта

п.п. предния аванс има и още едно много съществено преимущество- всяка шпула е де факто нов аванс , до като ако се прецака задния аванс .... няма макара!!!!!
- jdbc
- вече хвърля и на тежко
Крив ми се види тоз алгоритъм - по твоите приказки излиза, че трябва да си подбирам теглото/размера на макарата по дължината на предната секция на дръжката ... НЕ по дължината на целия прът, НЕ по теглото му, а по дължината на част от дръжката - нещо се губи логиката.IDA написа: За да са съвсем точни нещата , центъра на тежеста трябва да е на 2 см пред предния край на горната ръкохватка и то с навито на шпулата влакно ( или шнур , включително прекаран през водачите).
Виж идеята за точката на хващане ми се струва логична, пък най-добре да сглобиш комплекта и маааай яко, че да видиш пасва ли ти