Сглобяване на фидър

Модератор: Paublo_Eskobar

moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Сглобяване на фидър

Мнение от moholovka »

Колеги, решил съм да си купувам първият фидър. Мисля да взема медиум и да си го направя както си пише по книгите дет се вика. Та моля ви препоръчайте ми пръчка, макара и влакно (доколкото съм запознат плетено е по-подходящо), та да мога да се вместя до 250лв примерно пък като го взема ще пия едно за ваше здраве :)
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Re: Сглобяване на фидър

Мнение от каридата »

Само ще ти кажа да не слагаш плетено.Навий си на шпулите две различни влакна монофил и си готов(примерно аз съм с 0.16 и 0.20 на брауниннг фида лаин).Аз лично имах плетено 0.12 и не можех постояно да си изпъна линията както трябва.След като сложих монофил се родих.А за макара и въдица ,има доста онлаин и доста оффлаин магазини така че дерзай и като си набележеш някой тогава питай за мнения.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

Ами нали слагаме плетено за да има по голяма чувствителност, та затова питах за него. Колкото до магазините ясно че гледам просто ми се щеше хората които практикуват този риболов да похвалят някои такъм, защото както съм писал нямам фидър и ще ми е трудно да си избера така на сляпо.
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Това за плетеното си е мое мнение.А като се поразровиш в раздела за фидери ще намериш доста информация.Има и тема кой какъв фидер ползва.И от там може да си направиш доста изводи.Лично аз съм с Авашима 3.90.медиум/хард с 4 типса.Имам и хард фидер на тубертини с акция 50-200гр на три части с три типса.Ако смяташ да ловиш в стояша вода си вземи медиум.Пръта е по чувствителен и емоцията от борбата с риба е доста по голяма гори и рибата да е каракуда,платика или бабушка.Това е моя съвет.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Моят съвет също е да не слагаш плетено. :idea: Нито на фидер, нито на каквато и да е статична дънна въдица. Причината е в това, че по плетеното лесно полепва мъх, водорасли, тополов пух и всякакви гадории, които при обиране стават на топчета, които или не минават през тесните водачи на фидера или ако минат вероятността да скъсаш или счупиш пръчката при следващо замятане е голяма.
Ако искаш по-голяма чувствителност ползвай по-мек връх и по-къс повод /не прекалявай с последното, защото ще имаш много гелета/
п.п. При избора наблегни на качеството на пръчката :!: Вземи най-качествената и скъпата според бюджета си. Макара може някаква евтина /от трийсетина лева на филстар например/, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със стоп-лагер :!:
Поздрави!
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

Благодаря, ето такива съвети търся. Само не знам под качествена какво да разбирам :) Някоя изявена марка или нещо друго. Щото в магазина естествено ще ми кажат да си взема най-скъпото.
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Зависи от бюджета ти.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

moholovka написа:Благодаря, ето такива съвети търся. Само не знам под качествена какво да разбирам :) Някоя изявена марка или нещо друго. Щото в магазина естествено ще ми кажат да си взема най-скъпото.
Ами например аз имам Шимано Катана хеви фидър до 110 гр на две дължини - 3.60 и 4.25 за цена 200 лв, който е много здрава и качествена пръчка. Като добавим и една евтина макарка Дайва Кросфайър за 50 лв и се вместваш в бюджета от 250 лв. :idea:
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

А аз ще ти задам такъв въпрос.
Местата на които ходиш какви са ... и каква е рибата която ловиш.???
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

За 250лв. бюджет може да се композира доста добра окомплектация , включително и влакната. За конкретен модел пръчка и макара , не смея да препоръчам но за пръчката аз бих избрал с акция " Н"(120гр изхв. тежест) 3.90 , 4.20 ( поне 3.60) със най-малко три върха с различна чувствителност. Макарата да е с обороти не повече от 5.1/5.2 и като размери поне четворка или петица ( може да е и "байтрънър") , със поне една резервна шпула. Влакната да са монофилни 0.16/0.18/0.20/0.22 и поне по 150м .( аз основно ползвам яркооцветени влакна ) + една камара аксцесоари за фидер монтажите.
8) 8) 8)
Изображение
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

Така, уточних вече акцията ще е хеви. Ей сега идвам от един риболовен магазин. Продавачът ми препоръча пръчка шимано 3.60 за 160лв. за съжаление не се сетих да запомня модела и макара на grauvell с двоен аванс http://www.diemfishing.com/catalog/synt ... -p-51.html Гледам в стари теми, доста колеги имат трабуко, обаче в онлайн магазините нещо не намирам, а и набора от пръти доста беден ми се вижда.

rimohit - платика и шаран ще ловя, водоемите около София, също така и на Дунав.

IDA - защо да е с макс обороти 5.1/5.2 (стана ми любопитно) :) Нали ще има често презамятане?

Търсенето продължава :D
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Защото ти трябва по-голяма мощност при по-големи натоварвания, а не по-бързо прибиране на линията както при мачовите макари. Сега погледнах и линка , значи модела 1500 като че ли е най-подходящ., предния модел 1200 , отговаря на размер "тройка" 8), не видях и резервна шпула :roll:
Изображение
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

за шарани и платики ако ще да е слушай колегите .В HEVI класа ми се струва че повечето марки са с оеднаквени качества .Ако шиманото ти е харесало, и е хеви , и най вече може да си го позволиш - взимай го.Ако е това което съм хващал аз няма как да е лошо.За макарата ако ще ловиш наистина големи шарани и и големи платики ... наистина едно рънърче ..
Но харсеай първо пръчката според мен и после слагай макарата да целиш баланса.
Вярно не е спининг и седи на стойка но добре балансираната въдица винаги носи по голямо удоволствие при морене на рибата
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

:wink:
Последно промяна от butnik на Нед Авг 03, 2008 7:26 pm, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”