Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

избор на харпун
Модератор: nkolev66
Re: избор на харпун
е да ама при мен варианта е ластичния 75см и един пневматичен или хубав ластичен,другия вариант е пневматичен по натам 

Здрасти,
не мога да направя сравнение между двете марки, но що ти кажа за "Beuchat". Ползвам такъв, модел "Мундиал" - 90 см., изчистен, прост, лесен за подръжка и безпогрешен. Като немски автомобил е, относно харпуните като цяло подкрепям Булти, хубаво е да имаш един ластичен и един пневматичен, но зависи от това къде и какво ще ловуваш. За резервни части на "Beuchat", във Варна има магазин ще ти кажа къде, а относно стрели, ластици и някои други части може да ползваш на "Марес" и "Пикасо" .
не мога да направя сравнение между двете марки, но що ти кажа за "Beuchat". Ползвам такъв, модел "Мундиал" - 90 см., изчистен, прост, лесен за подръжка и безпогрешен. Като немски автомобил е, относно харпуните като цяло подкрепям Булти, хубаво е да имаш един ластичен и един пневматичен, но зависи от това къде и какво ще ловуваш. За резервни части на "Beuchat", във Варна има магазин ще ти кажа къде, а относно стрели, ластици и някои други части може да ползваш на "Марес" и "Пикасо" .
аха,относно частите,демката има всичко и за нея проверено е и се изравняват много се колебая:) ,а за пневматични изглежда готин но незнам дали точен и уравновесен колкото ластичния,пък и колко време ще изкара ,с тея помпи,улътнения и други неща по него ...
А погледна ли и нещо различно? Аз бих взел Патос( http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... 81_138_149 )
Предимства:
- реверсен спусък - дава възможност да ползваш по-дълга стрела а това ти дава далекобойност
- анатомична дръжка
- комплектовон с 2 ластика
- динема жълъди - безшумни и въобще много по добро решение от металните
- отворена глава
- стрелата е с акулски перки
- боядисан грапово за по-бързо движение под вода
А какви предимства имат горните два пред патоса
?
Предимства:
- реверсен спусък - дава възможност да ползваш по-дълга стрела а това ти дава далекобойност
- анатомична дръжка
- комплектовон с 2 ластика
- динема жълъди - безшумни и въобще много по добро решение от металните
- отворена глава
- стрелата е с акулски перки
- боядисан грапово за по-бързо движение под вода
А какви предимства имат горните два пред патоса

Демката е с затворена глава,но може да се отваря има стрели с акулска перка и за него,без проблем работи с тях по целия харпун е с водач на стрелата,дръжката също е удобна,същото покритие,възможност за 2-ри ластик ,но жълъдите са метални,реглаж на спусъка,ето го и него 

е тъй де "може"
говорим за предимства в момента на покупката а не какво може. Той и патоса много различен може да стане ама си е готов за бой веднага, най-модерния харпун в момента на пазара. Няма друг с реверсен спусък на пазара, само ръчната изработка. Това е най-голямото предимство !!!
Но виждам че демката ти е на сърце, купувай него, изборът е твой в крайна сметка...

говорим за предимства в момента на покупката а не какво може. Той и патоса много различен може да стане ама си е готов за бой веднага, най-модерния харпун в момента на пазара. Няма друг с реверсен спусък на пазара, само ръчната изработка. Това е най-голямото предимство !!!
Но виждам че демката ти е на сърце, купувай него, изборът е твой в крайна сметка...

виждал съм Патос в магазина на наемателите ни , държал съм го в ръка - аве ДРУГА БИРА Е ! елегантно оръжие , накефи ме спусъка , веднага бих си купил , ама пусти му студент
, за да не прозвучи , като реклама - просто няма да кажа къде е магазина
...колега дай малко повече разяснения за "акулските перки" , че тук съм изостанал и изобщо не съм в час 
п.с. ...ако си говорим за автомобили от Фиата по здраво няма
и не гният 

п.с. ...ако си говорим за автомобили от Фиата по здраво няма

Булти не се прай на неразбиращ, най-малко на теб мога да обяснявам за стрели и харпуни 

Колега тва са нови работи за мен , честен кръст ! Аз като си взема нова пушка и ми върши работа не я сменям , докато тотално не я разнебитя , и ако имам и хубави преживявания с нея тогава пък въобще
....квото знам за гмуркането споделям в сайта , квот не знам не ме е срам да попитам
, ако не те мързи дай-повече инфо за тия реверсивни спусъци и акулски перки
, може и секи ден по-малко , предполагам , че и други колеги тук не са наясно 

Ок най-напред какво е реверсен спусък.
Ето това е нормален спусък:

и ето това РЕВЕРСЕН

още една снимка на реверсен

Както се вижда ясно от снимките реверсния спусък ви дава допълнителни сантиметри и това позволява използването на по-дълга стрела при по-къс харпун, което пък от своя страна ви увеличава моща и далекобойноста. Също така се увеличава работния ход на ластика на по-късо тяло.
Отделно както се вижда 3д схемата реверсния е изключително прост и надежден като автомат Калашников и практически е вечен и няма какво да му се износи или счупи.
Поради тези факти през последните няколко години най-напред при харпуните ръчна изработка(дървени и карбонови) а вече и при някои производители този спусък е предпочитан.
Ето това е нормален спусък:

и ето това РЕВЕРСЕН

още една снимка на реверсен

Както се вижда ясно от снимките реверсния спусък ви дава допълнителни сантиметри и това позволява използването на по-дълга стрела при по-къс харпун, което пък от своя страна ви увеличава моща и далекобойноста. Също така се увеличава работния ход на ластика на по-късо тяло.
Отделно както се вижда 3д схемата реверсния е изключително прост и надежден като автомат Калашников и практически е вечен и няма какво да му се износи или счупи.
Поради тези факти през последните няколко години най-напред при харпуните ръчна изработка(дървени и карбонови) а вече и при някои производители този спусък е предпочитан.
Последно промяна от Julian_t на Чет Сеп 25, 2008 10:57 pm, променено общо 1 път.
Акулските перки

Главните причини да се премине към тези перки са:
- стрелата е по здрава защото не е срязана някъде
- всички дървени, карбонови и новите фабрични вече са с отворена глава и перката няма в какво да се удари при изстрел
Тези стрели съответно промениха и желъда.
Стандартния метален желъд е
- шумен при изстрел
- не може да се използва ако харпунът ви е дървен, защото го надрасква
- скъп е и се чупи на 2 сезона
- може да ти обели пръстите ако го изтървеш случайно като зареждаш
- при покупка ластик на метър няма как да си направиш сетъпа с предлаганите фабрични желъди(изключвам желъда на Патос -ето този.)
Поради всички тези недостатъци хората измислиха желъдите от Динема

аз ползвам този вариант за да мога да сменям само износената част от тетивата за 1 минута

- много по-евтини са а и всеки може да си купи динема на метър и сам да си ги направи
- безшумен изстрел
- не белят пръстите
недостатък, но само първия път. Връзването. Ето тук има схема как се прави:
http://www.medfish.com/Joomla/index.php ... &Itemid=46

Главните причини да се премине към тези перки са:
- стрелата е по здрава защото не е срязана някъде
- всички дървени, карбонови и новите фабрични вече са с отворена глава и перката няма в какво да се удари при изстрел
Тези стрели съответно промениха и желъда.
Стандартния метален желъд е
- шумен при изстрел
- не може да се използва ако харпунът ви е дървен, защото го надрасква
- скъп е и се чупи на 2 сезона
- може да ти обели пръстите ако го изтървеш случайно като зареждаш

- при покупка ластик на метър няма как да си направиш сетъпа с предлаганите фабрични желъди(изключвам желъда на Патос -ето този.)
Поради всички тези недостатъци хората измислиха желъдите от Динема

аз ползвам този вариант за да мога да сменям само износената част от тетивата за 1 минута

- много по-евтини са а и всеки може да си купи динема на метър и сам да си ги направи
- безшумен изстрел
- не белят пръстите

недостатък, но само първия път. Връзването. Ето тук има схема как се прави:
http://www.medfish.com/Joomla/index.php ... &Itemid=46
Мерси колега !Полезно инфо , но последния адрес нещо не ми се отваря 

Тенкю!

Забелязах че темата е малко стара,но както казва една поговорка непрочетеният вестник е винаги нов така ,че не се сдържах ще драсна два реда.
Ако разреши колегата ще допълня нещо във връзка със акулските перки /shark стрела/.Причината поради която Пикасо създаде стрели от този род е възможноста да натоварваме един ластичен харпун със много ластици,3,4,5 броя /предимно дървени харпуни,не можеш ей така да направиш 4 ,5 разреза за жъладите.
Избора на харпун колега изисква доста търсене не купуваш един харпун просто защото ти е харесал,или залепнал на ръката това е пръскане на пари,избора става по следния начин.
1 Каква техника на подводен риболов предпочиташ,стреляш отдалече,от близо,търсиш в дупки.
2 На каква далбочина се гмуркаш
3 По каква риба стреляш
4 Джоба ти
5 Местноста където ловиш риба каква риба смятяш че преобладава
Ако разреши колегата ще допълня нещо във връзка със акулските перки /shark стрела/.Причината поради която Пикасо създаде стрели от този род е възможноста да натоварваме един ластичен харпун със много ластици,3,4,5 броя /предимно дървени харпуни,не можеш ей така да направиш 4 ,5 разреза за жъладите.
Избора на харпун колега изисква доста търсене не купуваш един харпун просто защото ти е харесал,или залепнал на ръката това е пръскане на пари,избора става по следния начин.
1 Каква техника на подводен риболов предпочиташ,стреляш отдалече,от близо,търсиш в дупки.
2 На каква далбочина се гмуркаш
3 По каква риба стреляш
4 Джоба ти
5 Местноста където ловиш риба каква риба смятяш че преобладава