Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Подводен раздел Подводен риболов Подводен риболовизбор на харпун
Модератор: nkolev66
Съвет за покупка на харпун
Здравейте.До сега постиженията ми в подводния риболов се свеждат до кило попчета с хавайско копие(мое проиводство ).Сега смятам да мина на по високо ново като си взема харпун, за не много пари, тъй като не ходя често, а не ми трябва някакво свръх приспособление за да си правя кефя лятото.
Приемам всчкакви савети свързани с цени, модели, марки, размери и т.н.
Приемам всчкакви савети свързани с цени, модели, марки, размери и т.н.
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
Re: Съвет за покупка на харпун
http://store.spearfish.org/ Ето тук има наи различни харпуни(скъпи,евтини,къси,дълги)
Благодаря за линка но аз търся нещо за наисина начинаещ.Мен ми казаха като за начало 45-60см. максимум 70см.Ако може да ми кажете марки,модели и цени.(Отделил сам 50-60лв.)
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
пиши на Диканаров той е доайенът по тази тема.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Не искам да те отчайвам, но не можеш да вземеш нищо свястно за тези пари. Ако си решил да стреляш по попчета само, вземаш си един до 60 см. турски и си решаваш проблема. Виж и тези съвети ЦЪК
А какви са тези марки турски харпуни (имена)
Yilmaz Deniz
избор на харпун
Здравейте колебая се между Beuchat marlin и Demka Vector и 2та 105см ,кое бихте ми препорачали от 2-та,мерси предварително
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
Re: избор на харпун
Аз бих взел задалжително Beuchat-a
еми и аз съм се насочил повече към него но и демката не е лоша има резервни части всичко ,и много се чудя
Ако ме питаш мен... който и харпун да си вземеш ще ти хареса като му свикнеш и разцъкаш. И аз така се чудех к'во точно ....и накрая си взех това което ми грабна сърцето... и да ти кажа другите харпуни от същия клас вече въобще не ги "виждам" .. така съм си го харесал... чак ми се струва, че е "най-хувавия" Така, че слушай сърцето
Защо си се спрял точно на 105 см... къде ще ги пуцаш?
Айде и успех... дано някой, който е имал опит и с двата харпуна, да сподели мнение
Защо си се спрял точно на 105 см... къде ще ги пуцаш?
Айде и успех... дано някой, който е имал опит и с двата харпуна, да сподели мнение
мерси иначе относно 105 ,ми другия вариант е 90 ама с разлика от 10см едва ли ще окажат толкожа голямо значение с придвижването,пък и точността при 105 е по голяма
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
ако това ще ти е единствения харпун смисал ако нямаш по къс примерно 75см. бих ти препоръчал да вземеш 90см. Много голяма част от харпунджиите ще ти кажат че това е наи добрата далжина,аз не мога да го кажа понеже сам още новобранец и не сам работил с други освен с 90см. и нямам база за сравнение но ще ти кажа какви са ми наблюденията.Незнам дали тази година си се гмуркал но морето беше почти винаги мътно и аз с 90см. много пъти ми е било доста трудно и сам гледал как големи кефали минават покраи мен а аз нямам никакав шанс да ги взема понеже харпуна е дълъг и нямам време да го завъртя към рибата.105см харпун е за бистра вода ако е по матно става трудно да работиш с него.На мен лично досега никога не ми е бил нужен по дълъг харпун поне в черно море.Ако освоиш техниката на гмуркане и засада(не притендирам аз да сам я усвоил)кефаловите риби ще идват достатъчно близко до тебе че да не ти е нужен по дълъг харпун.Все пак това си е твои избор аз само си казвам мнението с което никои не е длъжен да се съгласи
да имам един 75см на Yilmaz или както там се чете ,ама ми се иска да гоня по сериозни риби ,и аз се бях насочил към 90 см,и сега мисля 105 ама това е накрая въпроса е повече кой да е харпуна ) като марка и тн,мислех си за един пневматичен на seac sub ама при него е повечко подражката ,пак и с тея помпички,приспособления за зареждане само да ги загубя някъде
пневматичния го помпиш само веднъж в началото на сезона -ако всичко му е наред , аз ползвам Марес вече 15 години , първите 5 год. сяка зима го разглобявах , миех ,смазвах , сменях маслото и т.н. , после обаче ме домързя и реших че 5 год. са достатъчни - демек си е искарал парите и после само напролет като го зареждах първия път пълнех помпата с масло -квото имах под ръка (само да не ме чуе Диканаров ,че ще му прилошее ) и така изскара още 10 год....хубаво е да имаш един ластичен (моя е 1 м.) и един пневматичен