Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Относно рачило и санкции
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
Re: Относно рачило и санкции
Не съм чувал някой някога да е бил глобяван за ръчило, лично аз имам само че му изгни мрежичката . .
късмет работа . .
- franchesko
- новобранец
Значи, купуваш си 5 рибета с касов бон и рачилото потопено- то е за "раци", като дойдат каишите- показваш им касовия бон и си наред, обаче в кофата да няма повече от 2 рибета- тогава няма как да ти напишат акт- се едно ловиш раци и като изкараш рачилото- слагаш 2 рибета на куките и 2 в кофата и си ОК.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Доколкото бях чел из закона(преди време)забраната е замо за вертикални мрежести уреди, рачилото е хоризонтално .Друго направи си като мен голям кеп от тюлено перде и си загрибвай малки рибки из водораслите
(кепове още неса забранени)

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- Ivkou
- вече хвърля и на тежко
Цяло лято използвах рачило , за да ловя слънчевки за стръв.Нямат свършване тия гадини бееее ... Ама бялата риба много ги обичаuzov написа:Здравейте колеги. Тези дни чух, че е забранен улова на дребни рибки за стръв с рачило, като акта е в размер на 600 лв. Някой може ли да потвърди тази информация?

It's all about the game and how you play it !!!
Никъде в закона не пише, че е забранено да се лови хищник с жива стръв, но пише, кои уреди са забранени, тоест мрежести и също така, че е забранен улова на маломерни риби от изброени видове. Затова и писах по-горе, че за виолетки, щипоци, кубинки и секви други риби дето повечето са едни и същи, ма по различните краища на БГ им викат различно никой няма да Ви глоби, ако не види мрежест уред, ма ако горския каже това неса виолетки, а примерно дребни амурчета ходи се разправяй и доказвай.
А сега кат се замисла с рибета от ръчило немие интересно да ловя от доста години, виж с уклей и то по-едър, с каракуди, слънчаци и костури мисля е много по-интересно
Та колеги наблягайте на качеството, не на бройката

А сега кат се замисла с рибета от ръчило немие интересно да ловя от доста години, виж с уклей и то по-едър, с каракуди, слънчаци и костури мисля е много по-интересно

Та колеги наблягайте на качеството, не на бройката

Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
-
- и господ не е толокова добър
Ако всички бяха съвестни да използват ръчилото за хващане на кубинки,слънчаци,уклеи,щипоци и др.дребосъци за хищник,то нямаше да го забранят.Аз съм виждал как пускат ръчила на славянка и на някой мостове с размери 3-3м.Всичкото зло си го правим сами и никои не ни е виновен 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- научил се да хвърля
Санкцията е от 500 до 1500лв.15. "Косене (търмъчене)" е риболов чрез използване на малоразмерни мрежени уреди или куки, при който с резки движения се улавят или пробождат и закачват отделни екземпляри риби
Толкова по въпроса с "Рачилото" от гледна точка на закона

-
- учете се от него
А как стои въпроса по отношение на ловенето на раци с рачилоzampo написа:
Толкова по въпроса с "Рачилото" от гледна точка на закона

п.п. извинявам се за квалификацията по отношение на ИАРА , но съм се нагледал на доста неща

-
- научил се да хвърля
А как стои въпроса по отношение на ловенето на раци с рачило
Никак

Те така стоят нещата с любителския риболов,всичко останало е или бракониерство или е в сферата на стопанския риболов за който си има правила,разрешителни,маркиране на риболовните уреди и т.н.Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;
2. да използват една въдица (пръчка) с монтирани до 2 броя куки (единични, двойни или тройни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;
3. да записват улова от всеки риболовен излет по видове и количество (в килограми и бройки) в билетите за любителски риболов;
4. да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.
(2) След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки, или до 3 кг от всички останали видове риби, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.
(3) Уловената риба по ал. 2 не може да бъде предмет на покупко-продажба.
(4) Любителският риболов, в това число и на пъстървови риби, се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.
Относно определенията за ИАРА,ако имаш конкретни наблюдения или впечатления за действията на определен служител или звено коментирай,но не с Бъданарката и всички под общ знаменател,просто в ИАРА има хора които си вършат работата съвестно.
Поздрави
- vlado_fidera
- новобранец
Наистина е забранено и също така и цапалото.Забранени са , а се продават навсякъде по риболовните магазини.Пълна пародия.
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
-
- новобранец
Никой няма да те глоби за Виолетки /горчивки/, кубинки или змиорки /симеончета/.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Пробвай с нещо такова

Кеп направен от тюлено перде и стари тръби от прахусмукачка,доколко е законно незнам,но ловя с него рибки за стръв из водораслите от 30години\не точно с този
\.С него си улавям стръв и зимата без проблем.

Кеп направен от тюлено перде и стари тръби от прахусмукачка,доколко е законно незнам,но ловя с него рибки за стръв из водораслите от 30години\не точно с този

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Добре, де... А как се лови костур на рибе на плувка? С рибетата от магазините да ловя костури по кило - да, ама масовия размер до 300-400 грама?!

Има места където си ловя почти идеални "микроби" на плувка, ама има и такива където това не става... Тогава? Изглежда ще трябва да се откажа от това удоволствие - костур на директния

Има места където си ловя почти идеални "микроби" на плувка, ама има и такива където това не става... Тогава? Изглежда ще трябва да се откажа от това удоволствие - костур на директния

Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
УжасТ и Иара зеха да си ги измислят каквито и кеф на тях само пари на вятъра даваме за билети и все повече гледат как да ни цакат.Не зарибяват,не пазят само мислят простотии които засягат тия като нас с въдиците,дали съм отишъл с 1 или с 5 въдици като не се храни рибата няма да кълве и на 5те,но за мрежите,бомби,токове няма храни се не се храни,маломерни или не всичко под ножа.
Хора зеха да се събират да си пускат зарибителен материал,да следят за билети,мрежи и т.н ,а всеки един от нас като иде хвърля поне 1-2 кг. захранка и други благинки за рибите.И за това никой не дава пари на хората всичко е от собствения им джоб.
Хора зеха да се събират да си пускат зарибителен материал,да следят за билети,мрежи и т.н ,а всеки един от нас като иде хвърля поне 1-2 кг. захранка и други благинки за рибите.И за това никой не дава пари на хората всичко е от собствения им джоб.
Нещът ма все едри.
Неще,неще па спре.
Неще,неще па спре.
- vlado_fidera
- новобранец
колега така е , но в кой магазин за риболовни принадлежности като закупиш стръв влючително и рибета ще ти дадат касов бон.Ще си пазим касовия бон и ще го паказваме на проверяващите.Ако те са решили да те глобят просто господ да ти е на помощ.Иди че се разправяй и доказвай.Друг е въпроса че продават, цапала,парашути и какво ли не забранено от закона.Лично съм питал проверяващи как да си осигуря рибки за стръв, а отговора им бе- със спортна въдица и стръв
Парадокс!

НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ