род под-работното положение

Модератор: sapuna

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: род-под

Мнение от butnik »

Благодаря за поканат :smt023
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Ице,всичко това е дискутирано във всички ми известни шаранджийски форуми/български или не/ и до единомислие никога не се е стигнало!
В Карпа един мой приятел се изрази така:
При горно положение се молиш на господ ,при долно на водата
Аз едва ли мога да напиша нещо ново,но ще се опитам да покажа моето виждане!
В темата,която е посочил Неделчо,съм писал за почти вертикално положение/ъгъл > 45`/.Стая зад мнението си,защото се отнася за пръчки на 2,40м.По него време водоемите,които посещавах бяха опасани с няколкометрови ивици водна растителност и бе немислимо влакното да минава през нея.Ако разполагах с по дълги пръчки,просто ъгълът щеше да е малко по малък!
В последно време започнах/от любопитство/ да използвам маркер и пръчки 3,60/3,90м и работите си се самонагласиха-опипваш дъното,запознаваш се с релефа и подводните препятствия,съобразяваш се с климатични условия,вълнения и течения и си избираш тактиката!Не може при страничен вятър или течение,на стоящ водоем да вдигнеш сопите към небето.Успоредно на земята,че и с лек наклон дори.В такъв случай,лично аз не ги насочвам перпендикулярно към водоема,а леко обърнати срещу вятъра.Така се получава страничен ъгъл между пръчките и влакната,но се избягват коремите!Има колеги,които потапят върховете дори.Не е грешно,но за да се практикува трябва много добре да се познава мястото пред теб!Този проблем хората са го решили със задната тежест!При две стойки една до друга и разпънати въдици на 200м,ваденето на риба без нейното използване си е голяма мъка!
На Дунава обаче,при течение положението е точно обратното!Там се използват много по големи тежести,дистанциите са по къси,а носещата се мизерия е покрай брега!Дългата пръчка и вертикалната позиция тук са задължителни!Точката на пресичане влакно/вода е една и създава по малко предпоставки за закачане!
В някои случаи говорим за прагове,рязко пропадащи и с остри ръбове!В такъв случай правя следното-замятам,поставям беклида/задната тежест/ и с високо вдигната пръчка го оставям да пропадне в тази дълбочина.Така приводнява линията ми след режещите ръбове.След засечка пръта се държи високо и в повечето случаи няма никакъв проблем!Който е риболовствал по ръкавите на Йовковци знае за какво говоря!В този случай положението на стойката е такова,че да излезе красива снимка! :wink:

За дядката,който споменаваш и за предпазливия шаран със страничната линия-точно за това е измислен лидкора!
А монтажите ти са Safety Bolt Rig!/любимия ми след обикновенния инлайн :wink: /
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Мите,още едно благодаря.
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: род под-работното положение

Мнение от nikikati »

Сапуна, както винаги изчерпателен! :smt023 То не остана кво да се каже! Подкрепям напълно! И все пак всеки водоем си има своите особености и изисквания! В случая един маркер решава проблемите!
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Ще пусна една статия на Христо Георгиев където описва и за задните тежести и за положението на въдиците на река
http://www.carpbg.com/details.php?id=41
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

тежестите които ползвах са далеч от грамажа ,който пише адаша-30гр,които са абсолютно достатъчни,като се има предвид,че Тахо не е широка река,но дълбока и със силно течение,нямах проблем с водораслите.И оловото е близо добрега.То явно зависи от ситуацията,но за тези задни тежести ме отвори един колега испанец,член на тяхния карп-клуб,а в него се влиза като имаш изкараш трофейни шарани,т.е. като се докажеш,че си можещ.Имам някъде из нета снимки от тези риболови,но ги е качвал той и не мога да ги открия за жалост.
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Човек винаги има да научи нещо ново,тъй като темата е за положението на стойката и коментарите за задно олово,при използване на задно олово от този тип Изображение имам няколко въпросчета тъй като до сега не съм ползвал такива олова.
1.Не ми стана ясно тези олова постоянно ли стоят на линията или ги закачяме след като хвърлим или разпънем :roll:
2.Не ни ли пречат при засичане на рибата и първоначално се стремим да я вдигнем на повърхността?Ще кажете,че те се откачат при засичане но на снимката виждам,че няма как да сеоткачи :roll: откачящите са тези :arrow: Изображение но Христо Георгиев казва да ги връзваме за стойката,тогава идва следващият въпрос,с каква дължина трябва да е конеца с която връзмаме оловото?
3.При разпъване на дистанции около 200 м. и повече не е ли безмислено да слагаме олово което ще цопне на десет метра пред тебе във водата или е по удачно да наклоним върховете на въдиците близо до водата?
4.При разпъната линиа на 150-200 м ако изправим върховете на въдиците и пуснем оловото то ще отиде максимално напред и ще потопи линията до 50м от стръвта и оловото ще е на 100м от нас и ако се налага по-често презареждане кво правим тогава :roll: не ни ли идва малко в пречка това олово?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Правилно си разбрал бате!
При вадене задната тежест приплъзва по влакното и стига до основната!Откачаш я,презареждаш,хвърляш/разпъваш и я закачаш отново!
Говоря за това изпълнение:

Изображение
Изображение
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Аз винаги съм бил против задните тежести,макар и да съм ги използвал.Имат предимство:Свалят линията когато ловим на близка дистанция и влакното не плаши рибата,защото си представете 4 въдици една до друга.Другото предимство е,че можем да си вадим рибата без да се притесняваме,че ще осучи влакното на другите въдици,макар,че ако си профи ти ще го избегнеш този момент през деня,но вечер е много трудно.Недостатаците:Всеки се сеща опасност от закачки,миди,камъни и др.Мен ме притеснява това,че винаги влакното закача по някоя дреболия поне и се наранява без да го забилежим и така линията е олабена някъде.Това дето пита Неделчо за вдигането на рибата не прече,дали ще дъгне 100гр или 160гр.не е фатално.Другото което пита е за дължината на конеца за задни тежести,там е рисковничето,че трябва според таз дължина да се съобразяваме и да вадим рибата в този диапазон.Значи ако сме хвърлели за много големи риби и не сме сигурни,че влакното ще издържи на контрола да я докараме според метрите на влакното на задните тежести,то е необходимо да използваме не откачащи задни тежести без въженце.Относно полужението на стойката е писано много,аз съм я вкарвал даже и върховете на въдиците под водата.При това полужение трябва да е настроен перцизно аванса понеже рибата като удари и дига въдицата от сигнализатора и едно е че трябва да чуеш на момента сигнала и другото кето е че може да ти изтегли въдицата напред при стегнат аванс.Тогава стават бели.Иначе когато ловим при нормални условия ледкора върши работа за сваляне на линията и не са необходими задни тежести освен ако не на изстрах от оплитане. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

sapuna написа:Говоря за това изпълнение:
Добре,какво ти е положението на пръта спрямо водата когато пускаш оловато да ти свали линията?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Писах го по горе-Ако искаш линията ти да е легнала още от брега,то пръчката е в хоризонтално положение на стойката,линията леко хлабава и тогава поставяш беклида.Ако искаш да се придъниш след праг,в канал,в падина,то държиш пръчката високо с леко напъната линия!Трудно е да се усети точно този момент,но ако си сигурен в релефа и с малко опит се получава!

п.п. по смешна рисунка нямаше как да нарисувам :lol:

Изображение
Изображение
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

Tемата наистина ми стана интересна.Още по-интересно е какво се случвапри риболов в течаща вода .
Пред нас има праг,а ние слагаме тежест която да прилепи линията ни към дъното .
Следва удър на хубава риба и веднага тя си заминава по- живо по-здраво,защото да я вдигнеш над прага с вичките тия тежести 200+грама,ми се вижда мисия невъзможна..
В случая говоря за Дунава,понеже най- често риболовът ми протича там.И почти винаги рибите са или зад праг или в закачки.
И до сега не съм виждал някой да ползва задни тежести там.Моля някой които има опит на Дунава със задни тежести да сподели .
snegk

Мнение от snegk »

На Дунава и други места с течение дигам максимално горе и без задни тежести. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
georg

Мнение от georg »

Dani I написа:Следва удър на хубава риба и веднага тя си заминава
Тя рибата сама ще си носи оловото :wink:
От теб се иска да я извадиш!

п.п.Добре,че Сапуна не си вади хляба с рисуване :lol:
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

snegk написа:На Дунава и други места с течение дигам максимално горе и без задни тежести. :wink:
И аз така.....,но все пак ми беше интересно.
georg написа:
Dani I написа:Следва удър на хубава риба и веднага тя си заминава
Тя рибата сама ще си носи оловото :wink:
От теб се иска да я извадиш
А когато няма риба на другият край на линията прагът е твой ,и следва тестване здравината на такъмите :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”