род под-работното положение

Модератор: sapuna

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

род под-работното положение

Мнение от butnik »

Колеги Шаранджии,поради възникнал спор имам едно питане-под какъв ъгъл поставяте въдиците на род-подовете при стояща и течаща вода-реките.Ъгъла имам само напредвид наклона на върха на пръчката спрямо водата,не градуси.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: род-под

Мнение от alcora »

Ице ако реката влачи клони, листа и така нататък е хубаво да са наперени сопите към небето :) по този начин кордата влиза по далече от брега във водата / обикновено буклуците се движат покрай брега / , нищо че си има начини влакното да се потопява във водата още на самия бряг .
А правилата са си правила , като и за обикновенните стойки за различните видове риби.
Виждал съм сопи на които върховете са потопени във водата и такива които си гледат към небето :)
Де да знам, може би колегите покрай Дунав , които по често ползват повече от една въдица за дъно ще се изкажат по изчерпателно по темата .......
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

Колкото по-нависоко са пръчките-толкова по-вече се намалява съпротивлението на течението, защото по - малко влакно е във водата. Освен това има по-малък шанс да се протрие линията в некои камъни и дървета!
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

За реките разбрахме,дайте да видим за язовирите.При риболовстването ми в Испания-на р.Тахо,ползвах едно приспособление,крушовидно олово което се закрепя посредством клипс към влакното и сваля влакното по дъното и така избягвате влачещите се водорасли и подобни.Не знам къде имам такова да го снимам,но те се прави лесно.При интерес мога да снимам едно мое направено.
St!
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от St! »

butnik написа:..........на р.Тахо,ползвах едно приспособление,крушовидно олово което се закрепя посредством клипс към влакното и сваля влакното по дъното и така избягвате влачещите се водорасли и подобни...........
Ето една статия за задните тежести:
http://www.carpbg.com/details.php?id=41
georg

Мнение от georg »

butnik написа:ползвах едно приспособление
Ние му казваме задно олово! Нож с две остриета е :roll:
Ако дистанцията е над 200м.,колкото и да вириш сопата -файда йок :wink: Винаги ще има водорасли,които да се увият по влакното.Тук оловото помага,но само при чисто дъно.При наличието на камъни или миди,рискът да изгубиш 2/3 от кордата е огромен!
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

butnik написа:За реките разбрахме,дайте да видим за язовирите.При риболовстването ми в Испания-на р.Тахо,ползвах едно приспособление,крушовидно олово което се закрепя посредством клипс към влакното и сваля влакното по дъното и така избягвате влачещите се водорасли и подобни.Не знам къде имам такова да го снимам,но те се прави лесно.При интерес мога да снимам едно мое направено.
За това идеше реч:)) , когато ти споменах че има начини за сваляне на влакното във водата още на самия бряг , колегата по горе го е споменал задни тежести !
Аз също имам такива направени , като бастисах едни обтегачи :)
Maverick
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Maverick »

И аз ползвам backleads точно тези задни олова.... но не мога да кажа колко са удачни поради причината, че ако има на 50 метра трънки... и ако си сложа задната тежест... то това ще ми вкара линията баш в трънките :)
Най-мразим да ме удря токо, оти не моем да му го върнем!
Carp Madness Bulgaria
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Да обобщим-когато ловим на язовир,наперваме върховете на горе,когато по дъното има остри камъни или миди.А това не влия ли на улова ни,шарана знаете,че има силно развита странична линия.А при шаранския риболов ,влакната не са като при риболов с щека.Споделете,моля.
Maverick
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Maverick »

Ице, ако ловя на язовир с равно дъно - поставям въдиците барабар със стойките в хоризонтално положение... много зависи от наклона на язовира... ако на 5 метра е 50 см. а на 50 метра е 1 м. ... а на 100 метра ти е 2.5м , ъгъла на поставяне на пръчката е от много голямо значение, ако я изправим до небето.... линията ще легне кажи речи на 80-тия метър. ако я сложим на хоризонталата... линията ще легне може би някаде около 15-20 м. зависи от язовира и зависи от ситуацията.

Но никога не ги вкарвам пръчките под вода, защото около брега винаги я ще има трънки, я счупени клони и поне пазя линията от първите 10-15 метра, при евентуално рязко кълване и тръгване наляво надясно да не ми се закачи в трънки/клони и т.н Винаги ги слагам или на хоризонтално или макс на 30 градуса нагоре.
Най-мразим да ме удря токо, оти не моем да му го върнем!
Carp Madness Bulgaria
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Темата сме я разнещвали и друг път,виж тука :arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... %BB#p89825 има доста мнения по въпроса!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ОК!Щом я разнищвана да се трие.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Недоразнищена обаче-няма да се трие!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Мите,мерси!Искам да чуя и твоето мнение,както и на Илийката,сливенската бригада и тя се спотайва.Аз приключих с шаранския риболов като се върнах от странтско,но всичко ми е там ,та виж,че баджанака ми ги изпрати.На водоемите на които съм ловил,не ми се е налагало да напервам върховете,понеже дъното не е представлявало трудност за мен,и върховете ги монтирах максимално надолу,още от първите метри да ляга кордата на дъно.Не знам точната терминология на монтажите,но ловях с протиувоуплиащ шлаух, с олово което като се закачи някъде да се освободи от линията,нещо ми се върти safeti,не съм сигурен.Така ловях и на испанските водоеми.Питането ми беше и поради това-какво забелязах при един риболов в далечните години на Тец Гълъбово,ловеше се на канала,където бяха оранжериите и където водата влизаше вътре в централа ли кво беше.До мен един дядка,явно местен,ловеше с панагюрски Мичел-корда навита на бутилка,хвърля,поставя кордата през едно читалче и застопорява бутилката зад него.Рамо до рамо,дядото вадеше между каракудите и по някой шаран,а аз само каракуди.Пробвах и с неговата "манджа"ефекта беше нулев.Та в по-късен етап,мой познат-Русен-Фламингото,преведе една много интересна книга от френски за шарана,начини на поведение,кога и как да го ловим,изобщо много ценно четиво,та от там се запознах и със силно развитата странична линия на шарана.И тогава си дадох отговор защо дядката хващаше и шарани-кордата му лягаше директно по дъното.За това и питането ми за всичко това.Направи ми впечатление и от наперените род-подове на колеги предоставили ни прекрасни снимки на техни излети.И затова искам да се разгадае тайната.На Овчарица не съм ловил риба от 2004г.Имах яка връзка да риболоствам където можеха само бого помазаните.Но на тия места нямах проблем с миди и остри камъни.
outsider 59
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от outsider 59 »

butnik,едва ли ще кажа нещо ново,но ако ми позволите: риболувам на Дунава от 30 и кусур години за шаран и всеки път е различно,така,че всичко зависи от условията-ниво на водата,течение,бряг,сила на вятара,такъм и всички са взаимно свързани,до толкова,че трябва да се съобразиш със всички и да подходиш оптимално най-добре......,но аз по принцип съм така-първо питам местните,после проба-грешка до най-доброто и чак тогава разпъвам артилерията,а пък като разпъна.......(най-лесно се лови шаран-наливаш и пиеш....)абе,ако имаш път към Силистра се обади.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”