Новия сезон-слука и професионална етика

Модератор: sapuna

www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Новия сезон-слука и професионална етика

Мнение от www.***.com »

Аз основно ходя за шарани, но доста често и троля. Никога обаче не съм закачал въдица на колеги от брега, но когато аз съм на брега са ме закачали често. Като ме закачат общо взето съм с един воблер напред :finga: Всичко е до етика и малко акъл в главата. Неможе да отиде някой от брега и да прегради цял залив и после да се сърди що го закачат. Като иска да лови отсреща да ходи там. Ако аз влача в район дето има много действащи шамандури се допитвам до колегите на брега къде са им въдиците за да не става сакатлък. Единствено никой не трябва да се прави на велик, а в действителност в нашата страна това е много трудно.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:58 am, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Аз съм убеден че лодката не плаши рибата,каквато и да е,без значение мирна или хищна.Дори когато си почива на дъното и не се движи,лодката може да я раздвижи в една или друга посока.Винаги гледам да не влизам в досега и в територията на шаранджийте,но като са пуснали на 6-700 метра,аз от къде да мина ??? Да си захрани на 2-300 метра и да минаваме на още толкова от шамадурите го разбирам,но заради тесния ръкав,как да стане това,да не търся Бялата и Сома там ли ???На големите язовири няма проблем,но за малките е проблема.На Тракиец имах такъв проблем с едни колеги,които са разпънали на 300 метра,аз съм на 600 - 700 м на 400 метра от шамандурите им и псуват !!! Аз какво трябваше да направя,и аз мога да псувам а мога и други изненади да им спретна на брега,но не е това работата.И аз стоя понякога и ловя шаран,и понеже съм и с лодка във водата понякога,изобщо не ми правят впечатление - факт.Зависи кой-каг го възприема и кой-какво разбира под думата уважение и толерантност.

П.П В момента на Ивайловград е панаир от шатри и биваци на червения бряг,и точно там в момента е и бялата риба.А познаите как ще се разберат пак тролещите и тези дето са разпънали до средата на язовира :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Информацията я получих току що по телефона.Даже и аз ще се качвам но след като гласувам !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

На свободен водоем,който си заеме място и си лови.Не може някой шараджия да е хвърлил въдиците и друг да отиде и да хвърли върху неговите.Трябва доста от колегите да се замислят за така наречената-профисионална етика.Има един модел измислени шаранджии,които разпъват въдиците успоредно на брега :shock: Селски простотии,заемат по 200м.от брега по този начин,когато застанеш на брега и не можеш да си хвърлиш въдиците,перпендеколярно на брега.За тези "селски" прояви не са ни виновни тролещите.Другия проблем,хора които ходят да ядът и пият.Вдигат гирултия до бога,рибата се стресира и спираза известно време.За шаранджиите толкова.Сега за тролещите.Аз имам много приятели кото тролят.Също не оправдавам техните действия ако минават на 5м.от шамандурата.Не може при километри язовир да дойдат да тролят на моите 150м.Казвам на моите,защото,на свободния водоем който първи заеме дадено място,то си е негово,до тогава до като се махне.Никой няма право да нарушава чуждото спокойствие по къкъвто и да е начин.Да не говорим за нанасяне на матриални щети.Бъдете колегиални,етични,защото с лошо нищо нестава.Най лесния начин да пусна на няколко места преди шамандурата два бордюра със стоманена проволка,така ли трябва да се почива на водоема,с мръсотии и скандали.Да не забравяме,че тролещите помагат за това да няма мрежи във водоема.Още веднъж,бъдете хора и оважавайте колегите си,независимо какъв риболов практикуват. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
pivkoto
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pivkoto »

Diman написа:Интересна тема. Предвиждах подобно ескалиране. Решението е вътре в нас и то се казва не професионална етика, а човешка етика. Ще ви кажа как стоят нещата при мен. Отивам на риба за да си почина психически и да се разтоваря, т.е. за кеф, а не да се дърля и карам с когото и да било за каквото и да е. Не троля. Не ми е кеф, не го приемам. Но кльонкам и търся сома далече от шумните компании. Не им се сърдя, нямам право. Забивам в "пета глуха" по непристъпни брегове, където човешки крак рядко стъпва. И на мен ми е кеф и на другите не преча. Има много компании, които се събират край водата за да се напият и колкото са по-шумни, толкова повече щастието ги е озарило. И на тях не се сърдя, намам това право. От шаранджиите стоя далеко. Знам какво е! Мине ли ти лодка, в петното нищо не остава, това не е хищник, това е шаран, и може да се върне след половин- един ден. При повторно минаване просто изчезва.
Не съм съвсем съгласен с IDA, макар че по принцип е прав. Някои използуват злонамерено дадената им свобода, но те и преди си го позволяваха. Присъствието на лодкари е прът в спиците на бракониерите. Бъдете уверени в това.
Желая на всички слука през идния сезон и бъдете толерантни спрямо другите риболовци. Толкова е просто и човешко.
Така е природата е на всички,и всеки сам решава как да разпуска едни крещят и дивеят други тролят трети разпъват на 500 метра кой с джет кой с яхта,дет се казва на който не му харесва ми да си ходи.Това не значи че подкрепям такива хора които имат за цел да развалят кефа на другия ,е те са проблема. :drinkers:
snegk написа:.Още веднъж,бъдете хора и оважавайте колегите си,независимо какъв риболов практикуват. :wink:
Е това е най точно казано, всичко опира до културата на хората,лошото е че на някой им липсва :idea:
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Момчета,просто всеки да си лови както му е кеф,но да не пречи на другите.Това е положението.Винаги ще има обаче и от двете страни кофти хора,които ще си я карат както си знаят.Всичко е въпрос на уважение !!!

valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Момчета,просто всеки да си лови както му е кеф,но да не пречи на другите.Това е положението.Винаги ще има обаче и от двете страни кофти хора,които ще си я карат както си знаят.Всичко е въпрос на уважение !!!
Точно!
Хвърлил съм въдиците от брега,чакам за шаран.Идва "колега"шаранджия и хвърля в моя посока успоредно на брега.Още след първта му заметната въдица е предупреден,но той си знае неговото.Но има едно НО.При вадене за презареждане на куките с нова стръв,естествено се оплитат неговите с моите и тогава идва моя час.Време да си премерим на кой влакното е по-здраво и като изгуби няколко монтажа се научава как и накъде се замятат пръчките.Ако това е колегиално,то аз съм трамвай с керемиди!
Има телета които вари ги,печи ги от дума не разбират и колкото и да се разисква тема от този род,смисъл няма.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
kartal
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kartal »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:
kartal написа:И нещо много важно и същественно,дали сте сигулни че лодките ви плашат рибата,или сте просто некадърни да си хванете,да я излъжете за да я хванете

Едно нещо е сигурно,че не си хващал достатъчно едър шаран . :lol:

Е тук вече си в голяма грешка.Хващал съм толкова шарани и достатъчно големи че ще ти трябва още един живот да ме стигнеш :mrgreen: :lol: :lol: :lol: Колега,колегаааааа,имам много дълаг стаж като шаранджия,да знаиш.Изобщо недеи да гледаш че не пиша за шарани и други мирни риби,това не значи че неразбирам :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Колега,колегаааа, :D
първия си шаран хванах,през "недалечната" 1964г./за статистиката :mrgreen: /
Със сигурност,ако седнем на по една бира,ще разговаряме доста по-професионално за шаран в свободни водоеми/другите не ги уважавам/.
Повдигнах темата с цел да си пожелаем на слука разбира се и уважението на всеки един от нас не само по форумите,а най-вече през риболовните дни прекарани по нашите водоеми и начините на риболов,а не да се обвиняваме или на кой му била по-голяма въдицата.Нищо лично,бирата от мен. :drinkers:
Само няколко думи,как премина откриването на сезона при нас.
Поради изключително високо ниво на язовира,местата бяха крайно ограничени,това принуди хората да се наблъскат близо един до друг.Невероятен брой тази година на лодки за тролинг на бяла.В събота сутринта накъдето и да погледнеш язовира беше изпълнен от тях,и замириса на бензин.Бяла тук, там поне това все чуваше когато преминаваха през нас.
Какво се случи с нас,резултат нулев,никъкъв шанс за риболов от влачищите/изключвам две лодки които се движеха и през двата дена абсолютно професионално,те между другото и ловяха./Много от риболовстващите бяха принудени и си тръгнаха още в събота,не им оставиха никъкъв шанс за риболов от брега нито на дъно нито на плувка.Това е.
Много моля това,което споделих да не се превърне сега в безмислени спорове в темата.
Поздрави и на слука!
Не знам как се казваш,но и Л.Вичев е достатъчо,заповядай при мен на риболов,по всяко време на сезона,а начините на риболов,кой каквото му е на сърце.
К,вото нещеше,нещеше и изведнъж...спря
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ооо... на Жребчево имаше много емоции от към "да ви е.а майката", "педераси такива" и подобни; повечето тролещи, тролеха много възпитано и на необходимите дистанции от шамандури и дънни, ама имаше и изключения :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Момчета,нямал съм за цел да се заяждам - това първо !!! Два дни,на Ивайловград нещата бяха направо извън контрол.Първо ще почна със шаранджийте,за да си дойдем на думата.Първото което видях,че на 80% от биваците,имаше по двама човека,които бяха нахвърляли толкова пръчки,колкото носеха и на всичкото отгоре,бяха ги заметнали във всички посоки на света.Селянията е пълна и незнам какво са си мислели че правят при този начин на замятане,но имам чувстото че се опитват да изловят и шараните дато бяха отзад на поляната.За мен,ловенето на шаран трябва да се прави с мисъл и човек да знае как се захранва и колко голямо трябва да е хранителното петно и да се хвърлят въдиците в това петно.Пълвото нещо което ми минава през акъла е че те,шаранджиите сами си пречат един на друг и ако има начин да хвърлят директно върху въдиците на колегите до тях.Простотията в това отношение,направо няма равна на себе си,каквото и да си пишем тук.Що се отнася до тролинга,след като на брега има хора ловящи шаран,най-важното за тролещите е да влачат на растояние минимум поне 500-700 метра от биваците за да няма псувни и да се разваля кефа на хората от биваците.Имаше такива модели лодки,които направо ме хвърлиха в размисъл,развалиха ми съня/още ги сънувам/и няма да ви казвам,че съм просто изненадан че нямаше удавени колеги.Имаше елементи,които пускат въдиците да тролят,минават 200 метра,изненадващо събират въдиците,газ колкото може да върви лодката и се преместват на 500-600 метра и процедурата се повтаря,като цял ден се връткаха напред-назад като овце из язовира.Тук,няма да згреша ако кажа че за първи път видях лодки с по 6 човека вътре да се опитват да тролят.Майсторите,които знаят какво правят,могат да ловят с по две пръчки на човек,и то при определени условия,като трябва да внимават да не правят рязки завой,да знаят всеки воблер колко гази,да пускат примамките на такова растояние,което да изключва оплитането на влакната.Няма да ви казвам,какви елементи имаше във водата и всеки с каквото може да плува и въдиците,каквито им падне,без оглед на това дали тази пръчка е за този вид риболов и дали макарата също става за този риболов.Такъв случай е и един мой познат,които за голямо съжаление,имаше удар от сериозен сом,но поради глупостта д вземе пръчка която е за начинаещи риболовци на не повече от 9-10 години,която струва 19лв в магазина,за втори път си изпуска рибата на живота - може би !!! Мога да напиша още много по въпроса за съвместното - мирно съжителство между шаранистите и тролещите,но няма смисъл.от това което видях на Ивайловград,ми стана ясно че там ще ходя само през седмицата,когато всички майстори шаранисти са на рабоа и прохождащите в тролинга също.За малко,един такъв миндил - начинаещ,да мине през една гумена лодка с пълна газ и добре че в последния момент е завъртял рязко и са се разминали на късмет.Няма да споменавам и факта че се направиха много актове на хора които събраха и малките шаранчета,които пуснахме миналия месец.Наложи се да се вика и полиция,имаше прибрани едно-две пияни или дрогирани копелета,които си въобръзяват че като имат някакъв бизнес,са хванали господ за муя.е такива неща станаха на Ивайловград,и това аз видях.Ако някой не е съгласен с мен и е бил там но е видял друго,нека да каже.Немога да не спомена че даже имаше и няколко обратни елемента,които без оглед на това че отстрани на техните биваци,има деца и жени,се разкарваха чисто голи до водата,около и във бивака им.По мое мнение,има достатъчно хора за убиване и такива трябва да не се допускат до водоемите или да се пребиват на място.Така че,картинката мисля ви се изясни,и като хванеш от педофилите,минеш през нудистите и педерасите,нямаше нещо което да липсва.Нямам нищо против обратните,да неме разбере някой криво,но идиоти които се разнасят голи пред децата и жените ни,са направо за убиване и то на място.Ето това исках да напиша и да го прочетат повече колеги,за да няма после убидени и от двете страни.И шаранистите и тролещите са маскари,каквото и да си пишем тук.Айде да свършвам че пак написах цял роман :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Споерд мен лодките с нищо не пречат на шарана. В някои случаи съм имал удари след като лодката мине в близост до петното, а през другото време няма и побутване.От как се помня съм шаранджия но уважавам всеки вид риболов, когато се влачи разумно- няма проблем за шарана, но когато някои тарикат се прави на състезател и си вози дивия или е качил някоя пръдла да и покажи какъв "мъж е "даси еб... маиката. Що се отнася до колегите шаранджии ще им дам един съвет:от пет-шест години ползвам беклиидове когато разпъвам и до ден днешен нямам нито една закачена въдица от колеги с лодки, въпроса има решение.Водоемите са на всички и трябва от всички страни да мислим решения на въпросите и шаранджии и тролещи, тогава няма да си пречим :wink:
kartal
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kartal »

Лоша работа...
все по-трудно ще бъде и за шаранджии и за тролещи или по-точно за всички които занят какво е това такъми,риба стръв и тръпка,.Много малко хора могат да разберат,че това не става с пазарлък или пари.Или е в тебе рибарлъка или си носиш "овчарлъка".
К,вото нещеше,нещеше и изведнъж...спря
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Дааа,селенията е огромна по водоемите,но всички са с претенции.Да ви кажа,тези...тъпаците,не са повече от 15 % от рибарите,но пък за сметка на това са достатъчно,за да ни вкарат всички в кюпа :idea: :axe: :mrgreen: :lol: На Българина,не го ли пребиеш,не му ли бръкнеш в джоба,нищо не е в състояние да го накара да върви в правия път.Дори и тези които финансово са ги тряснали/говоря зя актове и т.н/ пак си я карат по старому и си мислят че всичката риба на земята е тяхна.Познавах двама-трима такива/селски тарикати/които бракониерстваха из околията,но преди известно време са го отнесли в Гърция,дали са им по 15 години затвор и там ще си и умрат като кучета :mrgreen: :ANAL: :ANAL: :ANAL: Абе,хората са го казали,кой-каквото търси го намира.Един път приказка и с добро,втори път с добро и накрая с дървото :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ако за едно се разминават,за друго го отнасят и така,после се чудат от къде им е дошло и защо все на тях се случва.А знете ли че в момента,рибарите с ме 3-4ри пъти повече от ловците :shock: :roll: :roll: :roll: Онази вечер си говорихме за тези неща, и излезе че рибарите с ме към 400-500 000 човека-факт.Има тенденция и да се увеличавамеПознайте за какво става въпрос :idea: :idea: :idea: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Аз ще се откажа да ходя за карпове :twisted: :smt010 :smt010 :smt010 :smt051 :smt051 :smt051 :smt059
snegk

Мнение от snegk »

Това вече не е хоби и релакс.Голи педали по брега,стрелби с уръжие,мизерия от боклуци,колеги шаранджии хвърлят като последните "селяндури",некоректно тролещи,яхти,джетове и още куп фактори които ще на принудят да ходим по реки и платени водоеми.Трябват бързи и строги мерки за да се въведе някъкъв ред с обезрибяването,мръсотията,стрелбата,огъня по свободните водоеми.За другите фактори трябва акъл и съзнание.Разочарован съм от това което виждам.Лошото е че доста от тези хора са членове на рибарските форуми,регистриране с една единствена цел,консумация :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :finga: :finga: :finga:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”