Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Новия сезон-слука и професионална етика
Модератор: sapuna
Новия сезон-слука и професионална етика
Вечерите стават все по-дълги,дните не стигат,крастата сърби та чак кърви
,такъми,лакардии и очакваната слука и вечния сремеж за контакт с язовира и рибата.Най-веротно е такова и настроението на всички истински шаранджии.
Искам с няколко реда да разкажа какво се случва при нас вече трета поредна година.
Аз съм шаранджия и в по-късни времена /след изкуственото зарибяване и с амур/и такъв.
За съжаление след зарибяването на яз.Кърджали с бяла риба и "полуделите" последователи на влаченето или тролинга,не дават никаква възможност да потърсим шаран по нулите на язовира където по това време и до късно есента са естествените местообитания на шарановите видове риба.Средната дълбочина по това време е около 3м на растояние от 150 до 200 м.Поставяме шамандирите,захранваме ,разпъваме и се започва...ще минат минимум около 15 лодки,най-малко 3 ,4 въдици са закачени и оплетени и ...
Нейсе ,решихме да потърсим рибата на хвърляне на дължина приблизително от 60 до 80м,и отново се повтаря историята и дори вдигат и шамандурите и естествено се превръщаме и в бракониери " с тия тапи и шамандури"/по тяхна оценка/.След няколко излета решаваме да потърсим хищник тъй като при тези обстоятества и шум е абсурд да ловиш на какъвто и да е способ от брега.Направихме "въдици" състоящи се от една пластмасова туба с жилка с дължина определена от дълбочината пусната вертикално,една кука с жива рибка и завършва с завъзването на едно камъче.Това е.Но и това попречи на влачещите...
Нямам нищо напротив да лови всеки по свой начин, ако това е неговата тръпка,но на брега има толкова много риболовци които очакват и своята.Влачете ,тролете ,но не тровете.
Дано разума и риболовната етика,определят правото на всеки да изпита своята слука и шанс.
На всички,истински На слука!

Искам с няколко реда да разкажа какво се случва при нас вече трета поредна година.
Аз съм шаранджия и в по-късни времена /след изкуственото зарибяване и с амур/и такъв.
За съжаление след зарибяването на яз.Кърджали с бяла риба и "полуделите" последователи на влаченето или тролинга,не дават никаква възможност да потърсим шаран по нулите на язовира където по това време и до късно есента са естествените местообитания на шарановите видове риба.Средната дълбочина по това време е около 3м на растояние от 150 до 200 м.Поставяме шамандирите,захранваме ,разпъваме и се започва...ще минат минимум около 15 лодки,най-малко 3 ,4 въдици са закачени и оплетени и ...
Нейсе ,решихме да потърсим рибата на хвърляне на дължина приблизително от 60 до 80м,и отново се повтаря историята и дори вдигат и шамандурите и естествено се превръщаме и в бракониери " с тия тапи и шамандури"/по тяхна оценка/.След няколко излета решаваме да потърсим хищник тъй като при тези обстоятества и шум е абсурд да ловиш на какъвто и да е способ от брега.Направихме "въдици" състоящи се от една пластмасова туба с жилка с дължина определена от дълбочината пусната вертикално,една кука с жива рибка и завършва с завъзването на едно камъче.Това е.Но и това попречи на влачещите...
Нямам нищо напротив да лови всеки по свой начин, ако това е неговата тръпка,но на брега има толкова много риболовци които очакват и своята.Влачете ,тролете ,но не тровете.

Дано разума и риболовната етика,определят правото на всеки да изпита своята слука и шанс.
Последно промяна от kartal на Сря Юни 03, 2009 10:41 am, променено общо 1 път.
К,вото нещеше,нещеше и изведнъж...спря
-
- учете се от него
Re: Новия сезон-слука и префесионална етика
Няколко пъти съм изказвал мнение по отношение на лодките- КАТЕГОРИЧНА ЗАБРАНА НА ПОЛЗВАНЕТО НА ЛОДКИ, ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА, ЗА РИБОЛОВ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ ВОДОЕМИ
След разрешаването да се ползват лодки, започна и е на път да приключи, масовото обезрибяване на големите водоеми ( с мрежи и ток) 

Re: Новия сезон-слука и префесионална етика
kartal написа:Дано разума и риболовната етика,определят правото на всеки да изпита своята слука и шанс.

Напълно подкрепям идеята,аз лично съм патил от тролящите на Жрепчево,имам чувството,че го правят нарочно да минават точно покрай шамандурите дори и от страната на разпънатите въдици,наистина е много неприятно да изсипеш чувал царевица,като луд да гребеш на всяко разпъване и някой да почне да ти бъзика шамандурата,че му е кеф въобще не го приемам за нормално.
Нека който троли в обсега на шамандурите още отсега да знае,че най-честото изказване ще е за майка му и близките му

- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Новия сезон-слука и професионална етика
Макар да имам лодка, напълно подкрепям колегите.По принцип проблема е се на големите язовири.
-
- ще става разбирач
Относно лодките ,и аз ловя на тролинг но винаги съм се съобразявал от къде да пусна лодката и къде да влача за да не преча на никого.Съгласен съм с вас че и ма едни хора които се подиграват с останалите риболовци, те и на мен са ми навивали воблерите по перките си .Мисълта ми е че нетрябва да се слагат всичките лодки под един знаменател(лоши).Съвсем отделен е въпроса че е пълно с джетове моторници за водни ски и яхти дори.Абе язовирите са на всички и някакси трябва да се спогаждаме пък то псувни винаги ще има.И последно един въпрос към шаранджиите според тях на колко метра от шамандурите е нормално да се минава с лодка .
Пожелавам успешен сезон на всички цивилизовани риболовци пък независимо лодкари или шаранджии. 

Зависи от самото место на водоема,примерно:pivkoto написа:Относно лодките ,и аз ловя на тролинг но винаги съм се съобразявал от къде да пусна лодката и къде да влача за да не преча на никого.Съгласен съм с вас че и ма едни хора които се подиграват с останалите риболовци, те и на мен са ми навивали воблерите по перките си .Мисълта ми е че нетрябва да се слагат всичките лодки под един знаменател(лоши).Съвсем отделен е въпроса че е пълно с джетове моторници за водни ски и яхти дори.Абе язовирите са на всички и някакси трябва да се спогаждаме пък то псувни винаги ще има.И последно един въпрос към шаранджиите според тях на колко метра от шамандурите е нормално да се минава с лодка .![]()
Пожелавам успешен сезон на всички цивилизовани риболовци пък независимо лодкари или шаранджии.
-цялата широчина ,ако е около 300м./по нулите на водоема/,а дълбочината прблизително 2.5 или 3м,нормално е да потърсиш рибата от дължина 150-200.м /особено за по-добрите екземпляри/и при този случай дали ще минат на 10,20,или повече метра от шамандурата няма никакъв шанс за риболов на едър шаран или амур.Една или две лодки ако минават грамотно и близо до отстрещния браг,навярно ще има резултат,но когато минават примерно 5 лодки по 10 пъти,единствното нещо което можеш да изкараш е една студена бира от хл.чанта.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз пък се чудя, на колко метра е нормално да разпъват шаранджиите,и кога почват да пречат на тролещите 
СПАМ!
Глоба-една бира!
sapuna

СПАМ!
Глоба-една бира!
sapuna
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Заповядай няколко излета при нас и наистина ще се учудиш за много неща.chirusa_bg написа:Аз пък се чудя, на колко метра е нормално да разпъват шаранджиите,и кога почват да пречат на тролещите
А,колкото до метража ,е толкова колкото е и "багажа".

- krokibg
- учете се от него
А,може ли да минаваме направо по отсрещншити скали,като козички,за да не пречим на тези които имат макари дето са с навито 800 м влакно и разпъват на 500 метра
И друго ми е чудно господа,как аджеба,като забранят лодките ще разпънете на 200 метра и няма ли да сте в разрез с закона
Нямам нищо против шаранджийте и псувните са взаимни - да ви открехна !!! Дайте ако искате,вие да си ловите по втичалата а ние с лодките да стоим само на едно място до стената и да не ви разваляме кефа
приятели,пак ще влезем в препирни и няма да има разбирателство за тази работа.Всичко е до риболовеца.Дали с лодка или от брега,трябва да се уважаваме и зачитаме.И аз съм възмутен от стотиците напускани шамандури по язовирите и да ви кажа,изобщо нямам намерение да гадая дали на тази или на онази шамандура има пуснати въдици.Ами те са стотици,навързани като гердан по протежение на целия бряг.Едни са пуснали на 100 метра,други на 2501трети на 600 - 700 метра,и ние трябва да знаем точно кой къде е пуснал.Скоро няма да има разбиране по този въпрос,повярвайте ми.Аз се опитвам да се съобразявам,но и аз искам да си хвана некоя и друга риба,а те са в язовира и то на места където всички ловим,дали от брега,дали от лодката,но никога не съм отишъл нарочно да плаша на някой рибата.И нещо много важно и същественно,дали сте сигулни че лодките ви плашат рибата,или сте просто некадърни да си хванете,да я излъжете за да я хванете

Нямам нищо против шаранджийте и псувните са взаимни - да ви открехна !!! Дайте ако искате,вие да си ловите по втичалата а ние с лодките да стоим само на едно място до стената и да не ви разваляме кефа

приятели,пак ще влезем в препирни и няма да има разбирателство за тази работа.Всичко е до риболовеца.Дали с лодка или от брега,трябва да се уважаваме и зачитаме.И аз съм възмутен от стотиците напускани шамандури по язовирите и да ви кажа,изобщо нямам намерение да гадая дали на тази или на онази шамандура има пуснати въдици.Ами те са стотици,навързани като гердан по протежение на целия бряг.Едни са пуснали на 100 метра,други на 2501трети на 600 - 700 метра,и ние трябва да знаем точно кой къде е пуснал.Скоро няма да има разбиране по този въпрос,повярвайте ми.Аз се опитвам да се съобразявам,но и аз искам да си хвана некоя и друга риба,а те са в язовира и то на места където всички ловим,дали от брега,дали от лодката,но никога не съм отишъл нарочно да плаша на някой рибата.И нещо много важно и същественно,дали сте сигулни че лодките ви плашат рибата,или сте просто некадърни да си хванете,да я излъжете за да я хванете

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
напълно те подкрепям бат Любо всеки да си лови ама да не пречи на другия

За един ден на риба,Господ два дена дава!!!
И нещо много важно и същественно,дали сте сигулни че лодките ви плашат рибата,или сте просто некадърни да си хванете,да я излъжете за да я хванете
Едно нещо е сигурно,че не си хващал достатъчно едър шаран .

Любител съм на шаранджийския риболов,но темата е супер субективна!По този въпрос няма никога да се стигне до единомислие.Любо също е прав,че като има толкова шамандури:"Какво да прави?"...Тук според мен въпроса опира до човещина и толерантност,а това някои го имат,а други не,отнася се както за шаранджийте,така и за почитателите на тролинга.Имал съм случаи,когато колеги са идвали и питали има ли до шамандурите хвърлени пръчки за да не си пречим взаимно.А има и много колеги,които си оставят шамандурите във водата и си тръгват...Но все пак си мисля,че ако има желание от двете страни нещата могат да са относително добре!
- krokibg
- учете се от него
kartal написа:И нещо много важно и същественно,дали сте сигулни че лодките ви плашат рибата,или сте просто некадърни да си хванете,да я излъжете за да я хванете
Е тук вече си в голяма грешка.Хващал съм толкова шарани и достатъчно големи че ще ти трябва още един живот да ме стигнеш

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- kabaero
- вече хвърля и на тежко
Не знам колеги , но аз ще откривам на Жребчево ще изтрая събота и неделя да ми шарят пред пръчките защото двата дена само ще храня без да вкарвам където е тапирано . Аз също троля , но се съобразявам с тези които са на брега и тази година няма да се съобразявам с некоректните колеги мине ли пред пръчките излизам напряко през влакната , предполагам че един два пъти като се оплета с някой ще ни заобикалят . Съжалявам ама ми е омръзнало от гледачи на тапи и разправии с "колеги" . Кофти да се трудиш няколко дни да си вложил пари и време и някой джигит да ти прелита постоянно затова връзвам дебелата лъжица и големата тройка и пресичане на 50м. от лагера.