Ние и бракониерите...

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Аватар
val
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Ние и бракониерите...

Мнение от val »

В този ред на мисли и наскоро провелия се протест, какво би се променило ако водоемите се предадат за стопанисване от сдружения?
Дали аз ще мога да си пусна лодка или да си ловя без да си платя такса?
Дали ще мога да си направя бивак за няколко дни без такса?
Дали ще си оставям боклуците по водоема?
Отговорът е реторичен и няма нужда от коментар. За всичко трябва да си платя.
До тук всичко добре, плащам за лодка, за кола , за палатка, за боклук и т.н. Парите ми отиват(предполага се) за зарибяване , охрана, почистване и т.н.
Аз като един Тома Неверни продължавам да питам. Какво става с нашите колеги които не са свикнали са си плашат и смятат, че риболова и пикника край водоема са дар Божи и им се полагат по наследство. Какво става с тях?
Продължавам да питам , какво се случва с тези сдружения които след като са получили даден водоем го изгребат до последния костур и по този начин прецакват иначе добрата идея. Това как бихте го нарекли? Грабеж, бракониерство или заучена схема?
Иначе идеята си е добра от кадето и да я погледнеш. :roll:
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Val,българина трябва да се научи,че безплатен обяд няма!Като трябва ще си плащаме за всичко,но тогава и ще изискваме!А за гратисчийте :axe: !
Нека да има проверки по 2-3 пъти на ден за билети(на нередовните актове за по 500лв.),пък да видим дали ще има "гратисчии"?За непочистване на бивака,маломерна риба,използването на повече от 2 куки-глоба,солена,много солена!
Това е просто и лесно да се измисли,най-малкото може да се "препише" от закона на някоя от "белите" страни(Германия,Франция,Англия).
Проблемът е кой ще е собственик на водоемите,какъв стимул ще има да се опази рибното богатство,по какъв начин държавата ще помогне?
Всичко останало Любо го е казал:има ли добра финансова мотивация,ще се намерят свесни хора,които да "обгрижват" :axe: бракониерите!
Saxon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Saxon »

Не би трябвало сдруженията, поели да стопанисват определен водоем, да искат да им се плаща риболова или рибата! Разбира се, ако има услуги, включващи ползването на лодки на сдруженията, на въдици на сдруженията и други подобни, нормално е да се плаща.
С две думи идеята е да се дадат водоемите на Ловно-рибарските дружества за стопанисване, като по-голямата част от парите за риболовните билети контролирано да отиват за издръжката на тези дружества, за зарибявания, екоакции и други.
Моята идея е, ако горното стане възможно, както в Казанлък вече отчасти е, т.е., ЛРД-"Сокол"-Казанлък стопанисва и охранява яз.Копринка, към дружеството да бъде сформирана група от риболовци, със статут на държавни служители, имащи права да контролират, проверяват и задържат нарушители-мрежари, електричари, парашутисти и друга сган :) !
Сега няма никакъв контрол върху работата на служителите от ИАРА и ЛРД-тата! Директора на казанлъшкото дружество ми каза в очите, че две-три мрежички по няколко метра нямало да причнят никакви вреди :rolleyes: ! Този човек няма никакво място в подобни структури, и именно тук трябва има глас един контролен орган от риболовци!
Както футболните фен-клубове, които имат глас при решенията касаещи развитието на отбора, така на регионално равнище трябва има контролни органи от доброволци, подпомагащи и контролиращи работата на ЛРД и ИАРА!
Това, за което говори Л.Вичев, и той, и аз вече сме го правили :) . За жалост струва много пари, резултатите са краткотрайни, и накрая остава едно чувство за недовършена работа :) .
Затова смятам, че трябва да се намесим, и заедно с ИАРА и ЛРД-тата да извършваме контрола върху държавните водоеми. Сигурен съм, че желаещи ще се намерят,особено, ако стане модерно :D !
Наслука на всички, за наздраве е още рано :) !
Никога не пия карал!

Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Вал,първото което ще кажа е че тези здружения ньмя кяк дя бастисат язовира който са взели защото ще изгорат веднага.Няма как да остане скрито това нещо и ще се разчуе.Повечето здружения се правят от улегнали колеги,които милеят за рибната популация !!! Що се отнася до това,дали ще се пускат лодки,отговора е ДА,а за боклуците,ще трябва да се пази чисто и ще си чистим водоема който стопанисваме.Аз например ще направя на нашето здружение,предложение което ще ни позволи да спрем да пускаме хора които не пазят чистота,които не се съобразяват с хората наоколо и вдигат аларма по цели нощи,недавайки възможност на жените и децата да се наспят.Ще се гонят и няма да се допускат хора,които са пуснали в живарника си,дори и една маломерна риба.Ще се гонят хората,които са дошли въоръжени като за война или за лов,и стрелят като луди,след като се напият като магарета.Уверявам те,че ако всичките здружения съблюдават тези правила,ще дойде момента в който всички които са направили проблеми на водоема,няма да могат да идват.Прави им се снимка и понеже след като не спазват правилата ще има и актове,вече ще им се знаят и имената а може и снимка да им се направи с обикновенно апаратче.Да ги видим тогава,ние в отдел чистота ли работим и длъжни ли сме да им пълним язовира с риба,да го чистим и пазим а те да си развяват байряка.Ето това искам да кажа.Поздрав,и недей да си толкова недоверчив,все един от това здружение,което не си изпълнява поетите ангажименти към колегите членове,ще ги предаде какви ги вършат и чао на водоема !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
mario67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от mario67 »

Аз съм първи в списъка,само кажете къде и кога! писна ми,аз да ходя,да се трепя,да ловя риби,малки,големи,секакви,да зарибявам 2 язовира и неколко локви и да се изтресе сульо и пульо или бай мангал и да трепят всичко наред,се едно ще се наядат с 5 рибки по 100 гр! и после да ми се фалат,,оня ден фанахме сомче,малко и щука фанахме,откъде тая риба се зе тука,, и като му забих един шамар,та се напика чак,неможах да го стигна да му се извиня! Преди 2 години на яз.Огоста в 1 ч през ноща,като излизах от язовира с лодката и мотора се заплете в 1 мрежа,до 5 ч неможах да я разплета!Такъв студ и у казармата не бех брал,целия треперех!И като излезнах,лодката им беше вързана с верига на брега,мрежата с рибата-умрела,в лодката и сичкия ми останал бензин и клечката...Поне се позгрях малко!Поздрави!!!
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Любо,без грам да се замислям идвам в твоето сдружение!Писна ми от произвол,бракониерщина,дискотеки и военни паради по язовирите!
Ачо ♣

Мнение от Ачо ♣ »

Колеги,въпросът с бракониерството наистина е много сложен!Цялостната система на охрана е збъркана.И.А.Р.А дори и да иска не може да се справи.Ето ви един пример:на територията на Пазарджишка област И.А.Р.А охранява/ще спомена само по-големите водоеми/:Батак,Широка поляна,Голям беглик и Доспат откъм Сърница.Това са водоеми отстоящи от Пазарджик до 100км.Не виждам как,дори и при добро желание от тяхна страна, ще се осъществи охраната.Да не говорим,че имат лимит на бензин на месец!Затова за сега,докато не се промени законодателството,трябва да разчитаме единственно на себе си!На мен лично ми допада идеята,колкото се може повече честни и почтенни риболовци да заливат медиите и телевизионните предавания с материали на тази тема-имейли,писма,снимки,клипове и др.Натискът,който може да се окаже чрез медийте,трябва да доведе до някакви положителни резултати.Крайно мреме е да се разбере,че нещата,които се случват в нашата страна зависят изцяло от нас.Гражданското общество е силата,която може да спомогне за постигане на положителна промяна!Помислете по това,което споделих с вас и ако го намирате за практично д е р з а й т е!

Благадярение на бракониерите по язовирите останаха само щъркелите и жаби! :rolleyes: :rolleyes: :roll:

Изображение :rolleyes: :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”