Въпрос за ластик при директен?!

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Re: Въпрос за ластик при директен?!

Мнение от dekata »

Те на мен 2кила не искат да ми дойдат на директният,ти чак 3кила :roll: :lol:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ники,може да си прав за раликата между щека и директен с ластик,забравил съм този момент с директния.Последният път ловя с уипа на Първенец с ластик 0.96mm,шараните който се ловях бяха 2кг и около тях +-200гр,аз ловя винаги на "моето" си място,от уипа бях разглобил само едно коляно,голям зор беше да си го докарам до кепа,не ме е било страх от късане-0.10 и основно 0.125,защото ластика с който ловя няма нищо общо с тия с които съм ловял.Но,едно но,на директен не бих сложил по-голям от 1.4мм,още повече ,ако е от по-високия ценови клас.Не налагам мнения,мирогледа ми е такъв.Не съм привърженик на плувки над 1.5гр /за река не се отнася/,на дебели ластици и корди.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Благодаря на всички за включването!
Сега да споделя какво се случва с моя ластик. Та след всичко прочетено и видяно, установих , че ластикът на моя телескоп е монтиран изключително непрофесионално. Нямаше начин да го отпусна от бънга, защото там изобщо не беше навит ластик. Просто беше вързан единия край, а на другия край си имаше конекторче. Освен всичко самият бънг беше скъсен прекалено и влизаше в третата секция поне десетина см, като съответно се заклинваше вътре. В крайна сметка си купих нов бънг, навих му всичкия ластик ,монтирах си конектор, залепих си втулката и всичко стана много добре. Само че в магазина , където купих бънга нямаха подходящ за трето коляно, та взех такъв , който пасна на 4то! Искам да попитам има ли проблем, че го монтирах ластика (1.6мм) на 4то коляно? И каква е разликата между да речем един и същи ластик, монтиран на 3то и 4то коляно? Благодаря!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Съотношението на разтягане е 1х6,така,че си спечелил още аванс.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

hitthehead написа: Освен всичко самият бънг беше скъсен прекалено и влизаше в третата секция поне десетина см
така и трябва да си бъде,а не на края на коляното,където се застъпват снадките 3-та и 4-та в случая.На бънга си вържи плетен повод да го вадиш лесно от коляното.
Above us only sky
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

lfc_boy написа:
hitthehead написа: Освен всичко самият бънг беше скъсен прекалено и влизаше в третата секция поне десетина см
така и трябва да си бъде,а не на края на коляното,където се застъпват снадките 3-та и 4-та в случая.На бънга си вържи плетен повод да го вадиш лесно от коляното.
Защо бънга трябва да е навътре при монтирането му на директен,обясни,че повечето не знаем.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

lfc_boy написа:
..така и трябва да си бъде,а не на края на коляното,където се застъпват снадките 3-та и 4-та в случая.На бънга си вържи плетен повод да го вадиш лесно от коляното.
:shock: :shock: :shock:
Изображение
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Вчера пробвах ластика с едни платени шарани. Имах три закачени риби, от които нито една не извадих - две откачания и една изправена кука! Този с изправената кука ми извади около 2-3 метра ластик. Имах чувство, че изобщо не разбра че е закачен. Просто се изстреля и след като се откачи, линията се върна под силата на разпънатия ластик, плувката се удари в телескопа и се счупи антената й. Дали няма опасност от поражения върху самия телескоп след такива случаи? Изводът, който си направих е, че ластикът беше или много натегнат или е прекалено дебел (1.6мм). Ще пробвам 1.4мм, пък ще видим. Линията , която ползвах е следната: кука, повод 0.12 около 30см; на 15-16см от куката малка съчма; след още толкова още една съчма същия размер; и след нея на 15-16 см основно утежнение. Плувка 2гр. Измерих си дълбочината на 8-9м и беше около 180-200см. Фиксирах плувката така, че първата малка съчма да легне на дъното. Въпреки това, обаче имам чувство, че пропусках кълванета. Нещо не ми беше достатъчно чувствителна линията, или пък рибите бяха много предпазливи. Иначе събрах риби пред мен, въпреки многобройните шляпания на колегите с дънните. За захранка ползвах пелети и сладка царевица. Е, накрая извадих фидера и спасих капото, но не това беше целта на излета. Както и да е - опитите продължават. Благодаря на всички колеги за полезните съвети!
lfc_boy написа:
Колага, смятам , че по здраво и сигурно е когато бънга застъпва и от двете секции, точно на снадката..
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Каква ти беше куката? Причината е само и единствено там според мен- и за откачанията, и за изправянето :idea: :idea: :idea:
Отделно дето при този ластик, повод 0.12 ще го скъсат аламинут, ако са по-едри риби. За този ластик, нормалното основно влакно е 0.18, а повода 0.16 ; те просто са се откачили и единия е изправил куката...преди да скъсат повода :wink: :idea:
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Пренатегнат ластик,там е причината, и за откачанията и за изправянето.Не може да работи на 100%, "нямаш аванс" и бързо се разранява мястото ,където е убоден,разширява се и ако е в мека част се откача.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

lfc_boy написа:
По-точно това е щекарския метод,който съм споменал.Не зная дали единствената причина бънга да е 10-тина см на вътре е за да влиза щекерната снадка.Чувал съм,че и при директния също е добре да бъде на вътре за да се избегне натоварване на коляното където е бънга при огъване на пръта.Така го правя и аз и нямам никакви проблеми.Може и да не е правилно.Само споделям от личен опит.
Above us only sky
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

По-точно това е щекарския метод,който съм споменал.
Колега, методът ти със сигурност работи добре, и всъщност може би е правилен. Би било полезно да се знае къде точно се поставя бънга. Може и да е дискутирано в други теми, но понеже тук сме захванали "ластиците"... Не знам колко общо има при монтирането на ластик на щека и на директен, но все пак принципът е един. Между другото смених ластика на телескопа си с такъв с диаметър 1,4 мм, пък да видим.. 1,6 мм наистина е дебел, но от липса на опит се наложи да го пробвам. Благодаря ти за включването, както и на всички други колеги. Желая ви успешни излети през почивните дни!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Сложи по къс повод,и никакви съчми на НЕГО,сега обърнах внимание за монтажа и на 2м дълбочина 2гр плувка е като маркер-шамандура,кой знае и каква е била,с антена като ........За директен се използват по-чувствителни линии и дюзени,забравете старите плувки ,които сте монтирали на телескопчетата с недостатъчна дължина и сте се мъчили да достигате дистанция,като слагате по -тежки плувки.http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 1Прегледай и тази тема :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Всичките ми излети с директен (5,6,7 и 8м) тази и миналата година( на свободни и на арендни водоеми) са с флуорокарбонови поводи 0.112...0.16 мм. с дължина 75-80см и един или два дропера на тях (справка за резултатите: подфорум "Излети"). Ако някой не го устройва думата"повод", нека да си го чете като: " парче флуорокарбоново влакно с дължина 75-80см, вързано с четворен воден възел за основното влакно, в долния край с кука и 1, 2 или 1+2 дропера на него". Относно грамажа на плувките за директен телескоп: това в много голяма степен зависи от дължината на телескопа и има голяма разлика от риболова със щека или уип. С 5-цата ловя с плувки 0.3-0.75 гр, но за осмицата не ползвам плувки под 1.5 гр и това при положение че всичките ми телескопи са много здрави и издържат на яко маане във вятър. При дългите телескопи - 7, 8..9 метра и ако са тънкостенни и крехки, плувката с малък грамаж(респективно тежеста по линията) е рисков момент пръта да се пренатовари при замятането (особено във вятър) и да стане на клечки за зъби или да се заклини някоя от снадките на колената :idea:
Относно дебелината на ластика и на кое коляно да бъде монтиран, това зависи от размера и вида на предполагаемите риби които ще се ловят; в момента седмицата ми е с 1.65мм. на пето коляно.
Относно това, бънга да е навътре в коляното: абсолютно не съм съгласен!!! :idea:
Изображение
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Здравейте отново!
Вчера най-после направих сефтето на ластика с един шаран 1,5кг. Ми кво да кажа , освен че "нема такъв кеф"! Два поредни излета се капотирам безславно с директния, в опита си да извадя шаран с него, но ето че успях. Рано сутринта имах и една откачена риба. Досега имах късане, изправени куки, откачания и т.н. Между другото смених ластика от 1.6 на 1.4 мм и май 1.2 е наред. Но затова има време. Ползвах линия 0.14, влакно Owner Broad с повод 0.12 Focus max line, което не е с претенциите на качествено влакно, но на здравина го докарва, плувка 1,5гр и кука Owner funa 10. Много съм доволен от телескопа, на този етап. Прави чудесна парабола при натоварване и е много приятно усещането! Благодаря на всички колеги за полезните съвети!
butnik написа:на 2м дълбочина 2гр плувка е като маркер-шамандура,кой знае и каква е била,с антена като ........
Ми плувката е от една серия на Ризов, много хубави плувки с дълги около 6-7 см антени, тънки...цялата плувка е дълга над 20см. От същата серия но по-леки (до 1гр) ползвам и за уклей и др. Тогава си духаше вятър ,та затова бях с 2 гр.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”