Измервателни уреди и сигнализация на лодките

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Измервателни уреди и сигнализация на лодките

Мнение от чпс »

pachosz написа:
чпс написа:Аз пък си мечтая за соларен панел, който да произвежда електричество достатъчно за движение със скорости до 1 м/с.
ЧПС, сигурно има такова животно, но предполагам въпросния панел ще може да служи и като тента на лодката :D
Кво лошо пък - 2 в 1 :D :wink:
п.п. ЧПС, верно е простичък тоя уред, който си постнал, само недоумявам след като показва скорост, защо има на скалата и отрицателни стойности?!?!? :?: :?: :?:
1) Колега, виж тук http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=155 обсъждат подобни (но не същите !) проблеми. След като бъде определена някаква максимална консумирана мощност при определена скорост на движение - например 1 м/s - думата имат специалистите, накрая думата имаш ти - според приемливостта на финансовите условия. Предлаганите сега фотоволтаични панели наистина биха могли да служат и като тента, но с тази допълнителна особеност, че вероятно всеки път трябва да монтираш и демонтираш тази високотехнологична "тента" (сигурно тежи повече от плат за тента) на специални стойки - изпълнен с надежди за безоблачен ден. Засега мечтите на тема "фотоволтаичен панел" са безплатни.

2) Според теб какво ще показва този trolling speed indicator, ако подкараш лодката с кърмата напред ? Аз мисля, че дизайна на скалата не е случаен, но никъде не виждам отрицателни стойности (-1, -2, -3)
Последно промяна от чпс на Пон Ное 09, 2009 4:12 pm, променено общо 1 път.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Да, прав си! Няма -1, -2..., но има от двете страни на нулата стойности - това не разбирам.
А за това дали напред или назад караме лодката, при условие, че принципа на действие е въпросния поплавък да дърпа въженце или нещо подобно, то това въженце няма как да бъде бутано, само може да се дърпа, в която и посока да караме. Ако обаче между поплавъка и уреда е не въженце, а твърда връзка някаква - тогава вече става и в двете посококи. От снимката не мога да разбера точно принципа на работа.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

По отношение на скоростомера, дълги години ползвах този сонар
Изображение
който раполага с такова устройство
Изображение

Представлява магнитно колелце, което се върти при движение на лодката, някой път събира по някой боклук, но се усеща веднага по показанията, за ниски скорости върши по-добра работа и от gps-а защото несе влияе от вятър и течение, а показва движението на лодката спрямо водата, а не спрямо брега-дано да се изразих правилно.
Показва скорости и по 1км/ч. и 40км/ч.-максималната която развивах с тази лодка.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Не знаех, че тия въртележки могат да бъдат точни. И аз имах едни мераци да си купя такава за сонара, ама ми се видя много скъпо удоволствие, пък и като гледам твоята, Тошко, може лесно да се повдига нагоре, с цел ако се влачи лодката по брега или дъното, да не се счупи въртележката :D За моя Игъл уредчето е такова:
Изображение
В USA цената му е $54, до тук кой знае колко ще стане... ше си карам с gps-a от колата :D :D :D
Няма опция за лесно повдигане, голямо пазене трябва, а аз не съм много по пазенето 8)
Ако беше като сондата лесно да се вдига над нивото на дъното, можех и да се замисля-Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

ЧПС,прочетох линка който си го дал ( блг за което ),там се говори за други консумации.
Аз излизам един-два пъти в седмицата за 5 - 8 часа,през другото време лодката ми стои открита на стоянка.
Като я прибера за ремонт,ще проверя дали има някаква бубина за зареждане / а трябва да има /
Иначе в един магазин за радиочасти,имаше едни ключодържатели по 5 лв,които работеха с такива панелчета.
Ще мина да си купя 4 броя,ще видя какво дават.
Ще ви пиша де.
Много отдавна ми е в главата идеята,дано цените да паднат с времето още.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

pachosz написа:Да, прав си! Няма -1, -2..., но има от двете страни на нулата стойности - това не разбирам.
А за това дали напред или назад караме лодката, при условие, че принципа на действие е въпросния поплавък да дърпа въженце или нещо подобно, то това въженце няма как да бъде бутано, само може да се дърпа, в която и посока да караме. Ако обаче между поплавъка и уреда е не въженце, а твърда връзка някаква - тогава вече става и в двете посококи. От снимката не мога да разбера точно принципа на работа.
Забележи, че този дизайн позволява да монтираш уреда както на левия, така и на десния борд. В единия случай ще бъде използваna скалата вдясно от нулата, а в другия случай - скалата вляво от нулата.

Представа за хидродинамично съпротивление всеки може да получи като по време на движение на лодката си спусне ръката във водата - то се усеща. Ясно е, че колкото по-бързо се движи лодката и колкото е по-голяма потопената част от ръка - толкова по-голямо усилие ще възниква. Хидродинамичното съпротивление зависи от площта (правопропорционално на площта), от формата (при различните форми - различно - еднакви по диаметър сфера и конус имат различни хидродинамични съпротивления) и от скоростта на движение (правопропорционално на квадрата на скоростта). Зависи но в много по-малка степен и от други параметри - например грапавост на повърхността, параметри на самата течност като вискозитет и др.

Ако аз трябваше да конструирам този уред - бих използвал принцип на действие свързан с хидродинамичното съпротивление на топчето, което по някакъв начин би следвало да е полупотопено във водата и да се движи със скоростта на лодката. Най-лесно е да бъде закачено на влакно и да бъде влачено до лодката.

Когато лодката не се движи (скоростта е 0, хидродинамичното съпротивление е 0) една специална пружина задържа лоста вертикален така, че показалеца сочи 0.

Когато лодката се движи - вследствие на хидродинамично съпротивление се появява усилие, което дърпа долния край на лоста назад и преодолява усилието на пружината, като лоста се завърта и показалеца в горния край на лоста показва по скалата отпред моментната скорост. Пружината е подбрана така, че при съответна скорост на движение показалеца сочи съответното означение на скалата. Това става с тариране.

По-лесно е с 50 $, но в us.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

чпс написа:... дърпа долния край на лоста назад и преодолява усилието на пружината, като лоста се завърта и показалеца в горния край на лоста показва по скалата
С това изречение ми се проясни вече принципа на действие - лесно било, ама кой да се сети :roll: ! Благодаря за разяснението, чпс!
Верно много елементарен уред, аз лично не бих си взел такова изделие, нещо не ме грабва :oops:
Тези маймунки дето се включват в сонара и показват скоростта, определено ми харесват, ама не знам дали ще си взема и такава, щото първо ми се вижда скъпичко, и второ не съм сигурен като знам как вадя лодката, колко време ще издържи преди да го потроша.
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

pachosz написа:Не знаех, че тия въртележки могат да бъдат точни. ...
...
Ако беше като сондата лесно да се вдига над нивото на дъното, можех и да се замисля-
Защо бе колега? На подвижната стойка за сондата, монтираш долу една планка, на която слагаш сондата и джаджата, както е показано тук

Изображение

Моята е така направена. Е лошото е, че стават много кабели, но........ :?:
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Моята е е закрепена без такава планка, има я в галерията ми :(
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Аз имах в предвид ето ТАЗИ стойка. Най долу монтираш планката, а на нея сондата и джаджата. Когато искаш вдигаш или сваляш и сондата и скоростомерното колелце. Така при излизане няма да закачиш и потрошиш апаратурата.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ай сега да ви кажа пак за моята идея ( соларни панели ).
Намерих във Варна,скоро ще отида да го купя.
12В/300мА - 120лв.
Това ме устройва за дозареждането на акумулатора през лятото.
Има и други панели,като ги видя,ще мога да ви дам още информация.
Ако има желаещи де. :D
Изображение

Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Кире, то лятото като я караш лодката, по-добре от двигателя да се зарежда акумулатора.
А за тоя панел - 300 mah 120 лв. ми се струва на мен лично много скъпо :oops: Веднъж месечно зимата ако го зареждаш като го свалиш, няма да е проблем, а е достатъчно.
И колко е голям? панела
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Корo, аз имам соларни панели на лодката за акомулатора. какво да те посъветвам -

1. този е малък - требва ти поне мин 10-15w
2. то не се закачва директно към акумолатора - има едно /не знам как се казва - нещо като регулатор или буфер м/у панела и акумолатора/ тези дето продават панелите требва да знаият за какво става на въпрос. ако искаш ще погледна на моито какво пише по него. без него не става.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

ХОХО,знам че не се закача директно.Това да е проблема.
Иначе не е малък,акумулатора е 44 А,а стартера ми е малък,най-много да дърпа 4-5А.Ще го замервам и него,само за собствена информация.
Пачо,сега като я кача на дока,ще видя има ли мотора нещо като бубина за зареждане,
ако има - ще я оправя и няма да има нужда от панела,но ако няма тогава го вземам.
Абе цялата ми идея е,докато си почива лодката няколко дена,този панел да си гледа работата.
После ще мисля и за друга електроника в лодката,като стане ще пиша.
Ааа,панела май е 45/45см
Изображение

Аватар
gorskia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gorskia »

Здравей те
Мисля че стартере консумира доста по голям ток
Иначе не е малък,акумулатора е 44 А,а стартера ми е малък,най-много да дърпа 4-5А.
Можеби имаш впредвит 40/50 А .
Не е ли по лесно да се монтира някакъв алтернатор към двигателя .
А и цената ще е доста по малка от солара , не заема място отгоре .
Теорията е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практиката е когато всичко работи, но не се знае защо.
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”