Въпрос към знаещите за смяна на дограма

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
valiooooo
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Въпрос към знаещите за смяна на дограма

Мнение от valiooooo »

Изображение

"Когато говорите,думите ви трябва да бъдат по-полезни от мълчанието" -- Фулър
Аватар
MIhaYLOV
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от MIhaYLOV »

От година сменихме старата дограма с нова Rehau 5 камерна с Ка стъкло и сме доста доволни. А иначе за цялостно решение на проблема трябва и изолация да направиш, но това излиза скъпо :)
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

Колеги извинявам се за офтопика, но да попитам-теста със запалката меродавен ли е ? :roll:
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Insis написа:... / сега е момента едва дишат фирмите,а много са под водата/
Тъжно и вярно! :?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Това, което пишете колеги, вече е друго нещо. Сега , нещата ми се изясняват. Вашите съвети добре ми помагат, да убедя съпруга си, в правотата си на отказ.
Когато се решихме на есен да правим този вид ремонт, кое ме изкара извръх нерви, да се реша да откажа: Мярката за дограмата се взе отвъншна страна. Попитах -Защо? -Не ми бе даден смислен отговор. Сметката се направи само върху един вид профил. Попитах : Няма ли друга оферта? Не ми бе даден отговор. Така работели. Поисках Нискоемисионно стъкло. Не работели с такова. Поисках Ка стъкло. Можело, но било много скъпо. Слагало се отвън/?????/. И още въпроси имаше. на нито един нямах добър отговор, И най-накрая, ми заявиха, че ние трябвало да си свалим прозорците сами, а един работник щял да дойде да ни постави новите..... Е, не ЩА! Не от тях! Такива гаражни " майстори" ,не на мен!
Нещо искам да кажа, което е обобщение: Някои на " големи майстори" се правят! Мислят си, че може да ни пързалят както си искат. Особенно, ако виждат, че изглеждаме / особенно ние-селяните/ неглиже. / Работим, дявол го взел! Няма нови дрехи на нивата!/ Не може да се съди за умственият багаж на човека, от моментният външен вид!
БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ! Живи и здрави!
krasalumin
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от krasalumin »

p4eli4kata написа:Това, което пишете колеги, вече е друго нещо. Сега , нещата ми се изясняват. Вашите съвети добре ми помагат, да убедя съпруга си, в правотата си на отказ.
Когато се решихме на есен да правим този вид ремонт, кое ме изкара извръх нерви, да се реша да откажа: Мярката за дограмата се взе отвъншна страна. Попитах -Защо? -Не ми бе даден смислен отговор. Сметката се направи само върху един вид профил. Попитах : Няма ли друга оферта? Не ми бе даден отговор. Така работели. Поисках Нискоемисионно стъкло. Не работели с такова. Поисках Ка стъкло. Можело, но било много скъпо. Слагало се отвън/?????/. И още въпроси имаше. на нито един нямах добър отговор, И най-накрая, ми заявиха, че ние трябвало да си свалим прозорците сами, а един работник щял да дойде да ни постави новите..... Е, не ЩА! Не от тях! Такива гаражни " майстори" ,не на мен!
Нещо искам да кажа, което е обобщение: Някои на " големи майстори" се правят! Мислят си, че може да ни пързалят както си искат. Особенно, ако виждат, че изглеждаме / особенно ние-селяните/ неглиже. / Работим, дявол го взел! Няма нови дрехи на нивата!/ Не може да се съди за умственият багаж на човека, от моментният външен вид!
БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ! Живи и здрави!
Размерите се взимат от външна страна,това е правилното.Има отвори които се правят на профила и ако той остане вграден в стената можеш да си пригодиш стаята да развъждаш гъби. :)
Аватар
stefanotis
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от stefanotis »

deso_bg написа:Колеги извинявам се за офтопика, но да попитам-теста със запалката меродавен ли е ? :roll:
Да, върши работа, трябва да се отразят 4 пламъка.
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
Аватар
svilen_sa6kov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от svilen_sa6kov »

Един съвет и от мен.
Най-добре е да си сложите алуминиева дограма с прекъснат термичен мост/т.нар.термомост/. Най -евтин и най- добър вариант е ЕТЕМ Е40, а за малко повече пари ЕТЕМ Е45. Аз съм твърд противник на ПВЦ дограмите - не са подходящи за нашите климатични условия, заради огромните линейни, термични разширения. При ПВЦ дограмата проблеми винаги има- при бялата и по скъпа такава дограма/komerling,shuco,rehau и то направена в пълно съответствие с каталожните изисквания- след около 5 години се проявява - измятане на профила, пролеми със затварянето.При евтините боклуци като Профилинк, Вивапласт, Блик, KMG, и други знайни и незнайни такива, при които профила е гаден сам по себе си, а и се ползват тънко желязо и калпав обков, пък и ако се излъжете с фолиран профил -ядовете почват още първата година. Ако някой твърди друго просто ви лъже -поискайте му петгодишна пълна гаранция и ще видим дали ще я получите.
За да сте доволни - ЕТЕМ Е40 или Е45,а за стъклото -при южно изложение пакета трябва да е 22мм - 5+4/сънерджи-бяло/ може и сънгард или стоп рейкарат -бяло, докато при северно изложение задължително пакет 22 мм/ ка -бяло/. Ка стъкло никога не се слага при южно изложение, защото лятото ще се изпържите от жега в стаята.
Успех.
По- добре детето с въдица в ръката :fishing3: , отколкото пред видеоиграта :finga: .
Аватар
valiooooo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от valiooooo »

svilen_sa6kov написа:Един съвет и от мен.
Най-добре е да си сложите алуминиева дограма с прекъснат термичен мост/т.нар.термомост/. Най -евтин и най- добър вариант е ЕТЕМ Е40, а за малко повече пари ЕТЕМ Е45. Аз съм твърд противник на ПВЦ дограмите - не са подходящи за нашите климатични условия, заради огромните линейни, термични разширения. При ПВЦ дограмата проблеми винаги има- при бялата и по скъпа такава дограма/komerling,shuco,rehau и то направена в пълно съответствие с каталожните изисквания- след около 5 години се проявява - измятане на профила, пролеми със затварянето.При евтините боклуци като Профилинк, Вивапласт, Блик, KMG, и други знайни и незнайни такива, при които профила е гаден сам по себе си, а и се ползват тънко желязо и калпав обков, пък и ако се излъжете с фолиран профил -ядовете почват още първата година. Ако някой твърди друго просто ви лъже -поискайте му петгодишна пълна гаранция и ще видим дали ще я получите.
За да сте доволни - ЕТЕМ Е40 или Е45,а за стъклото -при южно изложение пакета трябва да е 22мм - 5+4/сънерджи-бяло/ може и сънгард или стоп рейкарат -бяло, докато при северно изложение задължително пакет 22 мм/ ка -бяло/. Ка стъкло никога не се слага при южно изложение, защото лятото ще се изпържите от жега в стаята.
Успех.
Това че работиш във фирма която продава алуминиеви профили ЕТЕМ,не значи че всичко друго е боклук.
Изображение

"Когато говорите,думите ви трябва да бъдат по-полезни от мълчанието" -- Фулър
sjj
новобранец
новобранец

Мнение от sjj »

и един съвет от мен ; Дори и най добрата дограма да сложите без подходяща топлоизолация било то външна или вътрешна от разликата в температурите оросяванетопо стените ще го има и от там имухала.
kirovd
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kirovd »

Здравейте,
и аз като потърпевш от влагата в къщи, бих искал да Ви обърна внимание една идея , която ми подхвърли познат.
Нямам впечатления дали дава резултат , затова бих желал някой да сподели .
http://www.bezvlaga.com/
Аватар
svilen_sa6kov
разбира нещата
разбира нещата

Това че работиш във фирма която продава алуминиеви профили ЕТЕМ,не значи че всичко друго е боклук.
Никъде не твърдя, в поста си, че всичко друго освен Етем е боклук. Би било глупаво да се твърди нещо подобно. Естествено, че има добри профилни системи -Alumil 11серия, METRA, Викона, а от ПВЦ системите - Кьомерлинг,Инаутик,Шуко/ама петкамерното/,Рехау, Саламандър, но и струват скъпо. Изказвам мнение и препоръка за нещо което е добро и е на поносима цена, защото обикновенно ни се пробутват евтино само неща с които после съжеляваме,че сме се подлъгали да вземем само заради ниската цена.
По- добре детето с въдица в ръката :fishing3: , отколкото пред видеоиграта :finga: .
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Хъ , как съм изпуснал таз тема :roll: Гледам даже Кире ме е споменал относно трети профил за препоръка от мене . Ае ся , какво да направя като лепя повече от един профил и мога примерно да взема отношение и по Профилинка на Кире и по Вивата на Митев както и примерно по Кьомерлинг , Саламандър и Апакхан от първа ръка :roll:

Пчеличке , право ти думат хората - гледай първо стъклото щото то заема от 80 до 92 % от площа на прозореца . Относно слагането от коя страна да е Като ? Ми отвътре , от вън се слага тъй нареченото сенърджи което също е с метализирано покритие . Друг е въпроса че примерно слънцеотражателният стопсол също се слага отвън както и че има същите свойства на Ка стъклото . Пчеличке , нискоемисионно и Ка стъкло е едно и също . Друг е въпроса че при нискоемисионните стъкла имаме твърда и мека емисия . Основно се ползва меката емисия която представлява метален лист с дебелина няколко микрона фолиран върху стъклото . При твърдата емисия металният лист е вътре в масата , демек излива се в самото съкло , процес по-скъп но пък не носещ особени предимства освен че няма надраскване как при меката емисия която пък точно затова се оставя от вътрешната страна на стъклопакета . Както виждаш спомагам за объркването ти всячески :D

Та тъй като база :

- PVC профил с читав усилител . Аз примерно за Вива и Профилинк си поръчвам усилителят а не ползвам от техният което доста променя дограмата като цяло . Камерите от три до пет не им отдавай особенно значение при наште геогравски условия стига профила да не е по-тесен от 58мм както е по ISO .

- обков . По-добре дай малко повече пари за читав обков ( Г- У , Сиджения , Рото , Фюхър ) отколкото да викаш редовно да ти го регулират или подменяват . Тва второто излиза в перспектива доста по-скъпо отколкото ако от начало вкараш някой лев в повече .

- стъклопакет . Бяло / Ка стъкло ще ти свърши идеална работа .

Размерите наистина се взимат отвън като се добавя по някой и друг сантиметър по причини които колегата по-горе е споделил .

Алуминиев профил с прекъснат термомост с ширина на профила 40 мм си е жив ташак ако се правят прозорци по-големи от баняджийски та не виждам защо изобщо се споменава .

За вкъщи ако си сложиш алуминиева дограма с прекъснат термомост , ширина на профила поне 55 мм , всички гумени уплътнения и пр. отиваш над цената на PVC профили като Кьомерлинг и Саламандър което обезмисля цялото начинание та тъй :wink:

Ако не ти се дават много пари за дограма си вземи четирикамерна такава на Вива или Профилинк , с читав обков ( изредил съм го по-горе ) и стъклопакет с Ка стъкло като при монтажа ако може да ги наглеждаш да го сложат отвътре ще е идеално :wink:

Та тъй !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
svilen_sa6kov
разбира нещата
разбира нещата

Алуминият е многофункционален материал. Профилите са устойчиви на атмосферни влияния и UVлъчи. Обработват се лесно, но заради големия разход на енергия при производството им, са скъпи. Използват се EPDM уплътнения, чиито еластични свойства се запазват дълго. Чрез прахово боядисване на външната повърхност се постига желания цвят с гланц – бял или в цвят от каталога по RAL.

Основни свойства и показатели на алуминиевите профили

- Термоизолация - Тъй като алуминият е метал, то той е проводник на топлина. Различават се два вида профили – студен и термо. Студеният профил няма изолационни свойства и се използва при изработване на вътрешни врати и плъзгане. Термопрофилът се използва при изработване на прозорци и входни врати. Той е термично прекъснат – за разделяне на профила се използват различни по дебелина полиамидни пластини и така се разграничава външното от вътрешното прострнство. Тази полиамидна връзка минимизира преминаването на топлина през алуминиевия профил, спестява енергия и предпазва от конденз.

- Дълготрайност - Алуминият не старее и не се влияе от UV - лъчите.

- Лесна поддръжка - бързо и лесно почистване

- Температурен диапазон - Алуминиевите профили имат добра изолация и липса на деформации и напуквания в широк температурен диапазон.

- Форми - Различните системи алуминиеви профили предлагат различни функционални решения при проектирането на прозорци, врати, окачени фасади, зимни градини.

- Цветове - Широк избор на цветове от каталога по RAL, както и възможност за боядисване на профилите в дървесна имитация.

- Екологичност - Алуминият е екологичен материал, който бързо и лесно се рециклира.

- Запазване на стойността - Металът не губи стойността си дори след демонтаж.

ETEM E-40
- основна дълбочина 60 мм
- термо вложка с дебелина 18 мм

- подходящ за прозорци и врати за частни домове и сгради с оществено предназначение.
- стандартен цвят – бял – RAL 9010
- остъкляване със стъклопакет (24 мм)
- за постигане на максимално уплътняване се използват три EPDM уплътнения с увеличена контактна площ (6 мм), произведени в Италия
- специално разработена дренажна система
- възможност за прахово боядисване в цвят
по избор от каталога RAL
цени в момента от 120 лв/кв.м ако се използва стандартен обков за алуминий на Laval,130-140 лв/кв.м ако е направен с обков за ПВЦ и то GU или Maco
/това са цени във Варна/
Отново казвам не рекламилам профила, препоръчвам това, което мисля, че си струва.
Аз препоръчвам алуминий с термомост, а дали да е alumil, altest,schuko,metra и т.н.всеки си избира сам -въпрос на педпочитания и финансови възможности.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Сорри пич но качествата които си изредил относно алуминият ги притежава всеки сертифициран по ТЮФ и ИСО ПВХ профил :wink: Проблемите при ПВХ дограмата произлизат в повечето случаи от "побългаряването" и :wink:
ETEM E-40
- основна дълбочина 60 мм
52 мм ширина на системата за правата серия
59,5 мм за заоблената

- термо вложка с дебелина 18 мм
:wink:

Все пак от осемнайсет години се занимавам с туй нящо и не виждам никакво предимство на алуминиевата пред читаво направената ПВХ дограма .

Силно съм заинтересуван до каква степен трябва да се "побългари" дори и системата E-40 ( освен че се произвежда в България в което лошо няма ) за да стъпи на 120лв. за кв.м. при 50% отваряемост примерно :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”