коя от двете лодки е по-бърза ?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: коя от двете лодки е по-бърза ?

Мнение от promarine »

zanev написа:интересна информация за johnboat:
http://www.boat.ru/boat/st011.htm
и един каклкулатор за пресмятане на скорост,не че това е най-важното в случая
http://www.motolodka.ru/scripts/speed.htm
Калкулатора е напълно аматьорски, но показа абсолютно точно скоростта на моята лодка и двигател с един човек на борда и без багаж. :lol:
За други модели (надуваеми лодки), които съм пробвал изкара малко по-високи стойности от реалните.
Естествено че за да се изчисли точната максимална скорост, трябва да се отчетат много допълнителни фактори - форма, тегло, размер и стъпка на винта, разпределение на товара в лодката, но иначе простата му формула става за някакъв груб (леко оптимистичен) ориентир.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Указано е, че калкулатора е за "мотолодки" - глисиращи съдове /твърди/ - моторници. Ако въведените данни са за надуваеми, водоизместващи и каквито и да са други лодки, резултата ще е много далеч от истината. :wink:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Не бях погледнал другите снимки :oops:
На пръв поглед ми заприлича на Лагуната, тази има малко разлика. Но пак си държа на своето, тези лодки са тежки и не вървят бързо с малки мотори. Дъното е толкова наслоявано, че не е истина сигурно има 10-15 кг отгоре само там. Наистина е глисираща и според мен.
Лодката е много хубава и стабилна, но не е бърза :!:

А за скороста, първите ми допири с глисарането си мислеш че летя. След няколко замервания с ГПС малко ми просветна. Това което ми се струваше 50 км/ч се оказа само 30 км/ч :oops: :lol:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Аз съм го виждал с очите си. В смисъл, че не е някаква прогноза.
Изображение
Ямаха 8 к.с. четиритактов с двама мъже по над 100 кила на борда и товар от още поне 50-60 кг. Собственото тегло на лодката е 100 килограма и определено е от глисиращ тип.
Скорост м/у 22 и 25 км/ч в морето.
"Чрез подсилване на дъното и преустройство на палубата, моделът Fish Boat 395 се може да се преустрои в бърз двуместен скутер при мощност на двигателя между 12 и 15к.с. Лодката е обезпечена за непотопимост чрез херметични въздушни балони в носа и кърмата. Конструктивни параметри: Лодката е изработена от полиестерна смола, армирана със стъклорогозка и стъкломат. Дебелината на обшивката е 4 мм по бордовете и 5 мм на дъното, което е подсилено с три конструктивни ребра. Палубата е с дебелина 4 мм като предната и задната банки (пейки) са подсилени с херметични балони с обем, осигуряващ непотопимостта на лодката. Целият метален обков и крепеж са изработени от неръждаеми материали и тефлон."
Технически данни:
Дължина 3,95 м
Ширина 1,65 м
Тегло 100 кг
Тип мотор извън бордов
Препоръчителна мощност от 3,3 до 8 к.с.
Капацитет 4 души
Материал стъклопласт
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Как сте мерили скороста.
Същата лодка с един човек без никакъв багаж, и чисто нов мотор Меркури 10 к.с четиритактов, 20-21 км. Мерено с ГПС.

Иска ми се да е градивен спора, защото доста часове съм прекарал точно в такава лодка с 10 к.с. Меркури и или ние нещо не сме правили както трябва или и аз не знам какво, но лодката не се движеше със скоростите, които всички пишете. :wink:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

ГПС на Нокия Н95. А когато съм с моята лодка, а те с тяхната, ги изпреварвам сравнително лесно. Моята развива 31 км/ч с двама души(пак с ГПС мерено), те също са двама. Ляв мигач и заминавам, но общо взето се вижда и с просто око скоростта им. Определено не е скутер, но не е и някой тромав галош. :)
Захванах се със спора не защото ме вълнува толкова, не бих си купил такава лодка, а просто лодката е всеки ден пред очите ми, а в активните сезони за риболов сме по цял ден заедно из морето заедно с други лодки, та имам впечатления.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

И аз за тия скорости не се съгласявам с Ивачето :D
Мойта Лагунка е 3,50 и с 6 к.с. мотор като съм сам, си бръмчи с 18-20 км/ч.
А на тази с 15 к.с. трябва доста по-бързичко да се движи.
Нанчев да каже неговата с какви скорости лети, неговата е 4-ка. Предполагам ще е доста повече от 20, ако не е вдигната тентата най-вече.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”