Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Клен/кефал 2010
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Клен/кефал 2010
По наша бара Огоста клена хвърля хайвер още.Може би затова не се лови както подобава.Тази година имам повече успехи с блесните.Аглия лонг 0 и моска 1 с черна шарка, най -уловисти за сега.Реката се е напълнила с костур.Тия бандити компенсират липсата на клена.
Риболовът не е слука,а наука!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вальо , днес точно братното. Едно малко тумбесто Ujka около 1 см реализира и двата уловени десетсантиметрови клена. Имах и 10-на удара на Салмо Тайни като му сложих и втората тройка и пак не се закачи нито един. Миноули не искаше днесmaznislav написа: И аз да попитам нещо: Малките тумбести воблерчета , който жънеха кефал кат за световно ( даже сега е световно) сега не провокират дори атака ( с малки изключения) , а миноу воблерите ловят в пъти повече ... ??
Че нещо във времето не е наред е ясно ама ...

Станко , за зимата ОК ама средата на Юли месец .. Тоя скобар е навсякъде ! Обиколих около 5км и където и да идех вреще от тоя скапан Скуби Ду !

За съжаление не иска да кълве и на Риджито ;(
Май колегата bobopeli отцели десятката. Оня ден с Иво ходихме на Върбешница за клендаци.Язовира пълен до краен предел и водата почти заляла гората. Всичкото насекомо от клоните цопва във водата ! С много зор измъкнахме 1-2 ( тоест той ги измъкна на черния Млекогиър). И от двата бълваха всякакви червей. След това намерих един конощип и се сетих,че високото ниво кара всичко ще е бръмбазък да излиза и да се спасява , а клена именно това чака.
п.с. Айде не серете у темата ! Няма значение на кой колко му е дълък и тн !
Аз рибите не ги меря в см и кг, а в удоволствието, което са ми донесли

п.с. 2 Някой модератор ще разлине ли лайнощака,pls ?

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кхъм , някой мордератор в момента смята да ви уметне да загледате какво иде реч в темата щото да нема - сорри ама тия мнения ги нема ако и преди малко да ги имаше 
За който не се е сетил за какво хротувам - иде реч малце да се настъпи спирачката относно спама и тъй

За който не се е сетил за какво хротувам - иде реч малце да се настъпи спирачката относно спама и тъй

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- разбира нещата
И аз оня ден въртях като луд 4 часа ,пробвах Голдита, Салмо,блесни Мепс и моска и нищо ,накрая преди да си тръгна сложих едно Екзори (жълто-зелено като бръмбарче)на което нямах успех преди и още с първото цопване линията се изпъна,пръчката се огъна ией тоя прятел изкочи от водата
та мисълта ми е ,когато вали всеки ден и от дърветата постоянно падат насекоми не ели по-добре да ползваме примамки наподобяващи насекоми одколкото рибкии жабки.
-
- фен клуб-скобар
Хмм…Като лових клендаци последния път си кълвяха добре и на ярките по светли цветове в мътната вода. Същата обче е все още студена, рибите бяха като ледени блокчета и ми залепваха за ръката
КАракудата за сравнение още не е хвърлила хайвера и не кълве както трябва, същото може да е и клена.
А това което казва колегата за насекомовидните воблери
..пак от този излет...бях сложил един скакалецо-воблер и се бях притаил до един храст. С първото хвърляне ( даже с всяко) веднага се показваха клендаци от клоните и го нападаха. Имаше и добри и по-малки. Или с цопването се втурваха или докато го дърпах.. бе през цялата проводка. Направо подивяваха, аз също понеже така и не успяха да се закачат. Но все пак се правят някои изводи от ситуацията! 

А това което казва колегата за насекомовидните воблери

"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

-
- сериозен играч
От последните ми излети, хванах около 10-15 кефала. Местата където ги търсех са бавните води под дърветата, като всички взимаха до 2-3секунди от падането на воблера бези изобщо да го водя. Просто рибата си мислеше, че нещо пада от дървото и го атакуваше. Самото подаване на воблера обаче трябва да става с цопване, т.е малко преди да падне воблера спираш размотаването на влакното с ръка и той си цопва много леко в водата.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Аз още не съм хванал нищо за тази година днес обикалях по р.Вит (Плевенско) - нищо от среща имаше колега с болдо и той нищо не хващаше
Match Fishing :]
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Днес направих едно проучване по въпроса и ето резултата :
- на муха и супер ситни воблери дребният кефал си кълве дзверски целодневно без никакви забележки с едно единствено изискване - да си във водата и да замяташ посока брега като търсиш най-плитката част . Интересно че в супер плитките бързеи пак си даваше при това повече от доволно но пак само на муха и супер дребни воблери от порядъка на грам и нещо .
- нормалният( двайсе и пет / седем сантиметровите ) и добрият кефал ( едно животинче между две и полвина и три килца с голема дзурла ) си даваше само и единствено по време на обедната почивка от два до четири , като никой от калиброваните или батко му не повтори на една и съща примамка спрямо предишният и тъй .
- на муха и супер ситни воблери дребният кефал си кълве дзверски целодневно без никакви забележки с едно единствено изискване - да си във водата и да замяташ посока брега като търсиш най-плитката част . Интересно че в супер плитките бързеи пак си даваше при това повече от доволно но пак само на муха и супер дребни воблери от порядъка на грам и нещо .
- нормалният( двайсе и пет / седем сантиметровите ) и добрият кефал ( едно животинче между две и полвина и три килца с голема дзурла ) си даваше само и единствено по време на обедната почивка от два до четири , като никой от калиброваните или батко му не повтори на една и съща примамка спрямо предишният и тъй .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Павка , сърбите имат тема за клен и активноста му през деня. За лятото казват така - лови си рано ( до 9 am ако не се лъжа) и следобяд от ( от 13 до 15 часа). Като голяма част наблягат на риболова точно около 3 часа. И те като нас го дирят на ръба на бързея, в началото и края на вировете , но най-вече под сянките на дърветата.
Малко отклонение да покажа за какви кленове говорят

При мен по-скоро е най-активен до 8 сутринта и след 20.15 до 21.30. Миналата година на Искъра например само сутрин биеха трофейте ( говорим за риби над 1кг). Но пък вечер след 8 са доста повече като удари - предимно 400-800гр.
Та така .. иска си тишина ,спокойствие и липса на селяни обикалящи целодневно по брега !
Нахитрял е неговата .... 
Малко отклонение да покажа за какви кленове говорят

При мен по-скоро е най-активен до 8 сутринта и след 20.15 до 21.30. Миналата година на Искъра например само сутрин биеха трофейте ( говорим за риби над 1кг). Но пък вечер след 8 са доста повече като удари - предимно 400-800гр.
Та така .. иска си тишина ,спокойствие и липса на селяни обикалящи целодневно по брега !

- maznislav
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Снощи на свечеряване на Тополница в район където държи кефал - нито един удар на проводка ... всички взимаха или на самото падане или веднага след 2 -3 оборота ... И пак нито удар на топчест воблер , а стигнах до размера на Salmo hornet 2 SRF - 1 gr плуващ... 2 кефала на риджито и 4 на MX48f - само 1 в нормата .. тегава работа е при нас нещо

Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
- stancom
- ще става разбирач
Инфото за река Искър от вчера, напълно потвърди казаното от Павката. С изключение на времето, в 12 отсече и нямаше и подгонване, така до 15,30 и си тръгнахме. Бяхме на реката към 11, поради трудното ранно ставане на някой
. От 11 до 12 имам 5-6 кефалчета около нормата и под нея. Само един 500-800гр ( на око ) който успя да отвори едното жило на тройката до като го вдигах на брега за влакното
и се саморелийзна
на 2см грозна патка - синьо бяла.

- peter_ip
- научил се да хвърля
maznislav написа:На тези 2 въпроса да отговоря така :sandista написа: Икурата плашеше всички рибки ?
Дали скобара ги плаши и гони с активността си ?
1. Да найстина ярките цветове направо ги плашат като шампион е найстина прехвалената ИКУРА
2. За скобара не знам ама преди 2 седмици на една река вливаща се в марица всеки 2 -ри удар на zip baits rigge 35f ми беше от скобар (???) като изкарах няколко...
......................................... а миноу воблерите ловят в пъти повече ... ??
Че нещо във времето не е наред е ясно ама ...
В събота на яз."Ал. Стамболийски" 6 костура само на Chubby Minnow цвят икура и Ecogear CK 40F07 (307) на друго не бутна.
В неделя (този път на река) 8 кефала 5 от които на самоделка (Pa4o

Икурата този път имаше само едно здраво почукване и нищо повече.
Предната неделя (на същото място) коренно различен риболов - кефали около 30-40см.
Този път първенец беше rigge 35f с удар на почти всяко замятане.Много добро представяне и на самоделките.
Тогава валя дъжд на няколко пъти през деня и реката се по поразмъти - може би това бе причината за активноста на кефала.
For Those About to Rock – We Salute You
¸.·´``·..¸><||||(º>
¸.·´``·.¸.·´``·..¸><||||(º< ~>--------------
¸.·´``·..¸><||||(º>
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Абе икурата си лови много,просто последните пъти при мен не бацаше 
Иначе какъв е средния размер на рибите извадени на 35Ф ? При мен не е особено голям

Иначе какъв е средния размер на рибите извадени на 35Ф ? При мен не е особено голям

То и аз у неделя, от зор се правих на спинингист и мухар едновременно. Като напече и спя да взима разни ми ти воблери и блесни, а до брега се виждаха риби, под клоните на дърветата. Домързя ме да ода до колата за мухарката и направо шибнах на вирбела един добре утежнен Wooly Bugger No6. Ми готово – клена тва и чакаше, па и по-едър излезна 

- peter_ip
- научил се да хвърля
Наистина икурата, като че ли работи в определени дни.Същото забелязвам и при редхед разцветката - в началото на пролета работеше много добре.sandista написа:Абе икурата си лови много,просто последните пъти при мен не бацаше
На rigge -то средно около 30см, е разбира се имам риби и малки- около и над педя.
Интересното е също че от началото на годината имам 3 излета с уловени предимно мерни и по-големи кефали, през останалото време предимно дребосъка налита.
For Those About to Rock – We Salute You
¸.·´``·..¸><||||(º>
¸.·´``·..¸><||||(º>