Клен/кефал 2010

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Клен/кефал 2010

Мнение от sandista »

Уважаеми колеги ,
Предлагам тук да пускаме всичко свързано с улова на речен кефал. Неслучайно пускам нова тема и то за 2010-та;)
Тази година нещо не е наред с времето и от тези аномалии клена видимо промени навиците си.
Пускайте снимки на уловени риби , странни случки и "ключа" от ковчежето при трудни риболови :)
Поздрави и наслука ! ;)

Сега започвам с една аматьорска чуденка .. Вече втори път регистрирам единствено следене на примамката и леко почуквания и то по куките( с УЛ Оунъри!). До тук добре. Почвам с миноучета с лек туйчинг или стоп енд го и все успявам да провокирам някой и друг наглец :) Бият предимно педарки.
Да , ама последните 2 пъти не става. Водата прекрасна на цвят , на температура е доста топла. На туичинга имах по 1-2 силни удара ( нерализирани) и след това рибата изчезна. Местя се , крия се - неще :)
В реката се оказа,че има огромно количество скобар, който е много активен. Пред мен скачат доста едри екземпляри. В бързея ври от парчета по половин кило и горница. Цялата река бляска от скобари. Нормално ли е да е толкова активен скобара сега ?
Дали тези пасажи от скобар не прогонват кефала и не доминират в определени участъци ? Има ли логика в тази моя мисъл ? И как да изчоплим някое кленче,когато скобара е полудял ? А как да изчоплим някой скобар,когато клена е пасивен ? :)
Sme6NIKa
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Клен/кефал 2010

Мнение от Sme6NIKa »

Та коя, казваш е реката :roll: ..... дето ври от скобар? :D Както е модерно да се казва - може и на Левски Спартак.

А сега сериозно - толкова много аномалии с времето тази година, че и рибата се е шашнала. По това време скобар се ловеше само от Венци `72 и чичо Коле, и то с много чалъм, а сега и на тях им се опъват. Значи рибата не се е настроила към летния режим на хранене/активност и може би това е причината да не е като миналата година.....
Мерака винаги е по-голям от възможностите....или поне при мен е така!
liuboo
новобранец
новобранец

Мнение от liuboo »

Здравеите,наистина не е наред нещо времето,днес чистих кефал от р.Чая,е как още е пълен с хаивер се чудя,излиза но е все още много мудна рибата,дребните до педя много се спущат след примамката и толкоз,скачат на перото,като сложа булдо спира да гони,преместя оловото до перото,и стръвта на един метър свободно плува пак неще,ходя на същите места както всеки сезон и що годе знам навиците на рибата,но не е същото като предишни години.Обяснявам си го със студената все още вода,и с честите валежи от които нивото ту се покачва ту пада.
Ако съдбата ти е обърнала гръб,просто я изчакаи да се наведе.......
Аватар
StoychevV
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от StoychevV »

Здравейте!
Да се похваля,Янтра в Габрово-боза и много високо.Ама си викам дай да ида малко със спининга.Не взех да снимам защото си викам в това време риба няма да има.Та вече на реката сложих едно воблерче Strike Pro 3.5,ЖЪЛТО,червено и оранжево,много хубаво и заметнах .С първото навиване нещо напъна яко :o и се почна борба след 2 минути го изкарах.Естествено кефал но с доста забележителни размери.Нямах с какво да меря или претегля и мерих на педя.Три педи и половина(една педя моя е 23см)следователно ококло 57 см.Много бях доволен,друг кленчого не дръпна но и това стига.Малко му разкървих устата но ще се оправи.Та това от мене. :D
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

StoychevV написа:Здравейте! .Нямах с какво да меря или претегля и мерих на педя.Три педи и половина(една педя моя е 23см)следователно ококло 57 см.
Весела математика :D :D :D
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Сашо,вчера в Търново в дъжда реших след работа да пробвам има ли риба в тая мътилка.И я набарах в един въртеж на доста тъмен воблер.Та след това обиколих може би около 500м. нагоре и надолу,но НИЩО.Рибата се беше скупчила само там.Но моите впечатления са само за мътна вода,щото от месец насам тук при нас реките са само такива. :D
Аватар
StoychevV
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от StoychevV »

:D :D Колеги извенете !От вълнение съм збъркал :lol: Две педи и половина
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

И аз днес пробвах поне на 3-4 тъмни воблера ;( Пробвах и бели , прозрачни , ярки .. ;( Икурата плашеше всички рибки ?
И тук до скоро беше мътилка. Рибите се държат или до брега или на границата на тихото и бързея. Имахме няколко доста добри излета само с тупаки и то в лошото време.
Сега в топлата и бистра вода рибата е все още в зимен режим ?
Дали скобара ги плаши и гони с активността си ?
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

StoychevV написа::D :D Колеги извенете !От вълнение съм збъркал :lol: Две педи и половина
И аз , сори , ама вече си в "бисерите "!!! :lol: :lol: :lol:
Сори за спама !!!
Върл Shimano фен!
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

sandista написа: Икурата плашеше всички рибки ?

Дали скобара ги плаши и гони с активността си ?
На тези 2 въпроса да отговоря така :
1. Да найстина ярките цветове направо ги плашат като шампион е найстина прехвалената ИКУРА :)
2. За скобара не знам ама преди 2 седмици на една река вливаща се в марица всеки 2 -ри удар на zip baits rigge 35f ми беше от скобар (???) като изкарах няколко...

И аз да попитам нещо: Малките тумбести воблерчета , който жънеха кефал кат за световно ( даже сега е световно) сега не провокират дори атака ( с малки изключения) , а миноу воблерите ловят в пъти повече ... ??
Че нещо във времето не е наред е ясно ама ...
Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
toni2
новобранец
новобранец

Мнение от toni2 »

StoychevV написа::D :D Колеги извенете !От вълнение съм збъркал :lol: Две педи и половина
Колега,макар и збъркал,дръж си на положението,че както си почнал ще го докараш до кутрето. :D
Последно промяна от toni2 на Пет Юли 09, 2010 9:11 pm, променено общо 1 път.
_DK_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от _DK_ »

Мдам......
До преди седмица дребните кленчета на един затворен водоем се съсипваха на една тумбеста микро-самоделка, а вчера имах 2 удара на нещо като уокър и един миноу (сите самоделки) като на воблера от миналата седмица нямах и подгонване.
Същото се отнася и за костурите. Пикът на некълването май беше миналата събота.
Потвърждавам и теорията за цветовете-ярките просто не действат, въпреки мътната вода и облачното време.
Аватар
StoychevV
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от StoychevV »

:oops: Ее вие ся ко мислите че лъжа ли :?:
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Сашо където има пасаж скобар, кефал няма. Или поне зимата е така. Лятото до сега го нямаше масово около мен и нямам наблюдение. Иначе тази вечер никаква активност на кефала, дори и до брега не искаше поне да подгони нито воблери и блесни нито муи :twisted:
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

StoychevV написа::oops: Ее вие ся ко мислите че лъжа ли :?:
Споко колега вярваме ти ,ей го братчето от същото място(Янтра в Габрово)

Изображение

По темата
Наистина се забелязват някой страности в поведението на кефала.Рибата стои
групирана в определени участаци ,а на други дащни кленски места я няма ника-
ква
При последният риболов при откачането на рибките от тях пръскаше хайвер
Та сигорно изибилието от храна което смъкнаха поройте в реките и недовърше-
ната работа по създаването на потомството са причините за не особено активния
кефал в последните дни.
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”