Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Как стават белите!!!!!!
Модератор: dantho.mihov
-
- научил се да хвърля
Re: Как стават белите!!!!!!
Както казах питайте личния си лекар или друг познат лекар, какво да си приготвите и как да го прилагате.
Под езика е лесно когато си на зор
, търси се корена на езика.В областа на врата се търси кръвоносен съд, вени югуларис
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tem_en.svg , но това в краен случай, при анафилактичен,алергичен, шок с кортикостероидното лекарство, урбазон например, се прилага и адреналин или подобни му.При ухапване в областа на главата на алергичен човекинжектира се и в корена на езика за да несе допусни отток в областа и възпрепятстване на дишането.
При ухапване от змии има противоотрови/серуми, ма надали всеки ще си носи , че много трудно се съхранява, нашите змии за здрав човек неса смъртоносни и се ходи до болницата
Под езика е лесно когато си на зор

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tem_en.svg , но това в краен случай, при анафилактичен,алергичен, шок с кортикостероидното лекарство, урбазон например, се прилага и адреналин или подобни му.При ухапване в областа на главата на алергичен човекинжектира се и в корена на езика за да несе допусни отток в областа и възпрепятстване на дишането.
При ухапване от змии има противоотрови/серуми, ма надали всеки ще си носи , че много трудно се съхранява, нашите змии за здрав човек неса смъртоносни и се ходи до болницата

Капитан АТАНАС АНГЕЛОВ , платил с живота си , служейки на Република България.
Убийците се смеят,
Весело живеят,
ала невежи те,нещат да проумеят,
деца им, внуци в Бездната ще се запилеят
„μή μου τούς κύκλους τάραττε„
Убийците се смеят,
Весело живеят,
Най-добре е комбинацията от двете....иначе урбазона е задължителен да е с нас когато сме за риба , аз лично винаги го нося!!!elinpelin1 написа:Само алергозан при алергичен истински шок, няма да помогне !Кузмич написа:Пииииииич....
Квото и да напиша ще е ...абе нямам думи.
И алергозан-а върши работа носете го с вас.
Andrey_76 написа:Отивам да си купя веднага.
А искам да попитам какво трябва да се вземе за ухапване от змия и каде се бие?
Поради благоприятното си географско разположение и климатично разнообразие България е страна, в която има много змии - голям стрелец, медянка, сива и жълтоуха водна змия и пепелянка.
Важно е да се знае, че змиите никога не проявяват безпричинна агресия. На практика може да се приеме, че всяко агресивно действие на змията спрямо човек е акт на самозащита. Когато на змията (не само отровната) умишлено или неволно се отнеме възможността за бягство - тя е принудена да се защитава.
Характерни за предстоящото агресивно поведение (нападение) на пепелянката са следните фази:
- съскане,
- издуване на тялото,
- S-образно нагьване и повдигане на предната част от тялото,
- при младите екземпляри се наблюдават и потрепващи движения с опашката.
Ухапване от неотровни змии
Най-често този вид ухапвания минават без последици за човека, ако се изключат страха и шока от преживяното. В отделни случаи е възможно възпаление на ухапаното място, което е следствие замърсяване на раната от нечистите зъби на животното (гниещи частици и др.), а не от действието на отрова. Възможно е и отчупването на малките и фини зъби на змията, които остават в отвора на раната.
Как може да различите каква змия ви е ухапала?
Различаването на ухапванията от неотровни змии от тези на отровните може лесно да стане по белезите, оставени от зъбите на животното.
При пепелянката остават две добре различими дупчици от двата по-едри отровни зъба, намиращи се най-отпред в устната кухина.
При ухапване от смок се образуват две успоредни полудъги от малки и разположени по-гъсто дупчици. Тези белези стават добре видими при притискане на ухапаното място, при което от раничките избиват дребни капчици кръв.
Как да се пазим от змиите?
- Трябва да се знае, че най-вероятното време за среща със змиите е пролетта, тъй като тогава животните по физиологични причини са по-невнимателни и това увеличава възможността за срещи с тях.
- При среща змията не трябва да се дразни, а да й се даде възможност за отстъпление.
- Когато се ходи по места, където е възможна среща със змии (открити, топли и слънчеви поляни и скали) важна роля играе облеклото: необходими са здрави високи обувки и панталон.
Първа помощ при ухапване от змия
- Най-важното е запазването на спокойствие и ограничаване двигателната активност на пострадалия.
- По възможност да се огледа внимателно змията с цел по-късната й идентификация.
- Добре е да се обездвижи ухапаното място и при възможност да се шинира и бандажира, но без да се спира кръвообращението му.
- По най-бързия начин (но не от страна на пострадалия) да се потърси лекарска помощ.
Какви са външните белези на пепелянката?
Разпознаването на пепелянката може да стане по следните ясно видими белези:
- сравнително късо и дебело за дължината си тяло;
- много къса опашка - преходът от тялото към опашката не е така равномерен, както при смоците;
- главата е с добре изразена сърцевидна форма, рязко (ясно) отделена от тялото;
- на върха на муцуната има добре оформено рогче от люспи, каквото липсва у всички останали български змии (най-характерен белег!);
- наличие на ясно отделена от основния цвят на тялото зигзагообразна шарка;
- люспи с кил в средата, а не гладки;
- вертикална зеница, а не хоризонтална.
Възможно е объркването на тази отровна змия с медянката, поради привидната им прилика в големината, а често и в основния цвят на тялото. При последната обаче задължително липсват: рогче на муцуната, зигзагообразна окраска, люспи с кил в средата, вертикална зеница.
Отровата на пепелянката - действие, симптоми, прогноза
Отровата на тази змия атакува преди всичко кръвообращението, кръвта, кръвните елементи и тъканите в близост до мястото на ухапване. То е болезнено, отекло и възпалено.
Общите симптоми са: чувство на страх, слабост, световъртеж, главоболие, сърцебиене, отпадналост, потене и гадене. При по-тежки случаи се наблюдават температура, повтарящо се повръщане, стомашни колики. Спадането на кръвното налягане може да доведе до опасен колапс на кръвообращението.
При евентуалното действието на невротоксичните съставки на отровата (което се случва по-рядко) се наблюдават смущения в зрението, говора и равновесието.
При физически здрави възрастни хора в повечето случаи симптомите отшумяват сами до 2 - 4 дена.
Реакцията на организма на ухапания зависи от няколко главни фактора:
- количеството и качеството на отровата;
- теглото и здравословното състояние на ухапания;
- мястото на ухапването;
- времето и вида на предприетата терапия.
Неблагоприятни фактори по отношение на прогнозата са:
- лошо здравословно състояние на ухапания;
- слаб организъм (малки деца, стари хора);
- алергии;
- лошо място на ухапването: глава, шия, коремна област, сърдечна област.
Какво НЕ трябва да правите, ако ви ухапе пепелянка?
- да слагате стегната превръзка над мястото на ухапването - това ще доведе до спиране на разпространението на отровата по кръвен път в организма, като по този начин ще се изолират естествените механизми на организма за неутрализирането й; цялото количество отрова ще се локализира, което може да доведе до тежки некрози, а в някои случаи - до ампутация на пръсти или крайник;
- да правите дълбоки разрези на мястото на ухапването, особено при липсата в полеви условия на чист инструмент; практиката е показала, че подобни действия в повечето случаи не помагат, а водят до нежелани усложнения;
- да изсмуквате кръвта от ухапаното място, защото това (дори при микроскопични ранички в устната кухина) означава пряко вкарване на отрова в кръвообращението;
- да употребявате алкохол;
- да бягате, да викате, да извършвате резки движения.
-
- научил се да хвърля
Убийците се смеят,
Весело живеят,
Убийците се смеят,
Весело живеят,
...колеги , благодаря ви за инфото...колегата Евгени , пропусна да спомене усойницата , която точно по това време и по късно се събира на кълбета в гнезда , покрай Черноморието ...особено в района Влас - Емине , луд съм ставал от тях , откривал съм до палатката си , около 10 змийчета на ден
, усойницата за разлика от пепелянката - няма отровно рогче , но има зигзагообразната ивица , доколкото знам отровата и е по-силна ...чели сте началото на приключенията ми ТАМ ...всеки ден бях САМ там , без противотрови , само с кучешки препарат за кърлежи ...секи ден си вадех по няколко кърлежа с ръка и се разминавах с по няколко змии и това в съчетание със съжителството на огромна популация , некви големи кафеви скорпиони , живеещи в съседна скална пирамида
....като малък си играех често с водните змии в Бургаското блато , по късно отглеждах и снимах с питони и по принцип нямам страх от змиите , може би заради това съм се разминал от нещастен случай...по тоя повод ще си позволя да ви дам няколко полезни съвета : ...така вървите си по пътеката и изведнъж се оказва , че стъпвате точно до главата на змията и това го виждате в последния момент , какво да направите
- ПРОСТО ЗАМРЪЗНЕТЕ ...стойте неподвижен докато змията сама не си тръгне ...опитайте се да релаксирате , с цел да забавите пулса си , змиите усещат пулса - бъдете сигурни в това , както и усещат страха у вас , прогонете страха и гледайте във змията , колкото повече гледате в нея - по малко ще ви е страх , след време гадинката ще усети вашето успокоение и ще помисли за отстъпление ...ако искате да я заловите , като я настъпите зад главата или по друг начин ( може и с чаталче ) трябва да се действа бързо и решително , по принцип бозайниците имат по бързи реакции НО САМО АКО Е СТУДЕНО , В ГОРЕЩИНИТЕ ПРОСТО ЗАБРАВЕТЕ...никога не бих уважавал човек хвърлил камък по змия , ударил я с тояга - ей така за нищо ...направо откачам като видя смачкана с кола , змия на пътя
...не знам що хората не ги обичат и не ги пазят
....те не са лоши , имат си тяхна собствена магия , но ако продължа ще избягам от темата

Последно промяна от Булти на Нед Авг 15, 2010 10:53 am, променено общо 1 път.
....pachosz написа: След като вече живее втори живот гмуркача, благодарение на Качо, ника му вече може да стане ГМУР-КАЧО

elinpelin1 написа:http://anapen.bg/index.php?p=info

Тоя Анапен е определено по-удобен и дори можеш да се справиш ако си сам. Но е скъп 100 лв.
Видео: http://www.youtube.com/watch?v=ZR5c5VP2rOs
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Жоре, страхотен късмет си имал!!! Господ те е пазил този ден!
А Качо е истински мъж и приятел!
А Качо е истински мъж и приятел!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- научил се да хвърля
spear написа:elinpelin1 написа:http://anapen.bg/index.php?p=info
Тоя Анапен е определено по-удобен и дори можеш да се справиш ако си сам. Но е скъп 100 лв.
Видео: http://www.youtube.com/watch?v=ZR5c5VP2rOs
Хммм,

Важно ! При ухапване от ,оса пчела,стършел, тъща

Важно ! При истински алергичен шок , само адреналин може и да непомогне !/в случая препарата анапен„. Трябва и ,например урбазон.Тези двете се инжектират възможно най бързо!Затва не е добре да си сам !Какщеси ги подготвите е ваша работа.След тази бърза реакция може да се приложат и антихистамини , алергозан, да се следи пулс, ако трудно се хваща пулс, пак адреналин , още урбазон.В болницата се поставят и системи, най простото е вливане например на глюкоза, следене на сърце, кръвно.При едем на Квинке, около гръкляна, неможе да се диша.Адреналин в устата,под езика, в областа.Ако непомага, човека върви към умиралка, вадите ножа и порите в предполагаемата област на трахеята под гръкляна, смело и безотговорно!„ако умре ще станете абонат на прокурватурата

и. прочее ...
Та я попитайте най близко разположеният ви лекар

Убийците се смеят,
Весело живеят,
Убийците се смеят,
Весело живеят,
малее ужас
Най-добре да пази господ се казва в такъв случай
А аз си помислих че се боцкаш с това като камандосите в бедрото и си готов

Най-добре да пази господ се казва в такъв случай

А аз си помислих че се боцкаш с това като камандосите в бедрото и си готов

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега знам за какво ми говориш.По точно да уточня че преди 2 седмици ме ужили оса,поду се и мина след 3-4 дена.Та това ми е второто жилене ама от стършел.Та алергичния шок бе на лице,просто късмета беше с мен и намесата на Качо наистина бе светкавична и на място.elinpelin1 написа:При ухапване от ,оса пчела,стършел, тъща, ако има реакция както в случая, като гледам е била по лека, инак нямаше да пише човека, то при следващото ожилване може да се развие истински алергичен шок, който без светкавична намеса е фатален!
- niki_fire1977
- новобранец
Малеее, страшна случка. Тръпки ме побиват. От днеска с една торба урбазон. Само не ми стана ясно колко е количеството, което трябва да се бие. За врата нещо не съм съгласен да се бие, че току виж съм уцелил някоя артерия. Голям късмет е изкарал колегата. При мен се случи, ама бяхме с лодка в морето. Един колега го ужили оса. По ръката, без да знаем, че е алергичен. Добре, че имаше урбазон в колата. Иначе беше пътник.Поду се целия. И добре, че тепърва влизахме в морето. Ако бяхме далече щеше да си замине. Газ към брега. Два пъти му бихме урбазон. Оправи се след три часа. Да пази господ. Не съм се замислял за такава подробност. Ама много важна подробност.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Момчета,дълги години се занимавах с дърводобив и постоянно бях в "гнездото на осите".Преживял съм много ухапвания и ужилвания от пчели,оси,стършели и змии благодарения на Solu-Mendrol на Pfizer 40мл.По добро е от Урбазона,евтино е и не е претенциозно към нискотемпературно съхранение - в момента имам шишенце и спринцовка в куфара си!Не му правя реклама,а ви съветвам да се обурудвате!
За постъпката - няма нужда от коментар!
За постъпката - няма нужда от коментар!

-
- научил се да хвърля
И двете са метилпреднизолон, съдържат една и съща активна съставка.
Убийците се смеят,
Весело живеят,
Убийците се смеят,
Весело живеят,
Лапландец,говорим за нещо дет ша ти свърши работа сред природата,не е въпросът какво е активното вещество.elinpelin1 написа:И двете са метилпреднизолон, съдържат една и съща активна съставка.
Шансът да счупиш ампула урбазон (или разредител)в багажа при транспорт или в "сюблимния момент" е многократно по-голям отколкото солу-медрола-флакона е дебелостенен и с едно натискане и няколко разклащания си готов

За дозировката-2-3 флакона вършат добра работа при шокови състояния.
Умната с гадовете!