Съчма на повода
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Съчма на повода
Това е!simo72 написа:...Това обаче го правя само в случай че рибите вземат на изтичане....

Въпроса на колегата обаче е конкретно при риболов на затворен водоем и при това положение дропер на повода е грешно решение.

-
- кандидат преподавател
На затворен,затворен,ама колко да е затворен?Най-добре да пробва колегата и така,и иначе,защото навсякъде условията са различни.Например,на определени места на яз."Въча",платиките много пъти съм ги .....с дроперче на повода,с ефективност на кълването и засичането в пъти по-голяма от бездроперните поводи на околни колеги.Ама,пак не твърдя,че категорично трябва да се налага един или друг тертип-всичко си е според зависи 

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Хора, никой не спори, че понякога се налага да се сложи дропер на не-голямо разтояние от куката. Но правилното изпълнение не е дропер на повода. Дропер на повода ни носи повече оплитания и увреждане на линията в най-слабата и част. Правите си утежнението примерно от горе надолу:
=====ОООО============о=================о--------------------------------о--------->
Няма ли ефектът да е същият, като избягваме оплитанията и сплескването на повода като направим:
=====ОООО============о=================о=======================о---------->
=====ОООО============о=================о--------------------------------о--------->
Няма ли ефектът да е същият, като избягваме оплитанията и сплескването на повода като направим:
=====ОООО============о=================о=======================о---------->
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Веднага отговарям, къде според мен е разликата - в презентацията на стръвта!
По-дебело влакно + възли на няколко см от куката(аз ползвам клупчета) и не се получава.
По-дебело влакно + възли на няколко см от куката(аз ползвам клупчета) и не се получава.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Струва ми се, че няма никакво значение за презентацията влакното над първият дропер.....поради самият дропер. Това е като ловец да си внушава, че не е случил на дивеч, защото оркестъра който върви пред него в гората не е с комуфлаж. 

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Възможно е, но едва ли ще разберем някога
Важното е да вярваме, в това което правим, тогава сме спокойни на брега

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
В моя случай говорех за съчма с размерите на главата на карфица.Даже номера не знам колко е.Вероятно около 0,04 а може и по-малък.С този размер не бих казал че стръвта е "закотвена"едва ли не на дъното.А удобството е,че можеш и да го махнеш или движиш и отново да си с желаната дължина на повода без да се налага да сменяш целия повод с куката.Не че ползвам често ,но в някои случаи такава съчмичка обръща риболова.В плюс.За Реката става дума де.В крайна сметка всеки си решава.
Абсолютно съм съгласен с последния пост!
Абсолютно съм съгласен с последния пост!

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Вярно е, само времето ще покаже.chirusa_bg написа:Възможно е, но едва ли ще разберем някога![]()
Аз също слагам дропер на повода понякога, но от мързел. Така го възприемам аз.
Поздрави!
сори, че изкопавам темата, но четох някъде, че този дропер се слага на около 5 сантиметра от куката на самия повод едно с цел да пропада по- бързо и второ най- лекото кълване се отчита много много ясно на плувката т.е. тя става по чувствителна, когато има дропер, но в случая му викаха съчма за кълване или нещо такова беше! А по въпроса, дали ще има скъсване, ако има по- крупна риба- зависи какви оловца ползваш. Аз съм си подготвил боло... телескопа с водачи с плувка 1 грам, основно и единствено отежняване поставено веднага над възела обединяващ основното влакно и повода (0.16 основно и 0.09 и 0.10 поводи- според зависи кой ми се ползва) и съчмичка 0.06грама на 5-6 см от куката! Още нямам късмета да видя как би се представил този монтаж заради глупавото време 

-
- ще става разбирач
Аз дроперите ги слагам на около 25см от куката и ги нареждам посредата големите а в край малките да започва с малко и да свършва с малко за да не се оплита повода.
Слагам дропер, когато ме мързи да пренареждам монтаж, а рибата взима на повдигане.Чувствителността е доста по-добра.INCUBUS написа:платиките много пъти съм ги ....
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Прави разлика между групирано утежнение, съчмаи и дропери. Една сачма става дропер според ролята и мястото на поставянето си. И попринцип група на 25 сантима от куката е груб и неправилен монтаж, освен с ултрафинни шарански плувчици при риболов с щека.tisho_9610 написа:Аз дроперите ги слагам на около 25см от куката и ги нареждам посредата големите а в край малките да започва с малко и да свършва с малко за да не се оплита повода.
-
- новобранец
Групираното олово също се използва в някои случаи,при изтичане със суркане по дъното и при гъсти риби на стоящи води,концентрирани на дъното.Дропер на повода не си позволявам да слагам.Ако се наложи скъсявам повода до нужната дължина.