Съчма на повода

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Съчма на повода

Мнение от stich »

simo72 написа:...Това обаче го правя само в случай че рибите вземат на изтичане....
Това е! :smt023
Въпроса на колегата обаче е конкретно при риболов на затворен водоем и при това положение дропер на повода е грешно решение.
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

На затворен,затворен,ама колко да е затворен?Най-добре да пробва колегата и така,и иначе,защото навсякъде условията са различни.Например,на определени места на яз."Въча",платиките много пъти съм ги .....с дроперче на повода,с ефективност на кълването и засичането в пъти по-голяма от бездроперните поводи на околни колеги.Ама,пак не твърдя,че категорично трябва да се налага един или друг тертип-всичко си е според зависи :)
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Хора, никой не спори, че понякога се налага да се сложи дропер на не-голямо разтояние от куката. Но правилното изпълнение не е дропер на повода. Дропер на повода ни носи повече оплитания и увреждане на линията в най-слабата и част. Правите си утежнението примерно от горе надолу:
=====ОООО============о=================о--------------------------------о--------->

Няма ли ефектът да е същият, като избягваме оплитанията и сплескването на повода като направим:

=====ОООО============о=================о=======================о---------->
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Веднага отговарям, къде според мен е разликата - в презентацията на стръвта!
По-дебело влакно + възли на няколко см от куката(аз ползвам клупчета) и не се получава.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Струва ми се, че няма никакво значение за презентацията влакното над първият дропер.....поради самият дропер. Това е като ловец да си внушава, че не е случил на дивеч, защото оркестъра който върви пред него в гората не е с комуфлаж. :lol:
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Възможно е, но едва ли ще разберем някога :)
Важното е да вярваме, в това което правим, тогава сме спокойни на брега 8)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

В моя случай говорех за съчма с размерите на главата на карфица.Даже номера не знам колко е.Вероятно около 0,04 а може и по-малък.С този размер не бих казал че стръвта е "закотвена"едва ли не на дъното.А удобството е,че можеш и да го махнеш или движиш и отново да си с желаната дължина на повода без да се налага да сменяш целия повод с куката.Не че ползвам често ,но в някои случаи такава съчмичка обръща риболова.В плюс.За Реката става дума де.В крайна сметка всеки си решава.
Абсолютно съм съгласен с последния пост!
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

chirusa_bg написа:Възможно е, но едва ли ще разберем някога :)
Важното е да вярваме, в това което правим, тогава сме спокойни на брега 8)
Вярно е, само времето ще покаже.
Аз също слагам дропер на повода понякога, но от мързел. Така го възприемам аз.
Поздрави!
titanium
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от titanium »

сори, че изкопавам темата, но четох някъде, че този дропер се слага на около 5 сантиметра от куката на самия повод едно с цел да пропада по- бързо и второ най- лекото кълване се отчита много много ясно на плувката т.е. тя става по чувствителна, когато има дропер, но в случая му викаха съчма за кълване или нещо такова беше! А по въпроса, дали ще има скъсване, ако има по- крупна риба- зависи какви оловца ползваш. Аз съм си подготвил боло... телескопа с водачи с плувка 1 грам, основно и единствено отежняване поставено веднага над възела обединяващ основното влакно и повода (0.16 основно и 0.09 и 0.10 поводи- според зависи кой ми се ползва) и съчмичка 0.06грама на 5-6 см от куката! Още нямам късмета да видя как би се представил този монтаж заради глупавото време :?
tisho_9610
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tisho_9610 »

Аз дроперите ги слагам на около 25см от куката и ги нареждам посредата големите а в край малките да започва с малко и да свършва с малко за да не се оплита повода.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

INCUBUS написа:платиките много пъти съм ги ....
Слагам дропер, когато ме мързи да пренареждам монтаж, а рибата взима на повдигане.Чувствителността е доста по-добра.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

tisho_9610 написа:Аз дроперите ги слагам на около 25см от куката и ги нареждам посредата големите а в край малките да започва с малко и да свършва с малко за да не се оплита повода.
Прави разлика между групирано утежнение, съчмаи и дропери. Една сачма става дропер според ролята и мястото на поставянето си. И попринцип група на 25 сантима от куката е груб и неправилен монтаж, освен с ултрафинни шарански плувчици при риболов с щека.
kris_h1996
новобранец
новобранец

Мнение от kris_h1996 »

Групираното олово също се използва в някои случаи,при изтичане със суркане по дъното и при гъсти риби на стоящи води,концентрирани на дъното.Дропер на повода не си позволявам да слагам.Ако се наложи скъсявам повода до нужната дължина.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”