Съчма на повода
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Съчма на повода
Привет колеги, та въпроса е когато ловите на язовири/на мач/ слагате ли съчма на повода (в ролята на дропер), аз не съм слагал, защото се си мисля че отслабва повода и при удар на по-крупна риба ще има ...пинг.... как мислите.. ?

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
-
- кандидат преподавател
Re: Съчма на повода
Има няколко вида монтажи , като на някои от тях има дори по два дропера на повода. Това се прави с определена цел. Примерно за по бързо пропадане , с цел избягване на дребната риба в по- горните слоеве.
По въпроса , има исписано доста. Виж в монтажи !!!
По въпроса , има исписано доста. Виж в монтажи !!!
Върл Shimano фен!
-
- кандидат преподавател
По-крупна риба,по-крупна,е,колко да е по-крупна,че да стане "пинг"заради едно нещастно дроперче на повода?Дропер на повода при риболов на плувка в язовир-само ако ловиш с поводи над 30 см,за да си сигурен,че по-голямата част от повода заедно със стръвта лежат на дъното.При риболов на скобар на плитко в течението на река,е добре да се слага дропер на повода - да се намали мандахерцането на самия повод и стръвта,та да вървят по -стабилнж и праволинейно по течението и скобчо да апне с кеф и благоразположение. 

- Skorpi
- сериозен играч
На язовир и на мач не слагам дропери на повода просто сменям дължината на повода обикновенно е около 20см 

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Не слагам дропери на повода.Винаги на основното над вирбела ги слагам дроперите,случвало се е и на повода ди ги местя,ако е по дълъг и реша,че трябва да се легне с по малко сантиметри на дъното.Така пише по книгите.
Всеки случай не е голяма грешка и на повода да са,стига той да е по дълъг,така и някоя закачка може да ти спаси ваглера.Просто се сетих за това предимсво дропер на повод.Иначе дали ще каже циннк си зависи повече от съчмичкитите. 

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
колега на повода не се слага но това е въпрос на избор може би някой колеги ще кажат друго аз напримерно слагам една точно над връзката на повода с основното влакно и пускам къс повод около 20см
и нямам проблем
и нямам проблем
- Бисо
- сериозен играч
..............Ribko написа: съчма на повода (в ролята на дропер),

Осветли ме първо,ква е разликата м/у сАчма и дропер....

Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Всичко зависи от това каква риба ще се ловиш ! По принцип колкото е по надолу съчмата толкова по добре (максимално бързо ще се отчитат кълването) - НО по принцип ! Пак всичко зависи от това какво ловим , ако ловим уклей дропера може и да е на 10 санта от куката, иначе допер на повода малко тъпо - като скъсаш слагаш пак отново !
сВОБОДНА рИБАРСКА пАРТИЯ - Не се оставяйте да бъдете мамени от други политически партии. Елате при нас!
аз като ловим по Струма винаги слагам съчма на повода заради течението да не разкарва стръвта на лево и на десно

-
- фен клуб-скобар
Ако го слагаш зарад тая цел, по -добре да правиш по-къси поводи например 10 см. Инак като скъсаш повод айде плувката се дебалансира слагай още съчми... И аз намерих неколко монтажа с съчми по поводите та се чудих за кво съм ги слагал.Trout написа:аз като ловим по Струма винаги слагам съчма на повода заради течението да не разкарва стръвта на лево и на десно
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

е то повода ако ми е 10 см по добре да не слагам,според мене от такъв повод нема смисъл.А за съчмите като скъсаш, колко му е да сложиш после 1-2 съчмички на повода

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Много правилно ви казва Владо, сачма на повода се не щипе. Повода е и трябва да бъде влакното от куката до първият дропер. Не се бъркайте, че основното утежнение трябва да е непосредствено над връзката повод-линия..... може да е и на петдесет сантима по-нагоре. Иначе повод на 10 и по-малко сантиметра от куката се ползва предимно за уклей.Trout написа:е то повода ако ми е 10 см по добре да не слагам,според мене от такъв повод нема смисъл.А за съчмите като скъсаш, колко му е да сложиш после 1-2 съчмички на повода
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Траут говори за Струма. Там често ловим на дълбочина 50см.
Съчма на повода слагам много рядко и то на не повече от 4-5см от куката, колкото да стабилизира малко движението.

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- кандидат преподавател
И аз понякой път , слагам едно малко дроперче на повода , но непосредствено след куката , с цел да сваля стръвта непосредствено до дъното , и да я държи сравнително стабилна. Това обаче го правя само в случай че рибите вземат на изтичане. Когато рибата се влияе от задържане , това е грешка
!

Върл Shimano фен!