Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40
Minn Kota имат аналогичен модел. Идеята е оригинална, но недостатъците му са поне три:КАЯ написа:Извинявам се, че се намесвам в темата / ел. моторите не съм им много привърженик, макар ,че според мен трябва да се забрани използването на бензинови в язовирите или поне на 200м от бреговата ивица/ , но намерих интересен ел.мотор монтиращ се на антикавитационнта плочка.Може за някой да е интересен вариант.
http://www.badger.ru/shop/catalog/boats ... fulltext=1
К,во му плащаш-има-мяма 1000 лв.
1. Монтажа му е зад транцевата дъска а не под нея. Това възпрепятства притока на вода от пред и значително снижава неговата ефективност и увеличава разхода на ток (все едно да монтираш двигател с къс ботуш на лодка с висок транец предназначен за двигател с дълъг ботуш)
2. При глисаж, ако антикавитационната проскост не е точно на нивото на дъното а е малко под него (по принцип двигателите се монтират така, че антикавитационната плоскост да е от 0 до 3 см под нивото на кила) прави големи пръски нагоре и увеличава съпротивлението.
3. Нарушава се баланса при транспортиране на двигателя на колесар.
Варианта на долната картинка е по-оптимален:

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
[/quote]promarine написа:............................
2. При глисаж, ако антикавитационната проскост не е точно на нивото на дъното а е малко под него (по принцип двигателите се монтират така, че антикавитационната плоскост да е от 0 до 3 см под нивото на кила) прави големи пръски нагоре и увеличава съпротивлението.....
......................
Точно това имам и аз предвид. Не съм много наясно с монтажа на този двигател, но на "първи прочит" ми се струва не особено добър избор и вариант. Като отделен двигател, монтиран по правилата - да, но в тази комбинация

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
zdr, kolega az imam osapian 55 libri strahotni sa vzemi si takav s tiagov akumolator 100 ampera i problemi niamash.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Здрасти колега.На каква лодка го използваш 55 либри-размер,тегло.ivo5 написа:zdr, kolega az imam osapian 55 libri strahotni sa vzemi si takav s tiagov akumolator 100 ampera i problemi niamash.
Всичко може,но не всеки го можe.

Много интересни и полезни коментари по темата
Особено на колегата Jagger1
Аз също се замислям да направя комбинация на ел.двигателче с каяк
..мисля че ще е удачно
Имам един въпрос:на каква дълбочина трябва да е пропелера спрямо нивото на водата?
Незнам дали е точен въпроса

Аз също се замислям да направя комбинация на ел.двигателче с каяк

Имам един въпрос:на каква дълбочина трябва да е пропелера спрямо нивото на водата?
Незнам дали е точен въпроса

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
На каяк, по всяка вероятност монтажа ще бъде от страни а не зад лодката, така че няма какво да възпрепятства "засмукването" на вода от винта. В този случай, най важното е не на каква дълбочина ще бъде потопен винта, а перката да бъде максимчално близко до борда (колкото по в страни е двигателя, толкова повече ще се опитва да отклонява лодката от правия курс). Също така трябва да ти бъде удобно да управляваш (двигателя трябва да бъде достатъчно назад, за да може да се завива но и да не се налага да се протягаш много за да държиш ръчката).
Иначе каяк с ел.двигател трябва да върви мноооого добре.
Иначе каяк с ел.двигател трябва да върви мноооого добре.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Мисля по-скоро за този вариант
http://www.youtube.com/watch?v=o9Eaz6p0 ... re=related
Има добри идеи
При каяка проблема е в теглото на акумулатора и правилното му позициониране,според мен 
Има добри идеи

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Според мен, тъй като двигателя ще натежава доста отзад, ще трябва акумулатора да е разположен в предната част на каяка за да уравновесява. Решението на клипчето не ми допада поради многото жици за управление и прочие... Ще излезе по-скъпо, но има фабрични ел.двигатели с дистанционно управление. Ще бъде много по-елегантно без всички тези кабели.gogo26 написа:Мисля по-скоро за този вариант
Има добри идеиПри каяка проблема е в теглото на акумулатора и правилното му позициониране,според мен

Напълно съм съгласен с теб,за бъркотията от кабели и пр.
... но има някои добри идеи,примерно закрепването.Дай жокер за фабрично дистанционно
Ето едно-разкошно е
http://www.torqeedo.com/us/sn/image-lib ... light.html
Ама финансово не знам за какво иде реч
сигурно ще боли 

Ето едно-разкошно е
Ама финансово не знам за какво иде реч

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Торкидото е хубаво, но е много скъпо.gogo26 написа:Дай жокер за фабрично дистанционно![]()
Ето едно-разкошно е
Ама финансово не знам за какво иде речсигурно ще боли
Ето вариант за теб: http://www.motorguide.com/store/product ... e/wireless
Малко по-късно мога на лични да ти пратя цена и срок за доставка.

MITKO70 ,разгледай и тези ел.мотори - motorguide VaryMax 45 -с електронно управление на скоростта са и са до 4-5 пъти по икономични.Преди бях с minnkota 30 а сега съм с такъв-на Меркюри са. http://store.bulstar.bg/index.php?produ ... 00030&c=93
Да се включа и аз в темата за да не отварям нова. Имам Маринер 4 и искам да му сложа мотор. Спрял съм се точно на Осапиан 40. Имам обаче няколко въпроса:
Къде мога да видя колко А тегли на всяка скорост?
Какъв акумулатор да избера, четох за някакви тягови - те различни ли са от обикновените за автомобил? Аз например карам с Варта силвър 100 амперов на колата, такъв става ли за лодката?
Какво зарядно да избера? Тези китайските от Бриколаж за 20 лв. стават ли? Имам такова и затова питам. Ако се сетя нещо допълнително - ще кажа
Благодаря.
Къде мога да видя колко А тегли на всяка скорост?
Какъв акумулатор да избера, четох за някакви тягови - те различни ли са от обикновените за автомобил? Аз например карам с Варта силвър 100 амперов на колата, такъв става ли за лодката?
Какво зарядно да избера? Тези китайските от Бриколаж за 20 лв. стават ли? Имам такова и затова питам. Ако се сетя нещо допълнително - ще кажа

Благодаря.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Темата отново стана актуална за мен,днес си продадох бензиновия двигател. С оглед на риболова който практикуваме последните години ,времето с което разполагаме и не на последно място ,имам 2 тягови в караваните +соларни панели минавам на ел. мотор.
Имате ли колеги вече впечатления,мнение за тези 2 г. от както е темата за Осапиан40,Хайбо,как се представиха?
На колегата писал преди мен ,ще кажа -ДА тяговите са за предпочитане.И понеже се занимавам с кемпери,каравани ,монтирам соларни панели ,акумулаторите който ползваме са само тягови/полутракционни/.Има киселинни и гелови,по добри са,но и двата вида вършат работа.Ползваме основно на Банер акумулатори ,така че това не е проблем.Въпроса е кой ел.двигател-Хайбо44- 380лв.,Осапиан40- 325лв.,Мин Кота40- 395лв.
Мнения?
Имате ли колеги вече впечатления,мнение за тези 2 г. от както е темата за Осапиан40,Хайбо,как се представиха?
На колегата писал преди мен ,ще кажа -ДА тяговите са за предпочитане.И понеже се занимавам с кемпери,каравани ,монтирам соларни панели ,акумулаторите който ползваме са само тягови/полутракционни/.Има киселинни и гелови,по добри са,но и двата вида вършат работа.Ползваме основно на Банер акумулатори ,така че това не е проблем.Въпроса е кой ел.двигател-Хайбо44- 380лв.,Осапиан40- 325лв.,Мин Кота40- 395лв.

- MITKO70
- кандидат преподавател
Въпроса е решен със съдействието на колегата Promarine,вече съм собственик на ел.двигател ELEKTRA 44 и лодка PRORMARINE IB 285. 

Честито колега, много успехи да ти донесе. И на мен ми предстои да закупя електричка - би ли споделил с какво те спечели този двигател, пред изброените в предния ти пост ? По-икономичен ли е ?