Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40

Мнение от MITKO70 »

Колеги,някой има ли впечатление от тези мотори,ползвал ли ги е.Днес попаднах на тях в сайта
на Balkanboats.
http://www.balkanboats.com/productdetai ... 138&id=260
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40

Мнение от jagger1 »

Здравей, колега. Имам по-малкия модел 30 lb от преди Нова година, но за съжаление още не съм го пускал. Когато си го купувах се бях спрял най-напред на 40 lb-овия, но прецених за себе си, че 30 lb ще ми върши същата работа по следните причини:
- Лодка - надуваема, 20 кг (макс. товароносимост - 300 кг)
- Транец - около 1 кг
- мотор (30 lb) - 6,8 кг
- акумулатор тягов 50 AH - 13 кг
- рибарско снаряжение - от 3 кг до около 10 кг (зависи от вида риболов)
- моя милост - 75 кг
или общо между 120 и 130 кг ще бъде натоварвана

Консумацията на 30 lb спрямо 40 lb е по ниска за равни други условия и за еднакви скорости.азр С посочения тягов акумулатор (50 Ah) съм си направил разчет на 10 А консумация (2-ра) скорост да издържи около 4 часа непрекъснато и да остане 20% запас за акумулатора преди пълен разряд.
Друго - И двата модела имат индикация за разряда на акумулатора във всеки един момент.
По-евтини са с около 100-120 лв. от пълния им аналог - МиниКота Ендура 30 / 40 по технически параметри. И още - по данни на цитираната фирма (когато го купувах), МиниКота е спряна от доставка във фирмата, т.е. и поддръжката. Ориентирането е към Осапиан-ите. Имат и по-евтина поддръжка. По качество - дават същата гаранция за BG, както и на МиниКота.
Иначе, за да прецениш дали да се спреш на този модел, трябва да съобразиш с каква лодка ще го ползваш. 40 lb е по-мощен от моя, но и консумира повече, което значи и по-голям ампераж на акумулатора, което значи и по-голямо тегло. Зависи и за какво искаш да го ползваш (тролене, риболов на плувка, спининг, мухарка, само за разходка....) и в какви водоеми. За вътрешен затворен водоем (язовир, езеро) е добър. Само искам да те предупредя за нещо принципно за ел. двигателите: независимо от мощността и модела на двигателя (говоря за моделите от снимките на посочения сайт, както и за аналозите им на МиниКота - Ендурите) избягвай да поддържаш продължително време 5-та скорост, ако искаш да си караш двигателчето по-дълго. Контактите на регулатора на скоростите загрява бързо и започва след време да окислява. Затова по принцип - 5-та скорост ползвай аварийно като препоръка от мен (дори и 55 lb-те) Иначе двигателчето е съпоставимо 1:1 с миникотата при спазване на правилата за употреба. Радвам се ако съм ти помогнал. Успех
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Мерси колега ,много полезна информация.И аз си направих същия разчет по кг. ,само че при мен лодката е 3,20м,та за това се спрях на модел 40,като имам 20-30кг резерв за товар.Имам 4 тактов мотор ,идеята ми е този да е като помощен ,да се влачи с него на определени места.Ето на Искъра вече има забрана за бензинови мотори в някой зони/вододайната/,а имаме и солар на кемпера ,та има къде да го зареждам.Аз съм купувал някой неща от тази фирма ,ще говоря с тях.
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Мисля, че като допълнителен е добро решение, но все пак прецени основно спрямо теглото на лодката ти (празна, без никакъв багаж и екстри, т.е. всичко което би товарил в лодката - независимо каква е като въдици, оборудване, хора и т.н. го приемаш в рамките на min/max, добавяш теглото на лодката с двигателите като фтора компонента и смяташ тогава каква бутаща сила ти е наобходима за оптимален режим - цена, мощност, консумация, AH на акумулатора, оптимална (не максимална!!!) скорост. Важно е да съобразиш едно елементарно правило, ако разчиташ на двигателчето да те измъкне аварийно от водата при вятър: Скоростта, която можеш да поистигнеш при идеални условия (отсъствие на вятър, идеално тихо време) > скоростта на вятър/час , когато лодката ще се движи срещу вятър. Пример: Вятър - 10 км/час. Оптимална скорост, която ти позволява двигателя безаварийно да се придвижваш срещу вятъра - поне 11 км/час
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

jagger1 написа: Пример: Вятър - 10 км/час. Оптимална скорост, която ти позволява двигателя безаварийно да се придвижваш срещу вятъра - поне 11 км/час
Не е съвсем вярно колега. Това, което си описал важи за скоростта на течението, но не и за скоростта на вятъра. С каква скорост ще се движиш сруще вятъра, е много по-сложна зависимост и не може да се смята по този начин. Основното съпротивление, което ограничава скоростта на лодката, не е това на въздуха а това на водата. Т.е. ако ти в безветрено време се движиш с 10 км/ч значи вече преодоляваш съпротивлението на насрещния вятър равно на 10 км/ч плюс съпротивлението на водата (което в повечето случаи е в пъти по-голямо). Бъди сигурен, че ако в безветрие развиваш максимална скорост 10 км/ч няма да имаш проблеми срещу вятър 20-30 км/ч.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

promarine написа:
jagger1 написа: Пример: Вятър - 10 км/час. Оптимална скорост, която ти позволява двигателя безаварийно да се придвижваш срещу вятъра - поне 11 км/час
Не е съвсем вярно колега. Това, което си описал важи ..............
Напълно съм съгласен колега :D . Аз по-скоро приведох примера в съвсем опростен вариант и то за затворен сладководен обем. А иначе към това, което си коментирал трябва да се добавят и редица други компоненти като вид на лодката, тегло, височина на бордовете, дълбочина на газене, с кил/без кил, натовареност на лодката + собствено тегло и двигател...
Аз съм коментирал по-скоро за моята комплектация, за което казаното от мен важи + добавка за газенето. Лодката ми е с тегло 20 кг, дължина 3,00 метра, плоско надуваемо дъно, малко газене и не я натоварвам повече от 130 кг (общо тегло на вода-всичко). Преди да й сложа двигателчето, и при най-лекия вятър ме понасяше из язовира. Има много малко съпротивление във водата. Затова казвам, че всеки сам трябва да съобрази някои основни неща спрямо собствената си екипировка и най-вече характеристиките на лодката си :D . А и не на последно място и със сигурността !!!. Колегата, пуснал темата не е споменал каква е лодката, освен че е алуминиева. Затова се ограничих и в примера. Освен това при мен има и още един проблем, който ме ограничава да избера по-мощен двигател: ушите на които се монтира транцевата дъска не понасят големи натоварвания и има опасност бързо да се напукат и сцепят от по-големи усилия върху тях, а те понасят цялото натоварване. Това не винаги колегите го съобразяват в мненията си. Говоря за надуваемите лодки с допълнително закрепване на транцева дъска (извън борда). При колегата, сигурно този проблем го няма. Наслука
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Не съм казал ,че е алуминиева,но и не казах каква е точно :oops: Значи при мен разчета е така горе долу:
Надуваема лодка 3,20м,надуваем кил,алуминиево дъно около 50-60кг.
Мотор Сузуки 6 ,4 тактов-24кг.
Двама човека -160-180кг.
багаж-5-6 кг.
Акумулатор сонар+тягов акум.-15кг.
Ел мотор-6-8 кг.
Общо около 290-300кг.
Това е комбинацията ,въпроса е дали 40 либри на 3-4 скорост да се ползва или 55 либри на 1-2 скорост,като ще се ползва само при тихо време за тролинг.
Изображение
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Според мен, по-добре 40 либри. Като разход на ток, дали ще ползваш 50 лб на 2-ра или 40 лб на 3-та едва ли ще има някаква разлика. Ако ти трябва мощност за по-бързо придвижване, така или иначе ще разчиташ на бензиновия. Ако беше с някоя голяма и тежка лодка и имаше вероятност дори на 5-та скорост ел.двигателя да не се справя, тогава имаше смисъл от по-мощния. Аз на моята (RIB 470 с двутактов двиг 40 кс) смятам да монтирам един Comax 55, за тролинг не само в язовирите, но и в морето, където се изиисква доста по-висока скорост (към 7-9 км/ч).
Последно промяна от promarine на Нед Фев 27, 2011 2:49 pm, променено общо 2 пъти.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

MITKO70 написа:Не съм казал ,че е алуминиева,но и не казах каква е точно ................
Извинявай колега, но останах с убеждение, че е алуминиева :? . Може би от друга тема ..? Може и да съм се заблудил. Още веднъж извинявай. Но все пак мнението ми мисля, че е в правилната посока. Сега се ориентирам по-добре. Ще ти отговоря така: Лодката ми не я натоварвам повече от 130-140 кг. и е с двигателчето от 30 lb. Използвам лодката само при хубаво време и когато е тихо или при слаб вятър, с едно наум винаги, че може да стане и по-лошо. Ориентировъчно -при вълни максимално около 10-20 см. Говоря само за затворен сладководен водоем и отдаличеност от брега не-повече от 300 м. За моята екипировка и условичта на експлоатация, този двигател е напълно достатъчен.
При теб: По-добрия вариант е 55 lb, но имай предвид, че и консумацията е по-голяма при равни скорости. Това означава и по-мощен акумулатор, а от там и по-голямо тегло на акумулатора. Споменаваш и за тролене. При това общо тегло на лодката+ натоварването, и при тихо време, ще ти е необходима поне 2-3 скорост (между 1,5 км/час и 2,8-3 км./час) в зависимост от монтажа на тролинг линията и използваните примамки. Имам предвид дали ще използваш леки и малки примамки (2-3 см / при по-ниска скорост) и при малки дълбочини или по-тежки примамки (над 7см-10-12см, с голямо утежняване и за по-голяма дълбочина, при по-висока скорост). Във форума имам мнение за тролене на 1-ва скорост (виж "риболов от лодка"-"Всичко за ел. двигателите", но то важи само за случаите на леки лодки с плитко газене, малко натоварване, използване на малки примамки (до 3 см), тролене на малки дълбочини и леко утежняване на линията.
На въпроса 40 lb или 55 lb - моето мнение според това, което си описал е 55 lb, още повече, че в аварийна ситуация (отказ на основния бензинов двигател и бързо променящи се атмосферни условия) при това натоварване на лодката ще бъдеш и по-сигурен. Просто съобрази различни комбинации и направи избора си спрямо най-неблагоприятната, като условия на експлоатация. Успех.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

promarine написа:Според мен, по-добре 40 либри. Като разход на ток, дали ще ползваш 50 лб на 2-ра или 40 лб на 3-та едва ли ще има някаква разлика. Ако ти трябва мощност за по-бързо придвижване, .................
И ти си прав колега, но дадох препоръка на колегата за 55 lb, защото ако съм го разбрал правилно, електрическият двигател ще му е основен за тролене за посочения товар на лодката (около 300 кг.), а не за придвижване. Едно е да буташ 130 кг. лодка на 2-3 скорост, друго е 300 кг. пак на 2-3 скорост. Да, 40 lb са добър избор и по мое мнение за лодката на колегата, но при по-ниско натоварване (примерно не повече от 200 кг.). Това е моето мнение. Пак казвам и ти си много прав, но все пак зависи колегата при какви условия най-често ще го ползва. Ако по често са екстремалните - то избора е 55 lb. Ако по-често са по-малко екстремалните (с по-малък товар) - то избора е 40 lb.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Мерси за мненията ви,много ми помогнаха в избора.В екстремни условия не троля,а и тогава сигурно ще е с бензиновия,но тогава се губи удоволствието от риболова.И аз разсъждавах като колегата Промарин за скоростите при 40 и 55 либри,дали 3 или 2скорост ,консумацията е същата.Колега jagger1 от къде си ,че не пише.Каква гаранция им дават от фирмата дето ги продава,че не можах вчера да се свържа.
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

MITKO70 написа:Мерси за мненията ви,много ми помогнаха в избора...................
От София. Гаранцията на мотора е 2 години. Използвай телефона на сайта им - подобре на GSM-a. Имат офис в София, но офисът работи след 3-4 ч. За това използвай GSM-номера. Ако искаш, мога на ЛС-то да ти кажа по-подробно (за да не прозвучи като реклама). Аз съм доволен.

И един съвет към всички, които използват ел.двигатели, независимо от марка, модел и мощност: Максималната скорост на всеки един ел. двигател е за екстрени ситуации и не е желателно да се използва продължително, поради факта, че в този режим двигателя черпи max голям ток и с течение на времето се получава нагар на контактите на степенния превключвател. Най-честите ел.повреди са именно от продължителен режим на работа на max скорост (в случая - 5-та). И още нещо: При спускане на мотора във водата (монтиран на транеца), да се задържа стабилно в горната част (но не и за скоростния лост!!!) и да се спуска плавно - при освобождаване на блокиращата скоба, двигателя натежава и ако не се задържи, пада с удар надолу. И още една препоръка: Много е важен правилният реглаж на мотора спрямо дъното на лодката!!!
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Аз съм ходил в офиса на Симеоновско шосе,знам и телефона.Какво е правилното положение на мотора спрямо дъното на лодката,не е ли като при бензиновия мотор.Няма проблем ,може да ми пишеш на ЛС.
Изображение
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Извинявам се, че се намесвам в темата / ел. моторите не съм им много привърженик, макар ,че според мен трябва да се забрани използването на бензинови в язовирите или поне на 200м от бреговата ивица/ , но намерих интересен ел.мотор монтиращ се на антикавитационнта плочка.Може за някой да е интересен вариант.
http://www.badger.ru/shop/catalog/boats ... fulltext=1
К,во му плащаш-има-мяма 1000 лв.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Интересно ми е:
- Как се регулира позицията му спрямо дъното на лодката след като е на нивото на плочката (т.е. над основното витло ???)
- Какво е поведението на лодката при работа на основния двигател и пасивен ел. мотор ?
Просто ми е любопитно :D . Да, компактно е, но не съм :D сигурен, че е добър вариант.
Уважавам всяко мнение :D Успехи.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”