Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- MITKO70
- кандидат преподавател
Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40
Колеги,някой има ли впечатление от тези мотори,ползвал ли ги е.Днес попаднах на тях в сайта
на Balkanboats.
http://www.balkanboats.com/productdetai ... 138&id=260
на Balkanboats.
http://www.balkanboats.com/productdetai ... 138&id=260
Всичко може,но не всеки го можe.

Re: Ел мотор за лодка HASWING OSAPIAN 40
Здравей, колега. Имам по-малкия модел 30 lb от преди Нова година, но за съжаление още не съм го пускал. Когато си го купувах се бях спрял най-напред на 40 lb-овия, но прецених за себе си, че 30 lb ще ми върши същата работа по следните причини:
- Лодка - надуваема, 20 кг (макс. товароносимост - 300 кг)
- Транец - около 1 кг
- мотор (30 lb) - 6,8 кг
- акумулатор тягов 50 AH - 13 кг
- рибарско снаряжение - от 3 кг до около 10 кг (зависи от вида риболов)
- моя милост - 75 кг
или общо между 120 и 130 кг ще бъде натоварвана
Консумацията на 30 lb спрямо 40 lb е по ниска за равни други условия и за еднакви скорости.азр С посочения тягов акумулатор (50 Ah) съм си направил разчет на 10 А консумация (2-ра) скорост да издържи около 4 часа непрекъснато и да остане 20% запас за акумулатора преди пълен разряд.
Друго - И двата модела имат индикация за разряда на акумулатора във всеки един момент.
По-евтини са с около 100-120 лв. от пълния им аналог - МиниКота Ендура 30 / 40 по технически параметри. И още - по данни на цитираната фирма (когато го купувах), МиниКота е спряна от доставка във фирмата, т.е. и поддръжката. Ориентирането е към Осапиан-ите. Имат и по-евтина поддръжка. По качество - дават същата гаранция за BG, както и на МиниКота.
Иначе, за да прецениш дали да се спреш на този модел, трябва да съобразиш с каква лодка ще го ползваш. 40 lb е по-мощен от моя, но и консумира повече, което значи и по-голям ампераж на акумулатора, което значи и по-голямо тегло. Зависи и за какво искаш да го ползваш (тролене, риболов на плувка, спининг, мухарка, само за разходка....) и в какви водоеми. За вътрешен затворен водоем (язовир, езеро) е добър. Само искам да те предупредя за нещо принципно за ел. двигателите: независимо от мощността и модела на двигателя (говоря за моделите от снимките на посочения сайт, както и за аналозите им на МиниКота - Ендурите) избягвай да поддържаш продължително време 5-та скорост, ако искаш да си караш двигателчето по-дълго. Контактите на регулатора на скоростите загрява бързо и започва след време да окислява. Затова по принцип - 5-та скорост ползвай аварийно като препоръка от мен (дори и 55 lb-те) Иначе двигателчето е съпоставимо 1:1 с миникотата при спазване на правилата за употреба. Радвам се ако съм ти помогнал. Успех
- Лодка - надуваема, 20 кг (макс. товароносимост - 300 кг)
- Транец - около 1 кг
- мотор (30 lb) - 6,8 кг
- акумулатор тягов 50 AH - 13 кг
- рибарско снаряжение - от 3 кг до около 10 кг (зависи от вида риболов)
- моя милост - 75 кг
или общо между 120 и 130 кг ще бъде натоварвана
Консумацията на 30 lb спрямо 40 lb е по ниска за равни други условия и за еднакви скорости.азр С посочения тягов акумулатор (50 Ah) съм си направил разчет на 10 А консумация (2-ра) скорост да издържи около 4 часа непрекъснато и да остане 20% запас за акумулатора преди пълен разряд.
Друго - И двата модела имат индикация за разряда на акумулатора във всеки един момент.
По-евтини са с около 100-120 лв. от пълния им аналог - МиниКота Ендура 30 / 40 по технически параметри. И още - по данни на цитираната фирма (когато го купувах), МиниКота е спряна от доставка във фирмата, т.е. и поддръжката. Ориентирането е към Осапиан-ите. Имат и по-евтина поддръжка. По качество - дават същата гаранция за BG, както и на МиниКота.
Иначе, за да прецениш дали да се спреш на този модел, трябва да съобразиш с каква лодка ще го ползваш. 40 lb е по-мощен от моя, но и консумира повече, което значи и по-голям ампераж на акумулатора, което значи и по-голямо тегло. Зависи и за какво искаш да го ползваш (тролене, риболов на плувка, спининг, мухарка, само за разходка....) и в какви водоеми. За вътрешен затворен водоем (язовир, езеро) е добър. Само искам да те предупредя за нещо принципно за ел. двигателите: независимо от мощността и модела на двигателя (говоря за моделите от снимките на посочения сайт, както и за аналозите им на МиниКота - Ендурите) избягвай да поддържаш продължително време 5-та скорост, ако искаш да си караш двигателчето по-дълго. Контактите на регулатора на скоростите загрява бързо и започва след време да окислява. Затова по принцип - 5-та скорост ползвай аварийно като препоръка от мен (дори и 55 lb-те) Иначе двигателчето е съпоставимо 1:1 с миникотата при спазване на правилата за употреба. Радвам се ако съм ти помогнал. Успех
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Мерси колега ,много полезна информация.И аз си направих същия разчет по кг. ,само че при мен лодката е 3,20м,та за това се спрях на модел 40,като имам 20-30кг резерв за товар.Имам 4 тактов мотор ,идеята ми е този да е като помощен ,да се влачи с него на определени места.Ето на Искъра вече има забрана за бензинови мотори в някой зони/вододайната/,а имаме и солар на кемпера ,та има къде да го зареждам.Аз съм купувал някой неща от тази фирма ,ще говоря с тях.

Мисля, че като допълнителен е добро решение, но все пак прецени основно спрямо теглото на лодката ти (празна, без никакъв багаж и екстри, т.е. всичко което би товарил в лодката - независимо каква е като въдици, оборудване, хора и т.н. го приемаш в рамките на min/max, добавяш теглото на лодката с двигателите като фтора компонента и смяташ тогава каква бутаща сила ти е наобходима за оптимален режим - цена, мощност, консумация, AH на акумулатора, оптимална (не максимална!!!) скорост. Важно е да съобразиш едно елементарно правило, ако разчиташ на двигателчето да те измъкне аварийно от водата при вятър: Скоростта, която можеш да поистигнеш при идеални условия (отсъствие на вятър, идеално тихо време) > скоростта на вятър/час , когато лодката ще се движи срещу вятър. Пример: Вятър - 10 км/час. Оптимална скорост, която ти позволява двигателя безаварийно да се придвижваш срещу вятъра - поне 11 км/час
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Не е съвсем вярно колега. Това, което си описал важи за скоростта на течението, но не и за скоростта на вятъра. С каква скорост ще се движиш сруще вятъра, е много по-сложна зависимост и не може да се смята по този начин. Основното съпротивление, което ограничава скоростта на лодката, не е това на въздуха а това на водата. Т.е. ако ти в безветрено време се движиш с 10 км/ч значи вече преодоляваш съпротивлението на насрещния вятър равно на 10 км/ч плюс съпротивлението на водата (което в повечето случаи е в пъти по-голямо). Бъди сигурен, че ако в безветрие развиваш максимална скорост 10 км/ч няма да имаш проблеми срещу вятър 20-30 км/ч.jagger1 написа: Пример: Вятър - 10 км/час. Оптимална скорост, която ти позволява двигателя безаварийно да се придвижваш срещу вятъра - поне 11 км/час
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Напълно съм съгласен колегаpromarine написа:Не е съвсем вярно колега. Това, което си описал важи ..............jagger1 написа: Пример: Вятър - 10 км/час. Оптимална скорост, която ти позволява двигателя безаварийно да се придвижваш срещу вятъра - поне 11 км/час

Аз съм коментирал по-скоро за моята комплектация, за което казаното от мен важи + добавка за газенето. Лодката ми е с тегло 20 кг, дължина 3,00 метра, плоско надуваемо дъно, малко газене и не я натоварвам повече от 130 кг (общо тегло на вода-всичко). Преди да й сложа двигателчето, и при най-лекия вятър ме понасяше из язовира. Има много малко съпротивление във водата. Затова казвам, че всеки сам трябва да съобрази някои основни неща спрямо собствената си екипировка и най-вече характеристиките на лодката си

- MITKO70
- кандидат преподавател
Не съм казал ,че е алуминиева,но и не казах каква е точно
Значи при мен разчета е така горе долу:
Надуваема лодка 3,20м,надуваем кил,алуминиево дъно около 50-60кг.
Мотор Сузуки 6 ,4 тактов-24кг.
Двама човека -160-180кг.
багаж-5-6 кг.
Акумулатор сонар+тягов акум.-15кг.
Ел мотор-6-8 кг.
Общо около 290-300кг.
Това е комбинацията ,въпроса е дали 40 либри на 3-4 скорост да се ползва или 55 либри на 1-2 скорост,като ще се ползва само при тихо време за тролинг.

Надуваема лодка 3,20м,надуваем кил,алуминиево дъно около 50-60кг.
Мотор Сузуки 6 ,4 тактов-24кг.
Двама човека -160-180кг.
багаж-5-6 кг.
Акумулатор сонар+тягов акум.-15кг.
Ел мотор-6-8 кг.
Общо около 290-300кг.
Това е комбинацията ,въпроса е дали 40 либри на 3-4 скорост да се ползва или 55 либри на 1-2 скорост,като ще се ползва само при тихо време за тролинг.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Според мен, по-добре 40 либри. Като разход на ток, дали ще ползваш 50 лб на 2-ра или 40 лб на 3-та едва ли ще има някаква разлика. Ако ти трябва мощност за по-бързо придвижване, така или иначе ще разчиташ на бензиновия. Ако беше с някоя голяма и тежка лодка и имаше вероятност дори на 5-та скорост ел.двигателя да не се справя, тогава имаше смисъл от по-мощния. Аз на моята (RIB 470 с двутактов двиг 40 кс) смятам да монтирам един Comax 55, за тролинг не само в язовирите, но и в морето, където се изиисква доста по-висока скорост (към 7-9 км/ч).
Последно промяна от promarine на Нед Фев 27, 2011 2:49 pm, променено общо 2 пъти.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Извинявай колега, но останах с убеждение, че е алуминиеваMITKO70 написа:Не съм казал ,че е алуминиева,но и не казах каква е точно ................

При теб: По-добрия вариант е 55 lb, но имай предвид, че и консумацията е по-голяма при равни скорости. Това означава и по-мощен акумулатор, а от там и по-голямо тегло на акумулатора. Споменаваш и за тролене. При това общо тегло на лодката+ натоварването, и при тихо време, ще ти е необходима поне 2-3 скорост (между 1,5 км/час и 2,8-3 км./час) в зависимост от монтажа на тролинг линията и използваните примамки. Имам предвид дали ще използваш леки и малки примамки (2-3 см / при по-ниска скорост) и при малки дълбочини или по-тежки примамки (над 7см-10-12см, с голямо утежняване и за по-голяма дълбочина, при по-висока скорост). Във форума имам мнение за тролене на 1-ва скорост (виж "риболов от лодка"-"Всичко за ел. двигателите", но то важи само за случаите на леки лодки с плитко газене, малко натоварване, използване на малки примамки (до 3 см), тролене на малки дълбочини и леко утежняване на линията.
На въпроса 40 lb или 55 lb - моето мнение според това, което си описал е 55 lb, още повече, че в аварийна ситуация (отказ на основния бензинов двигател и бързо променящи се атмосферни условия) при това натоварване на лодката ще бъдеш и по-сигурен. Просто съобрази различни комбинации и направи избора си спрямо най-неблагоприятната, като условия на експлоатация. Успех.
И ти си прав колега, но дадох препоръка на колегата за 55 lb, защото ако съм го разбрал правилно, електрическият двигател ще му е основен за тролене за посочения товар на лодката (около 300 кг.), а не за придвижване. Едно е да буташ 130 кг. лодка на 2-3 скорост, друго е 300 кг. пак на 2-3 скорост. Да, 40 lb са добър избор и по мое мнение за лодката на колегата, но при по-ниско натоварване (примерно не повече от 200 кг.). Това е моето мнение. Пак казвам и ти си много прав, но все пак зависи колегата при какви условия най-често ще го ползва. Ако по често са екстремалните - то избора е 55 lb. Ако по-често са по-малко екстремалните (с по-малък товар) - то избора е 40 lb.promarine написа:Според мен, по-добре 40 либри. Като разход на ток, дали ще ползваш 50 лб на 2-ра или 40 лб на 3-та едва ли ще има някаква разлика. Ако ти трябва мощност за по-бързо придвижване, .................
- MITKO70
- кандидат преподавател
Мерси за мненията ви,много ми помогнаха в избора.В екстремни условия не троля,а и тогава сигурно ще е с бензиновия,но тогава се губи удоволствието от риболова.И аз разсъждавах като колегата Промарин за скоростите при 40 и 55 либри,дали 3 или 2скорост ,консумацията е същата.Колега jagger1 от къде си ,че не пише.Каква гаранция им дават от фирмата дето ги продава,че не можах вчера да се свържа.

От София. Гаранцията на мотора е 2 години. Използвай телефона на сайта им - подобре на GSM-a. Имат офис в София, но офисът работи след 3-4 ч. За това използвай GSM-номера. Ако искаш, мога на ЛС-то да ти кажа по-подробно (за да не прозвучи като реклама). Аз съм доволен.MITKO70 написа:Мерси за мненията ви,много ми помогнаха в избора...................
И един съвет към всички, които използват ел.двигатели, независимо от марка, модел и мощност: Максималната скорост на всеки един ел. двигател е за екстрени ситуации и не е желателно да се използва продължително, поради факта, че в този режим двигателя черпи max голям ток и с течение на времето се получава нагар на контактите на степенния превключвател. Най-честите ел.повреди са именно от продължителен режим на работа на max скорост (в случая - 5-та). И още нещо: При спускане на мотора във водата (монтиран на транеца), да се задържа стабилно в горната част (но не и за скоростния лост!!!) и да се спуска плавно - при освобождаване на блокиращата скоба, двигателя натежава и ако не се задържи, пада с удар надолу. И още една препоръка: Много е важен правилният реглаж на мотора спрямо дъното на лодката!!!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Аз съм ходил в офиса на Симеоновско шосе,знам и телефона.Какво е правилното положение на мотора спрямо дъното на лодката,не е ли като при бензиновия мотор.Няма проблем ,може да ми пишеш на ЛС.

Извинявам се, че се намесвам в темата / ел. моторите не съм им много привърженик, макар ,че според мен трябва да се забрани използването на бензинови в язовирите или поне на 200м от бреговата ивица/ , но намерих интересен ел.мотор монтиращ се на антикавитационнта плочка.Може за някой да е интересен вариант.
http://www.badger.ru/shop/catalog/boats ... fulltext=1
К,во му плащаш-има-мяма 1000 лв.
http://www.badger.ru/shop/catalog/boats ... fulltext=1
К,во му плащаш-има-мяма 1000 лв.
Интересно ми е:
- Как се регулира позицията му спрямо дъното на лодката след като е на нивото на плочката (т.е. над основното витло ???)
- Какво е поведението на лодката при работа на основния двигател и пасивен ел. мотор ?
Просто ми е любопитно
. Да, компактно е, но не съм
сигурен, че е добър вариант.
Уважавам всяко мнение
Успехи.
- Как се регулира позицията му спрямо дъното на лодката след като е на нивото на плочката (т.е. над основното витло ???)
- Какво е поведението на лодката при работа на основния двигател и пасивен ел. мотор ?
Просто ми е любопитно

Уважавам всяко мнение