Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Спасителна жилетка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Спасителна жилетка
Кире,за заспалите "капитани"си много прав,има ги и по язовирите.Аз не винаги обличам жилетката,но я държа на достъпно место в лодката,та при нужда да нямам затруднения.Ако обаче има вятър и по големи вълни не рискувам и я обличам.Освен това,при лошо време връзвам всичко непрежалимо в лодката, в случай на обръщане да не отиде на дъното.Въдиците за влачене също връзвам с достатъчно дълги въженца,за да не ограничават боравенето с тях.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Въпреки че имам доста много часове в морето.
и сега пак си се държа понякога като хлапе.
Не е само до жилетката.
Има още много неща за безопасността.
Пак пример :
– излизам сам,вълнение около 2-3 бала,и аз реших него ден да троля.
Очаквах по него време някой лефер или паламуд,все пак есенно време - не си знае човек късмета.
А и искам да науча новите чалъми и в морето (това миналата година )
Обикалям доста,вълната се вдига,аз се правя на ударен и си кютам на ниските обороти с два воблера.
Ама идва момента за поворот (завой де ),изчаквам големите вълни да отминат,
и дърпам руля.
Ама нали съм на бавна скорост,вълните по-бързи,
едната вече я чувам зад гърба си,а съм вече по борд към вълната.
Руля го присиснах с гърба си,и се хванах за бордовете.
Така ме подметна,че ако не бях се усетил навреме,можеше и да ме изхвърли зад борда.
А върви да гониш лодка тогава.
и сега пак си се държа понякога като хлапе.
Не е само до жилетката.
Има още много неща за безопасността.
Пак пример :
– излизам сам,вълнение около 2-3 бала,и аз реших него ден да троля.
Очаквах по него време някой лефер или паламуд,все пак есенно време - не си знае човек късмета.
А и искам да науча новите чалъми и в морето (това миналата година )
Обикалям доста,вълната се вдига,аз се правя на ударен и си кютам на ниските обороти с два воблера.
Ама идва момента за поворот (завой де ),изчаквам големите вълни да отминат,
и дърпам руля.
Ама нали съм на бавна скорост,вълните по-бързи,
едната вече я чувам зад гърба си,а съм вече по борд към вълната.
Руля го присиснах с гърба си,и се хванах за бордовете.
Така ме подметна,че ако не бях се усетил навреме,можеше и да ме изхвърли зад борда.
А върви да гониш лодка тогава.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Кире,прости ми невежеството,ама колко см е един бал?Тези, за които казваш трябва да са били бая големи и си е рисковано,ако си без жилетката/независимо,че ограничава движенията/.
- КИРО
- Обратна връзка:
Тук са написани http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=153&t=23402gogibo написа:Кире,прости ми невежеството,ама колко см е един бал?Тези, за които казваш трябва да са били бая големи и си е рисковано,ако си без жилетката/независимо,че ограничава движенията/.
Влязох на 2-3,ама излязох след 2 часа на около 4 бала.
Добре че въртях в залива,та бързо се измъкнах.
Но си знаех че така ще стане,затова не излязах в открито море.
Има и още нещо.Наистина говорим примерно че сме вутре на около 3 бала.
По-малко от метър вълна,но в някои моменти идват единични доста по-големи вълни.
gogibo,аз съм с голяма и стабилна лодка,затова така я карам.( което си е грешка в определени моменти,ама а върви му разправяй на дъртия

Преди да влизам в морето,поглеждам поне 3 камери към залива,чета прогнозите,
Любака ( не Крокито де )знае че ще влизам.
Оглеждам си морето на всеки 15 минути,и то ти казва понякога да бягаш.
Ами аз като гледам таблицата за баловете, чак сега се замислих и за язовирите. Че то 2 бала си ги вдига водата и на Горна Диканя при силен вятър
. Хубавото е, че поне ще ме издуха с моя "надувник" (така галено си наричам надуваемата лодка) все до някой бряг (ако не хвана "язовирна болест" през това време). Сериозно се замислих за язовир Искър. Там бреговете са много по-далеч. Има да ме влачи в "чистите питейни води"
. А за морето - трябва да си нося и международния паспорт, че и виза (за извън Европейския съюз)
, че и валута
. Няма да си свалям вече жилетката ! Малко хора се замислят върху това - докато не изпатят.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Благодаря за таблицата.Най после добих представа за баловете като височина на вълна.Сещам се за една буря от"нищото"на яз.Искър.Ясен и спокоен ден.Язовира-като таратор от кво ли не:лодки,водни колела нач.сърфисти и квот се сетиш още.От веднъж,все едно някой пусна як вентилатор откъм стената.На брега се разфърчаха маси,столове ,гюруци,чадъри и тн..На "калния"нос,вълната,казаха била 1.60м,а тези които не успяха да излезнат навреме,бурята ги вкара в Шипоченския залив чак на края на язовира.Страшничко беше да гледаш от брега,а какво ли е било във водата?Беше ми за урок и оттогава-винаги първо слагам жилетките в лодката,а след това останалото.
Киро, това височина на вълната ли е или от глебен до гребен.Нещо много ми се вижда разлика от метър - два за един и същи бал.Важи ли и за язовирите тази таблица?
Според мен по-добра и подобна е скалата на Бофорт.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%80%D1%82
Тва с баловете...особенно като кажат по телевизора, че вълнението ще е 1-2 бала. Ми то 1-2 бала е от щил до "зайчета". Две много различни понятия.
Не съм много уверен, че таблиците и на Киро и на Бофорт са адекватни за язовирите(дори скалата на Бофорт е правена за Атлантическия Океан). Различни са предпоставките за образуване на вълни. В морето площа е по-голяма, въздуха като вятър изминава много по-големи разстояние, водата(вълните) също... Все пак могат да се ползват за поне бегъл ориентир.
Бил съм на язовир Жребчево при доста силен вятър, но вълните бяха сравнително ниски, макар че пак се появиха зайчета. Мисля си, че ако този вятър бе на морето, вълната щеше да е поне с педя-две отгоре. Не се наемам да определя точно, но смятам, че бе м/у 8 и 11 м/с.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%80%D1%82
Тва с баловете...особенно като кажат по телевизора, че вълнението ще е 1-2 бала. Ми то 1-2 бала е от щил до "зайчета". Две много различни понятия.
Не съм много уверен, че таблиците и на Киро и на Бофорт са адекватни за язовирите(дори скалата на Бофорт е правена за Атлантическия Океан). Различни са предпоставките за образуване на вълни. В морето площа е по-голяма, въздуха като вятър изминава много по-големи разстояние, водата(вълните) също... Все пак могат да се ползват за поне бегъл ориентир.
Бил съм на язовир Жребчево при доста силен вятър, но вълните бяха сравнително ниски, макар че пак се появиха зайчета. Мисля си, че ако този вятър бе на морето, вълната щеше да е поне с педя-две отгоре. Не се наемам да определя точно, но смятам, че бе м/у 8 и 11 м/с.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
- КИРО
- Обратна връзка:
Прав си Шморхи - има разлика в море и язовир.
Иначе - мери се самата амплитуда на вълната.
Чурулика много точно там е обяснил как точно да разпознаете вълната.
Иначе по закон,с нашите лодки нямаме право да излизаме на вълна над 2 бала.
Кажи го 50 -60 см,което си е много смешно,че моята лодка едва я усеща тази вълна.
Амаааа - ЗАКОН.
Шморхи - при 8/м.с в морето ще вдигне над 4 бала ве.
Аз като чуя прогноза над 4м/с вятър - направо се отказвам за влизане.
С Петьо Василев като излязохме миналата година,беше по моя преценка към 4 бала.
И Петьо си каза че е толкова и по БОФОР.
Затова си мисля,че двете скали си приличат много.
Не съм се задълбочавал да ги разучавам все пак де.
Тук ако се вгледате по-внимателно - ще разберете за какво говоря.
Въпреки че това не бяха най-големите вълни.
Но влязохме,защото за него това беше единственния ден за влизане.

И това беше на завет зад нос Галата,отвън не можахме да излезем.
Вятъра беше ЮИ,и зад носа беше "диско"
Иначе - мери се самата амплитуда на вълната.
Чурулика много точно там е обяснил как точно да разпознаете вълната.
Иначе по закон,с нашите лодки нямаме право да излизаме на вълна над 2 бала.
Кажи го 50 -60 см,което си е много смешно,че моята лодка едва я усеща тази вълна.
Амаааа - ЗАКОН.
Шморхи - при 8/м.с в морето ще вдигне над 4 бала ве.
Аз като чуя прогноза над 4м/с вятър - направо се отказвам за влизане.
С Петьо Василев като излязохме миналата година,беше по моя преценка към 4 бала.
И Петьо си каза че е толкова и по БОФОР.
Затова си мисля,че двете скали си приличат много.
Не съм се задълбочавал да ги разучавам все пак де.
Тук ако се вгледате по-внимателно - ще разберете за какво говоря.
Въпреки че това не бяха най-големите вълни.
Но влязохме,защото за него това беше единственния ден за влизане.

И това беше на завет зад нос Галата,отвън не можахме да излезем.
Вятъра беше ЮИ,и зад носа беше "диско"
На язовирите съм забелязал, понякога при почти тихо време - клатят се листа на дърветата вълната е по-голяма отколкото при по-силен вятър-например огъват се клоните.При една и съща височина на вълната разстоянията между вълните са различни,макар че може и да се бъркам понеже окомерно по-трудно е да се прецени височината, отколкото разстояние между гребените.
Ааааа, вече сме спорили за това Кире. Не съм забравил.
Проби му е майката, ма ти твоята ладия няма да домъкнеш до Бургас, па аз едва ли ще вляза с моя лодка във Варна. Канен съм иначе по вашето море де.
Освен Мънцата да ни вкара в някой по-бурен ден и двамата и да решим спора на вода аргументирайки се с бира.
Сега сериозно, ма верно, не искам да спорим приятел.
Имах преди време ей таквоз нещо.

С тази лодка горната граница на влизане в морето ми бе 4 м/с и там вече имах сериозни колебания. При 2.5-3 м/с криво-ляво се ядваше.
Нали не искаш да кажеш, че с твоята голяма и сериозна лодка 4 м/с са пречка.
Аз гарантирано съм влизал и на 7-8 м/с с импулси до над 10. Абсолютно гарантирано!
Влизал съм и с моята надуваема и с твърдата(подобна на Петьовата).
Мисля си, че или аз, или ти бъркаме силата на вятъра. Не искам да се съмнявам в опита ти, но пък...аз си вярвам(дано не прекалено много), че съм прав.
По снимките с Петьо ми се струва, че е по-скоро 4 бофора и не е супер ужасно. По-скоро се ядва, че риба се лови(то се вижда де).
Верно, аз съм се убедил, че снимаш няква ужасия, па после като я погледнеш на компа и не е толкова зле, ма се пак...
Ще поживеем, ще премерим.

Сега сериозно, ма верно, не искам да спорим приятел.

С тази лодка горната граница на влизане в морето ми бе 4 м/с и там вече имах сериозни колебания. При 2.5-3 м/с криво-ляво се ядваше.
Нали не искаш да кажеш, че с твоята голяма и сериозна лодка 4 м/с са пречка.
Аз гарантирано съм влизал и на 7-8 м/с с импулси до над 10. Абсолютно гарантирано!
Влизал съм и с моята надуваема и с твърдата(подобна на Петьовата).
Мисля си, че или аз, или ти бъркаме силата на вятъра. Не искам да се съмнявам в опита ти, но пък...аз си вярвам(дано не прекалено много), че съм прав.
По снимките с Петьо ми се струва, че е по-скоро 4 бофора и не е супер ужасно. По-скоро се ядва, че риба се лови(то се вижда де).
Верно, аз съм се убедил, че снимаш няква ужасия, па после като я погледнеш на компа и не е толкова зле, ма се пак...
Ще поживеем, ще премерим.

Иначе виж разликите. 4 бофора са един метър, ма 4 бала са вече метър и половина, че и нагоре. Туй си е разлика.
Аз на такова време като от твоите снимки за изгубих котвата шот реших, че сафрид мога да ловкам и на котва. Ма...после не можах да я измъкна, та я резнах.
Знам я къде е де. Ко са примоля, Булти може да ми я изкара.
Аз на такова време като от твоите снимки за изгубих котвата шот реших, че сафрид мога да ловкам и на котва. Ма...после не можах да я измъкна, та я резнах.
Знам я къде е де. Ко са примоля, Булти може да ми я изкара.

Аз съм точно с такова плавателно чудо. Много си я харесвам, но само за язовир. В морето не бих влязъл с нея и на 0 бала, независимо от скалата. Наистина двете скали имат различие. При първата, границите са по-широки (от - до). Ами те са си и две различни скали, така, както са различни и земетръсните скали. Просто втората е с по-тесни граници между баловете.Шморхи написа:.................................................
..........................................................................................
За язовир, естествено е, че вълната се различава от морската. Малките вълни (морските) се разпространяват на по-голяма стъпка от вълна до вълна. Поне аз така си мисля, до колкото не съм виждал морето от 25 години

Аз имам много неприятни спомени от един излет на малък язовир с "Морският ястреб-2" (преводът на името на лодката) - горната лодка. Тогава още нямах двигателче. Само за 5-6 минути, както полъхваше съвсем лекичко, като задуха един вятър, като се вдигнаха едни вълнички около 10 см., докато събера въдицата, докато вдигна импровизираните ми котви, докато хвана греблата и загреба, вълничките станаха около 30 см. Не зная дали сте вдигали "котва" в крайбрежна ивица, пълна с потопени във водата драки и подводни водорасли, с около 2 метра височина (от дъното), които на повърхността са като килим. А има само един чист участък, криволичещ, който следва коритото на реката в язовира и който е успоредно на брега. Как се вдига котва при силен вятър сред тази растителност в чиста водна полоса само от около 10-тина метра ширина, как се гребе и управлява тази лодка-перушинка при този вятър (не повече от 3-4 м/сек.) само аз си знам. Докато вдигна едната котва, лодката се завъртяла към едната драка и вятъра я влачи към нея. Хвана греблата, завъртя лодката и я дръпна навътре, пусна греблата и докато хвана въжето на втората котва - лодката пак до драката. Хвърлям се на греблата, ама вятърът - пак към драката и във водораслите. А как се гребе в килим от водорасли ........ Добре, че вятърът обърна малко към водната ивица, та полека лека, плис-пляс с греблата излязах на по-дълбокото и на чисто. Да, ама колата пък остана в обратната посока. Тръгнах да греба към брега с колата ми, ама чувствам, че набижавам противоположния бряг. А греба към колата..... Гребах, гребах, пък накрая подкарах по посока на вятъра и.... къде .... на отсрещния бряг. И това не е всичко. Като наближих брега, вълните започнаха да се изправят, а брегът беше с голям наклон към водата, скалист, с остри камъни. На 1 метър от брега, дълбочината беше около 70-80 см. А лодката се носи от вятъра като при тролинг. Няма и спирачки

Мисълта ми беше, че и за язовир, независимо, че не може да се вдигнат толкова големи вълни, каквито щяха да са в морето при същия вятър, опасността дебне. Няма шега. Жилетката ни дава поне някакъв шанс да оцелеем.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Тамън добих представа за бала,като височина на вълната/от таблицата на Киро/ и последните ви коментари пак ми объркаха главата.Споделям наблюденията на КАЯ за язовира.Като бивш ветроходец ми е правило впечатление,че при 8-9м/с вятър, язовира побелява от "зайчета",а вълната е къса и не повече от 80-90см висока.Според "зайчетата"в таблицата би трябвало да е 4 бала,ама като височина не се връзва.Единствено си обяснявам разликата с по малката площ на язовирите,където вятъра докато набере вълна и вече е на отсрещния бряг.Веднъж за проба на лодката/надуваема 2.8м/,решихме с жена ми да влеземе на такова време в язовира ,та да разберем кво ше стане,ако ни фане буря вътре.Обявиха ни за луди,но ме "топлеше",че вятъра бе диагонално към нашия бряг.Едвам вкарахме лодката.Оказа се,че "гуменяка"някак си обира вълната и се държи стабилно.Трудно се поддържа курс срещу вятъра,а поворотите ги прави на место и отведнъж.Най много притеснения имах по вятъра-очаквах всеки момент да прелее през транеца или да намокри мотора.От тогава нямам притеснения,но не съм и повтарял.
- КИРО
- Обратна връзка:
Към Шморхи.
вятър 4м/с не ме плаши - ама не ми е готено вече в морето,
затова не влизам.И на 7-8 съм киснал вътре.Ама си е аеробика.
Ама пак не съм си слагал жилетката - лошото при нас е,
че все се мислим за велики.Като си изпатим,
тогава по друг начин почваме да мислим.
Наистина трябва "писта" за да набере височина.
И таблицата за баловете (на Чурулика)е основно за морето.
вятър 4м/с не ме плаши - ама не ми е готено вече в морето,
затова не влизам.И на 7-8 съм киснал вътре.Ама си е аеробика.

Ама пак не съм си слагал жилетката - лошото при нас е,
че все се мислим за велики.Като си изпатим,
тогава по друг начин почваме да мислим.
Прав си.На 1-2км от брега при същия вятър,вълната е значително по-малка.gogibo написа:Единствено си обяснявам разликата с по малката площ на язовирите,където вятъра докато набере вълна и вече е на отсрещния бряг.
Наистина трябва "писта" за да набере височина.
И таблицата за баловете (на Чурулика)е основно за морето.