Спасителна жилетка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Спасителна жилетка

Мнение от КАЯ »

Прегледал съм темите за тези за спасителни средства.Тъй като плувам като ютия-излъгах ютията плува по-добре от мен , ми трябва нещо което да издържа 90 кг., да е сигурно,да не пречи много на движенията при риболов, па и ако не е скъпо ще е чудо.Ако има такива неща нейде из София да се видят и пипнат ще е добре.Не ми се пазарува от интернет магазин без да съм го видял и премерил, но ако няма друг начин и това е вариант.Не знам надувните такива как се вместват в тези изисквания и доколко са сигурни и имат ли някакви специфични изисквания? Да не споменавам, че понякога сигурно ще има спътници също толкова зле с плуването. Във форума съм останал с впечатлинето, че има доста запознати колеги с въпросната тематика, така че ще им съм благодарен да ударят по едно рамо за помощ.
Аватар
Petar Nedev
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Спасителна жилетка

Мнение от Petar Nedev »

http://www.nabitaka.com/index.php?categoryID=86 ето тази с яката изглежда добре. тук http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... A%D0%B0-V1 я има с 30 кинта по скъпа.
zanev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zanev »

Ползвам това,кат.номер 20045:
http://www.morskimagazin.com/index.php? ... w&view=119
и 2бр. от тези за пасажерите на лодката :mrgreen: :
http://www.morskimagazin.com/index.php? ... w&view=117
Първия модел е без зебележка.Аз съм 1.8м 93кг и я обличам върху дебел пуловер без проблем(яката може да се вдига и пази много от вятър). Втория модел определено е бюджетен, и не толкова удобен за хора със свински вратове :lol: :lol: .Върши работа откъм безопасност, но не откъм комфорт.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Благодаря.Тази от първият линк изглежда добра, а и имат представителство в София.Ако я имат налична ще я погледна на живо.
Аватар
ескимос
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ескимос »

Първата е добра(на колегата Занев),гледах я в магазина.От типа на истинските жилетки -държат ти главата над водата ако преди да паднеш си се ударил някъде и си загубил съзнание(чукам на дърво).
П.С. Да не си направил вече лодка?
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Пред завършване е т.е. боядисване, та затова питах и за жилетки.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Колега,
Спасителната жилетка е задължителен артикул за една лодка, но има някои условности, за които е добре да поговорим.
Колегите добре са те насочили към спасителни жилетки с "яка". Те наистина са спасителни жилетки в смисъла на думата, който човек обикновенно прилага. ДИК признава само тях за легитимни при сертификация и регистрация на плавателен съд. Обаче!
Обаче, те са доста нефункционални(направо неудобни) за ежедневно ползване на лодката.
Говорим за това:
Изображение
Изображение
Този тип жилетка е предназначен, както се каза вече, да поддържа главата ти над повърхността, ако си в безсъзнание. Те са сметнати така, че да пазят главата(тила) от удар, ако паднеш зад борда на кораб. Има го обаче момента, че падането зад борда на кораб е доста различно от падането от борда на лодка. Кораба, дори и най-малкия, има борд поне 3 метра, а често е над 10 метра. Лодката трудно ще мине височина на борда от 1 метър. Друг е въпроса, че такива жилетки са крайно неудобни за какъвто и да е риболов или воден спорт. Спасителните жилетки от типа, който пуснах като снимки, са само и единствено за ползване в екстремни ситуации.
Това обаче,
Изображениее жилетка, която можеш да ползваш с джет, лодка, яхта и прочие, докато си пиеш биричката или си обираш въдицата.
Аз имам такава и съм я ползвал при риболов, като това ни най-малко не пречи на риболова или разходката ми, а в същото време осигурява необходимата плаваемост.
Сам направи избора си!
Ако ще минаваш пред ДИК, жилетките от първия тип са задължителни.
Ако искаш да имаш спасително и помощно средство на лодката си, втория тип са желателни.
Ако имаш въпроси, питай! :)
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

За сега нямам намерение да регистрирам лодката, още повече, че е самострой и не ми се мисли какви разправии ме очакват ако тръгна да я регистрирам.От първият линк на Занев ми се срува, че има яка.Трябва ми да е сигурна и да дава известна свобода.Вероятно ще взема една като тази и една без яка за вторият човек и след известно тестване ще мисля каква да е третата.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравейте колеги. Жилетката - няма спор, задължителен елемент към всяка лодка! Нямам много опит, но разсъждавам така:
1. Модели жилетки - бол / български, гръцки, китайски и т.н
2. Повечето евтини модели ги правят с пълнеж - стиропор или нещо от този сорт. Има и надуваеми, но са обемисти. Стиропора е лек материал, но когато не е импрегниран повърхностно, поема вода. На жилетки от този тип, доколкото зная, производителите ги дават за не повече от 2 (два) часа във водата. Има модели с корк - за тях нямам информация колко издържат до напояване, но импрегнацията и при тях е задължителна.
3. Има модели с яка и модели без яка. Тези с яка - яката поддържа главата над водата. Тези без яка - трябва сам да си държиш главата над водата. За тези с яка +++ .
4. Има жилетки, които се нанизват през главата с яка и жилетката е като лигавник само отпред. Има и тип елек, закопчаваща се с колани. Тези (с яката и през главата , задължителните) са по-неудобни за риболов според мен(----), но са сигурни(++++) ! Тези като елек (с яка) са добри като сигурност (+++) , но са по-неудобни от елеците без яка.
5. Има жилетки с по-тънък пълнеж (по-елегантни), но пък нали се сещате за закона за водоизместимостта...
6. Всички жилетки, независимо от вида им и качествата им, лятно време запарват (----) и създават некомфорт, но на вода особено с надуваема лодка и въдица в ръка, както и редица остри предмети в лодката - не си позволявайте компромис.
7. Има и специализирани жилетки, които са надуваеми и в нормално положение са отдути. Към тях е прикрепен метален патрон със сгъстен въздух. Жилетките са от вида - яка и нагръдник (през главата). Патронът е в долната част, закрепен за нагръдника. При аварийно положение (зад борда), патрона се издърпва и жилетката се надува за няколко секунди. Предимства - облечена е с дебелина както тениска (тънка и позволява свободни движения), не заема място при транспорт като багаж, лека. Недостатъци - иска обслужване на бутилката със сгъстен въздух и редовна проверка преди използване, всички недостатъци на надуваемите предмети, специализирано зареждане на патрона със сгъстен въздух и оборудване.
8. Жилетките,които се предлагат на пазара са оразмерени за различен диапазон на телесното тегло. Телесното тегло (включително и дрехите на нас) трябва да не надвишава оразмереното тегло на жилетката, което тя може да поеме.
Какъв избор да направим, как да изберем жилетка?
1. Съобразете се с условията, при които ще използвате лодката (сладък затворен водоем, река, море, спокойна вода или вълнение, безветрие или силен вятър, отдалеченост от бреговата ивица) фактори, които влияят в една или друга степен върху степента на риска в лодката. Колкото са по-екстремни условията на използване на лодката, толкова по-малки трябва да са компромисите към жилетката като качество, параметри и цена.
2. Съобразете се с вида на използваната лодка - гумена, PVC, стъклопластова, алуминиева или друг тип, с двигател или без, с високи или ниски бордове, плавателните свойства на лодката и нейната стабилност на вода, товароносимостта на лодката - все фактори, които също определят степента на риска от нежелан инцидент във водата.
3. Уменията на пасажерите да плуват.
4. Съобразете се с температурния диапазон (като сезон), в който ще бъдете "на вода" с лодката. ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ КАКВАТО И ЖИЛЕТКА ДА ИМАТЕ, В ЗИМНИ УСЛОВИЯ И ПРИ НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ НА ВОДАТА ВЪВ ВОДОЕМА, ПОПАДАЙКИ ВЪВ ВОДАТА, ЗА МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕТЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ХИПОТЕРМИЯ И ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ! Тогава и най-добрата жилетка няма да ви помогне.
4. Параметрите на самата жилетка.
5. Последно се съобразете с удобството на самата жилетка при риболов (което също е от значение, но не е по-важно от живота)
И един съвет от мен: Не бързайте с покупката на жилетка - веднага и на всяка цена от първия магазин. Проучете различни варианти, ПИПНЕТЕ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ, изпробвайте ги в магазина и като удобство, и като материя, и като дебелина. Проучете мненията на колегите от форума и във другите теми (има доста изписано по темата). Накрая направете правилния избор. Нека и колегите, които имат по-голям опит във водата да добавят това, което липсва до този момент в мненията, защото когато става дума за сигурността на всеки от нас във водата, трябва да допринесем максимално това да не се случва с никого и никога. Успех и наслука на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Здравейте, да не отварям нова тома за жилетки тъй като видях, че вече има такава :) Някаква жилетка да ми препоръчите за надуваемата ми лодка с която ще влизам в морето, разбрах, че е важно да бъде с яка и да може на 100% да те държи над водата без да се налага плувам, Важно е сигурността, удобството не държа много.
И да е такава, която да е удобрена със сертификат и както каза Шморхи да важи пред съответните органи !
Да е за 90кг и 100кг. даже :)
Видях ето тази жилетка, която май отговоря на изискванията, но Вие ще кажете :)

http://www.hydrostart.com/3.%D0%90%D0%B ... BA%D0%B0_/
И съуответно за цени тъй като незнам на какви цени вървят горе-долу.
zanev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zanev »

http://www.youtube.com/watch?v=LySjBQr-LVo
Не се вижда добре, но писах - става върху дебел пуловер... :mrgreen: :mrgreen: Брат ми както винаги прескача момента със слагането на жилетка,и то защото "онези другите" не са удобни като моята. :lol: Затова съм решил да ги продам и да взема още една с цип. АА, и друго. Има две важни понятия! Жилетките които шморхи е показал са за т.н. водни спортове,много по-тънки са и съответно много по-удобно(пробвал съм).Те се водят помощни жилетки-т.е. помагат ти да доплуваш до брега. Докато тези с яка са спасителни, т.е. и да се отпуснеш като чувал с картофи, не би трябвало да нагълташ вода.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

КАЯ, това е жилетката, за която ти писах.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Точно това е жилетката, която съм описал в горния си пост (виж позиция No 7 в поста). Използват се в армията от парашутните части, при изпълнение на водни скокове с парашут.
Имах такава преди доста години, но един приятел ми я "взе назаем" и не се сети повече да ми я върне :lol: . Бях доволен от нея.

п.п. Тези двете странни части (на гърдите) с белите тапи е за аварийно донадуване във водата. (ако преди това не се глътне вода :D ). Моята беше двукамерна с възвратен клапан между двете камери.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

И тази е с две камери.Все пак осигурява войник с всичкото му снаряжение.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Изображение

Тези дето ИАМА ги е одобрила.
По принцип трябва в лодката да са винаги 4 жилетки,но поради липса на място,
държа две.
И както по-назад писа колегата jagger1,зависи за каква лодка ще използвате жилетката.
Моите са изключително неудобни за риболов,и не си мислете че винаги ги слагаме.
Това за мен са средства,които се слагат в екстремни ситуации.
– Скъсал си котвата,вятъра те е засилил навътре в морето,слагаш си я тогава.
– Тръгваш да се прибираш,ама те е подгонило морето,налага се да излизаш на някакъв бряг - слагаш си жилетката.
Но за малките надувни лодки,май постоянно трябва да сте си със жилетка,затова търсете такива които няма да ви пречат на риболова.
Мотиви много.
Има и заспали "капитани",които ще минат отгоре ти,без самите те да разберат.
Често ги гледам,седнали на балоните,ако мине покрай вас по-голям ( а такива бол в морето ),от вълната дето я правят,може да те цамбурне във водата.
Мойта лодка се заклаща като ненормална,та какво остава за малките.
Абе,направете си сметката.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”